De svenska kommunerna sitter på en pensionsbomb om 216 miljarder SEK (GSEK), som inte vare sig är bokförd som skulder eller avsättningar i balansräkningen. Istället för att bygga arenor för miljardbelopp skulle kommunerna kunna ta tag i detta skuldberg.
Pensionsbomben 1998 – 2012 |
2011 – 2012 planade dock pensionsbomben ut och växer inte längre. Överlag har man blivit bättre sedan 2007, men skuldberget minskar alltså inte. Varifrån man ska trolla fram dessa pengar kan man fundera över.
Framöver kommer allt mer av befintliga kommunalt anställda att gå i pension och pensionsbomben blir ett allt akutare problem.
Dock varierar det förstås från kommun till kommun.
Bäst i klassen är Höör med 4 542:- SEK per kommuninvånare i pensionsbomb och följs av Åstorp med 8 997:- och Knivsta med 10 208:-. Andra topplaceringar är Trosa, Vaxholm, Vrämdö, Sjöbo, Vellinge och Kävlinge.
Sämst i klassen är Gotland (efter kompensation för landstingskommunal verksamhet) med 44 000:- SEK pensionsbomb per kommuninvånare. Därefter verkar Norrlandskommuner helt dominera. Pajala 41 513:-, Sorsele 39 173:-. Åsele, Gällivare, Bräcke, Övertorneå, Kiruna, Jokkmokk, Lycksele, Härjedalen, Dorotea osv.
Medlet för svenska kommuner är 24 524:- SEK per invånare och medianen är 23 978:- eller snittet av Osby och Falköping. Graf nedan. Klicka på grafen för att ladda ner grafen som PDF, så ni enkelt kan fritextsöka efter kommunnamn.
Dessa icke bokförda pensionsskulder bör förstås läggas till tidigare redovisade bokförda skulder hos kommunerna. Med en bokförd medelskuld på 30 913:- SEK för kommunerna, så ska skulderna generellt öka med 79% till 55 437:- SEK per invånare när man även tar med pensionsbomben.
24 kommentarer
Visst…
Gammalt känt faktum…
Skjut problemen på framtiden!
Finns några kommuner och Landsting som bokför (och har fonderat till) sin pensionsskuld.
Linköping, Jönköping och Östergötland bland annat.
Vad bra. Då finns det resurser att ta av och fördela till andra kommuner och landsting. Jämlikheten framför allt!
@Ronny Paulsson
Om det vore så skulle det ju vara till gagn för en kommun att bokföra pensionsskulden eftersom kommunen därmed skulle få det sämre på pappret och därmed skulle få ta del av omfördelningen mellan kommuner.
"planade ut" 2011-2012 är väl för tidigt att säga. Även tidigare har pensionsskulden stått still något år för att sedan öka igen, om man ser på ditt diagram. Behövs väl bara en lågkonjunktur 2014 eller 2015 för att den ska öka igen.
Ja någon pension kan de kommunalanställda inte se fram emot. Några arena-biljetter kanske kan erbjudas istället.
Tja vi är samma land som Italien nu och snart blir väl den gamla romerska seden med kombat-tanter på arenan gångbar igen. Vinst – livstids pension.
Vi ska väl ha ekonomisk tillväxt i all oändlighet så vi behöver inte avsätta så mycket pengar nu för att försörja oss i framtiden, tillväxten hjälper oss!
KG
Så här ser det ut i min kommun, Intäkter ca 1000 miljoner 550 av dessa är skatteintäkter resten statsbidrag+diverse avgifter ex.vis vatten. Kommunen har minskat från 20 000 innevånare 1970 till nu ca 15 000. Pensionsskulden är ca 260 miljoner.
Cornu vad innebär det för framtida kommunalskatt?
Jan Jörnmark har skrivit en del om det här. Miljonprogrammen byggdes för pensionspengar och de är en väldigt osäker säkerhet för mången kommunal pensionsskuld.
http://skapandeforstorelse.se/?page_id=1229
Det är genialt uträknat, man drar ner på budgeten till sjukvården så att man inte har resurser för att förlänga livet för de stackars pensionerärna. På så sätt blir skuldberget mindre.
Vad innebär en pensionsskuld på 25 000 per innevånare?
Är det årligt belopp eller är det summan som inte är fonderad för framtida pensioner.
Räknar med 20 år som framtid. Det ger en utgift av 1250 per innevånare och år. Eller om man nallar på kommunens löneskatter så kanske det blir ca 1000 per månad. En summa man kan rulla framför sig.
Dagens löntagare till dagens pensionärer.
Jag är också lite fundersam till hur pensionskulder skulle hamna i kommunernas bokföring. Är inte reglerna samma för kommunen som för andra arbetsgivare? De skulder som isf bör uppstå är just "bara" premier som tjänats in under året och betalas först nästa år. När det blir dags för pension så är det väl inte från kommunen man får pensionen?
Sen kan man ju fråga sig om hur vanligt det är att kommunerna verkligen följer god redovisningssed och redovisar/värderar skulder och tillgångar enligt reglerna. Ett par artiklar har nu mer eller mindre hävdat att man sysslar med kreativ bokföring ute i kommunerna.
Nej kommun o Landsting har andra regler.
Dom lånar av sina fonderade pensionspengar kan man säga och betalar pension från driftsbudgeten.
Var GP eller nån som kom på detta fiffiga sätt att låna pengar utan att få skuld !!
@Nils Lindholm
Vad finns det för stöd för att kommun och landsting har andra (bokförings)regler?
Om det nu är så att kommun och landsting betalar ut pension till tidigare anställda (kanske var det som du menar med andra regler?) så är det ju så att de genom att ha anställda förbinder sig till framtida utbetalning av pension – en skuld uppstår därigenom i ordets rätta betydelse. Om man då "lånar" från fonderade pengar så uppstår inte skulden utan skulden är redan där – man tar bara av de pengar som man hade tänkt betala skulden med.
När det gäller GP så är det ju lite annorlunda eftersom det faktiskt är staten (via statlig myndighet) som normalt är den som betalar ut pensionen – åtagandet att betala ut pensionen ligger alltså inom ramen för statens ekonomi och konsoliderade balansräkning (jag antar nu att kommunanställda och landstingsanställda inte får pensionen från deras tidigare arbetsgivare).
nåja, det är nog ganska klokt av kommunerna att inte fonders massor av pengar, så fort det finns pengar så vill någon ha dem, staten eller nästa majoritet.
Fast nu handlade det om skulder och inte tillgångar – snarare vill man inte visa sanningen om hur illa ställt det är i kommunekonomin..
Alternativet hade ju varit att i förväg sätta av massor av pengar i fonder till kommande pensioner. Men en inte ovanlig uppfattning bland kommunpolitiker är att när man gör på detta viset kommer det förr eller senare att komma någon som vill lägga vantarna på dessa pengar, exempelvis staten när det underskott i statskassan, eller nästa majoritet som vill bygga något stort, eller sänka skatten med hänvisning till att det finns mycket pengar i kommunen.
Politiker är liksom andra människor drivna av situationens logik. Ofta leder den logiken till att det faktiskt är mer rationellt och bättre att ha en skuld än en tillgång.
Eller för den delen kommunsammanslagningar som under stor del av nittonhundratalet varit en levande diskussion eller hot/möjlighet. Den kommun som då fonderar pengar kan komma att bli förloraren när påsarna slås ihop.
Pensionerna har mer betraktats som en försäkring än ett framtida åtagande. Det är ju inte många som sparar ihop till en kommande villabrand heller, man litar på att kollektivet ska kliva in när olyckan är framme. Samma med pensioner, man räknar med att kollektivet (de yngre) ska betala de äldres pensioner. Skulle vi istället gå över till ett pensionssparande där verkligen hela pensionen sparas ihop under en livstid skulle det få oöverskådliga konsekvenser för ekonmin. Exempelvis skulle inom kort alla världens företag bli ägda av pensionstiftelser (vilket kanske är på väg att hända?). En hårfin skillnad från Marx idéer. Folket äger samtliga produktionsmedel =)
Brålanda förlorade, Vänersborg vann.
Långshyttan förlorade, Hedmora vann och fick ny gatubelysning en gång i tiden.
Valkretsarna i Sverige är snygg planerade så att miljonprogramskomplexets innevånare blir i majoritet och röstar fram några som sedan styr upp det stora omlandet till egen vinning.
Fy faan vad reaktionärerna varit försoffade i hela Sveriges efterkrigstid. Hur kan det ha blivit så?
@Henrik Persson
Om jag har bokfört en skuld på många miljoner så blir jag bara glad ifall någon kommer och tar den från mig – det verkar finnas folk i allehanda grupperingar som verkar tro att skulder är något bra att ha…
och vargen kanske kan ta några bärplockande pensionärer det kanske är det som söders alla lattesippande miljöhipsters har i åtanke när dom tvärsäkert uttalar sig om vilka otroliga vinster vargen genererar
Pensionskuld ……..
Fixar sig trots taskig ekonomi då de flesta kommuner är med i kommuninvest med solidarisk borgen.
Härligt!
@Analytikern
Det förutsätter ju att det finns tillräckligt med kommuner som klarar av att betala…