Det är en självklarhet för alla företag att hålla reda på sin ekonomi och det är väl dokumenterat att småföretagare kan spara många slantar på att hantera bokföringen själv. Som bekant får man enligt lag inte bokföra i Excel, men det finns en mängd datorprogram som underlättar både bokföring och redovisning och en del är speciellt framtagna för just egenföretagare utan specialkompetens inom ekonomi.
Ett bra ekonomisystem ger dig full koll på din verksamhet och hjälper dig att fatta beslut. Att köra moln-eller onlinetjänster för din bokföring och annan företagsadministration som t.ex. fakturering och löner ger dig som småföretagare mer flexibilitet och tid över att fokusera på det som skapar intäkterna.
Känn dig trygg och spara pengar
Med molntjänster slipper du den tekniska biten med installationer, uppdateringar och backup – det sköter programleverantören automatiskt. Du behöver inte oroa dig för att förlora din information om din eller någon anställds dator går sönder eller blir stulen. Med en molnlösning kan du komma åt samma information från vilken dator eller surfplatta som helst med internetanslutning.
När det gäller säkerhet och sekretess för molntjänster kan användarna lugnas med att de största leverantörerna lägger stora resurser på detta, resurser som företagen själva aldrig skulle ha möjlighet att spendera. Molntjänster är därför ofta mer tillförlitliga än lokala tjänster. Ett säkert alternativ med andra ord.
Rätt molnlösning kan leda till en stor kostnadsbesparing då du slipper driftskostnader för servrar såväl som själva teknikhanteringen och endast betalar för de tjänster du behöver.
Välj rätt leverantör
Kollar man runt lite på webben finner man en hel del olika leverantörer av bokföringsprogram. Det finns till och med gratisalternativ, om än med begränsad funktionalitet. Det kan vara svårt att sålla i djungeln av programvaror, men en bra utgångspunkt är att välja en leverantör som verkar tillförlitlig och har funnits på marknaden en längre tid.
Det är viktigt att systemet uppdateras efter gällande lagar och regler och utveckling av nya funktioner ger dig mervärde. En trygg leverantör som erbjuder en skalbar lösning där du enkelt kan koppla på eller stänga av funktioner är ett smart alternativ. En bra support där du snabbt får hjälp är också värdefullt, framför allt i början.
Att administrera via molnet ger dig många möjligheter till ett mobilt arbetssätt då du inte längre är bunden till fasta kontorstider eller någon specifik plattform. Arbeta var du vill och när du vill – du kan t. ex. fakturera ute på fältet eller kolla lagersaldot hemma i soffan! Utan oro för en datorkrasch.
Läs mer om Hogias molntjänst Smart Bokföring Online här
Läs mer om Hogias molntjänst Smart Fakturering Online här
Läs mer om Hogias molntjänst Lön Cloud här
Detta inlägg är sponsrat av Hogia Small Office
19 kommentarer
Vad tar du för att helt byta åsikt inom den "påstådda" bostadsbubblan? 😉
Excel förbjudet? Ingen fara – jag kör med Libre Office alt Google Sheets. 🙂
Skämt åsido – tills jag hör något annat från en trovärdig källa så fortsätter jag i min tro att Excel går bra att använda till bokföring.
@Wofser
Duger SFS och BFN som trovärdiga källor? Eller är det bara HD som utgör trovärdig källa?
SFS = Svensk Författningssamling
BFN = Bokföringsnämnden
Det närmaste jag har kommit är tolkningar av externa aktörer om varför Excel inte skulle vara lagligt vid bokföring.
Använder man samma argument på andra tekniska hjälpmedel (t ex inte kunna ändra i efterhand) så faller även de.
Det jag hittade på bfn.se:
"Observera att det inte är tillåtet att bokföra i ett program där inmatningen kan ändras i efterhand (exempelvis Excel)."
Så länge man har tillgång till datan så går det att ändra – sen om man gör det direkt i cellen eller med en enkel SQL-sats i ett bokföringsprogram spelar inte så stor roll.
Som sagt – att Excel inte skulle vara tillåtet vid redovisning är en tolkning och vad jag kan se så har aldrig något dömts användandet av Excel vid bokföring.
@Wofser
Det står tydligt i lagen att det är BFN som anger vad som utgör "god bokföringssed" som man är tvungen att följa. Om BFN säger att det inte är tillåtet med Excel så är det det som lagen i sin förlägning innebär.
Om lagen och dess implikationer inte duger som trovärdig källa – så får man ju fråga sig vad som krävs för att det skall vara en trovärdig källa?
Att du inte hittat någon som har dömts för något innebär inte att det inte finns någon som har dömts för det, men det innebär speciellt inte att det är tillåtet att göra så. Notera också att man bör se till likartade förteelser också (en dom behöver inte avse en handling som i detalj är identisk för att den skall vara tillämpbar).
Notera att det kanske också saknas en friande dom för någon som använt Excel vid bokföring.
Har inget företag men bara undrar, varför skulle det vara ok att bokföra med papper och bläckpenna men inte papper och exelark utskrivna med bläckstråleskrivare. Man måste ju rimligtvis få göra stödanteckningar och då kan man ju hävda att papprena är bokföringen exeldatafilen är bara ett stöd.
Högeffektivisering, molntjänster mm. Först rationaliserar vi bort allt arbete och sen gnäller vi på att det finns arbetslöshet.
Våga vägra molnet.
Här står det om Excel (motsv.) Sedan är skälet (inte spårbara ändringar) ganska fånigt då du kan skriva om en pappersbok eller läsa in en backup av programmet och skriva "rätt".
https://www.verksamt.se/starta/forbered-din-start/bokforing
Det finns många saker som är "fåniga", men gör man på det viset kan man knappast hävda att det inte var medvetet bokföringsbrott och gå direkt i fängelse utan att passera gå.
@Nicklas
Invändningen att man kan återskapa bokföringen med ändringar ser ut som att vara bortsedd ifrån. Dock så är det ganska mycket mer arbete att göra en sådan förändring.
Notera dock att du måste spara verifikationer tillhörande alla affärshändelser och att dessa skall vara löpande numrerade. Då blir det betydligt svårare att ändra i bokföringen i efterhand. Jo du kan rätta till så att beloppet i grundboken stämmer överens med fakturan vilket kanske inte är så allvarligt, men det är lite knöligare att trixa bort fakturan helt (då det lämnar en lucka i verifikationsserien) eller ändra beloppet till felaktigt då den rätta står på fakturan.
Jag tror att de flesta jurister kommer fram till att det är betydligt lättare att ändra i ett excelark i efterhand utan att lämna spår efter sig än att ändra i ett normalt bokföringsprogram eller en gamaldags grundbok. Och när frågan kommer upp så är det jurister som gör ställningstagandet ifall det är för lätt att ändra i bokföringen i efterhand.
@cornu. Var det inte du som för väldigt kort tid sen förespråkade att våga vägra molnbaserad bokföring pga risken för att data hamnade i orätta händer?
Och? Detta är tydligt uppmärkt redaktionell reklam, som presenterar en annan åsikt.
Absolut, men känns inte så lite tramsigt att göra reklam för något man inte står för och som man dessutom i närtid utryckt sin åsikt emot.
Jag skriver ofta inlägg som motsäger vad jag skrivit tidigare.
Man kan också notera synpunkten att många har så dålig IT-säkerhet att det kanske är bättre att lägga det hela hos någon annan. Man får då väga risker mot varandra. Vad innebär störst risk och störst skada?
Jag har noterat detta.
Jag har inte sagt att molntjänster är något negativt och håller med om att det nog i en hel del fall innebär ökad IT-säkerhet.
Läser bloggen med stor behållning men får väl helt enkelt blunda när reklaminläggen (och motsägelserna) kommer…
Tack för ett bra jobb!
Promikbook är ett bra gratisalternativ för de minsta företagen. Molnbaserad tjänst med bokföring och fakturering i gratisversionen.
Jennifer Lawrence och ett hundratal andra kändisflickor är inte så förtjusta i molntjänster numera.
Jag föreslår en ny slogan:
Gör din bokföring tillgänglig för hela världen. Lägg den i molnet!