Idag damp det där orange kuvertet ner i brevlådan med pensionsprognosen. År av deltidsarbete för att minimera uppfostringsanstalt för barnen, kombinerat med eget företagande har nu slagit igenom på allvar och jag nås av beskedet att jag efter skatt (enligt jobbskatteavdrag.se) kommer få 8 106:- SEK i månaden att leva på när jag når pensionsåldern.
Före skatt handlar det om 10 800:- SEK och efter skatt (inget jobbskatteavdrag) blir det 8 106:- SEK. Detta kan jämföras med fattigpensionen, den sk garantipensionens 7 030:- SEK i månaden för gifta1..
Beloppen avser dagens köpkraft och är alltså att anse som fullt jämförbara med utrymmet idag. Som student kan man idag få 9 948:- SEK i månaden i studiemedel, skattefritt (men inte skuldfritt, då 7 120:- SEK är lånedelen). Ett sätt givet dagens situation är att man som gubbfläsk skriver in sig på kurser på universitet och därmed även håvar in 2 720:- SEK i månaden i studiebidrag. Det fungerar dock bara fram till första avstämningspunkten, där CSN kontrollerar att man faktiskt presterat något med studierna, vilket är högst tveksamt när multisjukdomarna kommer krypande.
Vän av ordning påtalar att KPI-köpkraften beräknas på att man ska ha råd att åka utomlands, köpa ny platt-TV att suga näring ur etc, så man kan ta del av alla sänkningar av kostnader. Att man som fattigpensionär får en egen KPI som enbart fokuserar på boende- och matkostnader kan förstås förändra den faktiska köpkraften rejält jämfört med dessa prognoser.
Tursamt nog har jag lite tjänstepension från tiden som IT-konsult, vilket kan ge 2-3 tusenlappar extra efter skatt de första fem pensionsåren. Lite krydda i tillvaron. Hade jag nått ner till garantipensionen hade dock dessa dragits från garantipensionen, men nu är jag faktiskt fortfarande över garantipension och får därmed behålla min tjänstepension själv.
Pensionsmyndigheten upplyser mig även om att jag bör vänta till 68.4 års ålder för att gå i pension, då medellivslängden förväntas öka och att den årliga pensionen därmed justeras ner. Istället för att pensionskapitalet ska förbrukas på i snitt 18 år (idag förväntas män dö vid 83 års ålder), skulle det annars behöva förbrukas på 23 år, då jag förväntas dö 88 år gaggig.
Jag upprepar dock min stående tes – jag kommer aldrig gå i pension – pensionsåldern kommer höjas, eller pensionen sänkas på ett eller annat sätt. Jag förväntar mig istället dö arbetande och saneringspatrullen kommer få avlägsna tangentbordet från mina stinkande, ruttnade fingrar och ruttnade ansikte2.. Mitt sista ord kommer lyda “ft” vilket är vad tangentbordet skrev när jag just provade att kollapsa med pannan på tangenterna.
Vad är din förväntade pensionsprognos i orange kuvertet, före och efter skatt (räkna ut via jobbskatteavdrag.se men glöm inte att återföra jobbskatteavdragets skatt först, då gubbfläsket inte får något jobbskatteavdrag)? Svara ute till höger och avrunda till närmaste tusental. I mitt fall avrundas 10 800:- SEK till 11 000:-. Notera att sajten Minpension.se ger andra siffror, så ni får vänta till ni når ert orange kuvert om ni är på jobbet.
Annars är det underbart vårvärder ute, väderstationen rapporter 9.0 grader och krokusen blommar.
1. Värt att notera är att det finns gott om fattigpensionärer i Sverige som av olika anledningar bara får en bråkdel av garantipensionen, som inte alls är garanterad, utan mest är till för att lugna väljare.
2. Ett alternativ är att man i sin nyhetsapp om 30-40 år kommer kunna läsa rubriken “Författare försvunnen från äldreboende – drönare söker av terrängen”. Det handlar i så fall om ett tillfälligt infall av sinnes fulla bruk och jag som flyr till skogs i hopp om att dö snabbt av elementen innan de jävlarna spärrar in mig på äldreboendet igen.
27 kommentarer
Lars. Du ska se att ditt intresse som preppers kommer att komma till nytta en dag. Kanske inte i eventuell kris/krigs sammanhang utan då du blir pensionär. Vad bra!
Sälj njurarna! Kortare livslängd och mer pengar, det är win-win.
Eller gör som BD och sälj hjärnan. Märks ingen skilland alls. 🙂
Det är inte rättvisande att räkna ut skatten för en blivande pensionär som du gör. Alliansen har sänkt skatten för pensionärer vid ett flertal tillfällen, dock inte på långa vägar så mycket som jobbskatteavdraget. Bäst är nog att leta fram rätt skattetabell hos skatteverket och kika i kolumn 2.
Det är rätt rejäl skillnad mellan kolumn 2 och kolumnerna 5&6 som visar skatten som den var för alla på Göran Perssons tid.
Å andra sidan vet vi inte hur skatten ser ut när jag går i pension. Än mindre pensionssystemet. Så jag ser det åtminstone indikativt.
Det är också en rätt låg beskattning, endast 25%.
Mycket riktigt, det är väl i det närmaste 100% sannolikt att det ser annorlunda ut än idag.
Det bästa är därför att inte lägga alla äggen i samma korg (dvs. pensionssystemet). En del tjänstepension, en del privat förmögenhet, en del betalt boende, och en hög pengar i eget bolag som man kan använda som man vill tycker jag är att föredra.
Sedan är det bara att se var det är mest fördelaktigt att pensionera sig när den dagen kommer. Just nu ligger Portugal rätt ok till: 20% skatt på svenska statliga pensionen, 0% på privat tjänstepension, lägre levnads kostnader än här och möjlighet att göra exit i bolag via Cypern med 0% skatt. Men det kommer säkert att ändras innan man kommit dit…
Framförallt att gå in i pensionen skuldfri är väl det enda råd som med stor sannolikhet betalar sig i slutändan.
För det man kan konstatera är att möjligheten att påverka inkomsten sjunker kraftigt efter pensionen, därmed är det enda som kan garantera en dräglig pension att man ser till att pensionera sig med minimala fasta kostnader.
Fast å andra sidan så kan nog politiker se till att det rådet inte håller heller…
Egenföretagare kan ju betala ut lite mer lön till sig själv och betala mera skatt så får de mer i pension. Fast det är förmodligen mer lönsamt att spara i företaget och ta ut sen än att gå omvägen via värnskatt och pensionsmyndighet.
Noterar att jag kommer få lika mycket efter skatt som mina svärföräldrar får nu trots att jag tjänat över 3 ggr mer än dem det mesta av livet.
Timing is everything som de säger. Även när man är född. 😉
Cornu-du är väl liksom jag inte bortskämd med flödande inkomster!
När flödet är lågt så gäller det att dämma upp så man kan tappa när det uppstår brand eller annan oväntad händelse som kräver släckningsförmåga!
Känns tryggt sitta nedanför en Sourvadamm!
Själv vårdar jag min skog, har läst nånstans att Herr Cornu äger skog också? Avsätter någon timme per dag under jan-feb på att sköta skogen, som biprodukt får man värme för resten av året, dessutom sparar man ju gympengar. Sparkapitalet i skogen ökar med ca 1200-1500kr per hektar och år. Bättre än premiespar.
Jag är nog ca 10 år yngre än dig och räknar kallt med att varken få min tjänstepension eller några pengar från staten.
Det enda jag räknar med att kunna använda till något liknande en pension är de privat sparade kulorna. Avseende dessa har jag gjort planer för att kunna föra dessa utomlands med kort varsel (ett par dagar) om det börjar lukta bankkris i Sverige.
Har inget som binder mig särskilt till Sverige och kan sköta mitt jobb från vilket internetanslutet hörn av jorden som helst.
Ja, det finns exempel från andra länder, bl.a. Argentina, där de tvingat pensionsfonder att köpa statsobligationer för att "skydda spararna", och när de pengarna också är slut, helt enkelt gjort konkurs.
Så tjänstepensionen ska man nog inte räkna med.
Men sparade medel är inte heller säkra, se bara på de cyprioter som råkade illa ut. De hade en artikel om en cypriot som jobbat utomlands större delen av sitt liv, sparat pengar till pensionen och flyttat tillbaka lagom i tid för att se bankkontot länsas i samband med skuldkrisen…
Du får du ge dig! Jag garvar ihjäl mig!
F.ö. så ska man nog inte stirra sig blind på statsskulden. SVaMP-regimen med Magdalena Andersson i spetsen vill nu skrota överskottsmålet, Ladorna är tomma och nu ska de brännas ned istället för att fyllas verkar resonemanget gå.
Ser man på kommuner och landsting är inte skuldsituationen lika positiv, och i sann socialistisk anda lär kraven komma om statliga stöd osv. Särskilt i beaktande av immigrationskostnaderna som till stor del vältrats över på kommunerna. Vår statsskuld har alla möjligheter att explodera, beroende på vilka som sitter vid makten när skuldkrisen kommer. Och kraven på finansiering lär sannolikt innebära att pensionssparandet ses över, med krav om en viss andel, om inte allt, i svenska statspapper för att "skydda spararna".
Du ligger iallafall långt över genomsnittet om man räknar med alla människor 🙂
En sak (av flera) som stör mig är att allt som man tjänar över brytpunkten inte ger en krona mer i pension men däremot ska man betala pensionsavgifter på det. Det är ren konfiskation.
Å andra sidan innebär det ju att alla får det lika illa under pensionen och det är ju hysteriskt mycket bättre – not.
Det stora problemet för pensionsystemen är den stigande medellivslängden.
Under 1900 -talet steg den med 1 år var 4:de år. Om man höjt pensionsåldern i takt med medellivslängden skulle vi alltså gått från 67 år som pensionsålder 1913 till 92 år som pensionsålder 2013. Då medellivslängden var 58 år 1913 och var 82 år 1913 så stämmer det rätt bra. Dock gör den höga spädbarnsdödligheten för 100 år sedan att siffrorna blir lite missvisande.
Problemet är alltså att vi under lång tid underlåtit att justera upp pensionsåldern vilket medfört att vi utvecklat en kultur där man förväntar sig en evig semester när man fyller 65. Samtidigt tar vi ut den ökade ledigheten som ökad produktivitet medför i form av arbetslöshet.
Knappast ett optimalt upplägg
Nej det stora problemet är att vi i snart ett halvt sekel givit bort pengar till de politikerna ansett behöva dem bättre än de de tagit dem ifrån. (Tex miljonprogram med låg avkastning)(Samt ett pyramidspelssystem) Efter en så lång tid med en sådan politik finns inte längre några buffertar i lager i ladorna. Dessutom med tydliga incitament att inte lagra, som förmögenhetsskatt, den under denna tid förda inflationspolitiken som utraderat eventuellt sparande.
Sedan trettiotalet har våra regeringar fört en socialistpolitik som syftat till att konfiskera privata förmögenheter, därför finns det inte så många kvar.
Hur många driftiga har utvandrat sedan 1960?
"År av deltidsarbete för att minimera uppfostringsanstalt för barnen"
All heder till dig!
Ja, och på ålderns höst kanske barnen faktiskt tar hand om pappsen. Det är också en pensionsförsäkring.
Csn har åldersgränser:
http://www.csn.se/ovriga-utbildningar/krav/aldersgranser/fyllt-47-1.3062
antalet veckor du kan få studiemedel minskas med 20 om året från 47 års ålder, efter 57 får du inte ta några mer studiemedel. Så har du kvar å ta så är det väl så dags å plocka ut det, å spara lönen i bolaget (AB då) sen låta frun ta den lönen, eller ungarna – så slipper du betala tillbaks till CSN. (du kan såklart begära nedsättning med, å betala 5 % av inkomsten fram tills 68, då det skrivs av även om du har skuld kvar – "förmögenhet" påverkar dock, så se till att göm undan den så gott det går…
Nu har jag inte lusläst det förvirrande utskicket oranga kuvertet, men det verkar bara röra en del av pensionen, den allmänna. Idag kom dessutom ett rött ännu mer förvirrande från Collectum som behandlade resten, eller något. Annars kan man gå in på minpension och få totalsammanställning och prognos.
Sen kan man undra vad AP7 agressivare delar (aktie) håller på med för spekulationer som stigit nära 100% på två år. Är det ett rimligt risktagande med pensionspengar?
Pension?
Den kommer staten konfiskera och "solidariskt" dela ut till "bättre behövande" .
Politikerna som fattar beslutet kommer ta äran för att ha bidragit så generöst.
När får vi tillbaka dom 258 miljarderna Göran Person "lånade" och lovade betsla tillbaka "krona för krona" ?
Folk runt 20-40 år som tror att man kommer få högre pension om man betalar mer skatt är rätt naiva. Med så många år kvar till pension och med dagens politik kommer hela penningsystemet inklusive pensionen få sig en perestrojka inom en inte allt för avlägsen framtid, det samt att pensionsåldern kommer höjas till 75-80 år.
Själv räknar jag med att inte få något annat än garantipension, som jag för övrigt tror kommer bli ännu lägre framöver. Man får helt enkelt spara ihop till sin pension själv, t ex spara rena pengar och köpa på sig fastigheter/aktier/guld m.m när det kommer krascher (och jo, de kommer alltid historiskt sett och det är inte annorlunda nu).
Pension? I framtiden? I sverige? Haha! Tror du på tomten också?
😀
/m2
Tragikomiskt ><