Från diverse håll förs det fram att den ryska halvstatliga gasjätten Gazprom dragit ner sina leveranser av fossilgas till EU i spåren av kriget Ryssland – Ukraina och tillhörande sanktioner. Men för tillfället ser det inte ut att föreligga någon som helst gaskris för EU – i själva verket är EU:s gaslager inför vintern på rekordnivåer.
Exempelvis kan man läsa artiklar hos Deutsch Welle (DW) om att ryska gasleveranser minskar.
“Austria is the fourth EU country to report a slowdown in Russian gas deliveries this week, after Slovakia, Germany and Poland were also hit by reductions. While Germany’s largest utility RWE and Slovakia said the cuts were insignificant, Poland recorded a shortfall of a quarter on Tuesday and almost half on Wednesday.”
Gaslagren i EU-28 2010-01-01 till
och med 2010-09-20, klocka 06:00 på morgonen. Vertikala linjer visar lagren den 20:e september tidigare år. Källa: GIE/AGSI+ |
Under sommarhalvåret, normalt från mars-april till oktober-november, bygger man upp fossilgaslager för att förbruka under vintern, då utvinningen och importkapaciteten av fossilgas inte räcker till konsumtionen vintertid. EU (EU-28) har successivt år efter år byggt ut sin lagerkapacitet, samtidigt som fossilgaskonsumtionen faktiskt minskat något, lite beroende på hur kall vintern är.
Resultatet är att vi redan nu i september 2014 har rekordstora fossilgaslager i EU, och då kommer inte lagren börja minska förrän i oktober – november. Uppenbarligen har Gazprom och andra leverantörer levererat gas. Se graf ute till höger.
Minskningar av gasleveranserna kan snarare bero på att man börjar närma sig fulla lager på allt fler platser. Ovan av DW nämnda Österrike (eng Austria) har sina lager fyllda till 94.82%, vilket är rekordhöga siffror. Polens gaslager är fyllda till 99.64%, så det är inte konstigt om ryska leveranser minskar. Slovakien har sina lager 94.30% fyllda och Tyskland ligger på 92.66%. Spanien (ej nämnda ovan) har rent av 100% fyllda gaslager, även om de förstås hämtar sin gas från annat Nordafrika. Till och med Storbritannien, som ligger sist i den ryska leveranskedjan har 96.69% fyllda lager, visa av erfarenheten av våren 2013 när landet bara var två dagar från blackout pga gasbrist, och enskilda LNG-fartygs ankomster var helt avgörande för landets energiförsörjning.
Med kanske en månad till där lageruppbyggnad sker kan vi få se allt fler länder närma sig 100% i lager.
Detta betyder naturligtvis inte att allt är frid och fröjd, bara att ytterligare leveranser blir allt mindre akuta. Vinterförbrukningen förutsätter fortsatta leveranser, plus att man tömmer sina lager successivt. Ryska leveranser är dock avsevärt lägre vintertid, då man dels pga kylan måste stänga en del gasfält, och dels förbrukar mer inom det egna landet.
Jag gissar att artiklar som den i DW handlar om alarmism och handviftande.
Det ryska gasvapnet är inte insatt än. Det kan komma att brukas längre fram, men situationen är baserat på EU:s gaslager den bästa möjliga för EU för stunden, med rekordstora lager inför vintern, samtidigt som den fortsatta normaliserade ekonomiska krisen håller nere konsumtionen.
Tillägg: Strålande underhållning är för övrigt GIE:s gaslagerkarta, som visar alla pipelines, LNG-terminaler, gaslager och gasfält i EU och grannländer. Finns som 8 Mb PDF här. Borde sitta utskriven i A0-format på alla europeiska gashandlares vägg. Good shit!
4 kommentarer
Hur länge räcker lagren i respektive land?
På väg ner till Espana lyssnar vi till din fina bok. En reflektion, byt uppläsare ! fullständigt värdelös.
Här hittade jag en fin karta som visar att det är annorlunda nu att det finns ingen som helst risk att något kan hända: http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/investing/11109251/Stock-market-map-where-investors-can-find-the-cheapest-shares.html
Lettiska INČUKALNA underjordiska gaslager byggdes 1968 under sovjettiden och försörjer förutom stora delar av dem baltiska länderna även delar av nordvästra Ryssland med vad jag har kunnat förstå 20% – 40% av sin förbrukning under vintersäsongen. Lettland kan dra hela sitt årsbehov från INČUKALNA.
Exakt hur beroende t.ex. St Petersburg kan vara har jag inte lyckats hitta information om så här direkt,.men även om Gazprom har ett majoritetsägande i faciliteten, så rent praktiskt politiskt har Lettland en mycket bra sits, antagligen unik inom EU. Gazprom kan antagligen bygga bort detta beroende på något sätt i framtiden, men om det vore enkelt och billigt hade de nog redan gjort det.
Litauen sneglar på det lettiska gassystemet
http://www.delfi.lv/biznes/bnews/litva-pricenivaetsya-k-latvijskoj-gazovoj-trube-cel-unikalnoe-podzemnoe-gazohranilische.d?id=44964384