Gail Tverberg (fd Gail the Actuary på insomnade The Oil Drum) har i dagarna fått viss uppmärksamhet för en graf över energiproduktionen. En radikal graf som visar peak everything år 2015 och sedan en skarp krasch. Vi pratar alltså redan om nästa år.
Tverbergs estimat av framtida energiproduktion
Källa: Gail Tverberg |
Grafen är inspirerad av Peter Turchins och Surgey Nefedovs Secular cycles, och kan väl förklaras med viss inbyggd logik. Poängen är att kraschen inte sker på grund av geologiska orsaker utan above ground factors, specifikt för att den skuldbaserade ekonomin kraschar.
Jag är dock inte så säker på att hon faktiskt tror att det hela ska ske just 2015. Jag uppfattar snarare grafen som ett pedagogiskt exempel på att kraschen inte blir en spegling av uppgångsfasen, inte att den just ska inträffa år 2015.
Global energikonsumtion 1850 – 2012 |
Däremot kan jag förkasta grafen som sådan. Inte ens den akuta finanskrisen 2008 – 2009 gav upphov till så stora nedgångar i energikonsumtionen. Kolkonsumtionen minskade inte alls. Inte heller 70-talskrisens mer omfattande energikris visade på minskad kolkonsumtion, och peak coal inträffar först runt 2025. 70-talets utveckling är annars det som bäst påminner om Tverbergs graf.
Vän av ordning konstaterar dock att Tverberg pratar om en global ekonomisk kris, som även ska omfatta tillväxtländer som Kina, vilket alltså inte är en upprepning av finanskrisen. 2008 – 2009 drabbades visserligen Kina, men inte på grund av interna ekonomiska problem, utan för att kunderna i Västvärlden drabbades.
Tverbergs estimat kan dock förkastas av samma anledningar som alla andra prognoser om framtiden. Spådomar kommer alltid vara fel, och är de korrekta så beror det på att miljontals personer gissar, och någon enskild person har tur och gissar rätt. Att Tverberg skulle ha rätt kan anses vara helt uteslutet.
Det gör dock inte hennes blogginlägg, som redogör för en föreläsning hon hållit, mindre läsvärt.
21 kommentarer
Det är ingen fara, E-Cat börjar levereras 2015 och löser alla problem!
Det är dessvärre omöjligt att avgöra om du menar allvar eller är ironisk, vilket bara gör sådana här kommentarer störande.
Då bör du nog justera din ironi-detektor en aning.
2015 startar den energikris vi skapar själva-med början i Paris!
CO2 begränsningar krävs eftersom datormodeller visar på en stor uppvärmning av jorden till 2100.
Varför inte kyla av modellerna lite-då skulle det inte gå så illa!
Kanske skulle de dessutom inte avvika lika mycket från de data som vi samlar in från den sk verkligheten!
IRL så är katastrofen ingenting att tala om!
Jag håller med om att grafen ser lite väl drastisk ut.
Människor och samhället kan svara rätt drastiskt mot externa chocker, ransonering är ett exempel som ligger nära till hands.
Men argumentationen är det i övrigt inte så mycket fel på, tycker jag.
Allt vi använder oss av, är "subventionerat" av billig olja.
Kolbrytning sker med dieseldrivna maskiner t.ex.
Skulle kol behöva brytas med koldrivna maskiner skulle det snabbt se rätt dystert ut.
En intressant historisk lärdom från andra världskriget.
Tyskland var teknologiskt sett flera år före alla motståndare,
Man hade inga egna tillgångar på olja, men väl omfattande CTL (Coal to Liquids) program. Speciellt efter att oljefälten i södra ryssland visade sig vara utom räckhåll.
Men en vändpunkt går att se vid "battle of the bulge", tyskland hade vunnit mark, men kunde inte pressa vidare efter en initialt sett lyckad inledning. Just p.g.a att dom fick slut på soppa.
Detta till trotts att de hade tillgång till:
* Det bästa teknologiska kunnandet
* Enorma tillgångar på högvärdigt kol
* I princip oändligt med slavarbetare
Men Ryssland hade ännu mer oändligt med slavarbetare och USA hade ännu mer oändligt av det mesta tex möjlighet att producera tusentals bomblan och fartyg mm. Hur är det C brukar skriva om teknik tid och mängd?
Bara en idiot kunde tro att Tyskland skulle vinna ett totalt krig mot alla andra… speciellt när de redan förlorat en gång och då som från början rikt land. Hoppet är det sista som man förlorar.
Läsrekomendation: Graf Luckners Havet, mitt liv.
(Hoppas jag inte lät otrevlig ville bara fylla på din text lite.)
oppti med stor sannolikhet har du fel och majoriteten av forskarsamhället rätt. Konsekvenserna av om forskarna har rätt är så stora att jag anser att vi inte ska för det första sluta försöka minska ökningen av växthuseffekten samt för det andra förbereda oss för de riskabla följderna.
Om du osannolikt har rätt skulle jag bli glad.
Vänliga hälsningar
Nanotec.
Bör inte en bubblas uppgång och fall se ut just som en bubbla.. Alltså http://cornucopia.cornubot.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi.html
Bulge
Det klarnade upp!
De allierade hade ett " visst" övertag i luften.
Inte att förglömma.
Du kanske kan skriva något utifrån grafen överst på den här sidan – ageoflimits.org (som dock verkar ha lite svårt att ladda). Vi behöver köra upp dystopiska framtidsbilder i arslet på alla optimistiska liberala, socialistiska och socialliberala stollar. Om och om igen.
Det hon beskrev stämde ganska bra in på krisen som var vid "Pesten 1350"…
Det försvann så mycket folk att man intebehöövde bygga nytt på hundra år…
Och då hade man glömt hur man gjorde.
Ungefär som man glömde efter Rom hur man gjorde betong…
Dock lär levnadsstandarden i västeuropa dubblats när de blev av med romarna… Kanske som det verkar varit innan de invaderade.
Har du läst om den frankiska koaveln i trakterna av Belgien?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kurvan stämmer väl bra på den där exponentiella bakterietillväxten, när tunnan är full och innehållet är uppätet.
Det gäller bara småkryp, det kan inte gälla oss ,muttrar trollet och kryper tillbaka in under sin sten.
En viktig sak som Tververg verkar ignorera och som får nedgången mer symmetrisk och lik Hubberts kurva, är rimligen att världshandeln minskar och att överbefolkade länder med stora importbehov slås ut först. Exempelvis ligger länder som Holland, Japan och Sverige mycket sämre till än Argentina, Estland och USA. Alltså kan nedgången var lokalt snabb, även snabbare än i diagrammet. Sverige kan få halva sin befolkning utslagen av svält och sjukdomar utan att de i säg Brasilien märker mer än en mindre välståndsminskning. Om tillräckligt många personer och länder dukar under förstår de med bättre förutsättningar att inget kan göras. En slags mental brytpunkt uppstår och gör fallet mindre brant. Romklubben i sina prognoser hade förövrigt nedgången inom diverse saker lite brantare än uppgången och det kan ses som sannolikt.
Jag menar också att hon har fel om finansiella problem relaterade till krediter. ”It is my expectation that the supply of all fuels will decrease in use, more or less together, because of credit related financial problems that will affect the economy as a whole.” Här måste man se på vad som är orsak och verkan. Det är tillgången på naturresurerer som styr ekonomin och inte tvärt om. Detaljer i det finansiella systemet har marginell betydelse för människans utveckling. Sådana tillgångar och skulder kan man lätt skriva av från en dag till en annan utan att det får någon betydelse. När kostnaderna och omsättningen i utvinningen uppnår en tillräckligt hög andel av all verksamhet så blir nettot och välståndet för litet och då kollapsar systemet. Hur mycket finaniella skulder vissa har har ingen betydelse och är bara tramsig moralism. Man lånar av barnbarnen, bla, bla, bla.
Mycket intressant att tänka kring hur beroende vi är av just fossila bränslen och oändliga krediter. Den bubbla vi har nu i ekonomin/skulder tillsammans med billig energi har drivit upp populationen i en stor bubbla. När den ena bubblan spricker och korrigerar är det inte otroligt att den andra bubblan också korrigerar, dvs död och elände för större delen av jordens befolkning. Eller så hoppas vi på "ny teknik" och ransonering…
http://us.resiliencesystem.org/sites/default/files/u257/Limits%20of%20Growth-graph.jpg
Att toppen kommer 2015 är realistiskt. Romklubbens påstod från början att service, food och industrial output per capita ska toppa då, eller ungefär nu. Men befolkningen först 2050, vilket visar människans anpassningförmåga. Hon lägger sig inte ner och dör hur lätt som helst. Jag tror också att Sverige kollapser och tappar kanske halva sin befolkning 2050. Då är landet helt isolerat och lever på rester, bortsett möjligen från malmfälten.
http://ageoflimits.org/
Frågan är när kineserna med sitt kol kör in i väggen. Deras BNP ökar inte som tidigare. I Sverige toppade industrial output omkring 2007. Varuexporten per capita har sedan dess minskat drygt 20 procent och kurvan pekar rakt ner. Livsmedelsproduktionen toppade nog tidigare och jag vet inte när. Svensk service per capita och BNP per capita är ungefär samma sak genom dess dominans. Och här kanske det också ha toppat. Makthavarna kansks kan fortsätta manipulera siffrorna med arbetskösa som sopar gatorna och får 500 kr/timme med 90 procent i skatt. I bland annat Spanien har BNP fallit 6 år rad. Här är tydliga kurvor för Irland.
http://bilbo.economicoutlook.net/blog/wp-content/uploads/2013/07/Ireland_Indexed_C_I_G_2007_2013Q1.jpg
Om man tittar närmare på det 42 år gamla diagrammt från Romklubben i min länk så ser man att först toppar food, sedan industrial output och sist service. Ordningen i Sverige har också varit denna. Mängden olja och annan energi, som åtgår för allt och är kopplat till ekonomin, är inte inritad. De globala topparna kanske förskjuts 5 år, högst 10 år. Sedan kommer det permanenta fallet med en djupare ”finanskris” och så vidare och absolut inget stoppar detta.
Snabb kollaps-scenariot kan inträffa, om den nuvarande ordningen med US-dollar som världens referensvaluta kollapsar. Jag säger inte att det kommer hända, men att det visst finns en risk. Den globala ekonomin är ett förtroendespel, där allmänhetens tro på tillväxt är en hörnsten. Dåliga ekonomiska nyheter förtigs i detta spel. Hur ofta läser vi t.ex. i mainstreammedia att den kinesiska kreditbubblan nu kollapsar, och att de kinesiska tillväxtsiffrorna är grovt överdrivna.
Även om Obama en dag skulle säga att ni gulingar och alla andra idioter med era dollar kan torka er där bak med dessa för nu byter vi pengar, så skulle snart folk fortsätta köpa vad de tycker är rimligt och de förtjänar enligt någon slags hemsnickrad moralism. Amerikanarna ser reformen som nödvändig och får en tilltro till de nya systemet och så rullar det på som vanligt. Världen för den stora massan här och utomlands blir bara lite mindre och det ska den också. Detta är inget märkvärdigt jämfört med den strukturella kollapen.