Vi har snart åtta år med alliansregimen vid vanstyret av Sverige och det har i princip inte skett några väsentliga reformer av Sverige och det svenska samhället alls. Inga problem har lösts, inget har förbättrats och inget har ändrats. Frågan är om det inte är kört för Sverige och att våra politiker helt enkelt saknar visioner och all reformvilja?
Att sänka skatten på arbete och höja den för arbetsgivaren eller dutta runt lite med minskade ersättningar i socialförsäkringarna är inte reformer. Det är småduttande.
Förenklat kan man säga att utfallet i valet 2014 inte spelar någon större roll. Sverige kommer fortsätta på den inslagna vägen och alla former av väsentliga reformer kommer att utebli.
Den borgerliga alliansregimen har inte ens lyckats minska antalet svenska myndigheter. Visst har man slagit samman en del myndigheter, men det är ingen reform, utan bara bokföring, och istället har man skapat en massa nya myndigheter till ingen nytta.
Riktiga reformer förändrar något grundläggande och har lite visioner. Riktiga reformer förändrar något i samhället från grunden.
Man kan tänka sig en lång rad exempel på faktiska reformer.
1. Upphävande av lagen om anställningsskydd. Eller åtminstone upphävande av LAS för alla som har någon form chefsposition – högre lön och mer ansvar som chef ska innebära att man omedelbart kan få sparken och trösta sig med de pengar man lagt undan med den högre lönen – inga fallskärmar och inga förhandlingar om sexton månadslöner som kompensation för att gå runt LAS.
2. Uppdelande av banker i samhällskritiska sparbanker och spekulativa investerings- och lånebanker. Bankerna är samhällskritiska för att hantera betalningssystemen och folks och företags besparingar och kassaflöden. Bankernas risktagande är inte samhällskritiskt. Sparbankerna kan riskfritt låna ut sin inlåning till Riksbanken, så får de spekulativa bankerna hantera risktagande på finansmarknaderna och utlåning till bostadsmarknaderna. Därmed isolerar vi samhällskritiska bankfunktioner från de spekulativa.
3. Avskaffande av insättningsgarantin. En av de största subventionerna av bankerna idag är insättningsgarantin, som gör att folk tolererar vad som helst, eftersom staten garanterar insättningarna. Med sparbanker enligt 2. behövs inte någon insättningsgaranti. Istället har insättningsgarantin nästan fyrfaldigats under alliansregimen.
4. Medborgarlön och avskaffande av alla övriga socialförsäkringar.
5. Ett helt nytt skattesystem, istället för lappande och lagande av en växande lerkoloss, t ex högt grundaavdrag på europeiska nivåer och sedan platt skatt ovanpå det. Flytt av arbetsgivarens sociala avgifter till löntagaren, som därmed får se vad de faktiskt betalar i skatt.
6. Ny grundlag och ett demokratiskt styrelseskick, t ex tvåkammarriksdag, direktval till riksdagen istället för partival och möjlighet att förhindra brott mot grundlagen via en författningsdomstol.
7. Förstatligande av skolan
8. Avskaffande av de helt onödiga landstingen
9. Tjänstemannaansvar hos myndigheterna
10. Republik med val till “kung” eller “president”, kalla det vad du vill,med t ex isländsk makt att säga att riksdagen och regeringen är dumma i huvudet och riva lagförslag eller utlysa folkomröstning om de värsta stolligheterna, på t ex elva år (för att sällan inträffa samtidigt som riksdagsvalet), där endast personer utan partibok och utan tidigare politiska poster är tillåtna att ställa upp.
…
Ovanstående var bara några godtyckliga exempel. Den enda stora samhällsreformen som alliansregimen egentligen genomfört var avskaffandet av värnpliktsutbildningen, även om reformen främst syftade till att avveckla det svenska försvaret och för det kunde man lika gärna behållit värnplikten. Försvarsförmågan har inte reformerats, bara formen.
Finns det egentligen något hopp för Sverige? Antagligen inte. Enda hoppet är möjligen att vi inför euron, och sedan får en enorm ekonomisk kris där yttre aktörer som EU, ECB och IMF går in och tvingar fram faktiska reformer av det svenska samhället. En sorts chockdoktrin för att faktiskt uppnå någon förändring av ett stagnerande och allt fetare samhälle.
Eller möjligen att ryssen passar på att invadera Gotland under Almedalsveckan och skickar samtliga svenska politruker, landshövdingar, generaldirektörer och statliga företagsledare på skogsskola i Sibirien i några decennier.
En sak är säker – inget av regeringslaternativen Reinfeldt och Löfvén går till val 2014 på att reformera svenska samhället. Åtta år har kastats bort och visar bara att inte ens en borgerlig parantes kan förändra socialistiska Sverige i någon vettig riktning.
Kan du själv lista några riktiga reformer, existerande eller önskade?
94 kommentarer
Haha! Du kastar fram "några godtyckliga exempel", och jag vill hellre rösta på detta än på Reinfeldt och Löfven. Det gav intressant perspektiv på riksdagsvalsalternativen.
Håller med om att de flesta av dessa ideer skulle förbättra Sverige för de flesta Svenskar.
Men jag efterlyser infrastrukturpolitik värd namnet. Infrastruktur borde byggas där den behövs, där den gör mest nytta ! Idag , som bäst underhålls och förbättras den befintliga infrastrukturen oavsett om den är mest lämplig eller icke. Ingen seriös debatt förs om vilken infrastruktursatsning som ger störst vinst. Som exempel på vad jag menar är vägen mellan Oslo och Stockholm. Man skulle kunna spara in
60 km om vägen mellan Oslo och Karlstad skulle läggas närmaste sträckning Via Lilleström och Arvika. Men istället går den via Askim och Årjäng. Lika, samma med Götalands två största hinder Vättern och Vänern två av Europas Största sjöar som ligger mitt i södra Sverige. Har vi byggt snabba vägar runt dessa? nej !
Hade vi haft intelligenta politiker hade de byggt en motorväg från Borås till Trollhättan/Uddevalla, många decennier innan Trollhättan – Göteborg byggs. Då hade mycket trafik genom centrala Göteborg undvikits och trafiken till och från Norge/Bohuslän tjänar ca 30 till 40 % av restiden mellan Borås och Uddevalla. Lika illa är det Norr om Vänern/Vättern där närmaste vägen mellan Karlstad och Norrköping är i det närmaste obefintlig. En bra väg mellan Kristinehamn och Askersund skulle bli mycket lönsam för regionen och Sverige och sparar in tid och olja då trafikanterna slipper ca 40km omväg via Örebro för att fortfarande ha många mil kostig kvar ned till Sveriges fjärde storstadsregion Linköping/Norrköping etc.
@Christer Larsson
De sträckningar du nämner belyser egentligen två olika problem.
När det gäller Vänern och Vättern så är det inte helt klart vad du menar med vägar runt dessa, men om du skall mellan stockholm och göteborg så finns ju riksväg 40 och E4. Samma gäller om du skall från Borås till Trollhättan så finns riksvägar 180, 190, 42. Detta är väl exempel på sträckningar som finns och där tycker jag väl att det torde vara enkelt att anpassa olika vägar efter vilket behov som finns – man bygger ju inte motorväg bara för att det är skoj utan för att det faktiskt går mycket trafik den vägen.
När det gäller vägen mellan stockholm och oslo så exemplifierar det ett problem där man inte har en befintlig väg, då bör man ju fråga sig hur mycket trafik som skulle ha nytta av den vägen och hur mycket den skulle kosta – jag är inte helt säker på hur man faktiskt gör en sådan undersökning, men när man vet detta torde det vara simpelt att avgöra ifall det är värt att bygga.
Nu vet jag ju inte hur mycket trafik det rör sig om, men man skall inte bortse från att dylika förhållanden framhålls av någon som kör vissa sträckor och gärna skulle vilja ha en rak motorväg mellan sveg och idrefjället – endel av dessa kanske är politiker vilket kan förklara vissa stolliga infrastruktursatsningar.
+10
Tror nog att almedalsalternativet är bättre för landet i det långa loppet, jämfört med Euroalternativet. Annars finns det väl skogsskola i de nordliga provinserna?
Regeringen Bildt gjorde ju en det "bra" saker i samband med Sovjets fall och de nordiska länderna i Baltikum. Men hur man kan tro att det skall gå att ha en, förmodligen i Ryssland fullständigt rödlistad person som utrikesminister, när vi måste bygga normala och goda relationer med det stora landet i öster, är en gåta.
En reform och marknadsanpassning av hyresbostadsmarknaden med färre regleringar kan vara önskvärt.
Mitt förslag är att förstatliga all infrastruktur.
Om det är samhällskritiskt att ekonomiska medel kan rotera runt i samhället är det lika vitalt att folk och varor kan göra det.
Om det fanns ett Infrastrukturverk som ÄGDE och skötte allt som rör vägar, sjöfart, flyg, telekom osv. skulle vi inte ha fem parallella mobilnät, femtioarton olika mobiloperatörer, elleverantörer osv.
Slå ihop "gamla" Posten, SJ, Televerket, Vattenfall osv.
En ännu mer långtgående reform är "Nya Kommunreformen". Den innebär i stort att göra EN kommun av hela Sverige med X antal "kommundelar" som kan vara landskap eller hur man nu vill ha det. Förr fanns ett behov av att ha Länsstyrelser, fogdar och annat jox mellan kungen och folket. Idag tar den kommunikationen nanosekunder så det behövs inga "lager" på löken.
En "Kommun" där alla stadsdelar kör samma system med infrastruktur, ledning, fordon, allt. Hur kan det vara bra? "Hej företaget X, det var från Sveriges kommun, vi skulle vilja köpa er produkt men vi vill ha följande ändringar…. jaså, du vill inte ha en miljon användare av din produkt på ett bräde, skit i det då". Förhandlingsläget blir enormt kraftfullt mot allt och alla.
Och som ordförande och vice ordförande av det nya verket tillsätter vi en välmeriterad landshövding som jobbat inom partiet ända sedan tiden i ungdomsförbundet och har väldigt bra kontakter.
Angående nya kommunreformen: Har du inte noterat att vi ha kört med centraliseringsiver i decennier och att det nu fungerar sådär. Att fundera över: Vem gynnas av en centralisering?
@kgb35
Att lägga allt under staten är väl inte samma sak som centralisering. Det är ju snarare kommunalt styre som visa sig funka ganska mediokert med kommunpampar som skor sig och politiker som sitter där som i övrigt marionetter. Eftersom vi har marionettokrati i kommunerna så kan man lika gärna reformera det så att de lyder under statlig myndighet istället för kommunal.
Ser man då till vad kommunens uppgifter är:
Socialtjänsten: det är knappast rimligt att kommunen själv bestämmer nivån på socialbidraget och heller knappast rimligt att man belastar skattebetalarna ojämnt för denna fördelningen – dessutom överlappar ju ansvaret med andra delar av sociala skyddsnätet (som ligger under statlig förvaltning)
vård och omsorg: var inte den under landstinget? Jo litegrann, och hur blir det med de som bor i län utan regionsjukhus skall inte de ha tillgång till den vården eller skall de få nöja sig med B-vård? Det ser ut som ett röra av kommunalt, landstings och statligt ansvar för vården
Barnomsorg och skola: skolverket är väl en statlig myndighet som skall övervaka skolorna, men finns det någon anledning till att inte åtminstonde ålägga staten att tillse att skolor finns? Det är ju trots allt väl riksdagen som bestämt att folk skall gå i skolan så kostnaden borde ju hamna i statens budget.
osv
Nu innebär inte statlig myndighet att allt myndighetsarbete sker från stockholm. Kronofogden (statlig myndighet) gör faktiskt hembesök ända från kiruna till ystad och behöver trots allt inte göra så långa resor (långt i norrland är inte samma sak som långt i skåne NB). Man organiserar helt enkelt staten så att stora myndigheter får en distribuerad lokalisering – precis som domstolsverket, skatteverket och kronofogden finns i en stad nära dig så kan även skolverket, socialförsäkring och vård finnas i en stad nära dig.
Med dagens kommunikation finns inte samma behov att placera folk i samma myndighet på en plats eller ens beslutande makten på en plats bara för att kunna ingå i samma organisation. Vi har alltså en situation där centralisering och statlighet inte är samma sak.
Ja, det verkar vara så att många tror att saker är decentraliserade när de egentligen är rena påbud. Men inför valet 2006 gjorde jag mitt bästa för att diskutera med socisldemokraterna, hjälp de ni måste, de nin tjänar in snabbt, de som nin inte måste hjälpa, kick them to the state!
Faktiskt så verkar de ha lyssnat, de är ännu s-styrda men det var inte Borlänge, Katrineholm, Norrköping, södertälje etc, etc. Politikerna därifrån var väl inte så glada åt mitt "men ni sa ju ja av humana skäl och menade att ni måste ta ansvar?" Det är dåligt med "måste" ansvar i Sverige, för myndigheter, politiker, tjänstemän.
Avsaknaden av reformer kan bero på avsaknad av kris som framtvingat det. Tidigare har ju stora reformer varit konsekvenser på att man nått till vägs ände med att dutta med småpatchande i ett dömt system. Gissningsvis kommer nästa regering (Reinfeldt eller Löfven) tvingas till reformer.
Lite kommentarer angående dina ideer (tycker inte alla utgör stora reformer):
1. Avtalsvilkor som reglerar formerna för uppsägning (uppsägningstid, fallskärm osv) är detaljer som bäst inte regleras i lag.
6. För att motivera tvåkammarsystem så bör man ju även ha någon distinktion i hur dessa utses och vilken kammare som gör vad – annars blir det bara en onödig omständighet. En grundlag bör för övrigt vara rimligt skyddad mot ändring (sveriges grundlag har sedan RF's införande lämnats oförändrad endast en mandatperiod).
8. Kan man inte avskaffa kommunerna på samma gång? Det är ju ändå riksdagen som beslutar vad kommun och landsting skall göra. För övrigt skulle en sådan reform göra punkt 7 redundant.
10. Samma sak som tvåkammarsriksdag – utan att ange vilken roll som presidenten skall ha är det ganska meningslöst att bry sig om hur han utses.
Tillägg på 6: För att se hur en skyddad grundlag kan fungera så kan man t.ex. se danmark där grundlag endast kan stiftas genom folkomröstning – då kommer nog inte grundlagen ändras i tid och otid.
Men vi har ju världens modernaste grundlag, i och för sig inte tillräckligt modern, som någon folkpartist brukar argumentera.
@kgb35
Eh, så modern att den uppdateras efter varje val? Då är det ju nästan ärligare med storbrittaniens "grundlag"…
Meningen med en grundlag är (väl?) att den skall utgöra grunden för statsskicket och utgöra det mandat på vilken riksdagen arbetar på. Att då ha som tradition att ändra i grundlagen motverkar ju det…
Det trodde jag med, men folkpartisten har säkert rätt, den fine Herrn. (och de andra som reformerade lagarna på sjuttiotalet)
Årsmöteskupp brukar det väl kallas i mindre sammanhang.
Vi måste skyddas från den hemska historien (Läste igår i en modern historiebok för åk5 att nästan alla var fattiga och svalt på medeltiden. Den innehöll dessutom hela sju rader och två bilder om Engelbrekt och det upproret. Varav jag skulle vilja beteckna tre rader som vilseledande information och döljande av fakta.)
@kgb35
En årsmöteskupp innebär väl att man får beslutet taget av föreningens högsta beslutande organ? Jag tycker det är rimligt att en demokrati är ordnad så att statens högsta beslutande organ måste anses vara folket – ja om du lyckas få igenom förslaget i en folkomröstning så kudos till dig. För övrigt så är det ju för att förhindra kupperi att beslut som skall fattas bör vara "föranmälda" så att man kan sätta sig in i frågan, varje rimlig konstitution bör kräva detta.
Sen hängde jag inte med på vad du syftade på med den "hemska historien".
Dom flesta har det ändå rätt bra så någon större efterfrågan hos folket i gemen av dessa reformer finns inte ännu.
Har man bara till en fredagspizza och ett par bärs så kan man klara sig en vecka till 🙂
@Lindberg
Som sagt så har de stora reformerna framtvingats av att duttandet har nått vägs ände och inte duger längre. Det var ingen som efterfrågade dem utan det kom till ett läge där en reform var nödvändig.
Det är nog rätt kört för ekonomin och demokratin om man inte inför medborgarlöner i alla väsentliga länder. Ojämlikheterna kommer annars bara växa tills allt imploderar.
På vilket sätt skulle medborgarlön hjälpa mot ojämlikhet?
Vill man stoppa ojämlikheten så bör man se till att folk inte gifter sig fritt, eftersom det är det faktum att akademiker gifter sig med varandra som driver ökad inkomstojämlikhet, polariserar IQ på lång sikt etc.
Medborgarlön medför att pengar cirkulerar i ekonomin i en situation där 99,999 % av alla människors köpkraft annars bara blir svagare och svagare. För att kapitalisterna alltid kan spela ut fattiglapparna mot varandra eller ersätta dem med robotar, som inte begär mer än lite el och en gnutta smörjolja. Du har säkert inte noterat det, men i en marknadsekonomi är det extremt mycket enklare för den rike att bli ännu rikare än det är för den fattige att bli rikare.
Ditt förslag på hur man snarare borde stoppa ojämlikheten är så oseriöst att det blir tydligt att du inte vill föra en seriös diskussion i ämnet.
@kuckeliku
I ett scenario där man kan spela ut fattiglapparna mot varandra eller ersätta dem med robotar så kommer det nog krävas ett system där de som blivit utbytta kan få en inkomst ändå utan att behöva stå med mössan i hand och "tigga".
Sen kan man fråga sig vad robotarna skall producera ifall det inte finns folk som har råd att köpa det som produceras…
Det är väl bara att neutronbomba långinkomsttagarområdena? Det kom Jello Biafra på redan på 1980-talet, grabbar.
"Medborgarlön medför att pengar cirkulerar i ekonomin"
Snick-snack. Medborgarlön medför att folk med svag impulskontroll i ännu större utsträckning inte jobbar utan joinar a-laget, att religiösa stollar slipper samverka med samhället och kan koncentrera sig på bibelstudier och att föröka sig (Israel har ett jätteproblem med detta eftersom de låtit de från början marginella haredim få en sorts medborgarlön), att kulturkoftorna går runt och gör extra ful och icke efterfrågad "konst". För resten är det ingen större skillnad. Detta ÖKAR ojämlikheten!
" i en situation där 99,999 % av alla människors köpkraft annars bara blir svagare och svagare."
I den verkliga världen blir nästan alla människors köpkraft starkare och starkare.
"Du har säkert inte noterat det, men i en marknadsekonomi är det extremt mycket enklare för den rike att bli ännu rikare än det är för den fattige att bli rikare."
Brukar inte notera felaktigheter.
"Ditt förslag på hur man snarare borde stoppa ojämlikheten är så oseriöst att det blir tydligt att du inte vill föra en seriös diskussion i ämnet."
Jag menar allvar. Det är typ läkare, finansfolk mfl som gifter sig med varandra som driver ojämlikheten långsiktigt. GINI på familjenivå ökar, GINI på individnivå står still i USA.
Det intressanta är hur du blandar förstatliganden och tokliberala reformer. Men det behöver inte vara en motsägelse för en verklig liberalism behöver tydliga ramar för att fungera. Nicklas förslag är bra, tänk igenom vad i ett samhälle som verkligen behöver övergripande struktur och vad i ett samhälle som ska lämnas till individen att bestämma.
Moventia:
Nåja man har reformerat klassamhället och skapat djupa klyftor mellan fattig och rik. För reformer kan väl ske åt båda hållen? Det beror ju på vem som tittar.
Äntligen någon som sa vad jag tänker.
Då tänker jag inte på dina reformer. Vilket några är knepiga.
Utan var är förändringen från sossesverige.
Jag har persoligen lagt många hundra tusen i arbetstid och rena pengar på att få en borgerlig politik i sverige. Sist val var jag så besviken att jag inte änns gick och röstade.
Som Lars funderade även jag på vilka reforemer som man enkelt skulle kunna göra i sverige.
*Ekonomiskt lika stort stöd till dagisbarn som hemma"föräldrar"
*En kraftigt höjt grundavdrag säg 120 000kr per år
*Göra komunerna mycket mindre, lägga över en del på staten.
*Avskaffa tv-lisensen
*Använda statliga medel för att börja omställningen i Sverige. Med tillexempel sattsa på kollektivtrafik.
*Höja lärarlönerna
*Sända ungar på uppfostrings anstalt som inte kan sköta sig.
*Införa kilometerskatt på alla lastbilar i sverige och större däcksdjup änn normalt i europa.
Börja beslagta alla icke svenska fordon tills böter är betalda.
*Att alla våra reginala högskolor bara får ägna sig åt att yrkesutbilda folk och där till relaterad foskning. Våra största universitet kan ha alla annan utbildning och forskning.
Detta är bara vad jag kommer på rak upp och ner.
Öh, flera hundra tusen? För en politik som inom 10-15 år kommer att kännas lika modern som 1968-74? Jag har ju beskrivit hur borgarna gick emot maxtaxa på dagis – hårt! …INget hände…
Försvaret…jaha…
Ursvenskt är ju bara barbariet och det lägger du fläsk på? Du TROR? Vänd dig till kyrkan, oddsen är bättre. Eller ge hit pengarna så ska jag stoppa dem i fickor som gynnar dina intressen 😀 Du kan göra pengar men fan vet om inte småbarn spenderat dem bättre. Men det är väl så. Som levandes 100kr över exitensminimum , inte ens det, så fattar man pengars världe och hur man påverkar …diskret.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cornucopias reformer låter snarare som en revolution. Tänk om en regering genomför dessa reformer. Hur mycket måste då nästa regering ändra på för inte falla under "åtta år utan reformer". Vi kan ju ha ett system som byter mellan kommunism/planekonomi och kapitalism/marknadsekonomi vart åttonde år. Så vi inte får en period utan rejäla reformer.
Ungefär så. Ja. "Revolution" behövs. Nuvarande system har överlevt sig självt och är nu hindrande i större omfattning än det hjälper, utvecklar och skyddar.
Hmm, angående banker, fordringar och skulder – mer jämställa alla personer fysiska som juridiska i dessa avseenden:
1. ALLA (även fysiska personer) agerar under limited-liability-basis. För fysisk person kan det innebära att fogden bara kan mäta ut all egendom och sedan en viss summa på lön (sen drar man streck över äldre fordringar).
2. Man eventuellt stärker brottsansvaret för att skydda fordringsägare – den som är för oförsiktig gentemot fordringsägare bör riskera straff (även om riktigt uppsåt saknas).
3. Finansinspektionen bör bedriva tillsyn för att säkerställa att företagen inom området sysslar med det de påstår och inget annat (så att kunderna kan göra en bedömning av hur säkert pengarna sitter).
Exakt hur man skyddar avistafordringar och förhindrar bank run har jag inte funderat igenom riktigt, men principen bör vara att man inte skall ha någon anledning till att springa till banken. Några tankar:
A) Låta avistafordringar få prioritet framför andra fordringar.
B) Låta de som fått betalt på sina fordringar ha återbetalningsskyldighet ifall de har fått oförtjänt mycket utbetalt.
C) Kräva extra försiktighet gentemot fordringsägarna genom att kräva att avistaskulder återbetalas (t.ex. genom nedsättande av medel hos riksbanken) innan man ställer in utbetalningar.
Själv är jag tveksam till ännu mer av stort och centraliserat och totalt emot en sammanslagning av landstingen. De utgör ändå något mått av lokal demokrati och regional självständighet. Så vill man undvika att mer makt över vårdens inköp och resursfördelning hamnar hos färre tjänstemän och politiker i Stockholm så är det här ingen "reform" att vänta på.
@Non Return Zero
Poängen är att det knappast är motiverat att lägga verksamheter som kommun/landsting inte har rätt att besluta om under kommun/landsting. Kvar blir då ganska meningslöst lull-lull.
Hade det varit upp till det lokala styret att avgöra i frågor så hade det varit motiverat, men nu är det knappast så.
Just, men då är ju felet att riksdagen lägger sig i kommuner och landstings sysslor.
@kgb35
Och vad isf är kommuners och landstings sysslor då? Om man inte definierar detta (i konstitutionen) så kan man ju knappast hindra riksdagen att fatta beslut i dessa frågor.
När ett landsting gör egna prioriteringar av sina resurser så får man ofelbart en artikel i Aftonbladet om hur mycket bättre det är någon annan stans, och i vilka landsting som p-piller kostar resp är gratis, så det finns uppenbarligen en låg acceptans för regionala skillnader på vårdplanet. Detta är ju landstingens huvudsakliga uppgift vilket talar för att de är onödiga…
Eller också talar det för att Aftonbladet inte vill att vi skall ha olika landsting. De hade lika gärna kunnat skriva om fördelarna med att kunna prova alternativa lösningar i olika landsting. Mångfaldens möjligheter kallas det visst.
@Oscar
Man kan ju också fråga sig hur folk som bor i län där det saknas regionsjukhus? Skall de inte ha rätt till likvärdig vård (som de som bor i stockholm, uppsala, skåne, örebro, östergötland, västerbotten ellev västergötlands län)?
@kgb35
Visst kan det bli mångfald, men som det är nu så är det riksdagen som stiftar lagar. Riksdagens beslut övertrumfar alltså allt kommunalt självbestämmande, för att det skall bli något vettigt av kommunalpolitik så krävs isf en konstitution som säger att riksdagen inte får besluta i vårdfrågor eller nåt…
Men vem vill ha svensk vård? Det är få områden som mellaneuropa, från rom över alperna in i tyskland, inte är bäst i EU. Vem vill att en svensk medelklass sugakademiker ska ha ngn bestämmanderätt? Alla inser ju hur fanskapet kommer drabbas av psykorser eller välja de som inte "har rätt dokument".
Jag tror att det i praktiken bara kan bli sämre – folk är nämligen för dumma för att efterfråga vettiga reformer. Alltså är det bästa vi kan hoppas på passiva (eller smygliberaliserande) borgerliga regeringar.
Och så påstår liberaler att de har en positiv människosyn.. I själva verket tycker de som Fredrik Reinfeldt och Jeppen att folk är idioter och att rätta sättet att föra "demokratisk" politik är att dra dem vid näsan och ge dem saker de aldrig bett om medan man låtsas bry sig om vad de faktiskt vill ha.
Bra fångat, Kuckel. Just nu är jag rätt pessimistisk, av olika skäl, men hoppas bli bättre igen. Jag tröstar mig med att vänstern är värre även på detta område.
Missade du inte punkt 11: Avskaffa räntebidraget?
Ok, du har min röst. Skriver Cornucopia på en blank valsedel i september. Som president.
På vilket sätt är insättningsgarantin en subvention av bankerna?
Jag trodde/tror nämligen att de anslutna instituten finansierar garantin själv via avgifter som riksgälden administrerar.
Man skulle oxå behöva reformera byggnormen så att det blir möjligt att bygga billiga bostäder.
I annat fall kommer det att bli
Maler och fler som bor i tältläger som utanför Högdalen. I centrala lägen borde man få bygga lägenheter utan tillhörande parkeringsplats för personer som inte har bil
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Avsaknad av reformer?
Vilken insikt har du i detta?
Arbetslinjen har flyttat ut fler närmare jobb och färre lever på pension, ca 200 000 nya arbetstillfällen idag.
Skatten har sänkts på arbete vilket givit en ny månadslön till dem som jobbar.
Fastighets och förmögenhetsvärden straffbeskattas inte längre.
Skolan har fått nya bestämmelser och betyg.
Räcker det inte ?
Eller märks detta inte i den Halländska skogsbygden?
"ca 200 000 nya arbetstillfällen idag" (knappast) men befolkningen ökat med 600 000.
"Skatten har sänkts på arbete" och höjt den för arbetsgivaren.
"Fastighets och förmögenhetsvärden straffbeskattas inte längre" Vad skiljer beskattning och straffbeskattning.
"bestämmelser och betyg" medan det är ordning, reda och resurser som behövs.
Sammantaget, nej det räcker inte!
Bra inlägg!
Jag saknar också partier och politiker med riktiga visioner, det känns ganska småaktigt att som politiker gör nu för tiden diskutera föräldrardagar och jobbskatteavdrag.
Hur kommer det sig att av en tiokrona går fyra kronor av offentliga sektorns utgifter till socialt skydd? På femtiotalet vad det 10% istället för dagens 40%.
Vad gjorde politiker annorlunda på 50-60-70-talen mot idag? I början av 70-talet hade vi en statsskuld på ca 17% av BNP. Idag det dubbla och då har vi ändå amorterat av massor sedan hundåren på 90-talet då statsskulden uppgick till 75% av BNP.
Även om jag är för EU så kan man ställa sig frågan om det verkligen är rimligt att avgiften till EU uppgår till 31 miljarder och det vi får tillbaka är typ 9 minus skatt? Ger verkligen EU-samarbetet så mycket mervärde för våra svenska exportberoende företag?
Är det rimligt att statens bidrag till kommuner skall uppgå till närmare 85 miljarder när man ser hur tokiga beslut kommunpampar tar med hockeyrinkar och konstgräs för fotboll till höger och vänster?
Är det vettigt att det finns hela 468 statliga myndigheter?
Hur kan posten "Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp" uppgå till närmare 100 miljarder årligen!
Vad innebär posten "Rikets styrelse"? 11 miljarder försvinner på det!
Är det rimligt att Sverige har 6% andel förtidspensionärer och lika många företagare?
Instämmer!
Problemet är att vi inte har några politiker, annat är ett fåtal eldsjälar på kommunal nivå, som intresserar sig för medborgarnas väl, utan de ser sitt yrke som ett sätt att sko sig och vinna fördelar genom att göra s.k "politisk" karriär (vilket är ett ämne för sig). Ingen annanstans kan en person tjäna så mycket på att kunna så lite. Tanken från länge sedan var god; de skulle representera folket och presentera ideer och förslag och övertyga befolkningen att just de har rätt och är värda att satsa på (s.k offentlig maktutövning genom åsiktsbildning och/eller beslut). P.g.a av flera faktorer (bl a fördummningen och likriktningen av befolkningen), har de i stort sett fått fria tyglar att härja fritt och gör allt för att klamra sig fast vid sin feta löner och skruvade självbilder (t. ex tror de på fullt allvar att de är "kompetenta").
Överallt i ekonomin tävlar vi andra med kompetens och förmåga, men inte politikerna inte..
Inför teknokrati!
Hur kommer det sig att av en tiokrona går fyra kronor av offentliga sektorns utgifter till socialt skydd? På femtiotalet vad det 10% istället för dagens 40%. Vad gjorde politiker annorlunda på 50-60-70-talen mot idag?
————————————
Välfärden var enklare förr mycket enklare. Äldreomsorg var inte statligt på 50-talet, det fanns inga offentliga förskolor, universiteten var inte gratis och inte heller läroverken. Det fanns ingen föräldraförsäkring och sjukvården var inte utbyggd. Pensionerna var inte inkomstbaserade utan bara en grundpension lika för alla.
Allt detta kostade sjukt mycket pengar att bygga upp och därför ökade Sveriges skattetryck med ca 1% av BNP per år under 60- och 70-talet.
————————————
I början av 70-talet hade vi en statsskuld på ca 17% av BNP. Idag det dubbla och då har vi ändå amorterat av massor sedan hundåren på 90-talet då statsskulden uppgick till 75% av BNP.
————————————
Det är inte svårt att förklara alls. Vi spendera pengar vi inte hade. Titta på vilken kommunal årsredovisning som helt ifrån 80-talet kommunerna gick back och lånade. Många kommuner gick back i 20 år innan Persson införde balanskravet på 90-talet. Då under 70- och 80-talet byggdes skulderna upp som vi fick betala igen på 90- och 00-talet.
————————————
Även om jag är för EU så kan man ställa sig frågan om det verkligen är rimligt att avgiften till EU uppgår till 31 miljarder och det vi får tillbaka är typ 9 minus skatt? Ger verkligen EU-samarbetet så mycket mervärde för våra svenska exportberoende företag?
————————————
Nej det är inte rimligt. Nästa fråga?
————————————
Är det rimligt att statens bidrag till kommuner skall uppgå till närmare 85 miljarder när man ser hur tokiga beslut kommunpampar tar med hockeyrinkar och konstgräs för fotboll till höger och vänster?
————————————
Eftersom staten inte sysslar med "vård, skola och omsorg" är enda sättet för rikspolitiker att ge väljarna vad de lovat att ge pengarna till kommunerna. Ett annat viktigt skäl är att jämna ut välståndet så en gamling i Stockholm inte får absurt mycket bättre vård än en i Härjedalen.
Sen är det inte en engångskostnad om 400 miljoner på en hockeyrink som knäcker en kommun. Det är när 1000 gamlingar ska ha äldreplatser som kostar 400.000 kr per år.
———————————
Är det vettigt att det finns hela 468 statliga myndigheter?
———————————
Den viktiga frågan är inte hur många myndigheterna är utan hur många funktionerna är. Man kan slå ihop allt till en myndighet men ska man fortfarande göra allt man gjorde innan så kommer det bli lika dyrt och uppdelat som med 468 st.
———————————
Hur kan posten "Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp" uppgå till närmare 100 miljarder årligen!
Vad innebär posten "Rikets styrelse"? 11 miljarder försvinner på det!
—————-
"Rikets styrelse" inkluderar Hov- och Slottsstaten, Riksdagen + förvaltning, Länsstyrelserna, Presstöd m.m.
Av Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp är 21 miljarder sjukpenning – du vet det där som betalas ut när människor är sjuka. 65 miljarder är aktiviets- och sjukersättning – d.v.s. de ca 400.000 personer i Sverige som långtidsarbetslösa.
—————-
Är det rimligt att Sverige har 6% andel förtidspensionärer och lika många företagare?
—————-
Nej
En förfrågan till någon som kan och orkar:
Vad kostar Sveriges politiker samhället i form löner och representation m.m?
(skadorna de orsakar och har orsakat är är det nog svårt att ta fram siffror på)
Någonstanns runt 1% på statlig nivå går till "Rikets styrelse" vilket inkluderar Hov- och Slottsstaten, Riksdagens förvaltning, Länsstyrelserna, Presstöd m.m.
Det ser likadant ut på lokal nivå. De rena politikerkostnader är små det är välfärden som kostar. En äldreboendeplats kostar t ex ca 400.000 kr om året i snitt.
Äldreboenden, skolor, idrottsanläggningar, och all annan offentlig verksamhet har byggt och bygger fortfarande lokaler och anläggningar till sig själva. För dessa får de sedan betala "marknadsmässiga" hyror till olika bolag, ofta kommunala. På det viset dräneras dessa kommunala budgetar kraftigt utan att komma verksamheten till nytta.
.
Stoppa det oskicket så blir det mycket bättre och vi slipper betala en massa högavlönat fastighetsfolk som döljer både det ena och det andra, åt sina uppdragsgivare kommunledningarna, utan offentlig insyn.
För 400.000 om året kan man ta in på fina hotellet med helpension.
Men snälla nån! Det kallas rundgång och går till så här.
Kommunen bygger fastighet i kommunalt och hyr ut till äldrenämnden. Äldrenämnden betalar hyra till kommunalt bolag. Kommunalt bolag betalar tillbaka till kommunen som använder pengarna till att ge mer anslag till bland annat (ta da) äldrenämnden.
Poängen med kommunala bolag är att de olika nämnderna inte ska sitta och tjuvhålla på lokaler de egentligen inte behöver utan tvingas ta en ekonomisk smäll om de gör det. Man får också ekonomiska incitament att rationalisera sina lokaler. Ju mindre lokaler desto mer pengar till annat.
De ca 400.000 kr det kostar är inte lokaler det är personalkostnader och vårdkostnader. Sådant som kräver utbildning och som inte kan skötas av hotell bara för de erbjuder helpension.
@adam
Alternativt så går det till så att man får 400tkr "öronmärkta" pengar till äldrevården. Hyran på 400tkr kan sedan kommunen använda som anslag till (ta da) monument över kommunens starke man.
Det är ju därför man kan vara för vinst i välfärden. Annars micklar kommun och statsgubbarna, bygger hus, tar maxhyra, bär sen ansvar för huset, ska anställa.
Man behöver inte raljera, det är interdebiteringar som syns tydligt i sann konkurrens, nu behöverden inte vara så vass, man kan betala ut bra mkt bättre löner med bra admin. bättre hyresavtal, målmedvetet betala för de bästa lärarna som inte vill kämpa med "de svåra och ointresserades plats i samhället" I bromma, var det 40k, i rinkeby, nära 100k.
Jag kan inte riktigt se hur ett arbetsläger i sibirien för offentliga chefer och förtroendevalka skulle hjälpa situationen? Skulle en genomsnittlig grilljanne som blir ersättare göra ett bättre jobb, eller? Möjligen skulle man kunna hävda att han inte gör ett sämre jobb, men det innebär ju på intet sätt att det är en lösning.
Punkt 1, 5, 6 och 10 liknar vad som finns i USA och är inte så märkvärdigt och i rätt riktning.
Punkt 7 och 8 med skolan respektive landstingen är delvis luft och sådant som kan förväntas av makthavarna. Det bör även slimmas med den stora yxan. Akutsjukvård och grundskola skulle kunna finnas kvar med inga eller låga avgifter. Det som vill ha något extra måste betala mycket själv och då är det lämpligt att sälja ut och privatisera på riktigt. Makthavarna jobbar även för detta, men det går långsamt.
Punkt 4 med medborgarlön är realistiskt om det fungerar som socialbidraget. Annars räcker tyvärr inte pengarna enligt punkt 5.
Punkt 2 och 3 med bankfrågor löser sig till stor del automatiskt med makthavarna när inflationen kommer. Insättningsgaranti, pensioner och annat krymper snabbt.
Det återstående tjänstemannaansvaret handlar mycket om civilrätt och anställningstrygghet och löser sig inom de andra punkterna.
Viktigt är också att förbereda kollapsen typ stoppa massinvandringen, minska stockholmssubventionerna, lämna EU och jordbrukssubventionerna, tillåta utvinning av alunskiffer, göra försök med totalisolerade kommuner med mera.
Svenskt skattryck som procent av BNP har fallit med över 4% sedan 2006. Nu är det inte bara Danmark som har högre skatter än Sverige utan även Frankrike, Belgien och Italien.
Jag känner inte till något land där skatterna fallit så snabbt och så länge i en västerländsk demokrati. Det är en reform och en rejäl sådan.
Beror det då på att arbetsgivaravgifter inte räknas in i skatten?
Nej det beror på att vi sänkt skatten med det så kallade reformutrymmet. Även arbetsgivaravgiften har sänkts. Generellt ifrån 32,42% till 31,42% och för unga och långstidsarbetslösa till 15,49%.
Det Cornu pratar om är den allmänna löneavgiften som ökat ifrån 6,03% till 9,88%. Men detta är en omplaceringen INOM arbetsgivaravgiften. Som helhet tar vi ut mindre i arbetsgivaravgift idag än innan 2006. Se wiki http://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgifter_i_Sverige
Du har helt rätt. Jag är helt enig i att detta är den stora reformen som alliansen gjort och det ska förtydligas att den har varit mycket lyckosam och nödvändig för Sverige. Problemet är ju att det kan gå fort för sossarna att komma tillbaka till nr1 i skatter ganska fort.
15 – 25 – 45
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_Human_Development_Index_projections_of_the_United_Nations#2010.E2.80.932030_UN_projections_of_Very_High_HDIs
Sverige faller snabbt enligt FN-byråkratin och det är också min prognos. Allt flyter på gamla framgångar. Nu är det hål i båten överallt. Kortsiktiga lösningar tas till. FN har inte blandat in naturresurser och överbefolkning utom möjligen indirekt. När den svenska kollapsen kommer så går det mycket fort.
Fast det där med HDI är ju helt i linje med Cornus och andras önskningar.
HDI handlar lite grann om livslängd men framför allt om hur många år man spenderar i skolan, räknat på längden och tvären.
Eftersom de flesta här verkar helt överens om att vi överutbildar folk utav helvete i det här landet så torde ju en sjunkande HDI vara exakt precis det ni önskar er?
”Det man gör i HDI är att bland annat undersöka hur stor andel av befolkningen som dels har en inkomst lägre än 50 % av medianinkomsten och dels hur stor andel som ligger under fattigdomsgränsen 1 PPP-dollar per dag (se köpkraftsparitet). HDI beaktar även andra välfärdsmått så som läskunnighet, förväntad livslängd, etc.”
Jag har svårt att tänka mig att landet om 17 år ligger efter Bulgarien, Cuba och Mexiko. Byråkraterna kanske har räknat fel. Eller så får jag flytta fram kollapsen. Det här är något som sker med en exponentiell effekt och är svårt att prognostisera.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index
Tror man skall ta den där statistiken med en nypa salt.
Många anser att den lätt kan manipuleras och ser man på facit så följer inte Sverige (eller andra länder för den delen) prognosen alls. Många av länderna som enligt prognosen skulle stiga brant har planat av/vänt ner rejält. Verkar inte vara någon vidare bra modell.
Det går det inte att jämföra prognosen med uppdaterade siffror på ett korrekt sätt då metoden ändrats, men om man ändå försöker se ev. trender:
Enligt prognosen skulle Sverige 2010 ligga på plats 15.
I verkligheten (med nya metoden) blev det plats 9.
Enligt prognosen skall Sverige 2015 ligga på plats 25.
Nu är det inte så långt kvar till 2015 och senaste placeringen är plats 7.
Åtta år som satt sina spår-överallt inom EU.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/mapToolClosed.do?tab=map&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114&toolbox=types
Jag röstar ja på varenda punkt!
Framförallt vad gäller LAS och lender of last resort.
Det finns ingen politiker som vill gå till val på reformer. Reformer innebär förändringar – i Sveriges fall "försämringar" som kommer att få världens mest curlade folkslag att bli grinigt och rösta på vi-tänker-inte-alls-partiet-men-vi-lovar-en-massa-som-vi-aldrig-någonsin-kommer-att-kunna-genomföra. Taket är nått för vad politiker kan lova så av den anledningen sker inga reformer eftersom det är ett politiskt självmord. Faktum är att Sverige skulle må bra av en massa reformer och ett slut på en ickeproduktiv dönickepolitik a la vänsterpatrask.
De flesta av Cornus förslag skulle jag gärna rösta på! Du pekar på grundläggande förändringar som skulle ruska liv i samhällsdebatt och demokrati.
Jag lutar också åt något slags förmyndarskap via EU över Sverige, om inget annat hjälper och vi kanske kan komma dit även utan €, pga våra systemkritiska banker som kan hota EU:s banksektor?
Att byta etnicitet på befolkningen är den största reformen sedan istiden…
Avskaffa unilateralt upphovsrätten och patentsystemet i dess helhet. Exemplarframställning är ett irrlevant begrepp för digital information och den ideella rätten kan upprätthållas genom sociala konventioner, lag behövs inte.
Börja betrakta narkotikamissbruk som en sjukdom, inte som ett brott. Acceptera att ett det inte går att skapa ett narkotikafritt samhälle.
Avveckla all småskalig vattenkraft, förbjud ny vindkraft och ersätt dagens kärnreaktorer med lika många nya. Fokusera på att skapa levande vattendrag och fria vidder. Gör billig el till ett politiskt mål.
Lägg ner kanalisation för el- och fibernät i samband med alla väg- och järnvägsbyggen.
120000 i grundavdrag och platt skatt. En momssats.
Avveckla landstigen. Endast två nivåer, kommun och stat. Förstatliga sjukvården.
Förenkla plan och bygglagen så att vanligt folk i princip aldrig behöver komma i kontakt med den, utan kan bygga hyfsat fritt.
Gör om TV-licensen till en individuell avgift som betalas av alla svenska medborgare oavsett var man befinner sig i världen, och sänd allt över internet. Och lägg ner allt som har med DAB att göra.
Skapa en lagavvecklingsnämnd som avvecklar all lagstiftning och reglering som inte använts på länge, eller som inte tydligt kan visas vara effektiv.
Avveckla totalt verksamheten hos de 5 onödigaste myndigheterna varje år.
Förbjud parkeringsbolag att ta in parkeringsböter till den egna kassan. Låt P-böterna gå till välgörande ändamål istället.
Gör legitimationskontroll till myndighetsutövning, som endast är tillåten då det är tydligt motiverad.
Inför integritetsskydd som i flera lager förbjuder NSA/FRA-liknande övervakning. Förbjudet för FRA att övervaka personer, förbjudet att efterfråga sådan information, förbjudet att spara loggar onödigt länge, förbjudet att efterfråga loggar för sådan information,
Inför meddelarfrihet i all verksamhet som bekostas av skattepengar.
"120000 i grundavdrag och platt skatt. En momssats."
Jag antar att du även menar en skattesats när det gäller inkomster också (oavsett om det är av kapital eller om du bor i solna eller danderyd).
"Avveckla landstigen. Endast två nivåer, kommun och stat. Förstatliga sjukvården."
Tycker man gott kan avveckla kommun också – det som finansieras kommunalt är ju ändå beslutat av riksdagen (det borde vara statlig skatt som skall dras in och finansiera dessa beslut).
"Gör legitimationskontroll till myndighetsutövning, som endast är tillåten då det är tydligt motiverad."
Är det sådär genomtänkt? Det är motiverat att göra legitimationskontroll närhelst du skall ingå ett avtal. Hur skall du annars kunna tillvarata dina intressen ifall du inte har styrkt vem motparten är? Vidare hur kan du lita på myndighetens legitimationskontroll ifall identiteten hos kontrollanten endast "kontrolleras" av kontrollanten själv?
"Skapa en lagavvecklingsnämnd som avvecklar all lagstiftning och reglering som inte använts på länge, eller som inte tydligt kan visas vara effektiv.
Avveckla totalt verksamheten hos de 5 onödigaste myndigheterna varje år."
Låter lite populistiskt och så. En revision av lagen skulle kunna vara motiverad och givetvis är det rimligt att lagar som inte längre anses stämma med vad vi vill skall gälla skall avskaffas – andra gamla lagar kanske bör moderniseras lite (byggningabalken t.ex). När det gäller myndigheter så skall onödiga myndigheter avvecklas (bör egentligen inte vara tal om x myndigheter per år mao).
Jag hade hoppats att de borgerliga skulle avskaffa den meningslösa och dyra cirkusen med arbetsmarknadsåtgärder. Hittepåjobb ger ingen reell kompetenshöjning och FAS3/praktikplatser snedvrider dessutom arbetsmarknaden. Behöver arbetslösa utbildning kan det skötas via de vanliga utbildningssystemen (komvux, högskolor, folkhögskolor). Men de borgerliga visade sig vara värre än vänstern. allt är kvar om än omdöpt och dessutom har en massa jobbcoacher anställts för skattemedel.
Angående ditt första förslag vill jag påpeka att LAS inte är tillämplig på chefspositioner, se 1 § 1 p i lagen. För nyckelpersoner är det i det närmsta helt upp till företaget och blivande chefen att komma överens om alla villkor. Att förbjuda fallskärmar eller andra villkor skulle vara att inskränka möjligheten för företag och nyckelpersoner att hitta villkor för en anställning som båda kan ställa upp på.
I övrigt många intressanta förslag, särskilt 5, 6, 8 & 10.
Lägger till en legalisering av marijuana och ytterligare skattereform som gör att naturutvinning beskattas där exploateringen sker i större omfattning. Så sthlm kanske inser att det inte är folk innanför tullarna som sponsrar resten av landet med utjämningsbirag och dylikt.
Fast LAS är ju i princip borta för höga chefer, just med den metod som du beskriver, man säger åt dom att dom får sparken, sex eller tolv månadslöner är billigt för att bli av med en nolla.
En VD brukar inte ringa till facket i detta läge utan accepterar uppsägningen.
LAS är inte i princip borta för höga chefer. LAS är inte tillämplig på anställningar av höga chefer, se 1 § 1 p i lagen.
Anledningen till "avsaknad av visioner" är helt uppenbar och formulerades av Francois Hollande:
"My real adversary has no name, no face, no party. It will never be elected, yet it governs – the adversary is the world of finance."
De visioner som finns reduceras ju därför till områden som ligger utanför den allmänna, globalistisk-liberala idéhegemonin. Det är därför politikerna envisas med att hålla på med s k biopolitik, dvs styret över vår hälsa och våra kroppar. Det är ett av de få områden som de faktiskt har inflytande på. Anledningen till att skolan blivit en knäckfråga skulle jag också vilja påstå beror till 50% på att den faktiskt är dålig, men till 50% på grund av att politikerna gjort det till en symbolfråga.
Du, Cornu, går ju oförhappandes politikernas ärenden genom att lyfta upp och diskutera just precis dessa ämnen för övrigt.
Avsaknaden av visioner beror således inte på att vi har särskilt dåliga politiker. Det beror på att vi på alla upptänkliga plan släppt in hela världen till att styra vårt land. Och då menar jag inte att invånare från utlandet rent fysiskt kommer till vårt land, utan att själva tankegodset, produkterna, företagen etc i nästan samtliga fall är av utländsk härkomst. Politikerna är avväpnade.
Du har ju glömt svenskarnas favoriter: Rut och Rot.
Vi går mot en ganska total samhällelig katastrof och våra politiker låtsas om ingenting eller är för dumma för att fatta att allt håller på och havererar. Det värsta som kan hända i deras värld är att någon är stygg mot någon annan på grund av deras ras, kön eller sexuella läggning. Så länge man håller efter rasister och sexister så kommer allt gå bra, i politikernas totalt mentalsjuka fantasivärldar.
Romklubben och Paul Ehrlich m fl varnade för vad som skulle komma redan för 40-45 år sedan, men våra "ledare" har visat sig totalt handfallna och totalt inlåsta i mentalsjuka förhoppningar om att saker nog kommer gå bra, om vi bara är ännu lite mer liberalextremistiska eller extremistiska på något annat sätt (dock inte en aning nationalistiska, för det är jätte-jätte-jätte-usch-fy).
Våra politiker är extremt förvirrade och oförmögna att åstadkomma något nyttigt. De spelar Monopol medan världen går under. Historien kommer döma dem mycket hårt.
Ja, folk skulle kanske trott på Paul Ehrlich om han inte hade haft så jävla fel. För det hade han ju, faktiskt.
Det har jag svårt att se. Paul Ehrlich har säkert haft fel i ett och annat avseende, men att döma ut honom för att råvarupriserna steg efter år 2000 snarare än före år 2000 är bara fjantigt. Paul Ehrlich ser fortfarande ut att kunna få rätt i det mesta han förutspått, men du kan kanske säga vad han väldigt tydligt hade fel om i övrigt, förutom årtalet 2000.
En annan tämligen klok rapport som Ronald Reagan, de neokonservativa och neoliberalerna kastade i papperskorgen var The Global 2000 Report som kom 1980:
The Global 2000 Report to the President was released in 1980 by the Council on Environmental Quality and the United States Department of State. It was commissioned by President Jimmy Carter on May 23, 1977, and was directed by Gerald O. Barney. It was based on data collected by different institutions. This data and information was used in computer models to make projections for the future based on trends for the next decades. The study was translated into German in the same year of its publication. An additional report under the title "Global Future: Time to Act" was published 1981.
This is the second study after The Limits to Growth that started discussion about possible future trends such as global warming, energy scarcity, explosive human population growth, plant and fauna species eradication[clarification needed], genetic diversity extinction[clarification needed], and a global economic system based on unlimited wants in contrast Earth's finite resources, etc.[citation needed]
It concluded with:
If present trends continue, the world in 2000 will be more crowded, and more vulnerable to disruption than the world we live in now. Serious stresses involving population, resources, and environment are clearly visible ahead. Despite greater material output, the worlds people will be poorer in many ways than they are today.
Återigen är det främst årtalet som blev lite lätt fel. Det dröjde ju till 2008 innan världen på allvar tydligt började halka ner i skiten.
Det har jag svårt att se. Paul Ehrlich har säkert haft fel i ett och annat avseende, men att döma ut honom för att råvarupriserna steg efter år 2000 snarare än före år 2000 är bara fjantigt. Paul Ehrlich ser fortfarande ut att kunna få rätt i det mesta han förutspått, men du kan kanske säga vad han väldigt tydligt hade fel om i övrigt, förutom årtalet 2000.
OK, vi kollar lite på hans påståenden:
År 2000 skulle brittiska öarna innehålla 70 miljoner hungrande människor och nationen "Storbritannien" skulle vara upplöst. Hur tycker du det stämmer?
År 2000 skulle Indien vara upplöst som nation pga svält och sociala problem. Stämmer det tycker du?
Mellan 1980-1989 skulle 60 miljoner amerikaner svälta ihjäl. Stämde det?
Det är helt uppenbart att karln var helt väck i sina förutsägelser. Sen är det klart att man kan skjuta fram katastrofen gång på gång, men hur trovärdigt är det? Om en kille skrikit "börskrasch!!!" varenda dag från 1968 tills idag så har han ju haft rätt några gånger – gör det honom till en bra analytiker tycker du? Det är ju i princip det Ehrlich har gjort, fast ÄNNU sämre – han har inte ens haft lite rätt.
Möjligt att Ehrlich försökte sälja sin bok med sina fabler, eller så försökte han faktiskt skapa uppmärksamhet kring svältproblemet. Hans påståenden och förutsägelser har ju dock uppenbarligen förstört all trovärdighet.
Ytterligare:
Vad jag kan minnas gjorde inte Ehrlich några specifika förutsägelser om befolkningsutvecklingen. Det går därmed inte direkt att motbevisa honom, men 1969 skrev han:
Most of the people who are going to die in the greatest cataclysm in the history of man have already been born, […] By that time (dvs 1975, min anm) some experts feel that food shortages will have escalated the present level of world hunger and starvation into famines of unbelievable proportions."
Hur man ska översätta hans svepande uttalanden till fakta och siffror i den här kärnfrågan kan man ju fråga sig, men det han säger har ju inte inträffat – folk födda före 1969 har inte börjat svälta ihjäl i drivor och de flesta av dem kommer förmodligen att dö av hjärtproblem, diabetes och annat skit som tvärtom har med fetma och överkonsumtion av mat att göra. Och de problemen sprider sig ju till tredje världen.
Som sagt, Ehrlich var HELT av banan.
Ehrlich hade uppenbart fel om hur snart problem skulle komma, men vi har inte sett slutet än. Vårat samhällssystem är fortfarande fundamentalt ohållbart på ett antal sätt och det hjälper knappt att vi fixar bra energikällor, vilket det inte verkar som att vi tänker göra. Man kör på i samma uppenbart ohållbara spår och finns det några i den politiska och ekonomiska eliten som faktiskt diskuterar samhällsproblemen på ett seriöst sätt så är det inget som vanliga dödliga märker av.
OK. Börsen kraschar nån gång mellan idag och 2050. Bra tips va? Hur mycket skulle du betala för den informationen? Är den användbar för dig?
@Kuckel: "Det dröjde ju till 2008 innan världen på allvar tydligt började halka ner i skiten."
Du är så eurocentrisk, kuckel. Världen hade svagt negativ tillväxt 2008, men sen dess har ju tillväxten snittat över 3.5%. Världens ekonomi kommer alltså lätt att fördubblas mellan 2008 och 2030, på en knapp generation.
Värdet på världens börser har toppat och är nu på väg ner och statistiken är tydlig. För att få det realistiskt måste utvecklingen inom inflation, ökad befolkning och lägre ränta vägas in. Inflation och befolkning är självklart. När räntan minkar kan den som placerar pengar i en aktie betala mer för en viss vinst och utdelning. Sedan 2007 när allt vägs in har kanske det globala värdet halverats. Jag gissar att det blir en halvering vart 12:e år fram till kollapsen.
http://www.aei-ideas.org/wp-content/uploads/2013/10/worldstock.jpg
http://www.world-exchanges.org/files/WFE%20Key%20Market%20Indicators_Aug%202013.pdf
Allt beror på en lägre produktivitet i naturresursernas utvinning och inte en finanskris, utan det är trams. I en senare fas minskar även BNP/capita och sedan BNP totalt och sedan är det inte långt kvar. När alla länder behåller viktiga naturresurser för att klara sig själv så är det slut på världshandeln och definitivt på det här landet. Så 2050 är det kört, är mitt tips.
Investeringssparkontot, ISK, är kanske lite undangömt med i mitt tycke bra och viktig reform: http://sv.wikipedia.org/wiki/Investeringssparkonto
Det förenklar mycket och ger på så sätt mer makt till enskilde medborgaren, öppnar för aktiv förvaltning och investeringar. (nästan så man skulle kunna likna med Mauds "alla borde ha f-skattesedel förslag 🙂 )
Det är skönt att läsa att det bara är att köra på och liberalisera och pressa ut maximalt. Nog växer ekonomin men jag har aldrig fattat poängen med det om det inte blir en välstådsökning som man absolut inte kan ifrågasätta. Var det inte BEn som skrev att enligt vår trovärdiga statestikl kostade en ny amazon, om den fanns idag , 110k. Men en v70 går på 300+. Nu ska jag få höra om utvecklig, men, se, det första jag lärde mig när jag donade med aktier var "pengar är pengar – de ska vara riktiga pengar". Det gick ju lika bra att åka amazon. Faktum är att jag tycker v70 år en trång bil. Så är de flesta, enbart mb-e-klasse och skoda superb fyra feta tyskar kan åka med värdighet i. Men de var väl inte feta 1965…
Det är en konstig sida detta. Häften satsar på egen lökodling, den andra tror som de vore medeltida katoliker på "lösningar".
Så här ska man rösta om man har Enskild Firma:
http://www.momsens.se/vilket-parti-bor-en-smaforetagare-med-enskild-firma-rosta-pa-i-valet