629
Idag är första handelsdagen på Stockholmsbörsen. Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att OMXS30 kommer stiga 158% under 2015!
Vi tillämpar förstås den trend som gäller för i år, dvs +0.38% per handelsdag.
Med 250 handelsdagar ger det en förestående uppgång om 1.0038^250=2.58106, eller om man så vill 158%.
Åtminstone är det detta man förväntar sig med exempelvis ekonomisk tillväxt, löneutveckling mm, ständig ränta på ränta, utan avbrott.
22 kommentarer
OT: Nyhetsuppdatering ang "rikemansflyktingar" från Syrien.
Tydligen har förhandlingar mellan myndigheten och företrädare för busskonvojen resulterat i att passagerarna blivit lovade lägenheter mer centralt inom 3 månader. Ett välkommet besked för våra tiggare från Rumänien som förföljs samt inte minst våra egna svennar som är hemlösa. Bara se till att man får mediauppmärksamhet så fegar våra myndigheter ur direkt. OPM har den lägsta av alla trösklar.
Uppgiften dementeras av MV, så klart kanske man ska tillägga, men väl förhandlat om den stämmer.
Det var DN som skrev om saken, glömde jag säga! Man undrar stillsamt varför journalister på Sveriges största tidning skriver saker som saknar täckning och som kräver källkontroll?
Enligt AB så förnekar MV en uppgörelse, men talespersonen för de som protesterar hävdar motsatsen. En av dem ljuger.
En avigsida med dagens digitala mediaflöde är att t.ex tidningar när som helst kan ändra i sina artiklar utan spårbarhet för läsaren. Man skriver istället "uppdaterad" där man helt frankt kan ändra en faktauppgift utan att läsaren vet vad som ändrats från föregående text. Inga mediala regler tycks finnas!?
@Some….
Isf får man väl tro på MV(svensken har 100% förtroende för sina myndigheter)!
Jag har svårt att tänka mig att MV så totalt missat att informera sina resenärer från början. Men visst…stora misstag begås ibland(men att åka 2 tim eller 15 låter som om någon far med osanningar(språkförbistringar till trots).
Blir mycket mer än 158% om du ska extrapolera på det viset. Börsen hade bara varit uppe 3 timmar när du skrev inlägget. Det blir drygt 1% om dagen till att börja med.
Bryter USA över sina kanalmotstånd(där vi är just nu) finns det förutsättningar för en enormt rally med DJIA +60% före trendvändning(ett par års sikt). Men det scenariot förutsätter stigande långräntor och kapitalflykt pga ökande default-risker i t.ex Europa. Som vanligt i sådana här extrema situationer handlar det om alternativavkastning/kapitalskydd och mindre om övervärderade bolagsvinster etc.
DJIA: En uppåtgående kil(wedge) löper från Aug resp okt 2014 i en A-B-C-D-E- formation(nu vid E). Bryts den uppåt ligger till att börja med 20.000 öppet. Kilen har utrymme även för en F och G rörelse för utbrott. Ett brott nedåt innebär sannolikt nedgång mot strax under 17.000(idag 17.800). Därifrån kan uppgången fortsätta men med sannolikt lägre intensitet än om utbrott sker uppåt från kilen.
Mönstret är upplagt för rally:
1. DJIA har brutit igen den expanderande triangeln från 2000 och 2007 och testat den ovanifrån.
2. Dollarn har också brutit igen sin nedåtgående kil och efter genom brott att horisontellt motstånd vid 93 ligger vägen öppen för snabb uppgång till 101.Den svenska kronan kan då öka sin styrka ngt mot dollarn. Kanalmotstånd ej brutet och 8 kr ligger som tak f.n.
3. Ge akt på vad som händer de amerikanska räntorna. Korträntan har köpsignal vilket innebär (t.ex) att cash börjar flyttas till andra riskfyllda placeringar som börsen.
Alltså:
Kolla motståndet vid 93 och 8 kr. Dessa motstånd signalerar valuta- och börsrally
Rent fundamentalt så räknar "alla"/marknaden att USA börjar att höja räntan långt innan RB gör det, dvs USD/SEK bör fortsätta upp.
Ja klart att kronan följer med dollarn upp. Vad jag sa var bara att relativt dollarn kan kronan bli ngt starkare vilket bl.a beror eurons vikt i dx(index?. Euro-raset går mot pari mot dollarn. Euron har 25% vikt, kronan ca 8% om jag inte mins fel. Alltså räknar jag med att eurons tapp blir större än kronans styrka jmf med dollarn mot euron.
I USA kan korträntorna höjts rejält! 1-2 åringar t.ex
Enligt ränteparitets-teorin kan skillnader i valutapar beräknas efter skillnaden i räntor. Alltså, c.p, bör dollarn vid ränteuppgång i USA stärkas relativt kronan där räntan inte stiger. Men Sverige är som bekant än starkare ekonomi relativt övriga Europa varför valutautflödet kan tänkas bli relativt mindre(ev. Tyskland undantaget).
Nej jag tänkte att USD stärks och SEK (ca 4% av USD-index) försvagas gentemot USD, men kanske inte lika mycket som EUR (57% av index). Men där är jag mer osäker. Jag räknar inte med räntehöjningar i Sverige på lång tid, definitivt sker detta efter att FED börjar att höja.
Ja, vi får se vid det kraftiga kilmotståndet runt 8 kr. Härifrån kan kronan relativt dollar försvagas kraftigt. En större utbrottsnivå brukar ha en s.k katapult-effekt.T.ex vid ett börsfall under jan/feb typ. Du har rätt betr dx-vikterna. Man börjar minnas dåligt :).
Betr; kommentaren 14:22 ovan "…relativt dollarn kan kronan bli ngt starkare vilket bl.a beror eurons vikt i dx(index?. " menade jag att kronans stärkning mot dollarn skall ses som "mindre svag". Detta under förutsättning att dollarn fortsätter upp utan några börsfall av storlek. Som du säger är eurons påverkan i korgindexet mycket stort vilket stärker dollar-index kraftigt.
usd/sek från aug 2011 +32% (från Q2 2014 +25%)
dx d:o 25% (från Q2 2014 +16%)
Sverige export till EU ligger väl kring 50%. Kraschar euron lär vi få ett valuta-utflöde till dollarn. Riksbanken har placerat sin "nya" upplånade bankvalutareserv(bl.a bolånereserv) på 100 Mdr, i dollar + lite mindre i euro i statspapper. Det kommer bli intressant när förluster(ränteflykt) kommer i US Treasury samtidigt som dollar(-skulden) tokrusar(för Riksbanken). Vi hoppas på bra hedge-strategi hos Riksgälden 🙂 så att inte skattebetalare och bolånetagare får alltför stora räntesvängningar på bankinstitutens upplåningskostnader. Särskilt när det blir riktigt ont om dollar. Som sagt 12-15 kr för dollarn vad det lider.
Ja vi får se om vi når så långt som 12-15 kr på sikt, det kan nog inte uteslutas.
USD:n är rekordstark sen augusti och det är svårt att se att trenden skulle upphöra med tanke på experimentet i Japan och eurokrisen, även om en rekyl kan ligga runt hörnet. Både TA och fundamenta stödjer en fortsatt stark USD, på åtminstone medellång sikt.
Ha en fortsatt trevlig kväll.
Detsamma!
Å andra sidan har basbeloppet inom loppet av två dagar ökat med 0.23% – detta indikerar att en inflation på 50% kommer att urholka en del av avkastningen…
Sen för att hälla salt i såren så har årtalet ökat med 0.050% inom loppet av två dagar och extrapolerar man så kommer det ha ökat till 2202 vid årets slut – dvs man får 158% av kastning, 50% inflation fram till år 2202 som inträder lagom till nästa år…
+1 Haha!
+1
Får nog i stämma i kören. +1.