På tisdag går det vägledande målet mellan 32 blåsta villaägare i Svedala och Myresjöhus upp i Högsta domstolen. Det handlar förstås om de byggnadstekniskt vansinniga enstegstätade nyfunkishusen. (Public Service/SVT)
Målet blir helt vägledande och det handlar om miljardbelopp som byggbolag kommer få hosta upp framöver för att bygga om enstegstätade fasader till riktiga konstruktioner, som fungerar i svenskt klimat.
Samtidigt ska kan nog alla utom de 32 hushållen från Svedala känna sig blåsta.
Byggbolag land och rike runt har rimligtvis strukturerat om sina aktiebolag, eller förberett detta, så att ansvaret för byggfusket hamnar i ett separat aktiebolag, som man sätter i konkurs när kraven börjar trilla in. SVT nämner hundratusentals kronor per hus, men det räcker inte nödvändigtvis.
Kom ihåg att är det en putsfasad kan det vara en enstegstätad fasad på trästomme. Kan säljaren/byggaren inte bevisa att det är en riktig fasad, med både foton och ritningar, så ska man aldrig köpa en putsvilla byggd de senaste 15 åren.
Det finns bara tre sorters enstegstätade fasader på trästomme. De där man upptäckt mögel, de där man inte upptäckt möglet än, och de som kommer drabbas av mögel längre fram. För förr eller senare kommer det en vatteninträngning, och då kan inte fasaden torka ut sig själv och möglet kommer till slut. De som upptäckt mögel redan kan skatta sig lyckliga, då de insett problemen innan den bärande stommen börjar ruttna och hela huset till slut rasar. Och kom ihåg att den enstegstätade fasaden inte ska lagas, utan bytas.
Gissningsvis kommer Myresjöhus att vinna, enligt devisen mest pengar till advokater vinner. Alternativet vore en lång rad konkurser bland byggbolagen och likväl ingen ersättning till villaägarna.
18 kommentarer
Luftspalten är inte till för uttorkning, den är till för att ta bort övertrycket som skapas av vinden. När fukt tränger genom fasadens ytskikt, vilket du har rätt förr eller senare ofta sker i de flesta fasadtyper, så ska fukten/vattnet förlora all drivkraft i luftspalten och därefter kunna rinna och dränera ut i botten.
Fasadtypen är vansinnig på trä men fungerar utan problem på t.ex. murade väggar.
Luftspalten i ett normalt trähus är även till för torkning medelst självdrag längs väggen , upp på vinden, och sedan ut genom ventil. Saknas tillräckligt uttorkande självdrag måste man installera fläkt för att undvika mögel.
Bra kommentar. Vi har just köpt ett hus byggt 1926 (med nyligen omdränerad grund) och Anticimex som gjorde besiktningen innan köpet påpekade just detta med vikten av ventilation för att undvika mikrobiell tillväxt på vinden.
På 70-80-talet lade man syllar direkt på betongen, man gjöt t o m fast den ibland. Det resulterade i att syllen givetvis möglade, eller åtminstone påverkades mikrobiellt för en del av virket var så in i helvete impregnerat att det inte ruttnade. 1980 kom ny byggnorm, SBN 80, som krävde ett fukttätt lager mellan syll och platta.
Tror det där slutade med att man betalade ut en schablonsumma till de drabbade? Sen vet man aldrig om pengarna gick till åtgärder eller en Mallorcasemester – så man går aldrig säker…
Ovanstående är så klart sånt jag fått berättat för mig – jag är inte så sjukt gammal att jag var med på den tiden.Däremot har jag vuxit upp i ett av 70-talets "mögelhus", även om just vårt hus aldrig drabbades. Vi grävde dock om hela dräneringen runt huset för hand, det var ett roligt jobb må jag säga. Då visade det ju sig också att den där dräneringen bestod av tegelrör som byggarna tappat dit och som var helt full med jord från dag 1. Ersattes med plastslang, så klart.
Genom åren har väl flera byggtekniker i efterhand bedömts som dåliga eller riskkonstruktion.
Hjälpte själv till att fixa ett 70-tals hus (mitt barndomshem) när det skulle säljas runt 2006-2008.
Mikrobakteriell lukt upptäcktes vid borrhål. Golvet revs upp och syllen låg direkt på betongplattan. Dessutom var det ett tjockt lager med sågspån över hela plattan (snickarna som stått på plattan och sågat?) som togs bort. Plastsyll sattes på samt en bättre ventilation.
Sen har vi ju hela historien med flytspackel som innehåller Kasein.
Ben Dover: "dräneringen bestod av tegelrör som byggarna tappat dit ".
Vi kom väldigt billigt över ett hus i göteborgsleran med en 1/2 m vatten i källaren. Jag grävde 1,5 m djupt upp runt hela huset och de ca 25 cm långa tegelrören illustrerade närmast en tågolycka. Plaströr + källargrundisolering med plattor med honungspuffar, Pordrän tror jag de hette, gjorde susen.
Till uppräknade byggmissar kan man lägga avloppsrör av fel plast, som smälte av av tvätt- och diskmaskinens heta avloppsvatten, ca tidigt 70-tal. En mycket dyr historia.
@Wofser:
Samma här! Ingen vill ens titta åt huset förrän det tagits fuktprover. Våra visade iofs att det var helt acceptabla förhållanden.
Visar ju ändå på att det finns viss medvetenhet.
Vad gäller avloppsrör i plast kanske de var av samma material som användes i gamla diskmaskiner. Plasten där var anpassad efter dåtidens diskmedel, men innehållet i diskmedel ändrades med tiden och löste upp plasten så plastdetaljer i maskinerna föll sönder i smulor.
Vårt hus (Gullringshus, byggt 1977) har nedgjutna syllar, men även en nedgjuten 380W värmekabel runt hela huset. Denna är påslagen året om och värmer dels bort fukt i betongen (jättebra fuktvärden i syllarna enligt besiktningsmannen vi anlitade), men jag har även läst att den ska minska kalldrag (?) i ytterväggarna och medelst självdrag ventilera bort eventuell fukt upp under yttertaket och vidare ut. Lite dyrare lösning, men det verkar fungera bra.
"Byggbolag land och rike runt har rimligtvis strukturerat om sina aktiebolag, eller förberett detta, så att ansvaret för byggfusket hamnar i ett separat aktiebolag, som man sätter i konkurs när kraven börjar trilla in."
Går det till på det här viset måste byggbolagets företagsledning retroaktivt kunna beläggas med näringsförbud. Byggbolagens fria härjande med fuskjobb till höger och vänster måste få ett stopp. En hel bransch där både arbetare och tjänstemän visat sig vara så inåt skogen inkompetenta ska tvingas byta jobb då de uppenbarligen inte klarar av minsta möjliga acceptabla krav. Ett hus som inte går att bo i när det är klart ska inte få säljas.
Byt bara inte till min bransch, vi nog med inkompetenta it-idioter som det är!
Byggfelsförsäkringarna drivs av privata bolag som i praktiken ägs av byggbolagen inget lär betalas ut.
En lösning på problemet är ge byggbolagen förmågan att tillverka pengar, det funkar ju för staten och bankerna!
Varför skall byggbolagen räddas? Good riddance to bad rubbish.
Snart föreslår väl något ljushuvud en byggbolagsakut och stora grabbnävar ur statskassan till de drabbade.
Man kan ju slå två flugor i en smäll och erbjuda frikostiga subventioner till byggbolagen för att bygga "miljonprogrammet 2.0"?
På sina håll energiuppgraderar man miljonprogramhusen med mer tätning, isolering, etc, så det är nog upplagt för spännande mögelskandaler även där.
Är det det som kallas klimatsmart?
Varje årtionde verkar ha sin egen byggskandal. Jag skulle tro att enstegstätade badrum blir 2010-talets skandal. Jag tror SP gjorde ett stort test och i princip alla tätskikt läckte.