Det är inte all ny teknik som ökar i popularitet. I Sverige föll E-boksförsäljningen med 27.0% i volym och 20.1% i pengar under 2014, vilket är avsevärt mer än bokförsäljningen föll totalt.
Statistiken över svensk bokförsäljning omfattas av ett antal problem. Det största är att den “officiella” statistiken om bokbranschens omedelbart förestående död är att det är Förläggareföreningens medlemmar som är “officiell statistik” (PDF). Sveriges tredje största förlag, Harlequin, är inte med i Förläggareföreningen och därmed inte i statistiken. Ej heller är de flesta av oberoende förläggareföreningen NOFF:s 200 medlemsföretag heller med i Förläggareföreningen. Någon statistik finns dock inte från NOFF. För att inte tala om tusentals självpublicerande författare.
Dock, tittar man på t ex Harlequins (Harper Collins Nordic AB) omsättning i Sverige, så är den fallande i pengar räknat 2011 – 2013, så Harlequin kan knappast kompensera. Omsättningen för förlaget föll 3.6% 2012 – 2013, men årsredovisning för 2014 finns förstås inte än.
Totalt föll bokförsäljningen för Förläggareföreningens medlemmar med 2.6% mätt i pengar och antalet sålda böcker föll med 3.5%.
Kontrasten -2.6% pengar totalt och -20.1% för E-böcker mätt i pengar respektive -3.5% totalt antal och -27.0% för antal E-böcker är slående. E-boken är inte på frammarsch i Sverige, tvärt om.
Man kan istället konstatera att hotet mot boken än så länge är att anse som överdrivet.
Dessutom ökade den fysiska bokhandelns bokförsäljning med +1.8% i omsättning och +1.4% i antal böcker. Hotet från Internetbokhandeln verkar också överdrivet, där Internetbokhandeln gick -1.4% i pengar och -1.2% i antal böcker.
Det är till och med så att den totalt dominerande kedjan Akademibokhandeln gick med vinst för första gången sedan 2007. Bakom detta ligger rimligtvis både ökad försäljning av böcker i själva fysiska bokhandeln, plus att en lång rad små och oberoende bokhandlare gått omkull.
De svenska bokköparna är uppenbarligen konservativa. Man flyr speciellt från E-böcker och även Internetbokhandlarna. Framåt går ljudböcker och den fysiska handeln med fysiska böcker. Men istället hörs ständigt rop om en evig kris för branschen och det fruktansvärda hotet från Amazon, som fortfarande inte etablerat sig i Sverige – kanske för att de ser att svenskarna köper allt färre böcker från en redan fullt etablerad Internetbokhandel i Sverige idag. Sedan kan elaka tungor mena att bakom den fallande Internetbokhandeln ligger att Adlibris katastrofalt designade om sin websajt 2013, vilket kraftigt drabbat bolagets försäljning.
Naturligtvis finns det massvis med negativa anekdoter om bokhandlare som lägger ner, förlag som lägger ner eller krisar. Men detta är inget unikt för bokbranschen – tvärt om är detta normalläge i alla branscher. Aktörer kommer och går, anpassar sig eller går under. 2014 var totalt sett ett gott år för den fysiska bokhandeln, men det finns alltid undantag.
Vad som är speciellt är att branschen ju är finkultur, och därmed har en alldeles egen minister och en alldeles egen post i statsbudgeten. Att inte måla upp en ständig kris kan riskera att statsbidrag nedprioriteras.
29 kommentarer
Jag läser mer böcker än någonsin men omfattas inte av statistiken aftersom jag köper från Amazon till min Kindle. Har inte köpt en fysisk bok få flera år nu – Kindlen funkar klockrent.
Inte svenska böcker alltså, då de skulle vara med i statistiken. T ex köper du mina böcker som E-bok omvägen via utlandet kommer det fortfarande vara försäljning i Förläggareföreningens statistik.
Stämmer, läser i princip uteslutande på engelska. Men sist jag hörde något om e-böcker från svenska förlag så hade de allihop förkastat att samarbeta med den ondskefulla jätten Amazon och i stället valt egna e-bokplattor och -format. Som naturligtvis inte sålde alls.
Det var i o f s några år sedan så det är säkert annorlunda nu.
Nästan samma här. Köper till 90% eller så böcker på Amazon direkt på någon av våra kindlar.
I undantagsfall handlar jag någon e-bok på bokus eller adlibris, men det är så jävla skakigt med konverteringen till Kindle-format att jag helst låter bli, hälften av gångerna får man en bok som är rätt jobbig att läsa…
Min läsning har ökat extremt mycket senare år.
2012 och tidigare var det vanligt att jag inte läste en enda bok på ett år.
2013 läste jag kanske 4 böcker.
2014 läste jag 20 böcker.
Nu när januari 2015 gått, har jag redan hunnit avverka 3 böcker.
Nästan allt är på engelska dock, så det finns nog inte med i statistiken…?
Ett riktigt bibliotek ger en hemtrevlig känsla. Det gör inte e-böcker
Precis, jag saknar speciellt doften av döda träd och dammet (i huvudsak hudflagor och seborre) på pappesböckerna. Nästa generation kommer förmodligen att sakna doften av bromerade flamskyddsmedel och plastiskt hormonstörande mjukgörare när de råkar ut för sitt paradigmskifte, kanske tillbaka till kilskrift. Och då är det doften av lera tummpinne det gnälls över.
Högst tveksam till att Akademibokhandeln gör vinst på de fysiska butikerna. Bör vara Bokus som bidrar med vinsten och butikerna som drar ned den. Men vad vet jag, har inte läst rapporten.
Kollade årets bokrea.
Halkade in på något som kallar sig Plusbok.
Där kan man, påstår de, köpa Stjärnklart i pocket.
Ja, inte än…
Den skall komma ut den 16/6 2016.
Pris: 19SEK.
Lönt skriva för det priset, Lars?
Att genomföra ett lagt mål är obetalbart. Oavsett den fria marknadens framfart 🙂
Att genomföra ett lagt mål är obetalbart. Oavsett den fria marknadens framfart 🙂
Jag tror det handlar om kvalitén på det som släpps. Du får se till att bli klar med uppföljaren på stjärnklart så ska du se att statistiken vänder.
Hurpass långt är den kommen om man får fråga ? Väntar spänt.
Svenskarna är nog inte konservativa, utan riktiga trendnissar. Jag vet inte riktigt vad en E-bok är. Men är ganska säker på att det kom rekordsnabbt här. Upp som en sol, ner som en pannkaka.
Jag förutspådde då när det begav sig att det där med SMS aldrig skulle bli mer än en tillfällig fluga.
Stjärnklart var visserligen den första e-bok jag någonsin köpt, men kan förstå varför det inte riktigt slår i Sverige. Skulle egentligen köpa den i julklapp till min far vilket jag trodde skulle gå med ett par klick. Istället visade det sig vara mer eller mindre omöjjligt att faktiskt köpa just stjärnklart och ge till min far (men ack, då fanns bara presentkort på valrfi bok och då får det vara).
Nu slutade det visserligen bra ändå, jag köpte den till mig själv och mailade över den istället (och fick läsa den själv på köpet).
Men om jag tyckte det var omständigt och småkrångligt som är IT-tekniker hur skall då vanligt folk tycka? Eller är det kanske jag som ställer höga krav?
Är det för dålig marginal på e-böcker så att bolagen medvetet gör det krånglligt?
Borde styras upp någon typ av standardformat, behövde installera 4 olika e-bokläsare innan jag hittade en som visade sidorna läsliga. Kanske finns svar om jag orkar läsa rapporten men har fullt upp med att plocka ner några släktingar på jorden efter de delat den där förbannade lögnartexten av Henrik Schyffert (eftersom den bygger på siffror från en rapport som i sin tur bygger på "cherry-picking" av siffror och inte håller vetenskapligt – dvs propaganda ).
Läste Stjärnklart på den lysande paddan. En lysande upplevelse.
Kan också ha med prissättningen att göra. Jag köper en både e-böcker och vanliga, men e-boken köps bara om den inte är dyrare än billigaste pappersvariant.
Tyvärr är det långtifrån alltid fallet. Jag mejlade nyligen Bokus och klagade på detta, men de skyller på högre moms, låga volymer, och förlagens prissättning. Momsen kan jag förstå men för övrigt är jag inte riktigt med på noterna och momsen kan inte ge en sådan skillnad som det faktiskt ofta är. Jag gav bokus några konkreta exempel bland annat ett där storpocket kostade ca 100 kr och ebok 250. Det verkar rätt vanligt att e-boken är prissatt efter den inbundna även efter att pocketupplagor släppts.
I USA har ju som bekant Amazon med sin dominerande ställning kunnat se till att det inte ser ut på det viset.
Men sen har ju pappersböcker flera fördelar som inte eboken har så det finns nog fler skäl till raset. Till exempel kan man ju enkelt låna ut/ge bort/sälja vidare en pappersbok. Och tappar man ner den i badkaret när man ligger och läser eller glömmer den på bussen blir det inte lika dyrt…
Ett problem med e-böcker som jag upplevt är att man uppfattas som osocial och frånvarande av familj och vänner om man läser e-bok på mobiltelefon/padda/läsplatta medan omgivningen är ok med en pappersbok eller tidning. Situationerna jag syftar på är tex på stranden, vid hotellpoolen, slöande i soffan, på tåget/flyget etc när man inte förväntas interagera med varandra hela tiden och läsning är normalt och accepterat. Men tydligen mer accepterat i dödträform. Enbart av denna orsak har iaf jag köpt flertalet pappersböcker på sista tiden.
Det handlar om att konditionera sin omgivning till rätt beteende, ungefär som Pavlovs dreglande hundar som konditionerade Pavlov att skriva vetenskapliga avhandlingar när en klocka ringde.
Tror att många är som mig som har svårt att läsa från skärm, det är förbannat obekvämt för ögonen och läsning ska ju gärna vara en skön upplevelse.
Många använder datorn eller plattan i jobbet av nödvändighet och tycker kanske inte det är så trevligt att läsa även böcker därifrån. Jag får vissa dyslektiska problem vid skärm som jag aldrig upplever med bok, böcker är alltid avkopplande och det känns nästan som jag tränar ögonen igen.
Nej gedigna människor läser böcker ljudbok är väl ok men känns lite fejk trots att jag inte har några som helst problem med min favoritpodcast.
Sagobokslyssnande är för barn och bilförare.
Har du testat e-ink-skärm? Tablet eller telefon är kasst för e-böcker…
Nej jag har dock en vän som rekommenderat detta så jag får väl pröva men majoriteten väljer nog det vanliga.
Läsupplevelsen är ärligt talat mer lik papper än en skärm, så att säga.
En teori, som beskrivs i boken "The Shallows" (en av de sista böckerna jag läste), går ut på att internetanvändningen bygger om den plastiska hjärnan så att den anpassas för omedelbar åtkomst via länkar, och grunt betraktande. Om det är sant så är det en faktisk minskning i läsande av långa och tröga böcker som aldrig kommer till saken som vi ser. Det där med bokläsning stämmer bra på mig, men inte grundheten, som snarare har djupnat än att blivit grundare, så till den milda grad att snart ingen förstår mig längre.
Professorn bakom boken märkte att han med den nya tekniken fick svårare att koncentrera sig och läsa en bok. Ungarna påverkas långt mer än en rutinerad professor och där kallas det ADHD, när dom får svårare att göra något vettigt och blir mindre produktiva.
I det gamla jordbrukssamhället sågs allt långsiktigt. Ju närmare kollapsen vi kommer desto mer ytligt och kortsiktigt blir det. Den hållbara utvecklingen som det predikas så om blir bara mer och mer korkad. Snart måste man kanske ha ADHD för att tro på den.
En annan effekt är att man inte längre bemödar sig med att komma ihåg saker när de bara finns ett klick bort, det räcker att komma ihåg hur man får tag i dem. Förr i tiden när man mödosamt var tvungen att bläddra i en fysisk bok var man mer motiverad att komma ihåg. Jag tror att man till slut blir tvungen att gå "all in" och skaffa google-glasögon, som en förlängning av hjärnan.
Jag gissar att jag som helt gått över till ljudböcker inte räknas – då det ju är något annat än e-böcker.
Både "Midvintermörker", "Midsommargryning" och "Stjärnklart" konsumerades via Storytel. Sedan att jag köpt några av dessa som paperback till bekanta för jag tycker de är bra – det är en annan story. 😉
För mig som utlandsboende är bibliotekets utbud av E-böcker fantastiskt. Läser mina på sony reader,perfekt. Innan gick jag till Bokus för beställning av en hög böcker som kostade skjortan i frakt.
Köper också en del E-böcker. Hustrun föredrar ljudböcker men går omkring som en zombi och är inte kontaktbar under långa stunder 🙂