Hos AFP (på svensk journalistik 2014-vis översatt av TT:s hårt arbetande journalister) konstaterar man att Saudi-Arabien inte ändrar sin statsbudget, trots de minskade oljeintäkterna. Det handlar om ett underskott på minst 300 miljarder SEK, som kan tas från landets finansiella reserver på 750 miljarder USD. Men frågan är vad man ska sälja av.
Saudi-Arabiens valuta riyal är peggad (knuten) mot dollarn, och man kan alltså inte bara täcka upp underskottet med sedelpressande.
Istället behöver man sälja av finansiella reserver.
Det är inte så att man sitter på 750 miljarder i kontanter, utan detta är placerat i gissnings obligationer, men även guld.
Kort sagt kommer Saudi-Arabiens finansiering av sitt massiva underskott påverka de globala finansmarknaderna när man säljer av tillgångar.
Någon måste förstås även köpa de här tillgångarna, men oavsett kommer det sätta press på marknaderna. Återstår att se hur och vad. Handlar det om amerikanska statsobligationer, blir väl effekten marginell. Amerikanska Federal Reserve köper som bekant upp dessa med nytryckta digitala pengar, men om man även sitter på andra obligationer kommer detta förstås ha marknadspåverkan, och dra upp räntor, eller sänka aktier och exempelvis guldpriset. Eller knäcka någon enskild valuta, om man väljer att dumpa sina reserver i just den valutan. Risk för valutakrig kan alltså finnas.
Saudi-Arabiens finansiella reserver |
Wikipedia bekräftar AFP:s siffror om 750 miljarder USD, med 742 miljarder USD i reserver i utländsk valuta och länkar till en sammanställning här (PDF). Den absoluta majoriteten av reserverna är investment in foreign securities. Kör man med en växelkurs på USDSAR på 3.75 får man diagrammet ute till höger.
Saudi-Arabien kan välja och vraka rätt fritt här. 300 miljarder SEK är knappt växelpengar i sammanhanget. Men just nu vill nog många länder hålla sig på god fot med Saudi-Arabien, för att inte drabbas av onda ögat och en dumpning av eventuella tillgångar kopplade till landet.
Å andra sidan tror OPEC att oljepriset är tillbaka på 70 – 80 USD i slutet av nästa år.
18 kommentarer
många av länderna i "sandlådan" brukar ha stora delar av sina investeringar i ett land i mitten av Europa. Som råkar vara neutralt och ett finanscentra.
Merkel hälsar…
Det är här någonstans som himlen börjar bli helt mörk av svarta svanar som ingen, absolut ingen, lyckats förutse! Snart är ryssarna utfattiga (igen) och Putin har förvandlats till historia. Dags att hitta nya ämnen till bloggen… 🙂
Just symbiotiska förhållanden är oerhört svåra att bedöma när ena partnern surnar till och släpper några svavelosande svarta svanar. Putin har knappt hunnit in på banan som symbiotisk amma innan han får på tafsen av uberamman Saudi. Och som den försmådda och bortskämda gossen kan man nog räkna med att han kastar sig på golvet och skriker för full hals för att få som han vill, men:
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast Kim Jong Un är vaken.
Måste Saudi sälja? De kan väl låna, de har väl inte sämsta ratingen precis….
Detta är som taget ur den gamla 80-tals dängan Rollover. Sevärd mest av kuriosaskäl.
Kort och gott går filmen ut på att araberna säljer massa olja för att köpa upp guld och USD och sedan dumpar man USD när oljan tar slut och deprecierar den fullständigt.
Det löser sig nog.
Intressant artikel för att lyfta blicken från ”oj det bara händer”
Dags att forska lite och ta reda på det stora sammanhanget inom vilket flertalet händelser passar in? Googla gärna på:
Vem finansierade ryska revolutionen?
Vilka låg bakom Stalin och hans utrotning?
Vilka styr USA idag – ok Obama är VD men vem sitter i styrelsen som håller i strategin?
Hur passar den ökade invandringen och avlyssningen in i det större sammanhanget?
Varför får vi aldrig läsa om den större bilden i media?
Vilka styr egentligen Nato? Hur kommer det sig att samtliga länder som har olja men inte är i USA ledband svartmålas i Media, över hela västvärlden?
När du tagit reda på det blir din världsbild aldrig detsamma igen och denna bloggs syn på krig och politik lite enahanda – exakt efter propagandamallen. (Däremot gillar jag de flesta andra ämnen Cornu tar upp och strippar in på bara benknotorna:-)
http://journal-neo.org/2014/12/24/rus-ssha-proigry-vayut-neftyanuyu-vojnu-protiv-rossii/
@Heartfelt
Tar du upp dessa frågor blir du kallas kospirationsnörd, foliehatt, psyops, nyttig idiot och en mängd annat otrvligt på denna blogg. Jag håller helt med dig att dessa frågor inte lyfts upp och man kan tillägga i din rad en fråga om varför centralbankssystemet är privatägt, varför FED är privatägt, varför stater inte har makt över sin egen valuta utan måste låna från dessa privatägda banker. Tyvärr, dessa frågor lyfts aldrig upp och orsaken kan vi bara spekulera om.
Men fortfarande är saudiernas reaktioner ologiska – om de inte är med i ett spel som har annat syfte…
Att ryssarna skulle kursa är nog naivt.
Putin har redan förberett folket…
Det är svårt att se vilket spel Saudi för, men att Saudi skulle föra detta spel utan USA:s goda minne tror jag inte då USA stöttar Saudi sedan urminnes tider.
Det har nog mer med att bekämpa de som inte är med på USA;s ambitioner om världsherravälde eller kanske man vill ha en boost av världsekonomin genom ett lägre oljepris. Det finns nog flera skäl som inte utesluter varandra.
Om saudi befinner sig i ekonomisk kris så är det inte ologiskt att fortsätta
Sälja olja.
Det verkar vara många som tror att Saudiaraberna har pressat ner oljepriset. Men dom har inte ökat sin produktion det senaste året.
Precis, publicerade graf nyligen. Tesen är dock att efterfrågan (=konsumtionen) minskat pga ekonomisk nedgång i världen, och att SA/OPEC normalt minskar sin produktion politiskt för att matcha detta och hålla priserna uppe.
Dock släpar statistiken efter och jag skrev att vi inte har facit förrän februari – mars.
Bloggaren: "Federal Reserve köper som bekant upp dessa med nytryckta digitala pengar"
Här är kunskapsnivån på Aftonbladets nivå.
FED har inga pengar, och kan inte skapa några. Det som händer vid QE eller när FED köper treasuries är att FED lånar av de privata bankerna. Dessa lån bokförs skuldsidan som "excess reserves".
Bankerna har ingen talan. FED kan tvinga till sig lån när de vill. Och hur mycket de vill. Och FED bestämmer låneräntan själv. Den är 0.25%.
Så vid QE så lånar FED av bankerna för 0.25% och köper Treasuries som avkastar 2.3%.
Vinsten på 2% delar FED sedan ut till staten.
På de treasuries som FED köper betalar staten i praktiken ca 0.25% ränta. Och FED tvingar de privata bankerna att betala resterande 2%.
#xycorr;
Utmärkt förklarat!
Skulle vilja tillägga att QE i egna statspapper handlar om att swapa del av statsskulden(Treasuries) till monetär bas(excess-reserves), dvs en s.k likvidisering av utestående skuldpapper som görs tillgänglig för utlåning av bankerna som därmed slipper bry sig kassakraven(10%)!!. Glöm inte heller att antalet utestående dollar i världen inte påverkas av QE. Antalet dollar i världen består i huvudsak av amerikanska statspapper innehavda av världens centralbanker(reservalutan!!). Man kan säga att dollar är statspapper som i sin tur är FIAT(en valuta som inte är uppbackad av annat än andra länders förtroende). Inga nytryckta pengar alltså.
"likvidisering av statspapper" ovan kan tolkas felaktigt. Man kan även säga att centralbanken drar in skuldsedlar i utbyte mot likvida medel(dollar). Men antalet dollar är ändå oförändrat totalt sett. Som sagt, vill man hålla dollar så vill man även ha ränta på dem. Och med riskaversion innebär det byte mot amerikanska statspapper(så ser balansräkningen ut hos centralbankerna).
Jag kan inte Saudi-Arabiens ekonomi och statsbudget men jag skulle ändå vilja kommentera några saker:
Om budgeten är underbalanserad, t.ex med 300 Mdr SEK, så innebär det att man måste låna upp mellanskillnaden. Inte märkvärdigt.
Varifrån kommer då landets inkomster? Ja inte går inkomsterna från oljeförsäljningen direkt in i statsbudgeten! Precis som i Sverige bedriver staten verksamhet i bolagsform(t.ex Vattenfall). Statens inkomster kommer i huvudsak från beskattning. Till det kan läggas avkastning på tillgångar.
I Norge äger staten världens största fond(oljefonden numera kallad pensionsfonden). Denna fond består av vinstmedel(dvs utdelning) från en statsägda oljeindustrin(3000 Mdr NOK). Saud innehar världens nästa största s.k "sovereign wealth fund" som fungerar på samma sätt. T.ex så utdelas medel varje år från Aramco, världens största oljebolag. Eftersom staten äger fonden(fonderna) så är det även möjligt att fonderna i sin tur har direktägande i t.ex oljebolagen. Men det handlar om teknikaliteter.
Nämnda fonder kan t.ex finansiera underskott i statsbudgeten. Precis som Cornu säger måste man då sälja av tillgångar. Ett sätt är att Saudi´s centralbank köper US Treasuries från fonden(QE) t.ex via egna affärsbanker. Glöm inte bort att alla skuldpapper förfaller innebärande i detta fall att den amerikanska staten återbetalar sin skuld till Saudi´s centralbank(med nya lån förvisso men som innehavaren naturligtvis inte behöver köpa). Den ökande monetära basen hos centralbanken kommer således att krympa i takt med förfall. Monetisering innebär som namnet säger en ökad tillgänglighet till pengar. Men ni som vet hur pengar skapas vet också att någon måste efterfråga dessa pengar innan de kan sättas i omlopp. Först då är de skapade(penningmängdsmåttet). Under QE 2-3 ökade inte investeringslån och privatkrediter i USA som hoppats. Istället var det Kina och som byggde en skuldbubbla som nu kommer att medverka till en dollarkurs-explosion längre fram.
(ps! Centralbanker kan äga vilka tillgångar som helst. BoJ bedriver t.ex QE på aktiebörsen)
Till sist angående riyal-peg till dollarn. Centralbanken kan bestämma att peggens band, dvs dess rörelser, kan ändras. Nu importerar Saud det mesta man behöver så därför är en dollar-peg rimlig så länge all olja säljs i dollar.
PS! Nämnda fonder kan mao som utdelning täcka upp budgetunderskott krona för krona utan att fonderna ens har positiv avkastning på kapitalet. Istället för utdelning skulle man kalla det transferering/bidrag eller något liknande. Eller varför inte upplösning av reserv? I Sverige sköter Riksgälden förvaltningen av Sveriges skulder. I Norge heter det något annat men handlar inte om skulder utan tillgångar :).
.