Tidigare har man kunnat dra av sk förvaltningsutgifter i deklarationen om dessa överstigit 1 000:- SEK. Denna möjlighet utgår nu från årsskiftet efter att ha funnits kvar på alliansens budget under 2015.
Bilden har inget med inlägget att göra. |
Förvaltningsutgifterna har fått kvittas mot inkomst av kapital, och ska ha handlat om kostnader för just kapitalförvaltning. Det har funnits ett tak på 1000:- SEK. Att avdragsmöjligheten försvinner beräknas med Magdalena Andersson(s) matematik till ett värde av 180 MSEK i ökade skatteintäkter för staten och drabbar ingen fattig. Däremot gör det det mindre attraktivt att ha omfattande eget privatägt kapital i Sverige. Inom ett aktiebolag kan man dock fortsätta dra av kostnader för kapitalförvaltningen.
Hit har räknats aviseringsavgifter, depåavgifter och även bankfack om det har använts till förvaltning av egendom, som förvaring av värdehandlingar eller ädelmetaller. Man har även kunnat dra av kostnader för aktiehandelsprogramvara och Skatteverket nämner uttryckligen teknisk analysprogramvara och portföljprogram.
Ett antal investeringsinriktade tidningar har också varit avdragsgilla och här kommer nog den största smällen. Det handlar om Börsveckan och Aktiespararen, som kan riskera tappa prenumeranter. Generella nyhetstidningar som DI eller Affärsvärlden har aldrig varit avdragsgilla.
Det återstår nu att se hur det blir med de avgifter som Nordnet eller Avanza tar för sina mer avancerade tradingplattformar, som inte längre blir avdragsgilla. Däremot är ju courtage avdragsgillt fortfarande, så programvaran kanske blir gratis men courtaget höjs, men när man handlar inom kapitalförsäkring eller investeringssparkonto är i praktiken inte courtage avdragsgillt ändå, vilket rimligtvis traders idag gör för att slippa pappersarbetet.
Så för en del av er kan det bli skattehöjningar efter årsskiftet även här. Drabbar som sagt sällan någon fattig och ett bankfack kostar ändå oftast under 1000:- SEK.
Passa dock på att betala alla förvaltningsutgifter ni kan idag eller i morgon, så är de fortfarande avdragsgilla.
9 kommentarer
Inte lika ute i dålig tid som tipset jag hörde på TV i går angående RUT-avdraget: att man skall se till att ha inskrivet i avtalet att näringsidkaren skall ansöka om avdrag i tid (jag gissar de inte kom på något annat tips så här i elfte timmen så de fick dra till med något som är försent att göra).
Men… men…
vi läser ju i media hur bra allting kommer bli 2016 med den nya budgeten och att "Nästa år blir det klirr i kassan för svenska hushåll".
http://www.metro.se/nyheter/2016-ger-klirr-i-hushallskassan/HdzolB!1aTQyJMssWemgo7JONV@rw/
http://www.svd.se/2016-ger-klirr-i-hushallskassan
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22007903.ab
http://www.expressen.se/dinapengar/2016-ger-klirr-i-hushallskassan/
http://www.kuriren.nu/nyheter/2016-ger-klirr-i-hushallskassan-8653687.aspx
Med tanke på den väl synkroniserade spridningen i media kan man tro att tydliga direktiv skickats ut från Propagandamin…förlåt.. Finansdepartementet.
Synd att ingen ger länk till källan (swedbank). I faktarutan verkar det ju som att statens bidrag är ett sänke i sammanhanget, förändringarna från statens sida verkar ju främst vara skattehöjningar och skärande i bidragen.
Tittar man på beräkningarna så verkar det ju vara så att det är löneökningar som skall utgöra grunden till klirret i kassan (trots att Maggan skall ha mer), och för endel som lever på bidrag så ökas bidragen. Till viss mån får man ekvationen till att gå ihop genom att Maggan drygar ut statskassan med SMS-lån.
Det är ganska vettigt att slopa detta avdrag, faktiskt. Det är lite skumt att om man hyr ett riktigt dyrt bankfack, så kan man få "rabatt" på kostnaden över 1000 kr/år, men inte om man hyr ett billigt. En annan lustighet är att gränsen på 1000 kr har varit densamma sedan 30 år, så den ursprungliga tanken att bara höga förvaltningsutgifter får dras av har urholkats.
Både detta och avskaffandet av avdraget för privat pensionssparande är bra reformer som rensar ut överflödigt snedvridande skit ur skattesystemet.
Om du sparar i en aktiefond kan du göra avdrag för förvaltningsavgiften men om du har enskilda aktier som en förvaltare sköter och vill ha betalt för kan du inte göra avdrag,
hur minskar detta snedvridandet?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nu var det väl ett tak på 1000kr det rörde sig om och inte en karens? Det rör sig alltså om att man får dra av kostnader upp till 1000kr och inte kostnader därutöver.
Sen har jag svårt att se det orimliga att man faktiskt får göra avdrag avseende kostnader för inkomstens förvärvande. Uppfattningen att man får "rabatterat" pris är lite missvisande eftersom tanken bakom principen med avdrag för kostnader rör sig om att man skulle bara behöva betala skatt på den faktiska vinsten.
Resonerar du likadant när det gäller avdrag för inköpskostnaden för aktier (eller varför inte bostad)? Att rätten att dra av inköpskostnaden innan man räknar ut realisationsvinsten är någon slags "rabatt" på aktien eller bostaden?
Sen när det gäller avdraget för privat pensionssparande så ser jag inte hur ett sånt avdrag snedvrider skattesystemet. Det är ju trots allt så att man blir tvungen att skatta för pengarna när man tar ut sitt pensionssparande.
Vad värre är -avdragsrätten för gåvor försvinner också.
Passa på!
Vad är det som är så illa med det? Mottagaren betalar ju inte skatt på gåvan t.ex. Såsom gåva (utan krav på motprestation och utan förväntad vinst för givaren) så kan man ju inte heller betrakta den som en kostnad för inkomstens förvärvande.