Upptäckte under veckohandlingen i Mataffären (ICA Kvantum Kungsbacka) en delförklaring till varför matkontot har stuckit iväg markant. Erbjudanden som funnits i åratal, t ex köp fem, betala för fyra eller köp fyra, betala för tre för vissa varor har helt plötsligt försvunnit. Det handlar alltså om prishöjningar på 25 – 33% på vissa varor.
Nu är som bekant SCB väldigt slutna med hur de mäter KPI-inflationen, men om matpriser baserar sig på priset på en vara, och inte på mängderbjudanden, så märks inte ovanstående prishöjningar av i KPI-siffrorna.
Passade på att rota runt efter gamla kvitton i de tygpåsar jag använder för mathandlandet. I övrigt hittar jag faktiskt inte några större prishöjningar på identiska produkter i exakt samma butik.
Eller nja. Ekologisk cremé fraiche (Arla) har höjts från 11:95 till 12:95 på 2.5 år, eller en prisökning på 3.2% om året. Wapnös standardmjölk har gått från 13:95 för 1.5 l till 14:55, eller 1.7% om året. Ekologisk fetaost har stigit med 0.9% om året. Köttprocessen (pop-kulturell referens) ekologisk falukorv från Scan har stigit från 42:95 till 44:95 eller 1.8% om året.
Vad som stigit extremt är ekologisk pasta, fusili tricolore, som gått från 16:95 för ett halvkilo till 19:95, eller 6.7% om året för italiensk nödkost. Fattigmanskost som pasta har alltså stigit rejält. Via substitutionsprincipen och kvalitetsjusteringar i KPI-beräkningarna byter man lämpligen ut pastan mot att suga på hörnet av platt-TV:n.
40 kommentarer
Hur förhåller sig SCB's statistik om matkostnaderna till PRO's statistik om detsamma? Jag hittar inte information om PRO:s matkasse, men jag gissar att den får med effekten av dessa erbjudanden.
Anonym: jobbar du heltid med att kommentera på denna blogg?
@medimixus
Nej, jag kanske skulle försöka fokusera mer på vad jag borde göra;)
Anonym: 🙂 ja lagom är väl bäst sägs det.
Har noterat att nedsatt pris/ tillfälligt erbjudande ofta innebär att det är fråga om en mindre förpackning än vanligt, priset är kanske lägre än vanligt men inte så mycket som de vill att man ska tro.
Jag har märkt att priset på mindre förpackningar har ökat mer än på storpack! Det går inte heller att mäta. Jag föreslår att man inför standardiserade mått cm/kg/liter/kubik där det går och på produkter som platt-tv mäter man i längd.
Hur har ni det i Svedala med årets jordgubbar?
500 gram Spansk dito ( ser fin ut ) kostade idag inhandlad hos världens största matkedja, Carrefour,
1,49€.
Nej, naturligtvis ej av mig.
Sådant har man tjänstefolk till.
Hustru i mitt fall.
Nej, hon vet definitivt inte att jag har ett så krävande sysselsättning som att häcka här.
"byter man lämpligen ut pastan mot att suga på hörnet av platt-TV:n", det blir inte pasta utan plasta man suger i sig då. plattplasta. Motsvarades på tjocktvns tid av knödel.
Undrar vilken rätt som är mest fossilberoende, faktiskt inte glasklart.
Slutar nog med behov av plåster!
Gap flabb åt sista meningen!
Nu är det ju fel dock. Rätt är att det är den skyddade förpackningen runt platt-TV:n som man ska äta. Den är numera gjort av potatisskum och ersätter lätt utländskt producerad pasta.
http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article251749.ece
Börjar du bli hungrig så är det alltså bara att köpa lite ny elektronik och sätta i sig den stötdämpande förpackningen. Man slår då många flugor i en smäll. Wellpappen kan med fördel användas som både madrass och täcke dessutom. Detta gör att priset på mat, textil och elektronik sjunker så att ersättningsnivåer och löner kan tryckas ner…
Hej,
Ska man göra bra långsiktiga undersökningar, så skulle dagspressen kunna vara en guldgruva. Dessa tidningar finns i sin helhet bevarade på bibliotek etc till långt tillbaka och där finns detaljerade annonser från tex Coop på Arboga leverpastej, Kalles kaviar, Apelsiner etc. Många varor är jämförbara med dagens eller till och med samma. Om man jämför dessa annonser med extrapriser med dagens annonser om extrapriser på samma varor, så bör man kunna få en rätt bra jämförelse.
Gäller detta fler affärer? Ska kolla efter såna erbjudande på kommunist-konsum senare idag.
Köttprocess? Menar du alltså att den ekologiska falukorven är rent vegetarisk? (pop-kulturell referens)
Kollade på bokrean-där finns boken för prisnördar!
Vad kostade det-priser och löner från medeltid till våra dagar. Historiska media.
Det fanns en blogg-sloped curve som interaktivt visade kpi för olika varor.
Det finns en som lägger upp på youtube https://www.youtube.com/user/Inflationskollen/
Veckomatkassen i vårt tvåpersonershushåll kostade 2001 ca sek700.
Den kostade tills helt nyligen fortfarande sek700.
Sen öppnade Lidl i byn. Nu kostar den ca sek 600/vecka.
År 2000 köpte Jag en ny Volvo. Den kostade xx tusen kr
År 2010 köpte Jag en ny likadan Volvo. Den kostade ungefär samma belopp men med betydligt mer teknikinnehåll.
Vadå inflation?
Tore
Du köper fel grejor!
En fastighet 2002-2012 +69%
Teknikinnehåll gör att blien inte går att lag after 10-12 år. INte rost, inte mekaniska fel, givare, småå kotisar här och där, det här problemet har jag sett sen polarens elhiss fick ett minihål i bakdörren och den vägrade starta. Tog två veckor felsökning och byta det, och det, och kolla det..
Är stamkund hos Bergendahls-gruppen och där är det ju ganska få "riktiga" rabatterbjudanden som fläks ut i tidningen. Istället måste man vara med i den hemliga, personalbesparande scanna-självklubben och när man då får sitt kvitto får man samtidigt lite "kuponger" som gäller för kommande vecka och som innehåller rätt så bra erbjudanden. Antagligen håller de väl reda på mitt skonummer och mina sexvanor och så där via medlemskortet för att kunna ge mig rätt erbjudanden också.
Men hey, att sortera och scanna varorna själv utan hjälp från personalen är väl också en slags "inflation" kanske. Servicen är ju inte densamma även om det är skönt att slippa stå i kö.
Enligt PRO (http://www.pro.se/Global/PRO%20riksorganisationen/Leva-bo/Prisunders%C3%B6kningar/2013/PROs%20prisunders%C3%B6kning%202013.pdf). Har en identiskt matkasse 1997-2013 inte stigit lika mycket som KPI.
Av någon anledning känns deras undersökning något mer robust än bloggarens anekdotiska gamla kvitton ur botten av matkassen…
Idag har de större kedjorna lärt sig när olika priskontroller genomförs och kan på minuter skicka ut nya priser till enstaka butiker som kontroll görs i. De gör inte detta för att sänka KPI utan för att visa på konkurrenskraftiga priser som dock kan vara högst tillfälliga eller lokala…
Det är en konspiration!
Suga på hörnet på enplatt-TV. Garvar nästan ihjäl mig här…
Usch.. min platteve är så dammig o smutsig.. tror jag lägger de där extra kronorna på pastan ändå..
Kom bara ihåg att medan erat pris i kronor för matkassen bara har ändrat sig litegrann, så är det andra som betalar det verkliga priset för din billiga matkasse. För att era matkassar bara skullle stiga med några få procent under de senaste åren så har:
– Mängder av regnskog skövlats för att odla soyabönor mm
– Mängder av växtarter, insekter, fåglar och djur utrotats
– Mängder av bekämningsmedel sköljts ut över jordarna.
– Mängder av djur levt ett matindustriellt liv i ett bås/fängelse eller med brutna ben trampats ihjäl eller törstat ihjäl i en lastbilstransport från tyskland.
Det är de som betalt det verkliga priset – men eftersom det är så mäniskan gör så är det väl så vi vill att det ska vara (?)
Samtidigt har mängder av lavor etablerats i statsmiljön.(SR)
Allt färre fattiga-allt fler kan äta sig mätta.
Vi lever längre och har hälsan längre.
Vi behöver inte laga maten på öppen eld!
Sen handlar vi väl i samma affär?
Där vi kan välja bort soya, kött eller det vi tror är dåligt för miljön! Därtill kan vi påverka politiker som sätter upp regler som begränsar negativa påverkan!
– Lavor is stadsmiljö – knappast i Kina dit vår tillverkningsindustri har flyttat :), och införandet av katalysatorer har jag inte kritiserat och har knappast med matpriserna att göra.
– Jodå – och om vi skövlade mer regnskog skulle ännu fler kunna äta sig mätta (på kort sikt i alla fall)- fiffigt ??.
– Vi lever längre mer pga av läkekonsten än pga av bättre mat. Om du tror konserveringsmedel innebär att du kommer att hålla dig ung så kan jag berätta att det är inte riktigt så konserveringsmedel fungerar.
– Energisnål matberedning med modern teknik har jag inget emot (vem har det?).
– Vi handlar i samma affär och jag är säkert inte mycket bättre än dig i mina inköp :).
– Vi kan välja bort det som inte är bra för miljön – men vi gör det inte. Det beror främst på att koplingarna är ganska komplicerade och långväga, så det är svårt att genomskåda.
Du har naturligtvis rätt. Detta märker man också om man INTE handlar tokbillig dansk fläskfilé utan köper bökande grisens. Den har INTE fallit i pris. Min slaktare höjde priset på köttfärs med 10% i höstas – förståligt. Och jag har för mig att fläskkotletter – som går att äta utan att först malas i köttkvarn och sen blötas upp med grädde = krav-kotletter – kostar 150-200 kr/kg.
Champagnen har ökat mycket i pris pga större efterfrågan i Asien.
Men jag tror att du har fel när det gäller läkemedel. Människor lever längre pga mer mat. Problemet är att om vi ska ha bra mat på jorden, så måste folk svälta. Innan den agrara revolutionen (som inträffade på 1950-talet och inte på 1800-talet) så var avkastningen på våra åkrar ca 1:7. I dag är den 1:20. 1917, som förvisso var ett svältår och Sverige drabbades av hungersnöd, så var avkastningen endast 1:2, vilket är lika lågt som på 1600-talet. Sorry: välj: kemikalier, olja och förstörd natur ELLER svält för miljarder människor.
Den största delen av inflationen i det här exemplet utgörs väl av medelklassens skitnödiga politiska korrekthet som bl.a. manifesterar sig i en ökad beredvillighet att betala överpriser för allt som livsmedelsindustrin stämplar som ekolooooogiskt eller rättviiiiiist. 500 gram pasta för nästan 20 spänn!? Om du istället köper rationellt och därmed resurssnålt producerad pasta kan du du halvera den kostnaden
Så som varande slug låginkomsttagare så är jag givetvis med i kundklubbarna hos ICA, Willys och Hemköp. Efter varandra har man nu kampanjat Barilla pasta 500g för femman styck. Jag har nästan mer pasta än jag kan härbergera i mitt skafferi. Emellertid så är nog Barilla producerat i giftdumparlandet Italien vilket antagligen innebär att jag får i mig mer ftalater, cyanid och bensener av pastan än om jag suger på hörnet av platt-tv'n. Skit samma – till barnen lagar jag nästan uteslutande ekologiskt.
…/sjodan.
Edit: härbergera > härbärgera.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sen har jag noterat att man smygminskar volymen i förpackningarna. Noterade detta på en vara häromdagen vad det nu var för produkt (Jag har tyvärr minne som en underbegåvning). Minns däremot att man har minskat volymen i apotekarnes julmust från 1.5l till 1,4l vilket väl är jämförbart med en smygprishöjning. Kanske finns någon normalbegåvad som också noterat snålförpackningarnas förekomst.
Lövbergskaffe i 400g istället för halvkilo. De gick fetbort trots att de är goda.
@kgb35
Skulle det bidra till inflation eller deflation? Jag tycker det tyder på att det blivit billigare då kostnaden (inklusive Lövbergskaffet man måste ta emot) minskar…
"Nu är som bekant SCB väldigt slutna med hur de mäter KPI-inflationen…"
Nej, det finns tusentals sidor som berör detta. Här finns en del med vidare hänvisningar om fördjupning i ämnet önskas:
http://www.scb.se/statistik/PR/PR0101/_dokument/PR0101_DO_%202013.pdf
Men om h,man måsre förklara det på 10tals sifror, kunde man då inte göra fem-tio olika KPI, vi har ju tex kpi-x.
Kpi nödvändigheter talar om hyror, hus (tomt)priser, el, bensin, mat, kläder, kondomer etc.KPI flåd kollar flygplanskotnaden, priset på hummer och oxfile, flodkräftpr, aom alla fick här förr, bilar enligt ett system där komfort och motorstyrka finns.
KPI mäter vad det ska mäta med stor precision d.v.s. prisutvecklingen i samhället. Nu var det ett tag sedan jag läste dokumentationen men vill minnas att varukorgen mäter lika bra som om man hade mätt alla transaktioner med en felmarginal på runt 2 % inom ett 95 procentigt konfidensintervall. Skulle nog vilja hävda att kritiken mot KPI ofta kommer från personer som snarare uttrycker en åsikt än verkligen har satt sig in i måttet.
Vad många lätt glömmer då det gäller att bevaka priser, som tex KPI, är att vi ofta förlorar i mängd genom att burkar och flaskor ofta inte innehåller det mått som lovats. Genom att kvalitén blir sämre och sämre. Kläder tex. Genom att man jämför äpplen med päron! Skor tex. Genom att man utesluter en hel del livsviktiga varor från prisjämförelser. Energi tex! Alltihop förefaller vara rent bedrägeri!