Här redovisas de kommuner som har absolut störst inrikes flyttningsöverskott, dvs de kommuner som attraherade flest redan boende i landet, förenklat kallat “svenskar” i rubriken, under 2012. Siffrorna är som procent av befolkningen och källan är förstås SCB.
Topp 50 inrikes flyttningsöverskott
år 2012. Data: SCB |
Landets absolut populäraste kommun är Sjuhäradsbygdens mikrokommun, Bollebygd, en av landets allra minsta kommuner. Vilket förstås är relativt enkelt att uppnå som mikrokommun.
På andra plats hittas Strömstad vid gränsen mot Norge, men det handlar alltså inte om invandrande norrmän, utan om personer som redan bor i Sverige, som flyttar till Strömstad.
På tredje plats hittar vi Knivsta, som alltså attraherar invånare, tack vare, eller trots, sin realistiska hållning till peak oil. Vän av ordning kan annars konstatera att både Knivsta och Bollebygd, liksom femteplatsen Strängnäs, ligger precis utanför Stor-Stockholm respektive Stor-Göteborg.
Av Stor-Stockholms tjugosex kommuner hittar man tolv tretton (missade Norrtjälje, som inte har ändrad färg i grafen) på listan över de 50 populäraste kommunerna att flytta till. För Stor-Göteborgs tretton kommuner hittar man fem på listan. Stockholm självt ligger på 50:e plats.
Populärast i Stor-Göteborg är de lite mer avlägsna kommunerna Stenungsund och gräddhyllan Kungsbacka. Även kommuner precis utanför Stor-Göteborg som toppnamnet Bollebygd och Varberg hittas här, där Varberg är landets 14:e populäraste kommun, steget efter grannen Kungsbacka.
Populärast i Stor-Stockholm är Sundbyberg, följt av Nykvarn, Täby, Nynäshamn, Vallentuna och Ekerö. Undantaget Sundbyberg handlar det alltså om kommuner lite längre bort från centrala Stockholm.
Inrikes inflyttningsöverskott
för landets 50 största kommuner |
Tittar man istället på de femtio största kommunerna och ignorerar mindre kommuner med bättre chanser att öka sin befolkning och vara attraktiva för inhemsk flytt, blir bilden annorlunda.
Bland de 50 största kommunerna är gräddhyllan Kungsbacka populärast, följt av grannen Varberg. På tredje plats hittar man Täby, följt av Västerås och Norrtälje. Då Kungsbacka låg på plats tretton ovan är landets tolv populäraste kommuner mindre kommuner.
På listan över landets 50 största kommuner har fjorton ett negativt inrikes flyttningsöverskott. Här hittar man Stor-Stockholms Botkyrka, Södertälje och Haninge. Låter som sk white flight. I Stor-Göteborg hittar man bara Mölndal bland de som har negativt inrikes flyttningsöverskott.
Lustigt nog råkar både Bollebygd, Kungsbacka och Varberg vara grannkommuner till mig.
Möjliga slutsater är att det är kommuner runt randen av våra storstadsområden som attraherar mest inrikes inflyttning. Inrikes flyttande söker sig alltså till storstadsområden, men en bit bort från själva storstaden. Bland förklaringarna kan vara att orterna en bit från storstadsområdets centrum har lättare att ordna ny mark för exploatering, alternativt är lite mindre och därmed mer flexibla. Eller så vill folk ha storstadsområdets fördelar, men bo i vad man uppfattar som en småstad. Titta bara på hur centrum ser ut i Kungsbacka eller Varberg, med låg klassisk småstadsbebyggelse i de centralaste delarna, kombinerat med villamattor i olika former nära, rent av med gångavstånd, centrum. En annan förklaring kan vara att man återigen får storstadsområdets fördelar, men till mycket lägre pris, om man bosätter sig kring randen av storstadsregionen. Dessa kommuner kan också få en skjuts i statistiken, då de som utpräglade villakommuner kanske får se äldre par med utflugna barn sälja villan och in flyttar barnfamiljer med barn, vilket direkt ger ett netto: 1-2 personer bort, 3 – 6 personer in i samma bostad. Här finns en möjlighet att titta på inrikes inflyttningsöverskott för personer i specifika åldersintervall, vilket lämnas som en övning till läsaren.
Vad som också är slående är att inga av våra utpräglade klassiska universitetskommuner är med på listan över top-50 för hela landet. Vare sig Linköping, Uppsala eller Lund finns med där, även om de förstås är med på listan med endast landets 50 största kommuner.
17 kommentarer
Kommunerna är förfärligt glada om de växer men verkar inte ha någon idé om att de kan förlora något på att bli allt större. De har inga idéer om någon lagom storlek. Mer är alltid bättre. Så om Kungsbacka blir stort som Mumbai så är det en hit, i våra mentalsjuka politikers värld.
Dilemmat med kreditbaserad tillväxt – man måste växa för att kunna betala räntorna…
Kommuninvånare däremot vill alltid vara sist in.
Köpte man en nybyggd villa för två år sen så kan man ändå protestera mot planer på ytterligare villor.
Eller, för den delen, utbyggnader av serviceinstitutioner som är en direkt konsekvens av ökad befolkning. Även om utbyggnaden var detaljplanerad när man köpte huset.
Tror att din slutsats om att ha tulipanarosen storstad/småstad samtidigt stämmer bra. Sammanfattades av någon folklivsforskare för några årtionden sedan som att "svensken" vill bo i en röd stuga i en skogsbacke vid en sjö omgiven av ängar och susande skog samt belägen på Sergels Torg i Stockholm.
Eller så var det Birger Schlaug som sade att han ville bo på en fjälltopp i Stockholmsskärgård.
Det här är ju bara för roligt. Du borde börja med Standup, Cornu!
"Lustigt nog råkar både Bollebygd, Kungsbacka och Varberg vara grannkommuner till mig."
Ta det inte personligt bara;)
"Cornucopia flight" till grannkommuner?
Känner att det är dax att flytta lite längre ut på landet, dock på bekvämt avstånd från Göteborg c:a 35 min, så man kan gå på Liseberg någon gång. Finns egentligen inget i stan man behöver för att klara sitt dagliga det mesta finns på mindre orter, dock kan jag förstå att ungdomar gärna vill in till stan med det utbud som finns av krogar och annat. Vill man till en storstad kan man ta planet till London eller någon annan stad.
Att man väljer kranskommunerna kan också ha att göra med att det är så inibomben svårt att hitta en mer centralt belägen bostad till rimligt pris.
Svårt? Bara ställa sig i bostadskö och vips så har man ett erbjudande efter ca 25 år.
Cornu tar upp det, men först efter att en massa andra mindre realistiska anledningar listats:
"En annan förklaring kan vara att man återigen får storstadsområdets fördelar, men till mycket lägre pris, om man bosätter sig kring randen av storstadsregionen.
Självklart är det så. Money talks.
Där är en rimlig anledning till varför man bör förvänta sig en viss prisbild på centralt och perifert boende. Anledningen till att man får det till lägre pris är för att man ju trots allt kan förväntas ha lite längre till centrum – eller uttryckt annorlunda att man förväntas få betala högre pris i centrala delar.
Att folk väljer att flytta till kranskommunerna kan bero på att det finns vikande betalningsförmåga. Eller så är det helt enkelt så att det är i ytterkanten som en stad har mest möjlighet att expandera (av den enkla anledningen att det redan är fullbyggt på många centrala ställen). För att kunna flytta in mer än det flyttar ut så krävs ju att man ökar antalet lägenheter (eller trångboddheten).
Intressant med Skellefteå kommun i den andra uppställningen med de 50 största kommunerna. Har för mig att det är en av Sveriges rikaste kommuner och i det perspektivet är det lite intressant att folk ändå drar.
Men det är väl de som tröttnat på hockeyn och skotern och som vill träffa en människa av kvinnligt kön som fått nog?
Bor själv i Haninge, och det byggs både villor och lägenheter i de fina attraktiva områdena, så om det är nettoutflyttning så är det i så fall från "getto"-områdena, d.v.s. förmodligen inte white flight. Å andra sidan, mindre än 0,2% är väl ungefär 0%.
Enligt storsilade planer ska Stockholm [län] växa med 600000 personer år 2030. Nuvarande invånarantal = ca 2,1 miljoner. Gissa om ”Förbifart Stockholm” är med i de planerna. Jag har svårt att tänka mig att man med flyttningsnetto övriga Sverige kan uppfylla det målet, även om Sverige lär vara det land i EU som har den kraftigaste urbaniseringen, vilket inte är att förvåna med tanke på dagens landsbygdspolitik.
http://www.swedishwire.com/business/15789-stockholms-growth-a-big-draw-for-airlines-
Förtydligande:
"Enligt storsilade planer ska Stockholm [län] växa med 600000 personer [fram till] år 2030."