“Det finns tre typer av enstegstätade putsvillor.De där man upptäckt mögelskador.De som drabbats av mögel, men ännu inte upptäckts.De som kommer drabbas av mögel.”– sagt av mig
Talentum/Ny Teknik uppmärksammar återigen byggfusket med sk enstegstätade fasader. I 70% av ca 1 000 undersökta fasader finns det “fruktansvärda skador” och det inkluderar hus som är så nya som fyra år.
Det handlar om en intervju med SP:s skadeutredare Anders Jonsson, som 2009 och 2011 uppmärksammade felkonstruktionen, inkompetensen och byggfusket med sk nyfunkishus och dessas enstegstätade fasader.
Jonsson säger bland annat:
“Skadefrekvensen är väldigt hög. Jag har ingen exakt siffra men uppskattar att ungefär 70 procent har haft skador. Och det är fruktansvärda skador. Det här är solklart den största byggskandalen i modern tid.”
Han har än så länge hunnit undersöka ca 1 000 hus, 4 – 10 år gamla.
I den utsträckning husägarna inte märker att de lever i ett hus som håller på att mögla och ruttna sönder, så beror det på att moderna hus är så täta att stanken och mögelsporerna inte kommit in i byggnaden än. Klassiskt Sverige av idag – det man inte ser finns inte, en snygg trendmässig yta är allt.
Åtgärd pågår. |
Som tidigare påtalat, äger du ett hus med en enstegstätad fasad, riv fasaden och byt, även om du inte märker några problem idag. Räntan är tack och lov låg och ett fasadbyte bör inte kosta mer än en miljon för villan. Att få in vatten är bara en tidsfråga – förr eller senare kommer sättningar, vibrationer, ett barn som kastar en boll mot väggen eller någon som lutar en kratta mot fasaden att orsaka en liten spricka och sedan har du ett mögelhus.
Och du som letar bostad – har villan (eller för den delen bostadsrättsbyggnaden) en putsfasad, kräv att få se foton från konstruktionen och ritningar på fasaden. Kan dessa inte produceras eller visar en felaktigt konstruerad fasad, spring för livet, eller kräv minst en miljon lägre pris på huset för att omgående byta fasaden.
Är det dessutom ett nyfunkishus både utan utskjutande takfot och med putsfasad, så behöver du inte ens titta vidare eller kräva några foton och ritningar. Bara glöm objektet, oavsett pris. I värsta fall har du dessutom ett platt papptak och har byggts i ett väderutsatt läge på fuktig mjuk mark…
30 kommentarer
Tur att det gamla miljonprogrammet har högre kvalitet. Och vi som bor i äldre villor får väl skatta oss lyckliga den tid som återstår tills en kvalitetsskatt läggs på oss.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tror du har rätt. Det kan nog bli kvalitetsskatt på oss. Och på husen.
Haha. Istället för investeringssparkonto blir det avvaskningskonto.
Man får gärna inneha och sätta in pengar på andra kontotyper, men aldrig ta ut några…
Enormt irriterande byggmode. Bor vid atlantkusten med klimat inte så olikt Halland kanske, dvs det regnar ofta på tvären. De traditionella husen här är av sten, och har utskjutande takfot som ger skugga på sommaren men släpper in vintersolen. Men varannat nytt hus är en sån funkislåda med platt tak och helt exponerad fasad. Mögel i väggen blir det sannolikt inte här, däremot lär det ju börja växa alger och elände på väggen när den är blöt halva tiden under höst och vår.
Kass design.
Och hur får du bort alger och elände på den putsade fasaden? Två skrubb så får du putsa om den. Högtryckstvätt , 70bar gör att vattnet pressas in i putsens porer och in i underliggande skikt (vad det nu må vara)
Man skrubbar i regel inte. Alger och mossor är ganska känsliga, normalt sett räcker det med att spreja algdödande medel eller klorin exempelvis, så ger det sig. Högtryck ska man kanske undvika.
Sen finns det en fjärde typ, putshus med stenstomme som väl var det som puts var avsett för från början? Där det inte gör något om det tränger in lite fukt eftersom det inte finns något som kan mögla eller ruttna. Enstegstekniken med puts på isolering togs väl fram i Tyskland där "alla" hus har en stenstomme?
Är dessa verkligen helt ok? Hur är det med infästningar mot fönster och dörrar?
Jag hade nog velat ha en luftspalt eller ett takutskjut om jag byggt i "sten"
Tyskarna och de flesta andra europeiska länder har ju fönster och dörrar i oorganiska material som aluminium och plast.
Detta kallas "planerat åldrande" och är absolut inte någon felkonstruktion, utan tvärtom ett sätt att öka omsättningen lite i byggbranschen och därmed få bättre BNP-siffror.
Gott att ha hus byggda av liggtimmer och tretumsplank, är bara taken hela så står husen 100 år till.
bygger man nytt får man använda beprövad teknik och inte fuska.
Jag tror det är en hipsterkonspiration för att retro (äkta givetvis) skall bli ännu mer på modet när nybyggnationsbubblan med enstegstätningar spricker och allmänheten kräver mer på gammalt sätt byggda hus.
OBS! Ironi.
Passar perfekt med amorteringsfria lån.
Istället som förr efter 40 år då lånet var borta och huset kvar är nu huset borta men lånet kvar.
Applåd.
Dagens sanning.
L E O Svensson och den svenska Phillipskurvans stabilitet -Lars Syll http://larspsyll.wordpress.com/2014/11/20/l-e-o-svensson-och-den-svenska-phillipskurvans-stabilitet/
Dagens bästa!
Jag jobbade på ett bygge i Hemmesta på Värmdö för några år sedan. Några större punkthus byggdes. Putsen lades utanpå ett isoleringsskikt med mineralull som klätts med hönsnät typ för fäste. Det är väl sånt här du menar?
Gamla hus har ofta puts på trä med just en matta av hönsnät. Reverterade!
Ibland plockas putsen ner och träfasaden kommer i dagen-som ny!
Ibland plockas den ner och fasaden ersätts med ny panel.
Ibland läggs 10 årigt koppartak om.
Ibland gräver man upp en 100 årig villas grund och finner att den inte uppfyller dagens tekniska krav.
Ibland är man okunnig och rik!
"Jag har ingen exakt siffra men uppskattar att ungefär 70 procent har haft skador."
I rapporten från 2009 så är den redovisade skadefrekvensen 55%, och i Janssons egen rapport från 2011 så skriver han bara "över 55%" och blir aldrig mer exakt än så. Oerhört märkligt sätt att uttrycka sig i en rapport.
http://issuu.com/husbyggaren/docs/2012_2/66
Cornu: Kan inte du skriva om hur man borde bygga hus? Eller har du redan gjort det?
Det har han ju gjort massa ggr. Enklast är nog att titta bakåt i tiden och se vilka hus som klarat sig utan skador och dra lärdomar av det.
Så enkelt är det väl inte. Förr hade man inte 30-50 cm isolering i husen. De hus som stått längst är alla oisolerade timmerkåkar från annodazumal, men de uppfyller inte precis dagens krav.
Däremot finns en del enkla tips.
Överhängande tak
Ventilerad fassad
Diffusionsspärr
Absolut inte platt tak eller krypgrund.
Dra lärdomar sa jag, inte kopiera 🙂
Fel av mig.
Dock, krypgrund(torpargrund) var just en sån lärdom man inte skulle tagit till sig och som korkade husbyggare kör med än idag.
Absolut, dock så är det inte bara byggteknik i sig man behöver ta lärdomar av, utan även VAR det är lämpligt att bygga. T.ex.
Tillägg: Om du kör genomgående material som andas är diffussionsspärr inte ett krav, men det krävs god förståelse för att bygga rätt utan.
Som exempel: Lerputs på insidan av timmervägg, ekofiber som isolering utanpå, därefter kommer bräder, vindpapp, luftspalt och ytterst fasadbeklädnad av valfritt material.
Den konstruktionen behöver ingen diffussionsspärr.
Nu finns det förvisso intressanta studier om timmerväggens oanade förmågor när den tillåts belysas direkt av sol, men jag ska inte gå in på det.
Riga, vad gör man med en befintlig krypgrund? Kan man diffussionsspärra nedåt och fylla på uppåt med poröst aterial (typ glaspuffar, leca etc..)?
Har sett två lösningar:
Avfuktare samt att gräva ut allt snusk ur krypgrunden, jord, lera m.m. samt sedan lägga in plast och ovanpå den lekakulor. Rimligen borde plasten börja lukta skit efter några år men då är det relativt enkelt att byta.
Bästa är nog att be någon komma och mäta fuktkvoten i syllar och bjälklag, då vet man genast om man ligger i riskzonen eller ej.
Finns spaltmil om detta på nätet.
Fördelen är ju att då dessa hus är så dåliga så kan de relativt snart rivas och ersättas med vacker förmodernistisk arkitektur i täta slutna kvarter, även känt som urban stadsmiljö.
Funkis/nyfunkis är ju så jävla fult.