Nedan följer läkemedelsjätten Pfizers infografik om det nu fientliga budet på AstraZeneca. Som bekant ingår inte Sverige i visionen, vilket i så fall kan innebära att ca 5 800 arbetstillfällen försvinner – drygt 2 000 i forskningscentrat i Mölndal, och resten inom produktion i Södertälje.
Källa: Pfizer |
Ett fientligt bud innebär alltså att AstraZenecas ledning och styrelse är emot ett uppköp, men tanken vid ett fientligt bud är att man ska köpa aktier över börsen, och helst nå 50.1% av rösterna för att på så sätt avsätta styrelsen vid nästa tillfälle, och införa en positiv styrelse och ledning för att underlätta ett fientligt övertagande.
Dagschart AstraZeneca i Stockholm |
AstraZeneca-aktien har förstås gått därefter, dvs avspeglar budnivåerna.
AstraZeneca hävdar att bolaget står inför skördetid, där åratal av forskning i flera riktningar ska ge resultat i form av nya läkemedel på marknaden.
Detta har å andra sidan hävdats länge. Å andra sidan kan just sådant göra att Pfizer ser fördelar med ett bud just nu – man får ett antal nya eller snart färdigutvecklade produkter på köpet.
Frågan är om ett genomfört fientligt uppköp av AstraZeneca innebär slutet för Sverige som läkemedelsland, på samma sätt som Sonys köp av Ericssons mobiltelefondivision innebar slutet på den svenska mobiltelefoneran? Sverige har inte längre det DDR-klimat som rådde fram till kalla krigets slut och 90-talskrisen, där staten protektionistiskt kan driva fram svenska storföretag. Idag ska istället marknaden ordna allt, och då är det naturligt att frukterna av den svenska efterkrigstidens fördelar säljs ut, för att aldrig återkomma.
13 kommentarer
AstraZenecas styrelseordförande Leif Johansson har dock ingenting principellt emot utförsäljning av svenska bolag. Iaf så sent som i februari enligt en intervju i GP. "Leif hyllar utförsäljningar"
Men man kan ju alltid ändra sig … "Astra Zeneca kommer att förlora kraft i sin forskning och svenska jobb hotas i både Mölndal och Södertälje om Pfizer gör verklighet av sina planer att köpa Astra Zeneca. Det tror Leif Johansson, ordförande i Astra Zeneca, i en intervju med SvD Näringsliv." /Leif
Svd
Eller så gör man bara som man själv vill och anväder de motiveringar som är gångbara för stunden.
Klart att ett övertagande skulle fått mycket svåra konsekvenser för Sverige och lokal personal(som inte flyttar med vad det lider). På sikt utarmas oftast säljarlandet och Sverige är en liten utpost.
Ett köp av denna typ är som oftast misslyckat sett till forskningsresultaten inom M&A ända sedan 80-talet. Särskilt när hela branschen här lider av svag läkemedelsutveckling och få block-busters. Organisatoriskt så överskattas fördelarna där istället nackdelar uppkommer.
Frågan om köpeskillingens värde kan ev handla om huruvida delarna är mer värda än helheten, dvs om slaktövervärden finns? I allmänhet är mycket stora bolag ofta villiga att förvärva mindre bolag endast för åtkomst av särskilda projekt/kompetenser som inte kan förvärvas på annat sätt. Astra är dock inte ett litet bolag…men jmf med Pfizer(ärkeskurken inom läkemedelsbranschen)
Det finns ( eller har funnits ) en lag om kommunal förköpsrätt, för att hindra att kommuner blir utsatta för spekulativa mark- och fastighetsköp.
Det skulle givetvis finnas en motsvarande statig förköpsrätt, för att kunna hindra att företag och arbetsplatser försvinner ur landet eller får oseriösa ägare.
Lagen innebär att kommuner kan gå in i fastighets- och markaffärer och köpa till det pris den presumtive köparen förhandlat fram. Således ingen påsaltning på priset om kommunen blir intresserad.
Tror inte alls köpet handlar om att ta ut värdefull forskning, snarare försöker man begränsa marknaden och köpet är möjligen en bit i en helhet. Läkemedelsbranschen är patentförgiftad. Det är bara några få jättar som i realiteten kan ta fram läkemedel och sälja dem
Pfizer vill bara bli medicinens standard oil.
Med världens högsta skattetryck och en fientlighet mot ägare till företag så förtjänar vi egentligen inte annat än att företagen lämnar Sverige. Det kanske måste bli sämre och vi alla bli ännu fattigare innan det kan bli bättre. Det är beklämmande hur lite alliansen åstadkommit när det gäller förbättringar för näringslivet under åtta år vid makten.
Kan tyvärr bara hålla med dig.
Otroligt att Sverige ändå "flyger" lik den där dj-a humlan…
Har inte Volkswagen haft den tekniken mot Scaina? Man har skaffat sig en stark position genom att införskaffa A-aktier och medvetet gjort så att aktien nedvärderas. Delat ut lite pengar, kanske gjort annat för att hålla nere vinsttalen. Till slut slår man till med ett bud på bolaget när aktien är tillräckligt låg
Nokia är kanske det mest skrämmande exemplet. Placera en CD som får bonus om han tar ner kursen och får bolaget sålt, det utan att aktieägare känner till hans anställningskontrakt
Himla tydligt från Pfizer att Sverige inte ens finns på deras hemsideskarta. Precis om vid slaktandet av Pharmacia kommer HässleAstraZeneca att försvinna och begravas om köpet går igenom.
Min övertygelse är att mindre och självständiga läkemedelsföretag ofta är bättre på att satsa på och utveckla revolutionerande behandlingar än fossiliserade multinationella giganter.
Det är tragiskt och se att svenska företag ett efter ett säljs ut. Kvar sitter vi med hen, bidrag och institutioner som talar om för en hur många brödskivor man ska äta.
Folk här skriver som om AstraZeneca skulle vara ett svenskt bolag. Astra var ett svenskt bolag, men det tåget gick för mer än tio år sedan. AZ är brittiskt och har lagt ner svenska avdelningar ända sen det bildades.