Via Schibsted/SvD kan vi läsa att arbetsgivare och fack förhandlar om att avskaffa LAS för tjänstemän via ett nytt avtal. Äntligen ser denna socialistiska pålaga ut att vara på väg bort, där kompetens och lämplighet för jobbet ska vara den nya garantin för att få behålla jobbet och inte hur länge man jobbat någonstans.
Naturligtvis kommer många tjänstemän som gissar sitt jobb, eller rent av är direkt inkompetenta, att bli riktigt oroliga här. Men det finns en enkel tröst och lösning – det är bara att gå ur facket, så omfattas man inte av avtal mellan fack och arbetsgivare.
En klar fördel är att vi får bättre och mer dynamisk rörlighet på arbetsmarknaden. Inte för att inkompetenta får sparken, utan för att folk inte behöver tveka över att byta jobb, då de ändå inte skyddas av LAS och inte ger upp en trygg plats i LAS-kön för att vara den första som får sparken.
LAS har överlevt sig självt. När majoriteten av svenskarna jobbar som tjänstemän, så är vi inte längre utbytbara mutterdragare, utan unika individer. LAS är en belastning för svenska företag och möjligheten att ordna arbetstillfällen.
Sedan kan man förstås, som alltid här på bloggen, fundera över vad ett avskaffande av LAS för (högavlönade) tjänstemän skulle ha för påverkan på bankernas vilja att låna ut pengar till bostadsbubblans bostadsköp i våra storstäder… Kanske sitter inte nedgrävda tjänstemän längre så säkert på sina arbetsplatser?
51 kommentarer
Men… att ha kompetens och lämplighet för jobbet… det är ju inte socialism? Jag fattar ingenting.
"Naturligtvis kommer många tjänstemän som gissar sitt jobb, eller rent av är direkt inkompetenta, att bli riktigt oroliga här. Men det finns en enkel tröst och lösning – det är bara att gå ur facket, så omfattas man inte av avtal mellan fack och arbetsgivare."
Bortsett från att ordningen (väl?) är sådan att även oorganiserade anställda även omfattas av kollektivavtalet. I vilket fall som helst så är det ändå samma fack som får förhandla om att undanta den oorganiserade från turordningslistan eller inte.
Det har väl heller aldrig varit omöjligt att frångå LAS? Har aldrig varit fackligt aktiv, men när det förekommit övertalighet verkar det ha funnits en "standardtaxa" för att göra sig av med folk.
@Ben Dover
Ja, antingen kommer man överens med facket om att frångå LAS eller så gör man det ändå. Bägge metoderna kräver kanske att man "betalar" för sig, men definitivt gör den andra det.
Skillnaden mellan metoderna är att ifall man gör upp med facket så är det känt på förhand vad det kommer att kosta medan ifall man bara frångår LAS ändå så kan det komma att kosta mer än man räknat med (isht ifall det är en fackansluten som har drabbats).
Sedan ett tiotal år kan man lagligen undanta två anställda från turordningen också.
Det är jättenkelt att kringgå LAS – man skapar ett dotterbolag och tvingar alla oönskade att skriva på att de numera jobbar på "dotterbolag AB". Sen varslar man alla på "Dotterbolag AB" och ingen kan söka nägra tjänster i "Moderbolag AB" då de inte tillhör samma juridiska enhet. Vill de inte skriva på sitt nya anställningsavtal så upphör deras anställning med omedelbar verkan.
@Prozenth
Riktigt så enkelt är det inte – det finns regler som hindrar att man försöker med "kreativa lösningar" utan det är bara till att förhandla med facket och få dem att gå med på undantag från turordningen (man måste ju ändå förhandla med dem pga MBL).
LAS är i praktiken redan borta och har varit så i 10 år eller så, åtminstone för större företag. Det har varit en förhandling mellan fack och arbetsgivare vid varje nerdragning där det normalt kostat en del extra för arbetsgivaren att kringgå LAS, t.ex. 6-12 månaders extra lön för den som sparkas. Sen några månader senare anställer man igen. Jag ser det som ett sätt att trimma eller förädla humankapitalet att med jämna mellanrum sparka och anställa. Även om man ibland undrar över varför vissa får sparken så kommer det förmodligen i längden att ge resultatet att de som återstår i genomsnitt har högre marknadsvärde än de som fick sparken, men inte nödvändigtvis med en lön som motsvarar marknadsvärdet.
7 av 10 nya arbetstillfällen som skapats sedan 2006 har gått till utlandsfödda, rapporterar SVT. Det här är ett steg för att snabba på processen. Arbetsgivare gillar ingenjörer med ingångslön på 20 000 kr per månad. Elektriker som tjänar 15 000 kr per månad. Läkare med specialistutbildning, som tjänar 35 000 kr per månad osv. Det är helt enkelt så att du blir mer kompetent om du är billigare, enligt svenska arbetsgivare, därför ska det inte finnas kvar några svenskar på arbetsmarknaden, ja om de inte är beredda att bli kompetenta dvs. 😉
Ett av världens mest produktiva och lysande folk, slocknar nu, likt en supernova på natthimlen. EU, massinvandring och övervakningssamhälle. Att avskaffa LAS är bara en del av processen, rasister är de som kräver en bra lön, ett tryggt samhälle, en anställning på schysta villkor – där avståndet mellan arbetsgivare och anställd inte är ljusår. En god människa, är den som gillar massarbetslöshet, våld, massuppsägningar och lönedumpning. Då är du en duktig liten fårkunge. Oj vad pappa Reinfeldt är stolt över dig då. Duktig idiot. 🙂
Det är bara att buga och bocka medan det svenska samhället långsamt slits sönder av dessa inkompetenta nyliberaler, med Reinfeldt och Borg i spetsen. Dessa tomtar har inte gjort någonting rätt sedan de fick regeringsmakten. Vi kan bara hoppas att det blir regimskifte 2014. Svenskar, vakna!
Regeringsskifte till vad?
Om du tror att de andra tomtarna är bättre så är du helt ute i det blå.
Nej det enda man kan göra nu är att överge systemet och se till att bidra med så lite resurser som möjligt till samhället och invänta kollapsen. Rösta kan man skita i.
@Gunnar Ivarsson
Kan det bero på att 7 av 10 arbetslösa var utlandsfödda eller något ditåt? De nya arbetstillfällena som nämns avser ju de som gått från arbetslöshet till anställda om jag förstod artikeln rätt (de nämner trots allt att arbetslösheten bland utlandsfödda är större).
Sluta nu upp med verkligheten, det är klart att det finns en massa kulturmarxister och genuspedagoger som håller på och konspirerar för att anställa en massa nordafrikaner för softa jobb som att provsmaka rysk kaviar eller testa sängar.
@ Anonym, andelen utlandsfödda bland arbetslösa är 36 %, ändå går en förkrossande majoritet av alla nya jobb som skapas, 70 %, till utlandsfödda.
@Anonym
Det kan också vara så att dessa dessutom är mer angelägna att ta en anställning som busschaffis än infödda. En anledning kan ju t.ex. vara att de inte är etablerade på arbetsmarknaden och därmed inte har tillgång till A-kassa.
Det är klart att en ingenjör kan få 20.000:- i månadslön, om hen tar jobb som skoförsäljare.
….och vilken sorts jobb handlar det om?
Är det samhällspengar till hittepåjobb så är väl saken mer en fråga om vilket konto som skall belastas.
Med tanke på att 50% av invandringen är arbetskraftsinvandring (inom och utom EU/EES), så är det väl inte så konstigt att massvis med invandrare får jobb?
Ja, om man räknar en individ med 1 timmes arbete i veckan som "icke arbetslös" enligt Ullenhag et al.
I artikeln som jag hittade så har jag för mig att det figurerade någon som blivit busschaffis så jag tror inte det rör sig om hittepåjobb.
Källapådet, som det brukar heta.
Som Prozenth skriver, politikerklassen kallar någon som "sysselsätts" i en timme per vecka som arbetande och därmed som deltagare i arbetskraften.
Slirigt.
@Sverigeakrobat
Från DN till exempel:
"Tre av fyra nya jobb som skapats sedan 2006 har gått till utrikes födda, visar siffror från SCB.
Bakom uppgången ligger främst ökningen av olika sorters servicejobb. Men arbetslösheten bland utrikes födda har ändå ökat under perioden. "
"Enligt Tord Strannefors har många av de nya jobb som skapats tillkommit i den privata tjänstesektorn där invandrare traditionellt haft lättare, eller i alla fall mindre svårt, att få jobb."
Det låter inte som att det är hittepåjobb och det låter inte som att det är någon en-timme-per-vecka-jobb heller.
Ursäkta min misstro, men min absoluta övertygelse är att politikerklassen har en uttalad vilja att i dessa sammanhang skönmåla i den omfattning det är möjligt. Därför min undran om ett jobb i dessa sammanhang är ett jobb i den allmänna meningen eller om det är pysselsättning för samhällspengar.
@Sverigeakrobat
Mer från DN:
"– Hotell och restaurang har till exempel ökat kraftigt. Det gäller även personliga tjänster som massör, frisör, gym, fotvård; allt som har med personligt välbefinnande att göra. Men även mer kvalificerade jobb som till exempel läkare har ökat, säger Strannefors."
Om du nu kallar dessa jobb för pysselsättning för samhällspengar så får man ju fråga sig hur ett jobb som INTE är det ser ut.
Jag viker mig och misstänker inte längre politikerklassen för att vilja skönmåla invandringen.
…och inte MSM heller, för den delen.
Fler och fler hål börjar bildas i bubblan. Nu minskar SEB möjligheten ytterligare nåt pinnhål för förstagångsköpare att komma in i pyramidspelet.
http://www.di.se/artiklar/2013/11/25/seb-bromsar-bolanen/
Fasen, betyder detta att jag måste börja arbeta??
Ser det som positivt, finns många som borde kunna få gå pga. inkompetens. Där jag arbetar är vi 40 stycken "tjänstemän", 20-25 av dessa kan man sparka och anställa 5-10 stycken utbildade som faktiskt vill arbeta och få ut bättre kvalitet..
Den ofantliga sektorn är ett ekonomiskt svart hål för staten – i praktiken är den offentliga sektorn enbart en förlängning av arbetsförmedlingens oförmåga. Någonstans måste ju alla oanställningsbara stoppas in eller så får de jobb som arbetsförmedlare. Det är väldigt ironiskt att arbetsförmedlingen misslyckas med sitt främsta syfte men egentligen är det inte speciellt konstigt 🙂
Verkligen, den offentliga sektorn skulle kunna vara så brutalt (ja just det, brutalt!) effektiv samt billig i förhållande till vad den levererar om det inte dumpades arbetsskygga människor i den. Jag har kommit till den punkt att jag faktiskt söker nya jobb då jag inte mår bra av det jag upplever på min arbetsplats – allt från inkompetens (då pratar vi inte om att man valde konto 4021 istället för 4020 av misstag, vi ligger på en nivå att intäkter kan man minsann bokföra på kostnadskonton och vice versa då
"namnet på konton passade bäst till detta"
"jaha diffar konton i banken mot redovisningen på x miljoner? äh, de har de alltid gjort, ingen stor sak, det försvinner med tiden"
"bryter vi mot god redovisningssed/Svensk lag? nä de kan inte stämma, vi har alltid gjort såhär, berit visade mig detta 1996 och hon visste minsann vad hon höll på med"
"hittade ni en kostnad på 10 miljoner? som folk har gjort fel? äh, bara ta de på resultatet, det är ändå ingen som märker det"
"återsöker vi inte ? äh, det är bara jobbigt" (diskussion om få tillbaka projektmedel på 800 000 sek."
"Oj har vi gjort fel med momsen? Det visste jag inte, jag har bara gjort som jag har blivit tillsagd (åtefår 22 miljoner i moms som en kommun kan återsöka"
"Hejsan Skolverket! Ni betalade ut 500 000 SEK till oss för ett matteprojekt, nu har vi sett att det är 200 000 SEK kvar som skall återbetalas till er enligt avtal." "Jaha, där ser man, men ni kan behålla dem, vi gör ändå inga uppföljningar på det så det behövs inte"
Och allt jag (eller vi, är ~7 personer av 40 som söker nya jobb här nu) är att man skall göra rätt.. Och det kan inte vara så himla svårt.. Eller? 🙁
Njaha, kan ju inte ta exakt samma exempel, men andra milt sagt slående, från min tid på det väldigt stora privata bolaget. Varför tror somliga att privata företag skulle vara så mycket klokare och effektivare?
Självklart finns det inkompetens överallt. Det är något som alltid kommer finnas , av oliak skäl.
Det som gör det värre, i mitt fall (kan jag tycka), är att alla problem MED lösningar är lyfta till samtliga men inget händer. Svaret på många lösningar är "Nej man vi kan inte göra så, de kan bli ledsna, de vill juh bara väl".. Det var svaret på en fråga där den som är ansvarig för redovisningen (men har inga mandat för att driva förändringar..) föreslog att hon höll ett par internutbildningar i hur man skall tänka i kundres och levres. Men icke, de kunde såra , de som arbetar med redovisnings men har ingen utbildning öht, känslor.
Men men, det finns nog lika stora problem överallt. Kan docka tycka det är värre i den offentliga sektorn då det inte är "egna" pengar som försvinner i det blå.. Det är pengar som kan läggas på t.ex. barn som behöver stödlärare, äldre som behöver bättre mat, etc etc etc.
Klart att det är så, inblandade personligheter har betydelse och man får vara flexibel i grannsämjans namn ibland. Men när det börjar hända saker som gör att bokföringslagen kan bli missnöjd finns det ju anledning att agera innan det eventuellt kommer en revisor som gör mer på jobbet än att lyfta arvode!
Efter att ha jobbat på olika ställen som CivIng-konsult så ser jag en okunnig, lat, jobbhatande, äldre medelålders man, när jag hör ordet "tjänsteman". Det är på sin tid att de antingen skärper sig, lär sig eller byter jobb. Sitta och fika hela dagen och sen pilla lite i Excel och gå på lite möten är inte att jobba och göra nytta. Minst hälften av arbetsplatsen på stora välkända svenska företag befolkas av dessa "tjänstemän" i Sverige.
Jag tror att Thomas Sowell har rätt i sitt påstående att människor i grunden är rationella och reagerar på de incitament som organisationen omkring dem skapar. Så om du har rätt i dina observationer (som jag personligen inte delar) så ser jag att det huvudsakligen är ett ledarskapsproblem. Bra ledare kan skapa förutsättningar för sina arbetare att vara vilja vara produktiva och effektiva utan hot.
Kompenteta personer gör karriär i svensk industri och kommer att göra det även fortsättningsvis oavsett lagstiftning. Det som lär hända när tryggheten minkar är att viljan att dela med sig kunskap och information minskar. Det kanske är det du blivit utsatt för på dina uppdrag redan idag.
Rätt hyfsad beskrivning faktiskt!
Cornu, nu är det dags att göra strängare faktakoll: Dels (1) förnekar ju en av de inblandade parterna uppgifterna i Arbetet, dels (2) kommer även icke-fackmedlemmar även fortsättningsvis vara bundna av de turordningslistor som kollektivavtalsbärande fack och företaget förhandlar fram enligt MBL. Så detta inlägg är nog lite väl överdramatiserat!
man ska som sagt inte kolla upp en bra story, vilket inte minst vår vän cornu anammat
Föll på eget grepp: "förhandlar fram enligt 2 § 3 st. LAS", skall det vara.
Som bekant (?) leder otrygga förhållanden till att folk biter sig fast vid de arbeten de har och riskerar ogärna att pröva något nytt som ju kan vara ett misstag. Är man en medelålders person utan bra kontaktnät flyttar man inte så gärna på sig, man vet vad man har …
@Björn Nilsson
Å andra sidan så leder trygga förhållandet som LAS kan antas innebära att man biter sig fast för att man arbetat sig ner i uppsägningsstacken – att pröva något nytt och därmed bli sist-in=först-ut kan ju vara ett misstag.
Helst ska man vara bolånetorsk med villa, fru, barn, husvagn och med ett spelberoende. När det sistnämnda övergår till alkoholberoende börjar personen att bli obehaglig för arbetsgivaren men inte innan dess. Att man är ett mähä, ryggradslös eller saknar ambitioner är bara ett plus i kanten. Att bli fistad mellan 08:00 till 17:00 på arbetet varje dag är alla bolånetorskars dröm – de har ett arbete iallafall.
Jag studerade vid ett tillfälle arbetskort för nyanställda på ett jättestort bolag. I början av 50-talet fanns inte LAS, men det fanns gott om arbeten, och personer i tjugoårsåldern kunde redan ha tre-fyra-fem andra arbeten bakom sig när de började på jättebolaget. Det fanns möjligheter att test runt, det är en god sak, och en annan är att många i den generationen fick något väldigt bra, nämligen allmänna erfarenheter av arbetslivet, att helt enkelt kunna fungera bland andra människor i olika situationer. En del kunde stabilisera sig på en arbetsplats och kanske gå den långa vägen mot höga poster. Finns den möjligheten idag, när folk skall vara skräddarsydda för jobben direkt?
Hej Cornu,
Även om du inte är fackligt ansluten så gäller de kollektivavtal som arbetsgivaren tecknar med fack-förbundet/förbunden även dig som oorganiserad. När jag ser att det skrivs den här typen av felaktigheter i ämnen som jag själv är väldigt insatt i blir jag lite orolig över trovärdigheten i andra ämnen du skriver om som jag inte är insatt i på samma sätt.
Inget illa menat!
Din replik är sk härskarteknik även om du inte menar illa.
Anonym har helt rätt och detta förändras så klart inte om vederbörande använder sk härskarteknik eller inte.
Vad kallas det för när man anmärker och angriper en tekinkaliet hos motståndaren i stället för att argumentera i sakfrågan?
Det kallas ocornumentera. 😉
Hmm, härskarteknik?
Trist att man ses som en "motståndare". Frågan kvarstår dock i lika hög grad efter samtliga kommentarer.
Hade jag möjligtvis fått ett vettigare svar om jag formulerat frågan på ett annorlunda sätt?
/
Anonym som ställde frågan
Om du hade skippat den andra meningen som bara är din svepande och än så länge (något) okonkreta reflektion, den meningen var bara ämnad för dig och ditt ego – att ta med i ditt vidare botaniserande på bloggen. Sånt förstår tom jag som bara är en ilsken berzerk.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.