Ah, dags för ännu ett härligt fredagsmys. För min del blir det med dator i soffan, och Stjärnklarts skrivmusikmix på hög volym i hörlurarna.
Stjärnklart hittar ni förstås hos |
Jag har nu fått den andra och sista redigeringsvändan av manuset från förlaget. Därmed blir veckans fredagsmys en form av bottle episode.
Därmed är helgen räddad, eftersom jag inte tillämpar Feministiskt initativs förkortade arbetsvecka, utan jobbar sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Annars hade jag inte varit så produktiv. Jag kan dessvärre inte skriva lika mycket om jag lägger mindre tid på det, oavsett vad politiker påstår. Mindre tid, mindre presterat, så enkelt är det. Och nej, jag har inte varit ledig en enda dag sedan 2008, men har ändå inte varit sjukskriven. Ok, en dag skrev jag inte ett blogginlägg pga en dubbelsidig lunginflammation, vilket väl är min sammanställda sjukfrånvaro på snart sex år.
Arbetsgången för att förvandla en bokidé till bok är, ungefär.
- Producera ett råmanus. Här har man förhoppningsvis god hjälp av en massa provläsare och faktagranskare, som läser, uppskattar, sågar och kommer med konstruktiv kritik.
- Få ett förlag att gilla råmanuset och teckna någon form av kontrakt.
- Omarbetning. Råmanuset läses av förlaget, som har mer eller mindre övergripande synpunkter man tar till sig eller förkastar, viss egen omarbetning på eget initiativ. Punkt 2 och 3 kan vara lite flytande.
- Redaktörsredigering. Råmanuset går till en redaktör, som ser över texten och gör diverse strykningar, omdisponeringar och språkliga korrigeringar. Exempelvis bryta upp långa meningar, flytta om stycken så texten flyter vettigare etc.
- Redigering av redaktörsredigeringen. Författaren har upphovsrätten och behöver således inte acceptera några ändringar alls. Normalt sägs vara att författare accepterar 90 – 98% av ändringarna och avfärdar resten.
- Andra redaktörsredigering. Eftersom man som författare stoppar tillbaka en del strykningar, inte accepterar andra saker etc, så måste manuset förstås redigeras en gång till. Denna gång brukar man inte stryka något eller omdisponera något, utan det är i princip bara språklig kontroll av det som stoppades tillbaka.
- Redigering av andra redaktörsredigeringen. Återigen måste man som författare acceptera eller förkasta ändringarna.
- Sättning. Inlagan, dvs allt som inte är själva omslaget, formatteras eller sätts som det heter.
- Korrekturläsning. Inlagan korrekturläses. Redaktör, författare och en eller flera korrekturläsare gör detta och är en kontroll av vad som missats och att inget gått sönder när inlagan sattes.
- Sättningskontroll. Efter korrekturläsningen rensar man ut eventuella sk horungar, dvs formatteringsproblem, där diverse magiska trick tas till för att få en snygg inlaga, som att knipa typsnitt, pilla med radavstånd etc.
- Tryckning. Sedan går boken till tryck och ljudboksinläsning. Helst läser man in ljudboken innan boken trycks, då ljudboksinläsningen, som även innefattar korrekturlyssnare (ja, en person som lyssnar i studion, och kontrollerar att inläsaren faktiskt läser in det som står i texten och inget annat), kan upptäcka fler fel.
Något sådant. Boken du som läsare till slut läser eller lyssnar på saknar antagligen ett antal kapitel, delkapitel, stycken och meningar jämfört med råmanuset. En del av dessa kanske kan återkomma i någon form av authors cut, eller kan släppas som noveller i en okänd framtid. Eller smygas in av författaren i en uppföljare. Blir en del mördade älsklingar, speciellt när man räknar in det som förlaget inte ens fick se…
Nu har jag skippat hur man tar fram omslag, all marknadsföringsplanering etc.
Litteraturmagazinet publicerade för övrigt i dagarna en intervju med mig om Stjärnklart.
Nästa vecka kavlar jag upp armarna och börjar på allvar med Stjärnklarts uppföljare, som heter samma som sista ordet i boken.
Stjärnklart släpps den 26:e augusti, inte den 29:e augusti, och den 28:e augusti signerar jag böcker hos Science Fiction Bokhandeln i Göteborg. Förhoppningsvis blir det även ett signeringstillfälle i Stockholm samma vecka, och naturligtvis kommer jag även hittas på bokmässan i slutet av september.
13 kommentarer
Jag har en ingift kvinna i min släkt, vet inte vad detta kallas, MEN hon länkade till 'skrivhörna' = pinnstol o avskärmat internet.
Sitter 'enöga' bakom lås o bom eller på Gotland o 'preppers' eller dog han?
Måste nog köra boken 'ett varv igen'.
Stjärnklart är inte en uppföljare till Midsommargryning, utan den första i en ny serie.
Vad gäller Enöga, så är det fritt för din egen tolkning tills ytterligare uppföljare i den serien kommer ngn gång i framtiden.
Oroa dig inte, Gotlänningarna har rejält med historisk erfarenhet, t.ex. senaste Baltutlämningen med självstympning, självinfliktad penna i ögat in i hjärnan hörde jag just på P3 dokumentär (pod), och binda ihop sig med taggtråd, sticka sig i halsen med kniv, skära av sig kroppsdelar för att undvika utvisning till sovjets dödläger. Ja, det finns nog ingen i Sverige som tvekar om Sveriges gloriösa historia.
Du är obehagligt produktiv Cornu… Drogtest på dig? 😉 Ser fram emot Stjärnklart, gillade dom två första. Nog med ryggdunkar nu.
Det kan mycket väl vara så att Cornu är sinnesjuk, och i så fall behöver behandlas enligt Svenska beprövade metoder såsom lobotomering och sterilisering, enligt gängse metoder. Dock skulle jag slänga in ett ord för Cornu om jag hade chansen. Men det är nog upp till myndigheterna i slutändan, och våra folkvalda som vakar över oss.
Bäste Alter Ego!
På den här siten är det- med en viss rätt- herr Wilderäng som delar ut diagnoser.
Ja, utan gnosis…
Höll nästan på att få en själv.
Men grabben tvekade visst lite.
Apropå lönnlöv.
Har dessa träd verkligen slagit ut så mycket på västkusten?
Inte ens syrenerna har kommit till skott i Trögden.
Hade en ask på ön för en trettio år sedan.
Helt klädd i vitt.
Trodde den skulle dö.
Tog sig fint.
Ny lövskrud när vi kom hem efter sommarens segeltur.
Hopp om livet, Lars!
Nu får jag faktiskt rejält dåligt samvete över mina kommentarer. Det var inte meningen att minska responsen, utan tvärtom att få "folk" att göra tvärt om. Fan, Jag är en dålig människa… som inte borde finnas.
Got beer?
Still kicking…
Asch, det handlar om hur mycket man orkar, och jag orkar hur mycket som helst…jag ger aldrig upp…
Kul att se att allt börjar hamna på plats! Gillade dina gamla böcker skarpt! Speciellt den mörka kalla känslan jag bar med mig som förmedlades när jag lyssnade igenom Midvintermörker när Magnus Roosman var uppläsare! Fruktansvärt bra, får nästan gåsgud när jag tänker på det! Ser skarpt fram emot denna serie! Vet du i dagsläget vem som kommer att göra inläsningen av Stjärnklart?
I dagsläget vet jag ej vem som gör inläsningen, förhandlingar pågår.
Arbete sju dagar i veckan..
Det kan man fundera mycket över.
Varför just sju?
Någonstans i tiden bestämde sig judarna för att arbeta sex dagar och att sjunde dagen ägnades åt Gud.
I sann pragmatisk nordisk sed så blev det för svensk del att den sjunde dagen var vilodagen…
Sedan utvecklades även lördagen till en vilodag. (Jag minns när man jobbade åtminstone till klockan 12 på lördagen)
I Norge har man även börjat använda fredagen som "vilodag"…
Själv var jag mjölkbonde på heltid några år på åttiotalet.
Naturligtvis arbete sju dagar i veckan. Plus då det ständiga kontakten med djuren…
En i grunden annorlunda livsstil i dagens tidsstyrda samhälle.
Djuren och naturen styrde mitt liv…
Jag märkte inte det innan jag började jobba som lärare. Min vana att försöka slutföra ett samtal med ett intressant uppslag påpekades ofta av mina kollegor att: "Thomas, din lektion börjar om två minuter…."
Då förstod jag att jag hade levt i en annan kultur. Min egen…
Det blir nog gärna så om man är egenföretagare med så speciella uppgifter som att skriva.
Inte bara mjölkbönder…
Går det bra så är det bara att gratulera.
Ty det är en förmån att kunna leva så.