Saudi-Arabien har på många sätt gjort USA en mycket stor tjänst genom det sänkta oljepriset. USA:s vinst är dubbel – både via stärkt BNP via minskade importkostnader och dels genom att skifferoljan sparas i marken och kan användas efter global peak oil passerats.
För konventionell billig olja inträffade peak oil 2005, liksom peak oil exports. Produktionsökningar sedan dess kommer från dyr icke-konventionell olja, som förbrukats trots att vi ännu inte nått peak oil.
Med skifferoljebubblan i USA riskerade landet att utvinna sina sista betydande oljereserver i förtid. En punktering av bubblan gör att utvinningen skjuts på framtiden, till en framtid där egna oljefyndigheter kan vara avgörande för ett lands ekonomi.
Om oljepriset förblir lågt kommer skifferoljeutbyggnaden stoppa upp i USA och många brända investerare kommer under åratal fly ytterligare investeringar i sektorn. Men oljan finns kvar i backen (och i Bakken) och kan istället komma till användning längre fram.
Avgörande är dock huruvida Saudi-Arabien bluffar eller inte. Finns det verkligen ett överutbud av olja globalt kommer vi få se peak oil kanske så tidigt som 2015 när oljebolag drar ner på investeringar och dyr produktion. Därefter får vi en politisk peak oil-utförsbacke, en utförsbacke som positivt nog kommer bli mindre brant än efter en geologisk peak oil, som kan ge en extremt brant produktionsminskning, vilket ger allvarligare konsekvenser än en lugnare utförsbacke.
För de amerikanska skifferoljebolagen känns det nog inte som en vinstsituation, men för USA som helhet är det absolut win-win. Man skulle ändå aldrig nått något importoberoende enligt de officiella prognoserna.
De stora förlorarna på sänkt oljepris är länder utan egen oljeproduktion, som Sverige, då det effektivt stoppar alla satsningar på alternativa förnyelsebara bränslen och på sikt förvärrar den kris peak oil kommer innebära för dessa länder.
11 kommentarer
Så får vi ett antal år till på oss att utveckla 4:e generationens kärnkraft varefter hela peak oil diskussionen blir helt irrelevant.
Än en gång har de amerikanska investmentbankerna blåst investerarna med administrationens goda minne. Förlorarna är även amerikanska storbolag som investerat i oljeobligationer och skifferolja, samt deras pensionsfonder. Men administrationen kanske blir förlåtna om Ryssland kan försvagas liksom Iran. Frågan är hur länge den skönlitterära historien om USD’s styrka kan fortsätta? Putin agerar ju redan för att BRIC-länderna skall skapa en egen hårdvaluta samt militärt samarbete och utveckling.
Ibland händer det att i ett hav av lögner, desinformation och propaganda hittar vi en pärla. Briljant att i fem meningar kunna sammanfatta det oerhört komplexa som händer nu.
Ja, Dan, Brasilien köpte ju stridsplan från Ryssland och valde bort USAs lydstat, Sverige:-)
+1.
USD, ja där om någonstans finns en skönlitterär historia. JPY är en annan liksom de flesta valutor just nu. Men det blir ett race mot stupet. JPY ryker innan USD gör det.
Du skriver en massa Lars men vill inte svara på frågor.
Varför????
http://cornucopia.cornubot.se/2014/12/inte-sa-god-jul-i-vemdalen-och-mullsjo.html?showComment=1419511039545#c1370333040835322522
Längst ner min senaste fråga.
Inte mitt fel att du inte kan läsa och att du uppför dig som en haverist med panik. Källan är tillagd i inlägget ifråga, så alla kan se. Olexiy Solohubenk på BBC World Service.
Och vad gäller "Varför????". Tja, en del av oss är kanske lediga i jul och hänger inte framför datorn 24/7, även om det verkar postas blogginlägg.
Vad är egentligen kopplingen till att QE har avskaffats? Stark är mitt svar.
Mycket av de frigjorda pengarna som QE ledde till försvann ut till utvecklingsländernas börser och obligationer. Naturligtvis har det blivit dystrare i dessa länder nu. Något man kunde se redan förra vintern då växelkurserna började gå till dollarns fördel. Minskat företagande i dessa länder påverkar även oljeefterfrågan nedåt. Att avskaffa QE hade plötsligt starkt positiva effekter för USA. Pengarna gjorde bara nytta utomlands. Om de nu gjorde någon nytta överhuvud taget och inte bara underblåste dåliga investeringar.
"De stora förlorarna på sänkt oljepris är länder utan egen oljeproduktion, som Sverige, då det effektivt stoppar alla satsningar på alternativa förnyelsebara bränslen och på sikt förvärrar den kris peak oil kommer innebära för dessa länder."
Detta är giltigt endast om vi har en fri marknad som styr alla beslut. De stsningar i förnyelsebart som görs idag är följd av politisk beslut och täcks ekonomiskt genom intervention i marknaden, skatter. Låga priser stärker Sveriges ekonomi vilket möjliggöra nya satsningar, inte tvärt om.
Slutsatsen som måste dras är att det är de oljeproducerande länderna som förlorar, och framförallt de som har höga produktionskostnader. Saudi räknar med att de kan kompensera sina minskade inkomster längre fram. Och detta längre fram beror endast på en sak om den Ryska ekonomi kommer att knäckas eller ej, och i så fall när. Klarar de 6-9 månader till.
Dessa prissänkningar på olja är helt politiskt styrda och syftet är att knäcka Ryssland, det är ekonomisk krigföring och borde fördömas på det skarpaste. Det är samma strategi som användes för att knäcka Sovjet.
Lyssna till MIchael Hudson för att få en annan bild av verkligheten än den som Cornu och svensk PK-media ger av Ryssland och oljan.
http://michael-hudson.com/2014/12/russian-pivot/