Bloggens läsare säger sig ha en rörlig bolåneränta på 1.47% enligt tidigare enkät och 682 svar vid tillfället när jag skrivet detta.
Vad har du för ränta på ditt rörliga bolån. |
Läsare utan lån, eller med låst ränta är förstås inte med här.
Medlet blir 1.47% och medianen 1.45, då det finns en fet svans med 10.41% av svarande läsare som har under 1.00% i ränta på sitt rörliga bolån.
I sammanhanget kan det vara intressant att SBAB, Skandiabanken, ICA Banken, Ikano Bank och storbanker som Nordea, Swedbank och Handelsbanken alla anger högre snitträntor på de 3-månaders rörliga bolånen än 1.47% enligt Compricer. Endast SEB, Ålandsbanken och Danske Bank ger en snittränta lägre än vad bloggläsarna anger att de faktiskt fått.
Kort sagt har bloggens läsare lägre räntor än snittet.
Kan passa på att påminna om tjänsten Bättre bolån, som kan pressa ditt bolån ytterligare. Ni hittar tjänsten här.
17 kommentarer
Såhär i efterhand så var det ju ett misstag att jag band mitt lån för några år sen. Tror det ligger på runt 3,5%. Jag tänkte: Räntan är väääldigt låg nu, inte en chans att det sjunker mer!… Jag räknade inte med att man skulle ge systemet så mycket konstgjort andning som man gjort dock.
Jaja "You win some, you loose some", "Yolo" och allt det där.
Men när du tog det lånet så var kanske bostadspriserna betydligt lägre också? Halva räntan hjälper ju föga om skulden (=bostadspriset) är dubbelt så stor.
Har det inte utrönats att man får bättre priser/räntor över tid om man inte binder? Hade man varit synsk och alltid bundit vid rätt tillfällen så hade man lika gärna kunnat bli miljardär på derivathandel.
Tim, ibland sätter fiatstaten plötsligt räntan till 500%. Man kan förlora en hel del på sina derivat den dagen. Politik är helt godtyckligt upp till enskilda makthavares humör för dagen och är totalt oförutsägbart. Ekonomisk teori är på inget sätt tillämpbart på detta.
Fast ränta är ju en försäkring, och försäkringar kostar.
Alla borde kräva en ränta lägre än snittet!
Precis så, det är en självklarhet. I höst kanske frågan på bloggen blir "med hur många procentenheter har du prutat ner bolåneräntan i förhållande till rådande snittränta".
Vilka är det egentligen som lånar ut miljonbelopp av sina hoptjänade besparingar till bostadsköpande hushåll för bara 1½% ränta? Hittar de ingen alternativ investering som ger högre avkastning med lägre risk? Eller ja just det ja, det handlar ju inte alls om några bo"lån" av något som sparats, utan om krediter som bara skapas ur tomma intet. Då är t.o.m. negativ ränta lönsam för den som skapat krediten och satt sin kund i skuld, så länge mer än noll av skulden återstår när krediten förfaller.
Fortsatt oerhört låg ränta med andra ord. Tänk om man bara vågat smyga in ett avskaffande av ränteavdragen här…
Förresten cornu, såg du BNP-siffrorna för Q2? Såg riktigt starkt ut, +1,0% q/q eller +3,0% y/y, starkaste tillväxten på flera år.
Lite konstigt. Alla vill ha så låg ränta som möjligt och fortsätta elda på priserna och bubblan. Det är ju egentligen högre ränta som alla borde kräva och lugna ner en överhettad marknad!
Du måste tänka på incitamenten. Skulle du vilja förlora några miljoner på en räntehöjning? Vem vill det? Nä, just därför händer det inte, för ingen har intresse av att kasta den första stenen i sitt eget glashus.
Problemet är att alla dessa billiga pengar jagar samma bostäder. Det behöver byggas mer. För att få byggherrar och värdar att bygga mer behövs långsiktighet och att kunna förvänta rimliga vilkor. Förhandsbedömningar, priskontroller och besittningsskydd motverkar allt det. Kan man inte tjäna pengar på att bygga, varför göra det då ?
Spanien är väl ett utmärkt exempel på att det byggdes mycket mer när de fick sin bubblande nollränta (för de tillämpar inte samma totala byggförbud som våra politiker gör). Med massor av tomma bostäder och massarbetslöshet i byggbranschen som följd. Den verkliga räntan ÄR INTE 1½%, den är snarare kanske 8%. När staten tvingar fram en falsk ränta så orsakar den svåra felinvesteringar i samhället. I Sverige är bostadsbyggande förbjudet (om man inte lyckas få politikernas nåder på undantag efter många års väntan). Därför har vi ingen byggbubbla. Bubblan i Sverige tar sig istället uttryck i form av en enorm förmögenhetsöverföring från de fattiga till de bostadsägande. Unga och invandrare och fattiga kämpar hårt för att hitta tak över huvet, medan den genomsnittlige villaägaren i Stockholm tjänar mer på sin villas prisstegring än på sitt arbete. Politiker älskar att plundra de fattiga för att muta sina väljargrupper, för de fattiga är för dumma i huvet för att fatta hur det funkar och därför väldigt lättlurade och röstar för mer av samma som de förlorar på.
Nybyggandet ökar en del nu i alla fall, och även marginalen för de stora byggjättarna. Skanska redovisar till exempel en rörelsemarginal för 11,0% för svenska bostäder under första halvåret 2015, mycket bättre än tidigare år:
Första halvåret 2014: 8,9%
Första halvåret 2013: 7,7%
Första halvåret 2012: Negativ rörelsemarginal
Första halvåret 2011: 6,6%
Första halvåret 2010: 9,2%
Första halvåret 2009: 1,1%
Första halvåret 2008: 8,7%
Första halvåret 2007: 9,9%
… detta är en bra trigger till fortsatt högt byggande.
Alla rän mindre 1% rösterna är nog fakeröster. Finns väl ingen Svensk bank som idag ger under 1% ens med en ränterabatt på 0.75%.
Bostadsmarknaden är som den är pga socialism, det har länge setts dom fult att tjäna pengar på hyra ut bostäder, utnyttjande av svaga människor säger vänstern och socialdekokraterna. Om du tjänar pengar på hyreslägenheter så är du en ond kapitalist som profiterar på andra människor, ajabajja det får man inte göra i Sverige!
Konsekvensen blir såklart att ingen kommer investera sitt kapital i byggande av nya hyreshus om man inte kan få en vinst på minst 6% per år på satsat kapital. Då kan man lika bra gå till börsen eller företagsobligationer och få högre avkastning där.
Skies!
Bankernas upplåningskostnad är bara ca 0.2% och marginal på 0.7% ger vinst för banken. Ränta under 1% är fullt möjlig- om dagens räntenivå står sig får jag 0.99% i ränta om ett par veckor och jag är inte speciellt bra på att förhandla…
Just nu verkar det lite, men bara lite, överenergiskt att som polisen jaga promille. Kanske när räntan stiger till 3 eller 5 att det är dags att se över sin situation.