Hitta.se har lanserat en livsstilstjänst på sina kartor. Bland annat får man redan på hushållens fritidsintressen, ålder, medelinkomst, snittbelåning, bilar och politiska sympatier. Tjänsten är högintressant, men antagligen ganska integritetskränkande
Uppgifterna är hämtade från publika databaser och maskerade så att det omfattat område är okänt och ett visst minsta antal personer finns med i uppgifterna. Speciellt på landsbygden innebär detta att sökområdet utökas, även om vi som bor på landet och alltså känner våra grannar ganska lätt kan räkna ut vilka det är som drar iväg uppgifter åt olika håll. Speciellt som man ser vilka bilmärken man äger inom underlagets område, vilket gör att vi på landet kan räkna ut vilka hushåll som ingår i beräkningen.
“Ingen information som visas i Livsstilskartan är individinformation utan bygger på statistiska schablonfördelningar på geografiska områden om 100×100 meter eller mer. Viktigt att tänka på är att dessa områden inte alltid sammanfaller med den illustrerande cirkeln i kartan, utan hämtar data från närmsta beräkningsyta. Av integritetsskäl visas ej beräkningsytan på kartan. För att säkerställa att tjänsten inte röjer personuppgifter tillämpas dessutom fördelningen från en grövre geografisk nivå om för få individer bor i ett enskilt område. Därmed har exempelvis inzoomning på ett enskilt hus ingen praktisk betydelse, då det är data från närmsta beräkningsyta som visas.”
Jag bedömer att det finns en risk för att tjänsten kommer försvinna, men så länge är den hyperintressant. Några exempel nedan, från Solsidan i Nacka, Saltholmen i Göteborg, Möllevången i Malmö och Nytorget på Söder om Folkungagatan, dvs hipstermecka.
Saltholmen | Solsidan | Möllevången | Nytorget |
Ni hittar tjänsten genom att gå in på Hitta.se:s kartor (som startar där Hitta.se tror du bor), antingen manuellt eller genom att söka efter en ort eller adress. Därefter kan man behöva zooma in tillräckligt, varvid ikonen livsstil dyker upp nere till vänster.
Därefter kan man dra runt centrum på kartan. För villaområden eller landsbygden ger bilmärkena en god partiell indikator på vilka hushåll som tillhör urvalet.
Gissningsvis kommer Hitta.se framöver behöva utöka områdena som söks av, för jag bedömer att metodiskt användande av tjänsten kan isolera mycket om individuella grannar i villaområden och på landsbygden.
Så passa på att använda tjänsten medan ni har chansen. Guld värd för den som letar bostad och inte vill hamna i ett bostadsområde där normalläget är 65+ intresserade av astrologi.
Förbättringsförslag för Hitta.se är möjligheten att zooma ut beräkningarna till ett större område, nu kan t ex inkomster variera ett antal tusenlappar om man flyttar några hundra meter längs en väg. Lokala maxima och minima är inte representativa för ett bostadsområde, utan man vill ha hela området, eller åtminstone kunna “zooma ut”, t ex välja en zooma ut-funktion och då få hela området som visas på kartan. T ex kan jag få en snittinkomst på 11 691:- SEK vid en viss väg vid Särö Västerskog, men om jag flyttar centrum 100 m går medelinkomsten upp till 58 189:- SEK.
I övrigt, notera att fordonen som ägs av hipsters runt Nytorget släpper ut 12% mer CO2 än genomsnittet.
Kartan visar också på ett utmärkt sätt lånta fjädrar. T ex ligger snittbelåningen på Strandvägen i Stockholm på nästan 4 MSEK, med blott 42 000:- i snittinkomst per månad. Man ska komma ihåg att skillnaden mellan dig i din förort och den som bor på Strandvägen är lånta fjädrar och storleken på skulderna. Vid Pudelgränd i Skarpnäck är snittbelåningen 1.5 MSEK men lönen har bara fallit till drygt 31 000:- SEK.
Sedan, vilka publika databaser hos våra myndigheter får man fram fritidsintressen ur? Frågar åt en kompis.
Fritidsintressena ser ut att vara skrämmande korrekta utifrån det jag känner till på olika platser.
Svenska myndigheter har alltså tillgång till vad vi gör på fritiden, inklusive “följa populära TV-serier” (Hipstermajorna i Göteborg) och liknande, som knappast kan kopplas till föreningsliv.
Hitta.se förklarar dock hur det fungerar – det är inte exakt personerna på platsen, utan dessa (kön, inkomst, boendeform, ålder mm) matchas mot en persona utifrån Orvestos konsumentundersökningar, och denna persona redovisas.
Studentområden är kul att kolla upp. Singelhushåll och sambos i åldern 20 – 34 år. Mycket låg skuldsättning, antagligen bara studielån, mycket låga inkomster, röstar vänster och har intressen som datorer och styrketräning, vilket verkar vara applicerbart på vilket studentområde som helst, utom möjligen vänsterröstandet som beror på ett större valdistrikt. Datorer och styrketräning gäller åtminstone som fritidsintressen i studentområden i Göteborg, Lund och Linköping.
För egen del påstås snittinkomsten vara 29 248:- i månaden och snittbelåningen högre än på Strandvägen med 4 013 235:- SEK (väldigt lokalt maxima, går att flytta runt och räkna ut var skuldsättningen uppstår om man har lokal personkännedom, t ex kan det handla om företagare som tvingats låna privat), man är i åldern 35 – 49 år och gift utan barn, intresserad av fotboll, golf och vin, samt kör Honda och bilmodeller som släpper ut 2% mindre CO2 än riksgenomsnittet. 98% fler röster på (c) än riksgenomsnittet. Så nu behöver ni inte kolla upp det.
Så hur ser det ut centrerat där du bor? Hitta.se hittar du här.
55 kommentarer
Intressant att se att skuldsättningen ligger under 2 miljoner för det mesta i Stockholms innerstad förutom på de värsta adresserna. Tyder på att de flesta som bor där köpte sina lägenheter för 5-10 år sedan eller längre tillbaka. (och klarar utan vidare av ett 50% prisfall) kanske kommer den kommande bostadskrisen framförallt skapa personliga tragedier hos ett antal framförallt unga familjer.
Det tror jag också. 60-talisterna kom in på bostadsmarknaden så tidigt att de har "karriären" i ryggen. 80-talister, som nyss bildat familj, kommer (som vanligt för den generationen) få det det värst.
Eller det kanske bara beror på att ca 40% av lägenheterna fortf är hyresrätter och att detta drar ner snittbelåningen rejält.
Smart. Det har du helt rätt i. Dividerar man med 0.6 blir ju skuldsättningen lite annorlunda.
Kan vara intressant att leta reda på ett renodlat nytt BR-område utan HR. Var hittar man ett sådant, tillräckligt stort?
Man kan ju misstänka att de som inte har lån inte heller räknas med i snittbelåningen.
Går man på renodlade hyresområden är det fortfarande några hundra tusen i snittbelåning. En bil, studielån och något konsumtionslån så är man där. Med tanke på 80-200 kkr i snittskulder på studentområden är jag säker på att CSN-skulder ingår.
Väldigt uppblandat på alla ställen jag har kunskap om, men de ställen där jag vet att det finns ganska mycket hyresrätter verkar vid en snabb titt ha lägre belåning, så det kan stämma. Kollar tex på Kvarnholmen i Stockholm (där jag bott) Mitt på berget där det bara finns hyresrätter är belåningen 800 000. Nere vid kajen där det bara finns brf är den 4,5 miljoner.
Alla bostäder i kvarteren mellan Kölnagatan, Hammarby Allé, Lugnets Allé och Hammarby kanal i Hammarby Sjöstad är bostadsrätter. Belåning ~2 miljoner i hela området. Intressant var dock den del av Lumafabriken som byggts om till bostäder (precis väster om kölnagatan, vid vattnet), där ligger belåningen på smått vansinniga 7,1 miljoner – kan det verkligen vara per person? Eller räknar den dubbelt i de fall man är två låntagare, en kreditupplysning anger ju hela skulden för båda isåfall…
Måste vara så. Villaområdena i sthlms förorter (som av naturliga skäl ej är uppblandade med HR) har högre betydligt högre belåning än innerstaden. Även de lite "billigare" villaområdena typ Tullinge etc.
Jag har hittat snittskuldsättning på nästan 13 MSEK…
måste ju nästan handla om en enskild person som har fullständigt vansinniga skulder (böter för piratkopiering? 😉 och drar upp snittet.
Ett kvarter i norra djurgådsstaden har nästan 13 miljoner, men eftersom jag vet (var själv spekulant när huset byggdes) att det inte en enda lägenhet sålts för i närheten av 10 miljoner så handlar det inte om bolån…
Gata där de senaste avsluten på villorna ligger på ca 7.5 – 17 MSEK.
Finns ju företagare som har personliga skulder på företaget, eftersom bankerna inte vill låna ut till företag (som till skillnad mot privatpersoner kan gå i konkurs).
Vad gäller belåningen så får man ju också ett histogram, som visar fördelningen av lånen. 0-250k är lägsta kategorin. Runt där jag bor finns 7 låntagare, och snittbelåningen är 900k vilket bara stämmer om även de som inte har lån räknas in. Dessutom verkar det varje person för sig, för området är bara fyra fastigheter. Snittbelåningen per fastighet är alltså rimligtvis det dubbla.
Eftersom du inte får bra vilka hushåll som räknas in kan du ju inte Heller dra några sådana slutsatser.
Får du ett histogram i tjänsten? Vardå? Är det om du söker på en adress?
Inte får VETA
Belåning såväl som inkomst visar grova histogram hos mig.
Valresultaten är ju tagna per (relativt stor) valkrets, men övriga siffror kan man få per person/address (bilar, inkomster, belåning). Mycket intressant.
"Fritidsintressena ser ut att vara skrämmande korrekta utifrån det jag känner till på olika platser. "
Nope, inte ett ord om stridsvagnar, modellbygge, flygplan, anime, minecraft, GTA där jag och mina barn bor.
Tycker det är "mode, golf, mat" på varenda punkt jag kollat. Ska kanske tilläggas att jag bara kollat Kungsbacka än..
Du får tänka generellt och se din familj som en anekdot.
Lite förvirrande tycket jag det var att överrepresentationen hos ett visst parti inte korrelerade med höger-vänster; en plats kan klassas som vänster men ha överrepresentation av C eller SD. Men de har tydligen inget med varandra att göra, utan visar bara om man är mest höger eller vänster och vilket parti som hade största överrepresentationen. (Vilket gör att små partier typ Fi hamnar där ovanligt mycket – eftersom det är lätt att överrepresentera ett parti som har 3,1 % med 100 % = 6,2 %, medan en fördubbling av S kräver 62 % väljarstöd…)
En spännande effekt är att man kan se hur Sverige hade blivit vid ett val om vi haft majoritetsval i enmansvalkretsar.
vad jag kan förstå så ser man en enskild persons inkomst och skulder om personen bor ensam.
541% fler FI-röster än genomsnittet 🙂
Fy för den lede! Själv har jag 31% mer SD än genomsnittet…
Verkar som man kan ta den här tjänsten med en stor nypa salt när snittbelåningen i flera bostadsområden med enbart hyresrätter ligger runt en halv miljon.
Varför då? En bil 200 000:-? Onödig högskoleutbildning, CSN-skulder 200000:-. En Thailandsresa för familjen, 100 000:-
Antagligen växer den väl området tills tillräckligt många med skulder inkluderas, och får med bolån från omkringliggande områden, vilket i kombination med småskulder (kreditkort, bollen etc) ger några hundra tusen…
I de gamla miljonprogramsområdena hittar du oftast inte välutbildade som kör runt i nyare bilar. I mitt tycke hade en snittbelåning runt 50 000 kr varit mer trovärdig för dessa områden.
Verkligheten har ju tyvärr inga krav på sig att vara vare sig trovärdig eller rimlig….
Snittbelåningen verkar rätt skumt uträknad, från siten:
"Snittbelåning: Hur stort är det genomsnittliga lånet i området? Schablonberäknad storlek på skulden utifrån ränteavdrag. "
Så om man har små dyra ful-lån med 20% ränta så räknar Hitta om det till ett lagom stort bostadslån…
@Cornucopia?
CSN lån är inte avdragsgilla så de lär inte synas i ränteavdraget i taxeringen och finns alltså inte.
"Röstar vänster – x% fler KD-röster än genomsnittet".
Hur tänkte dom där?
Socialkonservativa KD är ekonomiskt sett ett vänsterparti men går inte ihop med de andra vänsterpartierna eftersom de gillar kristna, traditionella värderingar. Exempelvis tycker KD att bidrag före arbete är vägen framåt för Sverige, bland annat i form av vårdnadsbidrag.
Vad jag inte förstår är hur övriga alliansen kan samarbeta med ett parti som tycker att vuxna, friska människor som faktiskt har ett arbete att gå till, istället ska gå på bidrag och fjanta runt.
Det är två parametrar som visas. Dels vad majoriteten röstar på för block. Dels vilket parti som är mest överrepresenterat i valdistriktet.
Att döma av de bilmodeller som pekas ut som typiska hemma i föräldrabyn är detta inte en bra grund för att avgöra vem statistiken bygger på. Volvo är aldeles för underrepresenterat så statistiken för bilarna speglar nog snarere den närbelägna centralorten. Då verkar inkomstuppgifterna betydligt mer finupplösta…
Jag har funnit bilmodellerna stämma mycket väl på mikronivå.
Flytta några hundra meter och bilmodellerna ändras. Här på landet har jag absolut hittat att bilmodellerna stämmer på gårdsnivå.
Då har den olika specifika uppgifter. Stämmer mycket dåligt hemma på landet
Men kan ju ha att göra med hur lång ut på landet man befinner sig
Men kan ju ha att göra med hur lång ut på landet man befinner sig
Vi kommer nog de mer av detta på flera håll. Jag har sett husmäklare i Bla. Canada som i sina husannonser visade hur grannskapet såg ut i siffror. Allt från utbildning till inkomster och intressen serverades med fina diagram. Snart hos en mäklare nära dig…
Att döma av de bilmodeller som pekas ut som typiska hemma i föräldrabyn är detta inte en bra grund för att avgöra vem statistiken bygger på. Volvo är aldeles för underrepresenterat så statistiken för bilarna speglar nog snarere den närbelägna centralorten. Då verkar inkomstuppgifterna betydligt mer finupplösta…
Mycket astrologiintresse i Högsbo.
Fantastiskt rolig funktion! Hur vet de om folk gillar teater, astrologi eller dans? Är det sökorden? Vad innebär medelinkomst egentligen? Är det efter skatt?
Kul att även denna tidigare svindyra tjänst blivit gratis och helt publik. Denna typ av kartor med motsvarande uppgifter betalade de stora partierna enorma summor för med syftet att avgöra var det var bäst att knacka dörr i valrörelsen. Precis som man tidigare betalade multum för att få en timme-för-timme-prognos från SMHI om det lokala vädret där partiledaren skulle hålla sitt sommartal. Nu finns både dett från hitta.se respektive vackertvader.se, helt gratis. Jag kan pricka in en väldigt lokal (100 m när) väderprognos till min BOL-sommarstuga där det bara finns 2 hushåll kring 1 km2.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hmm går ju att gå ner på enskilda fastigheter, men verkar som snittet bygger på ett minimiantal uppgifter
Oj, det är ju detta som Experian och UC lever på
Verkar som om data kommer från Bisnode de har denna tjänst https://www.bisnode.com/sverige/produkter-losningar/malgrupper/
Bisnode körde SPAR tidigare och agerar fortfarande SPAR hanterare åt många företag….
Går man in i villakvarter kan man räkna ut hur _många_ lån som existerar och ungefärlig fördelning. Exempel:
Bellevue, Malmö
33.33% ~1M, 33.33% ~3M, 33.33% >4M, dvs tre lån ungefär i närheten av den där cirkeln. Dock är det fler inkomster och (förmodligen) fler bilar så det är inte helt lätt att hitta individuella uppgifter.
Det här är skitbra. Ger en pedagogisk – om än sådan som ändå går att kritisera på många sätt – översikt över fördelningen i det ekonomiska landskapet på en lokal nivå. Och visar allt möjligt, inte minst segregation och inkomstklyftor.
Undrar om det här stödjer eller stjälper en hypotes jag har haft länge:
Att invandrade kanske tenderar att ha just pga sämre kreditlina och inkomster mer likvida medel än infödda. Inte minst då
– En del kanske kommer från länder och kulturer där kontanter fortfarande är i mycket stor användning.
– En del kanske behöver av olika skäl ha kontanter (tex skicka pengar till släktingar i hemlandet).
Sen är frågan om detta med större eventuell andel likvida medel skall ses som proportionell mot inkomsten eller i absoluta belopp.
Hur som helst verkar det rätt enkelt att se vilka områden har företrädesvis ung befolkning och högre belåningsgrad.
En sak som gäller dock att komma ihåg är väl att både inkomsten och belåningen är väl per person?
Även fast det är intressant så är det lite "luddig" hur de presenterar datat.
Kan man tolka dessa siffror om inkomst och lån att det är per hushåll oavsett om det högst upp står gifta eller singel hushåll utan att vet mer hur de presenterar datat så är det rätt intetsägande.
"statistik dikt och förbannad lögn"
Bara för Hitta.se att implementera lite andra intressanta metrics. Såsom tex Δ(skräp på gården) / medelinkomstskillnad. Eller varför inte rökare / andel vänsterröstande?
Disponentgatan ligger inte på Möllevången utan på Västra Sorgenfri, på fel sida Amiralsgatan.