Lagom till Apple lanserat sin Spotifykonkurrent Apple Music väljer Spotify att blinka1.. Nya användarvillkor sedan den 17:e augusti ger företaget rätt att samla in och distribuera kundernas alla foton, samt kontakter och GPS-information och mycket annat.
Ansedda Forbes har uppmärksammat tilltaget, som antagligen de flesta kunder bara klickat sig igenom. Man sammanfattar enligt nedan, min fetstil
“Music streaming market leader Spotify has decided that it wants to know a lot more about you. It wants to be able to access the sensor information on your phone so it can determine whether you’re walking, running or standing still. It wants to know your GPS coordinates, grab photos from your phone and look through your contacts too. And it may share that information with its partners, so a whole load of companies could know exactly where you are and what you’re up to.v>”
Finns tydligen fördelar med radio. |
I förlängningen har man alltså godkänt att partners till Spotify, t ex skivbolagen, ska få titta på de privata foton du har på din telefon.
Spotify replikerar i Forbesartikeln att detta förstås är till för att förbättra användarupplevelsen. Vilket tydligen kräver att Spotify ska få titta på och dela med sig av dina privata bilder till tredje part.
Nu är det här ju ingen nyhet för Spotifykunderna, eftersom alla läser användaravtalet innan de godkänner detta. Både betalande kunder och reklamfinansierade kunder omfattas av de nya användarvillkoren, och efter att ha gjort miljontals kunder beroende av Spotify kommer säkerligen de flesta bita hårt i kudden och fortsätta använda tjänsten ändå.
Men kom ihåg – Spotify ser dig – inte bara dina foton, dina kontakter och var du befinner dig – de nya villkoren ger också Spotify rätt att använda telefonens alla sensorer för att t ex kolla din kondition eller lyssna på vad du säger. Och distribuera detta till skivbolagen.
1. En referens till Coca Cola – Pepsikriget. I sin tur en referens till vilda västerns pistoldueller. Blinkar man öppnar man upp sig för motståndaren.
26 kommentarer
om man bara använder det på datorn då?
Är väl som alltid, programmet kräver tillgång till bilderna för att du ska kunna använda dina bilder i appen, t.ex. egen bild för en playlist eller för ditt profilfoto.
Sen på ett annat ställe i villkoren står det att dom kan dela med sig av informationen dom har om dig, betyder ju inte att dom delar ut dina bilder.
Du cornu använder ju twitter, även den appen kräver tillgång till dina bilder, och kan också dela denna info.
Precis, så är det naturligtvis. Spotifys VD skriver i en bloggpost:
"If you give us permission to access photos, we will only use or access images that you specifically choose to share. Those photos would only be used in ways you choose and control – to create personalized cover art for a playlist or to change your profile image, for example."
Unknown.
Frågan är om man kan åberopa hans bloggpost om det skulle bli "strid". Detta står ju inte i avtalet som du måste godkänna.
Du ger dem tillstånd till att göra X, medan de sedan säger att de bara skall göra "Y". Det gäller att man litar på dem, nu och i framtiden.
Som tur är så kan användaren välja att slå av Location i sin smartphone.
…samt att installera mjukvara som förhindrar snokande .
Tips på nån bra sådan app till Android?
http://lifehacker.com/5866597/pdroid-gives-you-control-over-the-personal-information-your-android-apps-can-access
Jaha då får man ha spotify på nån gammal mobil utan kontakter och bilder, förstöra micken, kameror och stänga av GPS..
Om de nu inte ångrar sig, jag tycker det liknar nåt slags övergrepp..
Jag blir förbannad. Först lanserar företag som Facebook, Spotify, twitter etc tjänster som i grunden är bra. Som människor bevisligen vill använda sig av och som de gillar. Sen när kundstocken är inhägnad och vi har vant och lärt oss uppskatta dessa tjänster känns det som att vi blir kidnappade och buttfuckade genom att vi inte får några alternativ eller ens blir tillfrågade om de nya användarvillkoren. "Godkänn or else". Typ.
Ett bra tips när det kommer till tjänster på nätet:
Är tjänsten gratid att nyttja så är det du som är prpdukten som säljs.
Men det finns ju så många som har fel åsikt. Hur ska staten kunna "ta hand om" dem utan att veta vad varje tycker, och finns för upphämtning? Kinesiska staten tillämpar t.ex. en "ett-till-ett-service". Och allting staten gör är ju bra, staten är ju den enda lösningen på alla probläm, tjatar alla lurade etatister om hela tiden hela tiden. Det blir bra när Gud staten gör det, det är bra därför att Gud staten gör det. "Gud som haver barnen kär, ser alltid var jag är…"
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nastan-200-doda-nu-ska-olyckan-tystas-ner/
Tack för infon! Sa precis upp mitt spotify premium och startade 3 månaders gratisprov hos Apple Music.
"Ur askan i elden", är ett talesätt som poppade upp i mitt huvud…
Jag använde Spotify en kortare tid för några år sedan, men avslutade det när jag upptäckte att det inte funkar utomlands. Det var liksom det jag tyckte vore praktiskt med att ha det mobilt. Varför istället inte bara ladda hem som filer den musik man vill lyssna på? Thepiratebay spionerar knappast på dig. (Jag är dock inte alls så musikberoende som strobokopfolket som alltid har lurar i öronen för att stänga ute verkligheten, mycket av det lilla jag lyssnar på finns gratis på t.ex. youtube, så det som funkar för mig kanske inte funkar för dig).
Licenssökande och hyressökande beteendet som präglar spotify, youtube, dopbox, apple store osv, fungerar inte jättebra med innehållsproducenter eller innehållskonsumenter. Jag tror att de kommer få se en minskande marknadsandel i framtiden. Eftersom digitala möjligheter att äga något är på frammarsch och med det följer nya möjligheter att distribuera material som drastiskt minska behovet av att mura in producenter eller konsumenter i sultan system för att skydda material.
Cornu skulle kunna ha en digital dispenser i högerspalten som säljer digitala polletter som någon kan använda för att låsa upp och läsa en eller fler böcker. Var sedan boken laddas ner spelar mindre roll, det kan vara från piratebay, någon molntjänst eller en seriös sida som både säjer hans polletter och hd-utrymme för hans böcker till ett högre pris. En möjlighet att läsa verket är möjligt så länge ägaren är ägare till polletten. Polletten i sig har i och med det ett värde och kan säljas vidare eller återköpas. Vilket gör att den digitala bokmarknaden mer liknar den fysiska bokmarknaden.
Kryptoradion hade ett inslag om detta: https://letstalkbitcoin.com/blog/post/lets-talk-bitcoin-239-solving-problems
Förhoppningsvis har inte Spotify fått tillgång till någon bakdörr i IOS, så att man själv kan bestämma huruvida programmet ska ha åtkomst till lokalisering, bilder, kontakter mm.
Än så länge finns inte Spotify med i listan över program som har access till de tjänsterna på min iPhone. Men jag antar att det snart kommer en uppdaterad klient.
Det tråkiga med android (och iphone) är att där dyker upp en lista över godtyckliga (ej relaterade till programmet) rättigheter programmet behöver och "alla" klickar gladerligen på att acceptera.
Ibland känner jag mig som en av få som bryr mig om sånt här. Jag antar från första början att allt som har med lokalisering och smartphonen att göra blir registrerat.
Tittar man med task killer på android på vilka appar som går i bakgrunden är det rätt många. Och slår man ihjäl dom så startar de igen. Dock ser jag inte spotify annat än om jag startat den, men det beteendet kanske ändras i den nya versionen. Vissa av alla dessa appar är ju uppenbart att de behöver gå i bakgrunden (exempelvis ACR o meddelanden) för att tillhandahålla sin tjänst, medan andra som Z Camera och Galleri är mer av suspekt natur. Och vad för information de samlar in och vad den används till är höljt i dunkel.
Jaha. Dags att säga upp Spotify då kanske.
Förslag på alternativ?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vad godkänner man egentligen när man säger ja?
Att dom kopierar alt och lagrar det, att dom kan titta på alla bilder. eller bara att vi kan lägga in bilder i en app.
Läser man inte avtalen så kan det i avtalet stå att dom kan kopiera alt och sen ge det till säpo eller till polisen.
Polisen får titta i min mobil men inte privata bolag.
Man får skaffa sig en mobil för appar utan något personligt i och en mobil med personlig information utan appar.
En app kan vara en ren spionapp åt NSA eller åt kriminella.
Vi tacka ja när appen klaver tillgång till vår mobil, när dom inte säger vad dom tänker göra så kan dom i smyg göra vad som helst.
Dom flesta appar är nog ok men det räcker med en app som drivs av kriminella för att vår privata information ska komma ut.
Säpo kan skapa en app för reseplanering och då vet dom var vi är hela tiden, vi tillåter att vår position lämnas ut.
Tjuvar skapar appen och då vet dom när vi är bortresta.
Kriminella bolag kan sälja informationen till tjuvar.
Amerikanska traditionen är att utforma avtalen så att de utgör en smärre novell. Det är då ganska stor chans att kunden inte bemödar sig med att läsa igenom avtalet.
Spotify har lagt upp en ursäkt och förtydligande på sin hemsida:
https://news.spotify.com/se/2015/08/21/sorry-2/
Ja det var en jäkla bra ursäkt faktiskt, känns klart bättre nu!