Bostadspriserna i Stockholm har nu stagnerat och i princip stått stilla i tre månader, baserat på Valueguards kvalitetsjusterade boprisstatistik. Dock är detta inget att dra några som helst slutsatser kring, utan en normal säsongsvariation, till skillnad mot nedgången 2011 som började redan på våren.
Vad man möjligen kan säga är att sommaren är prismässigt ett bra tillfälle att köpa en bostad, då maj – juli ofta visar stagnerande priser. Sedan tar det fart igen i augusti när mammas och pappas älskling behöver en bostad för att studieskuldsätta sig till ett jobb som egentligen inte kräver högre studier.
Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetspriser för Stockholm. Sommarstagnering inritad. |
Sommaren 2013 var det dock ingen hejd på bopriserna, men efter vårens tjurrusningar behövs det nog en liten paus i uppgången. Folk behöver rehydrera och kanske ta en liten tupplur innan de orkar köra på igen.
Lägenhetspriserna är inte längre på all time high i Stockholm. Men det ordnar sig nog.
Det finns en liknande tendens hos villorna, som föll med 1.02% senaste månaden. Men även det är inget ovanligt för säsongen.
Valueguards kvalitetsjusterade villapriser för Stockholm. |
Bostadspriserna kommer falla och bostadsbubblan kommer spricka. Jag ser dock inga som helst tendenser på att det sker nu. Visst, vi kanske nått och passerat all time high, men det är alldeles för tidigt för att dra några sådana slutsatser. Eller som det heter – Cornu är en loser som ständigt tjatar om fallande bopriser.
10 kommentarer
Det kommer ju att fortsätta uppåt så länge "trycket" att flytta långt bort från hyresrätterna ligger kvar.
Antagligen så kommer ökningen att minska när antalet som faktiskt har råd eller kan få lån minskar.
…. och folk har råd att öka priserna, och vi inte närmar oss den decentraliseringsvision det har spekulerats om i något årtionde, och folk inte börjar flytta till mer attraktiva regioner och….
Redan i ryggmärgen finns ett antal "och", så din analys är märklig.
I din ryggmärg då, för mig är det solklara samband: Om många vill bo på samma ställe, så höjs priserna och om det finns väldigt många helt desperata köpare så höjs priserna ännu mer..Särskilt om det inte byggs nytt i "tillräcklig" omfattning.
Dock aldrig hört talas om "decentraliseringsvision", knappt Google heller
Det här ser bra ut.
Har precis viktat om portföljen till företag som tillverkar näsklämmor, fläckborttagningsmedel och stora fläktar.
Det kommer att bli stora börsvinnarportföljen, bara omöjligt att säga när.
Har precis köpt en villa i Västerås. Här kommer min erfarenhet av bankerna. Swedbank har krav på 50-års amorteringstakt ner till 50%. Sen sänks kraven till 100 års amorteringstakt. SEB har 50-års amorteringstakt rakt av och det går inte att rubba. Ingen rubbar på kravet av 15 % handpenning. Kalkylkrav 7 % ränta vad gäller SEB. Swedbank missade jag fråga om krav kring ränteberäkning.Min låneresa i Västerås.Besökte båda idag.
Tack för detta. Detta ser ut att vara toppen, faktiskt. Eller så är den under uppbyggnad! Varför? Uppenbart har vi sett den typiska toppen eller nästan toppen av en exponentiell uppgångsfas som ofta är slutfasen för en priscykel. Tittar vi på vågmönstret är det tänkbart att det blir en mindre liten våg ytterligare men bara en marginellt högre topp isf.
Skulle vilja se en log.pris-axel också(en exponentiell log-topp är mer värd!). Men den aritmetiska toppen är så exponentiell den kan bli. En avslutande exponentiell rörelse kommer att gå tillbaka till dess start. Minus 20% med MACD mot nollan till att börja med. Det som saknas är dock en divergens mellan t.ex MACD och prisvågen vilket talar för en avslutande mindre vågtopp. Å andra sidan är det vanligt att exponentiella toppar avslutas utan prisdivergenser. Annars är en sista våg tänkbar att starta uppåt när Parab.SAR nåtts om säg 4 månader(julrallyt) för att toppa under våren 2016. Alternativet är en slutlig topp före jul. Det skulle komma att rimma bra med att långräntorna till slut sticker iväg(till slut om vi får den förväntade börsuppgången pga större skuld-debacle i Europa).
Skulle vara kul att ha hela prisserien från 1990 till idag eller från botten 1994.
Jag skrev om villa-diagrammet ovan.
Säger som vanligt angående bubblor eller icke bubblor. Alla prisökningar som inte går att förklara genom fundamenta (eller i en viss mån inflation) är spekuleringsökningar och per definition en bubbla. Bubblor spricker inom sin tid, men kan förhalas av politiska beslut.
Ser fram emot att någon förklarar fundamentan bakom bostäders prisökning.
Fundamentala data kan vara att antal köpare som är villiga att betala ett visst pris per m2 är större än de som inte vill det(folk ser detta vid visningar). Då priser på bostäder är en icke homogen vara kan statistiken vara otillförlitlig tills tillräcklig bekräftelse finns. Tipping-point eller vändning till ny trend kräver tid i anspråk varför vi får en s.k "lag" mellan ändrade prisdata och hur marknaden som helhet uppfattar läget(inte minst finns ju olika delmarknader som till slut synkas). Även politiska beslut eller t.ex en ränteuppgång syns först efter en tid i statistiken så länge vi inte står inför en chock. I normala fall brukar en trendvändning ske långsamt för att senare förstärkas och till slut kapitulera. Först vid det sista stadiet brukar antal pessimister överstiga optimisterna med stor marginal. När antal pessimister(eller optimister) uppgår till ca 70-80% brukar marknaden vända eller ta en paus med en mindre uppgång(nedgång) före fortsatt nedgång(uppgång). Psykologin regerar så länge inte starka/tydliga ekonomiska faktorer överväldigar. Amorteringskravet t.ex påverkade inte prisuppgången i början men nu tycks bankerna agera än hårdare vilket kan vara en avgörande faktor bakom en urtoppning.
Fundamentala data kan vara att antal hushåll med stort eget kapital inte längre har behov att byta upp sitt boende(t.ex barnfamiljer). Antal affärer av den arten minskar varvid pristrycket uppåt(och antal affärer) minskar. Ytterligare orsaker kan vara att antalet hushåll som tillhör gruppen med lågt eget kapital börjar sina. Det är trots allt den gruppen som på längre sikt håller upp priserna. Inte de med liten belåning och höga inkomster.
Ja, vi har en bubbla som baseras på en kreditekonomi, låg eller ingen amortering, låg ränta, hyfsade disponibla inkomster, allmän överoptimism och en stor grupp yngre människor som dels gjort storstadskarriär med jobb och senare familj, dels att samma grupp saknar erfarenhet(psyke) av kraftiga bo-prisfall.
Att det finns en aggregerad större efterfrågan än utbud har ingen konstant betydelse för priset . Samhällsekonomin styr. Konjunkturcyklerna bestämmer utvecklingen. Ovannämnda (6)faktorer spelade mycket stor roll för att Sverige inte såg alltför stora prisnedgångar under krisen(konjunkturfallet) 2008-09. Nu är det snart dags för nästa konjunktur nedgång. Den kan faktiskt starta pga med ränteuppgångar.
Det nästintill totala ointresset för Cornu´s bopris-kommentarer(när är toppen inne) tyder på att läsarna här antagligen känner sig väldigt belåtna/självgoda med att en pristopp knappast är närstående. De flesta är, så vitt jag kunnat utläsa, helt inne på linjen att fundamentala data talar för fortsatta långsiktiga prisuppgångar. Vill bara säga att fundamentala "kända" data sällan har betydelse för när toppar och bottnar inträffar. Däremot för trender men de ser vi först i efterhand. Precis som s.k fundamentala data.