813
Med ett fuktat finger i opinionen backar nu (m)oderaterna från det sänkta studiebidraget i studiemedlen. Fredrik Reinfeldt tillämpar istället en passane skatteväxling – höjd alkoholskatt mot bibehållen bidragsdel.
Vår landsfader uttalar sig:
“När vi nu ser att det finns en oro har vi försökt hitta ett annat sätt att hitta finansieringen. Och bara med ett litet påslag på alkohol– tobak-, och fordonsskatten så kan vi klara hem finansieringen i alla fall, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.”
Fullständigt lysande. Studenterna får behålla bidragsdelen intakt, men pengarna tas istället från deras alkoholkonsumtion. Studenterna själva får betala. Lysande tänkt där, Reinfeldt! Fast tydligen måste även bilförare betala för det hela.
26 kommentarer
Jag tycker det verkar rätt bra tänkt faktiskt. Utan ironi.
Med risk för att låta överpräktig tror jag att alkoholskatter är något att exportera till övriga Europa. I många länder är priserna på alkohol löjligt låga och har inte gått upp över huvudtaget de senaste decennierna, när den disponibla inkomsten mer än fördubblats. Tyskland och Frankrike är två bra exempel på det.
…under samma tid som ett paket cigarretter har gått från typ 10 spänn till 50, så hälsoincitament verkar fungera i vissa fall.
Ge nu inte Frankrike några dumma tips!
Låt skatterna vara låga åtminstone 3 veckor ytterligare.
Två resor dit innan…
Frankrike i dagsläget fullt av fasliga infall på skatteområdet.
Otryckt boende kan väntas.
Värre att planera dylika utfall.
Potatiskungen moraliserar så att blasten flyger åt alla håll. Och EU är förstås jättebra. Som tur är struntar dom fullständigt i sånt här och annan ökad moralism där nere. Dina chanser att nå framgång är noll. I Tyskland tycker dom bara att det är eftersom det blir mer punktskatter och moms på varor som bara studsar där.
Då är väl alla skatter moralisering, men det är även praktiska överväganden. SYstembolagets storsäljare JP Chenet kostar i Frankrike 7 € för en Bag'n box på 3 l. Det betyder att en industriarbetare behöver arbeta en halvtimme för att köpa 3 l vin.
För länge sedan fick man lära sig att alkoholister drack upp alla sina pengar och fick sedan socialbidrag. Ja, det problemet är ju löst kan man säga, den som ger sig på ett sådant experiment idag lär ju dö rätt snart efter löning.
I Tyskland är punktskatten (tror jag) obefintlig på öl, så staten tjänar inte ett skit förutom momsen på all konstlad export. De borde välkomna ett skatteförslag, men är rädda att bli straffade av väljarna, vilket de säkert skulle bli också.
Tycker faktiskt detta är lysande.
Ändringen är ju bra men om de nu vill gulla med folket så förstår jag inte att de sänkte studiemedlet från början. Det har ju legat lågt de senaste 20 åren och att sänka liksom?!? En höjning hade varit mer naturlig.
Börjar ana att de verkligen inte har koll. Tyvärr gäller det nog oavsett partitillhörighet.
Ja, bara alkoholen inhandlas på edert älskade Systembolag är allt lugnt i Svedala.
Inte har väl jag påpekat detta tidigare?
" Ty frihet är det bästa ting.
Den frihet väl kan bära…"
Fortfarande rykande aktuell även om upphovsmannen Simonsson numera är avliden.
Ja, det är ju f-n vad folk dör undan kvickt!
Hade faktiskt missat namnet.
Detta trots att vi besökte Strängnäs Domkyrka förra året.
Var på jakt efter GIIA's halvbrors grav.
Apropå Strängnäs.
Denna stad tycks om man får tro papperstidningars artiklar vara ett populärt alternativ till Stockholm vad gäller boende.
Ja, står man ut med att pendla är väl en villa i Strängnäs eller Nyköping för 2-3 miljoner intressant jämfört med en halvdan lägenhet i Hammarby Sjöstad för dubbelt så mycket plus skenande avgift.
Lite löjlig anpassning-men kanske bra för att plocka bort frågan från en valrörelse.
Vad anser ni om socialförsäkringarnas frikoppling från inkomsterna?
Detta är en större fråga där vi nog får se lite omvändelse.
MP gillar ju någon form av samhällslön. Lika för alla! Det är dit vi är påväg.
"STOCKHOLM (Direkt) Det svenska socialförsäkringssystemet har de senaste 20 åren successivt glidit från en inkomstbortfallsförsäkring mot ett grundtrygghetssystem. Detta eftersom flera av socialförsäkringsförmånerna inte har följt pris- eller löneförändringar efter den ekonomiska krisen på 1990-talet."
Frågan är ju hur mycket skatt man verkligen får in, beskattas ölen för hårt blir det större inköp från Tyskland och mindre pengar till fäderneslandet, en balansgång där.
Fordonsskatten borde helt avskaffas och allt läggas på drivmedlet.
En bil som står still sliter inte på vägarna eller miljön.
Man vill kanske ha kvar fordonsskatten för att ge ett incitament att inte ha bil om man absolut inte behöver?
Ett annat alternativ är att lägga på den på nypriset så undviker man massa fakturor och krångel.
Ang alkoholen är ju problemet just nu att en del länder inte har någon alkoholskatt på öl och vin. Det borde kunna balanseras en del, åtminstone köpkraftskompenserat.
En bil som står stilla bör man ju ställa av och därmed slipper man också skatten…
Givetvis ställer man av en bil som skall stå stilla en längre tid, det jag tänker på är pensionärer och andra som kanske bara kör 300-400 mil per år, eller andra bilen i hushållet som heller inte körs så mycket, det är på dessa fordon som skatten är orimligt hög.
För somliga är tydligen ”man” synonymt med makthavarna.
Hela skattesystemet är baserat på att ta så mycket det går och få makt. Det är en premieskatt 32 procent på trafikförsäkringar. Allt fler och speciellt de som kör lite kör avställt. Böterna utan skatt, försäkring och bilprovning är 1200 kr. Du får köra hem med bilen. Det är ingen risk för körkortet.
De skulle gå att minska trafikförsäkringen till en bråkdel med en hög självrisk på säg 100 000 kr för de som bevisligen har pengar. Alla skatter och bilprovningar borde tas bort. Då kan man ha 7 bilar och ha olika bil varje dag i veckan. Systemet är även gjort för att de korrupta försäkringsbolagen ska ha en omsättning.
@Lars Sundberg
Jo det kan ju diskuteras, men å andra sidan förekommer ju "mängdrabatt" på andra områden. Staten har bara valt att ge mängdrabatt åt dem som använder vägarna mer.
Jag är ganska skeptisk till folk som har bil och inte använder dem, att klaga på att skatten är hög och svälja kapitalkostndaden och värdeminskningen utan eftertanke verkar ju inte vara så genomtänkt. Visst kan man tänka sig att det rör sig om en gammal 245:a, men å andra sidan så kan man ju fråga sig ifall man verkligen behöver den.
En vän till mig, en gammal farbror, kör sin välvårdade 960 c:a 500 mil per år, han kör i dagsljus när det är fint väder, bilen har han haft sen den var ny, den drar visserligen en del soppa, men det är ändå ingenting vad skatten blir per mil.
Pensionärerna skall tydligen beskattas in på skinnet.
@Lars Sundberg
Jag har också upplevt att om man är småkonsument av något så får man betala mer än storkonsumenter (i förhållande till sin konsumtion), jag ser inte varför man skulle betrakta vägnätet som varandes ett undantag.
Smuggling kommer att öka. Vi som har valt att bo på landet kommer att få det dyrare att åka till jobbet.
Win-win situation.
det är ju inte direkt enbart studenter som dricker alkohol. Eller återspeglar detta inlägg att du som landsbo bara dricker hembränt. hehe
Det går ju att kompensera med en landsbygdsskatt. Om man bor på landet dricker man antagligen hembränt och då får man betala en landsbygdsskatt på 2000/år exempelvis.
M, Sveriges överlägset mest media-populistiska parti. De för vilken politik som helst som passar in i mediakonsensus.
Hmmm, inte ett knyst om att man kanske skulle minska antalet utbildningar/kurser som ger rätt till studiebidrag. Är det verkilgen en rätt att få studera vad som helst på sina landsmäns bekostnad?
Men det är klart, det skulle bli svårare att gömma arbetslösheten.