SEB:s senior economist Klas Eklund har skrivit en krönika hos Fokus om de svenska politiska blockeringarna. Han varnar för att när väl den internationella marknadsreaktionen mot läget i Sverige väl kommer “kan det bli riktigt, riktigt otäckt. Både socialt, politiskt och ekonomiskt.”
Eklund tror inte på något förändrat parlamentariskt läge efter eventuellt extra val i vår, annat än att (sd) kan växa. Tvärt om kan en bitter valrörelse leda till ytterligare politiska låsningar och Sverige kan få en mycket hård marknadsreaktion, vilket förmodligen handlar om att marknadsräntorna kommer skjuta i höjden i ett kreditdopat och överskuldsatt Skuld- och Bostadsbubblesverige.
Eklund efterlyser både en reformerad arbetsmarknad, utbildningspolitik och bostadspolitik.
“Ska uppgiften mötas konstruktivt behövs handfasta åtgärder för en arbetsmarknad som går på två ben. Förhoppningar om alla fina högkvalitativa jobb som måste till räcker inte; det krävs också lokala tjänstejobb med låga trösklar. Det krävs en utbildningspolitik som radikalt förbättrar länken mellan skola och arbetsliv – också för den som inte vill eller kan läsa vidare eller som inte klarar ett högproduktivt jobb. […] Det skärper de redan försummade kraven på en annan arbetsmarknadspolitik samt på en ny bostadspolitik, med ökat byggande, ökad rörlighet och färre kostnadsdrivande byggregler.”
Men vi kan nog drömma om något sådant.
Så det får bli mardrömmar över den kommande marknadsreaktionen. Om det är någon tröst lär väl svenska kronan komma ikapp den norska igen…
Eller så slutar amatörerna i riksdag och regering att uppföra sig som små barn som slåss om en godisklubba, skrikande “jag såg den först” respektive “min pappa är större än din pappa, pilutta dig, va!” och ser till att uppföra sig som vuxna människor och komma överens om nödvändiga och omedelbara reformer på arbetsmarknad, utbildningspolitik och bostadspolitik.
27 kommentarer
Finns väl inga skäl till att de politiska partierna skulle börja agera vuxet nu? Hade dom den kapaciteten skulle dom ju gjort det för länge sedan.
Bevisligen befinner dom sig så högt uppe i det blå att dom inte ens kan förstå allvaret i att den svenska möllan rusar mot dom. Risken att det inte går att sväva ovanför folket i fortsättningen anses ännu minimal.
Vi får väl se, får man inte ihop en fungerande regering efter valet så lär knappast marknaden ta illa upp över status quo.
Snarare skrämseltaktik, och snarare lär väl folk upptäcka att samhället rullar på som vanligt, med eller utan politiker…
Med tanke på att marknaden reagerade med en axelryckning åt SD:s kupp mot statsbudgeten så är det kanske så att en handlingsförlamad regim inte är så allvarlig som vissa vill tro.
Det som oroar mer är ju politrukernas påfund att man skall lagstifta så att regeringen skall kunna driva sin politik trots magert demokratiskt mandat. Är det så att man inte kan få majoriteten bakom lagförslag och andra förändringar så kanske det vore läge att stanna upp och fråga sig ifall det är så himla bra förslag man har lagt fram egentligen och om det till varje pris bör genomföras…
Idiotiskt förslag som onekligen är ett tveeggat svärd. Vad händer den dag de "oönskade" får ihop en minoritetsregering?
Rimliga konsekvensen vore att de lägger förslag och fattar beslut som de tycker att man kan leva med tills vidare. Då vore det inte så hela världen ifall man skulle få låsningar i riksdagen nästa mandatperiod.
Å andra sidan politiker som tänker längre fram än till nästa val vore väl en utopi?
Det som skulle vara bättre vore ifall de vidtog åtgärder för att få ett mer demokratiskt styre än mindre demokratiskt – om folk trots allt vill ha en handlingsförlamad riksdag så är det väl det folk borde få?
Uppriktig fundering; Vad är det som skulle få marknaderna att gå så hårt åt svenska marknadsräntor? Jag tänker om man jämför Swe med andra länder i liknande kassa situation när det kommer till inflation, politisk oenighet, egen valuta samt en ränta runt nollan. Japan är snarlikt med undantaget att de inte har politisk oenighet, speciellt nu när Abe blev återvald med supermajoritet. De har likt oss majoriteten av sina offentliga skulder utsatt i sin egen valuta men de har mångdubbelt så hög off.skuld/bnp jämfört med oss. Dock så har de minst sagt haft sina parlamentariska dispyter. Trots detta så har deras räntor aldrig sprungit iväg (http://cdn.tradingeconomics.com/embed/?s=gjgb10&d1=19930101&d2=20141231) utan de sitter helt sonika fast under ZLB och dess bisarra effekter. (http://www.globalpropertyguide.com/template/assets/img/Japan-interest-and-mortgage-rate-graph-1.gif)
USA är lite på samma bana som oss med sitt låsta läge i kongress och senat, det de inte lider av är samma låga tillväxt och inflation som oss men går man tillbaka och tittar på deras räntor så har de om något sjunkit i dåliga tider (Även bolåneräntor; http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?g=NUh), en effekt även vi i Sverige fått se. Den huvudsakliga sänkningen för exempelvis bolån kan självklart till största del förklaras med räntesäkningarna men det du tänker att Klas Edlund vill komma till är att utomstående aktörer kommer vilja ha bättre betalt för Svenska bolån pga högre risk men det mönstret verkar inte hålla i ZLB-situationer.
Det mest logiska är att försämrad ekonomi och en oförmåga att driva igenom viktiga reformer kommer leda till höjda marknadsräntor då man vill få bättre betalt för den ökade risken men det verkar om något bara appliceras till de länder som antingen sitter fast i EMU eller de länder som har större delen av sina lån i utländsk valuta. De som inte är bakbundna av de problemen verkar uppleva en rent motsatt effekt nu när vi är under ZLB.
Jag vet inte, jag kan ha snurrat ihop det för mycket när det kommer till statliga och privata skulder men det är värt att tänka till två gånger i den situation som råder. Många effekter är inte lika förutsägbara längre
@OskarEge
"USA är lite på samma bana som oss med sitt låsta läge i kongress och senat"
Det kan tyckas så ifall man ser det med svenska ögon, men USA's politiska system är så funtat och man har lärt sig leva med det. De verkar inte ha den stenhårda partipiska som vi har i sverige.
Det hade kanske funkat bättre ifall riksdagsledamoterna hade sitt verkliga mandat från väljarna snarare än partistyrelsen (t.ex. genom riktigt personval med enkel överförbar röst, utan spärrar – då skulle det ju varit folket i större utsträckning som beslutat vem som satt i riksdagen). Det är ju inte helt orimligt att man skulle kunna få ihop en budget som faktiskt ligger i linje med vad folk faktiskt tycker.
Det som behövs är:
reformerad arbetsmarknad, utbildningspolitik och bostadspolitik
Finns det något parti som utlovar detta?
Tur att de inte också måste ändra invandringspolitiken, för det skulle ju bli svårt.
Om vi anpassar arbetsmarknad utbildning och bostadspolitik så går det bra i alla fall
Läget blir då som i Kina när man öppnade upp för att låta landsbyggdsbefolkningen flytta till stan. Migrantarbetarna (aka Bönderna) får jobba för låga löner (typ 4000 kr/månad) och på med låg standard. Kanske har de råd att resa hem en gång per år.
Fördel för invandrarna = Migrantarbetarna:: De får det mycket bättre än de har haft det och får det hela tiden bättre.
S integrationsansvarige sade att antalet asylsökanden kan vi inte göra något åt.
Jorå det gjorde Alliansen, de ökade strömmen genom att lova PUT, som enda nation inom EU!
Så det går bra att öka!
Tangosmurfen är egentligen Herr Segerfeldt. Eller ska vi ha två olika standarder? En med sjukvård, bostad och pension, m.m som baseras på 4k, att ha en unge på dagis kostar väl sådär en 10k? Men detta ska funka. jadå. Skola o allt. Det är ju inte alls så att både utländska och svenska toppkrafter söker sig till andra länder, det är ju inte så att vi får ett överskott på spärrvakter.
När detta slår igenom så tar jag min sjuka kropp och anfaller i spetsen av unga arga män. Allt för att besegra förrädarna som alla ser sig som socialliberaler.
Jag befarar att S och M går samman för att avskaffa svensk välfärd. Lite svårt att förstå varför S skulle gå med på något sådant, men alla partier verkar vara kapade av aliens nuförtiden. Alternativt bestämmer sig S och M för att det är dags att sluta leka världsräddare och ta ansvar för landet istället. Ett tredje alternativ är att vi sänker landet under oavbrutet käbbel. Det vore väl snyggt?
Just det. Välfärd kan vi glömma. Alla får klara sig själva. De som inte duger för arbetsmarknaden får tyna bort eller slita ihjäl sig på låglöneyrken.
Löfven har väl också varit på Bilderbergmöte.
Högerliberalerna har helt enkelt vunnit. Inget alternativ finns förutom blod.
Reinfeldt är mannen som krossade Sverige, han såg till att skeppet inte kunde vändas, vi har ju tex funderat över pensionerna, nu är det ju klart, det ÄR kört. Och det är tack vare tomteligan.
Och i den är Reinfeldt stortomten.
De facto så har vi ett läge där Sveriges intressen idag inte går att klargöra. Man kan inte se hur verkligheten ser ut. Verkligheten är kapad, och människor bryr sig inte längre.
Varför skulle arbetsmarknaden behöva reformeras speciellt? När någon säger så undrar jag när och hur denne fått sina intryck. Kanske är det av erfarenhet och teori före 1990-2000? Gäller den?
Bostadspolitiken hör samman med infrastrukturspolitiken. Utbildningspolitiken är inte lätt att handha i det läge vi är i. Den jobbar för att överakademisera och behålla arbeten. Och exkludera.
Som boendes i sthlm och vardandes sjukpensionär så ser jag hur SLL drivs. Och sen hör jag förslag.
Jag kan säga att sll drivs helt uselt numer, hela sjukvården är absurd. Om ni visste hur mycket av SLLs kostader som kommer av SLL… Jag skulle tex ansöka om färdtjänst. Det blev så mkt strul, jag uppskattar det till 4 läkartimmar och 10 andra timmar hos tjänstemän. Och jag åker väldigt sällan då jag inte kan gå ut så ofta.
Reinfeldt gjorde 2009 en fint åt det invandringsrestriktiva hållet, vilket Cornu redogjort för nyligen, men gjorde efter valet 2010 precis tvärtom. Det torde vara en av de mest anti-demokratiska handlingarna som gjorts av en svensk statsminister.
Han insåg att hans våta dröm inte skulle nås genom reformer i Sverige, han var tvungen att omöjliggöra sossestaten, det är det som sker nu och för landets elit så spelar det ingen roll.
Vi behöver inte vara restriktiva vad gäller invandring, vi behöver vara selektiva.
Det finns en rad paralleller med nuläget och läget i slutat av 80 talet. Men idag har vi fostrats till en värdegrund där man inbillar sig att vi måste sluta välja. Men det är det enda vi måste, välja, och det är ju klädsamt om politikern tar på sig rollen som den som väljer, och sover med det. Med tiden ändras saker, vi har nog ingen bobubbla längre, vi måste komma ur ett kommande lort-Sverige. Bobubblan bygger ju på ränta och jag ser inte att räntan blir ett problem, och om det blir det så har vi noll, zero, sammanhållning.
Folk förstår ofta inte hur jag ser saker, steg efter steg, Marknaden kommer att tvinga Sverige och många svenskar, mest invandrade och andra generationens kommer att få lida. Likaså pensionärerna.
Men det är som att ingen förstår. Reinfeldt är ute och flyger och ser skogar. Han ser däremot inte ett dyft av självförsörjandegrad, behov av arbetskraft som kan betala skatt, en insikt om klimatet här.
Faktum är att han är en genuin storliberal. Och tänker enligt mönster han lärde sig under främst 80-tal. Man bör rannsaka sig själv och fråga sig: Tänker jag nu rätt? Inte enligt mina egna åsikter, hur jag blivit inlärd, utan rätt egentligen. Och idag är politikerna väldigt ömmande för sitt samvete, de är så tydligt bara intresserade av staten och ideologiska tankar.
Vi måste omedelbart stoppa all invandring som inte göra oss nytta, pengarna till att vara snäll har inte funnits på 25 år. Vi måste se över skatter och företagande. Vi måste se till att politikerna får ett huvuduppdrag att värna välfärden. Jag kommer naturligtvis att rösta på SD men jag förstår ju att det gör ingen nytta, men, när Reinfeldt kom överens med MP så sa han till 40% av riket: Ni måste nu rösta på Åkesson eller kommunisterna.
Lite hårdare nypor mot bankerna tycker jag vore på sin plats. Man skulle kunna tvinga dom att ge lite högra ränta på de värdelösa spar/lönekontona och göra bostadssparare m.fl. lite mer aktiva. Tex ta bort bankgarantin på alla konton som inte ger en viss minimiränta, tex halva utlåningsräntan på resp bindningstid. Så mycket ska man ju inte ha på såna konton enligt bankerna själva, en liten sk morot till alla.
Eklund har väl tidigare närmast varit en kontraindikator, men i det här fallet känns analysen träffande.
Bara för de valda politikerna att börja jobba i stället för att sandlådekäbbla.
Det är väl inte säkert att det blir ett extraval ? Löfven kan ju ändra sig 🙂
Förhandlingar pågår mellan Alliansen och Sossarna. Inte alls säkert att det blir ett extraval
Sänkta trösklar innebär sänkta ingångslöner och uppluckrad LAS. Detta i sin tur borde innebära sänkta bidrag/ersättningar så att drivkrafterna ökar för att jobba, annars får de sänkta trösklarna inte avsedd effekt. Detta ska alltså införas så att vi kan fortsätta med västvärldens mest generösa asyl- och anhöriginvandring?! Inte undra på att det enda partiet som vill dra i bromsen ökar i opinionen.
Flaskhalsen består givetvis inte i behovet av "ökade drivkrafter att jobba" utan i arbetsgivares anställningsbenägenhet. Har du försökt leva på a-kassa på sistone?
Problemet är att befintlig arbetskraft inte framstår som anställningsbar för arbetsgivarna.
Helt bisarrt att tro att kapitalmarknade kommer att straffa kronan, marknadsräntorna eller börsen. På vilket sätt påverkar turbulensen ekonomin negativt – det är företag och arbetande människor som skapar värde, inte politiker! Riksdagen övervärderar sig själv.
Så länge Sverige inte stryper immigrationen spelar det ingen roll vad Sverige gör. Allt som går galet i Sverige styrs av denna börda som nationen har tagit på sig utan anledning.