DDR-Sveriges kanske sista strid handlar om de helt missriktade ambitionerna på att släcka ner FM-nätet och helt ersätta det med digitalradio, sk DAB. I en tid där allt talar för att allt färre är intresserade av att lyssna eller titta på direktsänd media vill man istället skaffa fler radiokanaler.
Idag lyssnar och tittar allt fler på Internetsändningar, vad de vill, var de vill, när de vill.
Som exempel lämnade Aftonbladet TV just tillbaka sitt sändningstillstånd för kringkastad TV. Jan Scherman på Aftonbladet säger:
“Strukturomvandlingen går fortare än vi kunnat förutse. Det traditionella tv-tittandet minskar, medan det ökar dramatiskt online. Vi var övertygade om att en linjär kanal skulle vara ett bra komplement i Aftonbladet TV:s utgivning när vi sökte tillståndet. […] Vi fokuserar nu helt där det finns tillväxt. Vi tackar för förtroendet att tilldela oss sändningstillståndet, men nu lämnar vi tillbaka det med varm hand.”
Det samma gäller inte bara TV utan även radio. Folk lyssnar allt mer på podcaster, Internetradio eller strömmande musiktjänster som Spotify. Detta inkluderar mobilt lyssnande, som dagens 3G och 4G-nät utan problem kan hantera.
Radiobranschen tror på något sätt att branschens räddning ska bli det utökade utrymme för sändningar som DAB och nedsläckning av FM-radion innebär. Men det är förstås en chimär.
Reklamköparna får inte mer pengar för att man får fler radiokanaler och fler svenskar kommer inte lyssna på radio för att fler datorer sitter och slumpar ut låtar ur låtlistor, blandat med reklam.
Istället kommer man fortsätta bygga sina egna låtlistor, medan innehåll, faktisk content, hittas bland Internets podcaster. I reklamradion får man inget innehåll som är i närheten av det som levereras på Internet, varken lokalt i Sverige eller internationellt. Det är rent av så att innehållsmässigt klår diverse podcaster även Sveriges Radio.
Istället är rätt bruk av skattepengar att behålla FM-radion och inte tvinga svenskarna att betala miljardbelopp för att tvingas byta ut alla radioapparater, inklusive fast inbyggd bilradio.
Ur beredskapsperspektiv kan man slänga ihop en FM-mottagare hemma i garaget, men ingen kan bygga en egen DAB-radio utan tillgång till en mikroprocessorfabrik…
Ska kringkastningen av samhällets krisinformation digitaliseras, så sker det lämpligen via våra mobiltelefoner och grupp-SMS till alla mobiltelefoner i berörda områden. Inte via DAB-radio.
Tack och lov ska Riksrevisionen granska hela idiotin med att satsa på uråldrig teknik och en uråldrig mediaform, som är utdöende. Som vanligt lär förstås beslutsfattarna ignorera Riksrevisionens slutsatser, medan Myndigheten för Radio & TV just gett ut 25 stycken sändningstillstånd för DAB.
Antalet radiolyssnare kommer bara bli färre för varje år som går.
Enligt TNS-Sifo minskade radiolyssnandet vecka 40 år 2014 till 72.9% från 75.3% år 2014. Reklamradion minskade från 36.8% till 35.3%. Både SBS- och MTG-koncernerna fick minskat antal lyssnare. Antalet totala radiolyssnare minskade från 5.825 miljoner människor till 5.685 miljoner. Definitionen är att ha lyssnat minst tre sammanhängande minuter i veckan. Det hade varit oerhört intressant att veta hur få som lyssnade femton minuter eller mer.
Svara gärna ute till höger hur mycket du faktiskt minst lyssnar på kringkastad FM-radio just nu. Att lyssna över Internet räknas inte, då det snarare är ett exempel på att kringkastad radio inte längre är aktuell.
31 kommentarer
En dum(?) fråga: såvitt jag kan se ligger DAB på 200MHz+ medan FM ligger runt 100MHz så varför skall man behöva stänga ner FM-bandet för att ge utrymme för DAB?
Skall man ha någon vettig VMA-strategi så bör man ju se till att sända ut meddelandet på kanaler som folk har möjlighet att lyssna på (och dessutom känner till att man skall lyssna på). Det bör dessutom vara kommunikationskanaler som är tämligen säkra att de fungerar i alla lägen. Därför borde man inte släcka ner analog radio – eftersom det faktiskt kan vara den enda kommunikationskanalen som kommer fungera i skarpt läge. Att tro att man skall kunna nöja sig med facebooksida är ganska naivt (isht ifall det råder strömavbrott).
Ja, DAB och FM ligger på olika frekvensband så det går bra att sända dessa samtidigt. Anledningen att man vill stänga ned FM bandet är förmodligen ekonomisk. Man räknar med att DAB ska bli billigare att sända än att uppgradera FM nätet.
DRM/DRM+ ligger dock i FM bandet, och har egenskaper som mer påminner om FM, men med bättre ljudkvalitet. Även med låga frekvenser så ska man kunna få till rätt bra ljudkvalitet. DRM kan dock sändas parallellt med FM så längre frekvenserna för radiostationerna är åtskilda.
Alla radioutsändningar har egentligen ganska bra driftssäkerhet så länge sändaren har en fungerande kraftkälla. En utsändning kan ju aldrig gå ned på grund av överbelastning som mobilnätet eller internetanslutningar kan göra. Om det som sänds sedan är analogt eller digitalt har ju ingen större betydelse.
@Edis
Så varför skulle man vinna så mycket ekonomiskt på att stänga ner FM-bandet egentligen? Notera att beslutet får kritik från riksrevisionen pga av just ekonomiska ställningstaganden.
Notera också att det krävs speciella radiomottagare för att kunna lyssna på DAB också, något som kanske inte alls beaktas i beslutet. Notera också att detta är ganska allvarligt när man tänker på system som VMA – det är ganska tvivelaktigt att satsa på ett system som kräver onödigt komplicerad teknik för att kunna ta emot meddelandet.
Sen skall man nog inte ta för givet att signalkällan är oberoende av internet. Med så tveksamt motiverat beslut så skall man kanske inte bli alltför förvånad ifall man beslutar att förse sändaren med data över internet…
@Edis "Man räknar med att DAB ska bli billigare att sända än att uppgradera FM nätet."
Teracom har beställt en uppgradering av FM-nätet i hela landet från amerikanska GatesAir (f.d Harris Broadcasting). Uppgraderingen av FM-nätet börjar under första kvartalet 2015 ocha vslutas under 2016.
"The state-owned radio- and television broadcast provider Teracom has signed a contract with GatesAir in Cincinnati USA for a network-wide FM upgrade.Teracom selected GatesAir Flexiva transmitters, and the initial rollout phase will conclude in the first quarter of 2015, with installations scheduled for one dozen of its 30-plus FM stations. The remaining installations will conclude in 2016. – This investment indicates that Teracom is counting on that the FM network is not going to be closed for a for-seeable future."
Läs mer bl.a här:
http://digitalradioinsider.blogspot.se/2014/09/swedish-broadcast-provider-makes-major.html
http://radiomagonline.com/currents/swedish_network_operator_chooses_gatesair_for_upgrade_0827/
http://www.radioworld.com/article/teracom-chooses-gatesair-for-radio-upgrade/272046#sthash.kB3kP6Gf.dpuf
På varenda verkstads, lager och industrigolv lyssnar folk på radio dagarna i ända. De flesta chaufförer lyssnar om inte för annat så för trafikinformationen.
Ska det satsas på något inom området borde det vara att radio sweden återupptar sändningarna på lång och mellanvåg som lades ner 2011. En sändare täcker av hela Sverige och Europa samt norra Afrika och Mellanöstern. Ovärderligt i en krissituation för svenskar inom och utomlands att ha en pålitlig informationskanal när internet kanske fungerar dåligt eller går ner helt.
BBC sänder fortfarande på kortvåg över hela världen, tror jag iallafall. Men kanske har även dom drabbats av den kortsiktighet som präglat Sverige dom senaste 15 åren.
BBC har lagt ner sina kortvågssändningar riktade mot Europa, men jag vet att man i sverige ibland kan lyssna på de riktade mot andra världsdelar om man har en antenn eller tur med vågutbredningen.
Dessutom en utmärkt propagandakanal, med sändningar på engelska eller varför inte ryska kan man tex dementera rysk desinformatin och propaganda avsedd för den inhemska och kanske Baltiska befolkningen när man når in i Ryssland med sändningen.
Jag tror att de flesta chaufförer använder waze för trafikinformation, efter jag skaffade det slutade jag med att lyssna på radion.
Den finns både till iphone och Android, då får du även en kompetent navigator på köpet.
Alltså när dom har ockuperat Baltstaterna och censurerar eller fimpat internet helt.
Att Radio Sweden lade ner sina trådlösa sändningar och att man till och med såg till att de ALDRIG (i praktiken) skulle kunna återupptas är tragiskt. I ett skarpt läge kan man inte förlita sig på den nyinstallerade fibern med 100 Mbit/s… Äldre teknik (AM/FM) är enklare på sändarsidan och på mottagarsidan, mer motståndskraftig och dessutom gränslös i ordets rätta bemärkelse.
Det brukar gå utmärkt att lyssna på BBCs sändningar mot Afrika och Mellanöstern här i Sverige. När jag var i Kina sist kunde jag lyssna på BBC World Service på engelska också. För tillfället lyssnar jag på All India Radio som går utmärkt att lyssna på här…
Fortfarande ga-va-rit Mas-kva på svenska på kortvåg.
Men annars är det mest arabiska sändare där numera. Tyvärr.
Där var jag ute och cyklade. Rysslands röst har bara en websida på… nåja, svenska numera
http://swedish.ruvr.ru/audio/
Deras kortvågsverksamhet verkar lite oklar just nu.
Har två handvevade FM-radiomottagare av beredskapsskäl. Har bara funktionskontrollerat dem så de är redo till när fläkten träffas. I övrigt består mediekonsumtionen enbart av streamat innehåll.
Sänds inte radio digital redan via digital-tv-nätet? Tycker mig sett radio-kanaler på kanalplatser runt 1000.
Det finns redan digitalradio dab. Och tror jag dab+, vad det nu betyder är på gång. Även kommersiella kansler sänder digitalt i alla fall i Sthlm. Det man pratar om är väl att släcka ned det analoga nätet? Precis som man släckte ned försvaret, det var ju onödigt. Nu är analog radio onödigt, men kanske nödvändigt i morgon?
Räckvidden på en dab utsändning (antar att dab är beroende av relästationer ungefär som mobiltelefoni) är förmodligen sämre än FM som når några mil, i undantagfall beroende på årstid och väder längre.
En analog signal går det att få ut ngt av även om mottagningen inte är perfekt, en digital signal slutar producera ngt vettigt så fort det saknas några bitar, antingen pausas ljudet eller så blir det bara hackande oljud.
Radio är perfekt att lyssna på när man kör bil tycker jag, för övrigt lyssnas det sällan. Sen finns ju en del bra radioprogram i SRs utbud, men de avlyssnas främst som podradio på en tidpunkt som passar mig.
Tillåter PTS DAB till ångradio converters?
I Norge kan du köpa en DAB-radio och montera i bilen med sugpropp som en GPS. Inte snyggt alls.
Jaha. När konkreta vettiga argument saknas så får man ta fram DDR och räcker inte detta så finns ju alltid Stalin.
@H Bylund
Jaha, så det faktum att radiolyssnandet verkar inskränka sig till bilister i bilen är inget konkret och vettigt? Folk kommer inte köra mer bil bara för att man går över och sänder digitalt och definitivt kommer de varken köra eller lyssna mer ifall man släcker ner de sändningar de kan ta emot.
Frågan är vilken efterfråga det egentligen finns på att släcka ner FM-bandet till förmån för DAB-bandet? Eller om det snarare är ett uttryck för planekonomiska ambitioner (vilket ju referensen till DDR syftar på).
Insåg för några år sen att jag inte haft nån fm radio på många år, vilket ju faktiskt kan va bra vid tex Gudrun. Så nu har det köpts in vevladdad ficklampa med radio och usb laddare, som ligger i bilar
Vad i herrans namn är "sammanhängande minuter i veckan"? Jag vet inte vad jag ska svara, varför frågade du inte om totala antalet minuter i veckan?
När man sitter i bilen och lyssnar, så är P1 världsbäst.
Men DAB i bilen lär bli lite väl dyrt. Så FM är tillräckligt bra.
Ha're gött i söndagsfukten.
mvh
Statsmannen
Jag lyssnar en hel del på radio – nämligen i bilen på väg till eller från jobbet. I bilen har jag inte internet, eller för den delen DAB, så vanlig FM-radio är bra att ha, tycker jag. Dock hade det inte skadat om programmen på sagda FM-radio var lite bättre, och musiken lite mer varierad…
Jag väcks av min klockradio på morgonen. För övrigt lyssnar jag inte alls.
Jag lyssnar en hel del på FM-radio och då främst P1 men även lite P3+P4 t.ex. för att komma runt predikningar och värsta propaganda. FM-lyssnandet sker uteslutande via bilradion. Har nyligen satt i en smartradio i bilen så nu börjar det bli allt mer streamat, podcast eller egna låtlistor även i bilen. DAB är ingen lösning. Mer av dagens radio är jag inte ett dugg intresserad av. De delar av P1 och P4 som jag är intresserad av kan jag lyssna på POD Cast när jag känner för det och eftersom jag troligen inte sitter i bilen vid varje sändning som jag är intresserad av så behöver jag inte lyssna på sånt jag inte vill lyssna på när jag väl sitter i bilen.
Hm, är själv en vit heterosexuell man, så jag har så klart inga skäl att finansiera eller lyssna på Kakan Hermansson, Soran Ismail och andra idioter som hatar mig och som hela tiden gnäller om att jag förtrycker dem.
Tack gud för online streaming, på internet kan jag faktiskt se på en historisk dokumentär som inte handlar om "Krigarkvinnor" som Kunskapskanalen sänder in absurdum, eller lyssna på P3:s infantila tonårsmusik.
Privatisera Public Service, möjligen kan man behålla P1 och en SVT-kanal om man kastar ut alla vänsterkräk som nästlat sig in där så att man kan få objektiva nyheter och samhällsinformation och inte bara en massa socialisttrams hela tiden.
Få se nu, om man höjer sändningfrekvensen till +200Mhz, då innebär ju det kortare räckvidd?
Utredaren yrar om "ett fåtal sändare"? Jag slulle gissa på ett hundratal, minst, för god täckning i hela Sverige??
Kompatibiliteten?
Minns jag rätt hade man i gamla DDR "sitt" FM-band på 78-88Mhz (övriga inom Europa hade 88-108Mhz) så att medborgarna skulle skyddas från möjligheten kunna lyssna på "lögnaktig västpropaganda".
Kommer vi att kunna lyssna på andra närliggande länders radio?
Måste vi ha en extraradio om man åker utomlands?
Kort sagt hur många andra länder ansluter sig till DAB+.
Är det enbart VI så känns detta MYCKET DDR-aktigt. Vilket nog är avsikten…