Många har inte möjlighet till några större beredskapslager av livsmedel, speciellt inte om man bor i lägenhet. Men hur mycket kan man egentligen få plats med i ett vanligt köksskåp eller låda? Det visar sig ganska mycket och det ska inte vara några problem alls att åtminstone nå Civilförsvarsförbundets rekommenderade ranson för en vecka, än mindre 72 timmars krisförsörjning.
Civilförsvarsförbundets råd för en veckas beredskapsmat till en (vuxen) person lyder som följer:
“Kött- och fiskkonserver, 1000 g
Grönsakskonserver, 2000 g
Ris eller pasta, 500 g
Potatismospulver, 500 g
Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
Smör, margarin, 500 g
Soppor (pulver / burk), 500 g
Torrmjölk, 500 g
Saft eller juice, ca 3 liter färdig”
Så vad kan man få plats med? På bilderna nedan är fokus på torrvaror, och vi hittar t ex inga kött- och fiskkonserver, smör, margarin eller saft och juice.
Vi börjar med en låda i ett underskåp.
Ovanstående 18 kg mjöl och gryn kan jämföras med de 0.5 kg som ska räcka en vecka i civilförsvarsförbundets rekommendation. Sedan är förstås mjöl kompaktare än gryn – en påse havregryn väger bara 0.75 kg i samma storlek som 2 kg vetemjöl. Man behöver dock ha övriga tillbehör för att faktiskt kunna baka något ätbarare än pinnbröd.
18 kg ovan räcker allt annat lika i nio veckor för fyra personer.
En hylla i ett 80 cm brett överskåp. 1.68 kg knäckebröd, 1.6 kg kex. 1.75 kg flingor om det tomma utrymmet utnyttjas.
1 kg (tio liter) torrmjölk. |
Ovanstående kan jämföras 1 kg hårt bröd och kex per person och vecka, 0.5 kg torrmjölk per person (dock är torrmjölkens stora styrka inte just som dryck, utan i bakning eller för att mixas med t ex marsansås eller chokladpuddning) och 0.5 kg flingor.
Som man ser ovan så tar förädlade produkter större plats än råvarorna från först bilden. Ovanstående fyller Civilförsvarsförbundets rekommendation för varorna på bilden för tre personer i en vecka.
Detta högskåp klarar med mycket god marginal av behovet av pasta, ris och potatispulver (och torkade bönor och linser om skippar dem), som anges till 2.0 kg för en vecka. Ovanstående klarar tre veckor för fyra personer. Grönsakskonserverna längst ner räcker enligt Civilförsvarsförbundets rekommendationer en vecka för fyra personer. Dock går det att få in mer. Man kan också minska på torrvarorna och ställa in kött- och fiskkonserver istället. Och fett i form av olika lagringsbara oljor eller smör och margarin – de senare kan man med fördel ställa utomhus när strömmen går, utom sommartid. Fyrapersonershushållet behöver ha 2 kg smör och margarin i kylen för att klara en vecka, eller om man så vill – två stycken 1kg-paket. Speciellt smör kan med fördel användas som komplement till torrmjölken vid t ex blandning av såser eller efterrätter.
Slutsatsen måste bli att man med ett ovanskåp, en hylla och en låda bör klara ett fyrapersoners hushåll i en vecka. Med god marginal. Och 72 timmar ska inte vara några som helst problem att få plats med ens i en lägenhet och utan att ens behöva förvara något utanför köket.
Annat som är tydligt och som ni redan visste är att det inte är svårt att preppa upp torrvaror som ris, pasta eller mjöl. Detta är mycket kompakt, men förstås lite ensidig kost. Dock kan man med enkla lagringsbara såser, allt från olivolja till sojasås, faktiskt göra även ris och pasta ätbart med små medel. Speciellt om man har kryddor och andra smakförstärkare att tillgå.
De redovisade fotona ovan är något obalanserade och Civilförsvarsförbundets rekommendationer är en bra utgångspunkt för att få en bra balans för en dräglig matupplevelse. Speciellt barn kan svälta sig även om det finns mat på bordet, om de inte tycker den är god. En sak som Civilförsvarsförbundet inte hade med, och som inte finns på bilderna ovan är mjukost. Den går att lagra länge i rumstemperatur i oöppnade förpackningar (kolla datumen och rotera), och är ett utmärkt pålägg i krisläge. Finns i en uppsjö smaker, och går även att använda i matlagning.
35 kommentarer
Vår frys är drängfull av bär frukt och kött i olika sorter . Går strömmen för att Iskanders blåst ställverken utan kkverken och stamnäten åt h-e tar det minst 1 vecka innan vi får börja kassera mat, vatten tinar långsamt. När jag flyttar till hus skall jag skaffa elverk o några dunkar bensin. Eller solpanel o växelriktare. Skall vara fan att det blir grått damm o inte rysshelvetet som sabbar infrastrukturen.
Vedkamin är en nobrainer.
Vedkamin som går att laga mat på, lämpligen. Platt topp i gjutjärn. Så får man både matlagning och värme samtidigt.
Därtill löser vedkamin i princip alla problem med vatten (utom radioaktivitet och tungmetaller eller fysikaliska gifter) – bara att koka vattnet på kaminen.
POD inte så dumt…
Att använda vedkamin för vattenkokning i reningssyfte är rätt oekonomisk. Men KISS rules när skiten passerat fläkten och är dispergerad ut i rummet…
För matlagning räcker en dunk fotogen o valfritt multikök också. Ett tag ialla fall.
Man kan i extremfall destillera vattnet. det som då går över, well då är du redan död…
Att använda vedkamin för vattenkokning i reningssyfte är rätt oekonomisk. Men KISS rules när skiten passerat fläkten och är dispergerad ut i rummet…
För matlagning räcker en dunk fotogen o valfritt multikök också. Ett tag ialla fall.
Man kan i extremfall destillera vattnet. det som då går över, well då är du redan död…
Hur är det med torrmjölk och laktosintolerans?
Självklart måste man ju byta ut en del av varorna ovan vid eventuell intolerans, t.ex. gluten eller laktos. Vad jag vet så innehåller torrmjölk laktos, men det kan finnas laktosfri sort också, med tanke på allt laktosfritt som säljs numera.
Bättre sent än aldrig, nu vaknar även en cityko som jag:
http://zynisk.blogg.se/2015/august/hoj-din-personliga-beredskap.html
Har fyllt tre plastlådor med torrvaror och tejpat igen med silvertejp, 125 liter vatten i dunkar, och sprit till triangiakök för att kunna härda ut i en månad utifall. Innehållet i plastlådorna valdes med tanke på utgångsdatum. Så det dröjer åtminstone två år innan jag behöver kasta det och köpa nytt (allt lagras dessutom svalt i jordkällare så hållbarheten torde vara betydligt längre än det som står på förpackningen). Ja, jag vet, en riktig prepper recyclar, men inte jag. Jag ser det mer som en ganska billig försäkring som man får förnya efter några år. Hade jag inte läst den här bloggen hade jag inte kommit på tanken att preppa. Förövrigt har jag alla tänkbara verktyg och grejer som man kan tänka sig. Det enda som saknas är vapen, men jag har en plan för det med utifall.
Och förstås en del konserver med extra långt utgångsdatum.
Vatten är en färskvara så jag är lite tveksam till långtidslagring av vatten om man inte gör rätt eller har svårt att uppfylla bra lagringsförutsättningar. Civilförsvarsförbundet tar upp en del bra saker att tänka på. Om du inte är så brydd i kostnader så är det kanske enklast att köpa vatten på flaska.
Nja. Mitt vatten är nästan hundra år gammalt när det kommer ur kranen,baserat på brunnens djup.
Den är inte djupare än 7-8 m?
Förr i världen gjorde man sällan djupa brunnar.
Koka vattnet och filtrera genom nåt tyg om det behövs
Det mesta av vattnet är mycket äldre än så:)
När det gäller beredskapslager låter det som slösaktigt att lägga massor av mat i en plastlåda, tejpa igen med silvertejp för att sedan kassera det efter två år. Mat köper man för att äta. Matlagret fixar man genom att köpa nytt i god tid (och äter upp det innan det går ut, köper nytt i god tid osv).
Själv har jag valt att inte ha ett separat förråd för kris-situationer utan blandar med vanliga förrådet. Det är helt enkelt så att man bara köper lite extra av det man använder i vanliga fall och sedan roterar. Det är sedan kompletterat med extra vatten. Som det ser ut nu så klarar jag antagligen två veckor i min lägenhet.
Med det sagt så har jag faktiskt också ett separerat förråd med mat som är till för situationer då jag måste lämna lägenheten.
Föräldrarhemmet har det mesta som krävs för att överleva. Enda problemet skulle vara vatten.
Det leder då till min fråga. Den enda dugliga vattenkällan är en brunn, bara att den är runt 100m djup. Så frågan är om det ens är möjligt att pumpa upp vattnet för hand?
Att brunnen är borrad till 100 m djup behöver inte betyda att vattenytan ligger så djupt. Kanske inte mer än 5-10 m ner?
Mer än tio meter är det nog inte. Skall man pumpa mer än tio meter krävs att man trycker upp vattnet aktivt vilket är knepigare. Troligen ligger ytan betydligt högre.
Se upp för mjölbaggar och annat kryp bara. Fick byta ut hela mitt förråd för att jag inte delat upp det i mindre kvantiteter.
Fimpa bulkvaror som mjöl och gryner eftersom de drar till dig allsköns ohyra (om du inte packat dem väl), tar plats och kräver vatten för tillagning, vilket inte lär komma ur kran om strömmen går…
Om man nu inte råkar ha säkerställt tillgången till vatten – vilket man måste oavsett, vatten är viktigare än mat.
1. Vatten.
2. Värme (=skydd/bostad).
3. Mat.
Exakt
Det är väl just bunkring av vatten som gör att ett prepplager skiljer sig från ett vanligt hushåll – övriga matvaror har man ju på lager i vilket fall som helst.
en overlevnadsstrategi som saknar nagon form av fornyelsebar vattenkalla ar som jag ser det ingen plan. det kanske funkar for en helg eller kanske en vecka, men sedan da?
jag inser att detta ar problematiskt i stortsadsmiljo men det gor inte att problemet kan "losas" med en buffert pa nagra hundra liter. skaffa iaf ett ordentligt vattenfilter samt en dunk klorin, sa att ni kan rena bajskontaminerat ytvatten utan att behova slosa bransle.
bor man i villa med kommunalt vatten sa kan man *sjalv* borra en grund brun pa tomten utan speciell utrustning (kan dock vara olagligt hemma i sverige – osaker).
Ska man gå efter Cornus första grå eländesbok så är det inte 3-dygn eller ens 3-månader som gäller utan att orka hand-dra plogen eller spetta ner lite entrecote o potäter i backen för evinnerlig överlevnad.
72-timmar är väl en teoretisk grej att moder Svea kastar sig på rygg efter 3-dygn o man hoppas på att 'erövraren' inte plundrar prepper-köket o att allt återgår till det normala, frysdiskarna på ICA är åter fyllda.
Ju längre tid det tar innan ryssen kommer desto mer vänjer vi oss vid att han skall komma….
Och då är vi inte alls förberedda på att han kommer…
Om han kommer..
För varför förbereda sig då han kanske aldrig kommer.
Alltså, det kommer aldrig att hända något, så man kan ta torrlagret mer ro…
Maten finns på ICA.
Man bör även lagra upp på b-vitamin (man behöver vara mentalt klar) eftersom mjölmat har låg bioavailability, (vilket är vad som räknas–inte teoretiska halter) och konserver har för låga halter pga produktionsmetoden. C-vitamin är bra att ha av samma skäl — beivra sjukdom.
Pemmican är också utmärkt, håller i flera år
Absolut. Ganska enkelt med X burkar av multivitaminer. D-vitamin också om det blir mycket innesittande, och oavsett får vi för lite D-vitamin under minst halva året.
Ett rör räcker gott och väl en personvecka, tar man tillskottet redan så är ju problematiken löst om man köper nya rör i god tid.
Och glöm inte att raida första bästa bapotek på citadon och antbiotika när skitenbörjar flyga.
Perfekt som trading när ökonomin havererat.
Och glöm inte att raida första bästa bapotek på citadon och antbiotika när skitenbörjar flyga.
Perfekt som trading när ökonomin havererat.
Trangiapizza: blanda mjöl med bakpulver( proportion 2 dl mjöl 1 tsk bakpulver)+ salt efter smak, ca 1 tsk. Tillsätt en skvätt olja för smakens skull, och rör runt. Rör i vatten 1 dl per 2 dl mjöl (sconesliknande kladdig deg, även lämpligt till pinnbröd).
Eller hoppa över och använd sconesmix.
Platta ut i oljad Trangiastekpanna. På med lite skivade tomater blandat med ketchup och oregano. Ovanpå det skinkost på tub.
Grädda i stekpannan till brödet har höjt sig och pålägget blivit varmt. Smakar utmärkt i fält, speciellt vid åskväder.