Hösten är här. Gårdspysslet har ändrat karaktär.
Sommarens utemöbler är inplockade tillsammans med annat som hör sommaren till. Det har städats i maskinhallen.
Gräset har klippts för fjärde gången i år. Nåja, tredje gången, en av vändorna var slåtter för hö. En fördel med att inte ha några grannar som ständigt hänger över axeln är att man inte måste slita ut sig bakom gräsklipparen.
Ladan är fylld med hö inför vintern. Vedboden är fylld med ved, även om en del ligger kvar tryggt i torkarna.
Och sommarens produktion har börjat tas in. De första lammen har slaktats och vilar nu i frysen efter hängmörning. Lammskinnen har gått iväg till Donnia, även om det blir en sändning till innan besättningen är nere på vinterstorlek.
Grönsaker är bärgade, undantaget för det man kan behöva den närmaste månaden. Nytt för i år är att jag förvällt drygt tio kilo zucchini/squash och fryst in, med okänt resultat. Ska tydligen gå att göra enligt vissa. Annars har vi fortfarande färsk squash till frosten slår till.
Potatisen har bärgats och vilar i matkällaren.
Och det börjar bli svalt om kvällarna.
Lite suddiga iPhone-bilder nedan.
Asterix i viltsäck för upphängning i matkällaren. Finns risk för möss som gnager på skalen, men genom att hänga potatisen i säck har jag sluppit det problemet de senaste åren. |
Några knölar Asterix. |
Fortfarande rätt frodigt bete. Odlingar i bakgrunden, man kan skymta solrosorna. |
Maria. En del gick rakt in i kylskåpet, medan större delen gått ner i matkällaren. |
Så här blev den nya lilla krydd- och köksträdgården. Kryddor, mest rysk dragon, i förgrunden, sticker upp lite lök bakom. I övrigt ser man en zucchiniplanta och i bakgrunden går det att skymta sockerärtor. |
Så här såg det ut i våras. |
18 kommentarer
Kan man se någon reaktion från boskapet när ett antal medlemmar helt plötsligt är borta?
Nej. Det är som minst (=noll) stress att avliva dem mitt i flocken. De får godis. En av dem trillar omkull. Ingen stress, ingen som ropar på mamma eller kompisar. Resten fortsätter äta i godan ro, kanske luktar lite på kompisen som verkar somnat i gräset, går därifrån.
Inget som har torkat ens denna ganska regnfattiga sommar?
Jag har sett en del döda träd i nordvästliga, sjönära lägen och undrat varför de haft svårare än andra träd att klara sommaren.
Sörmland har det sämsta svampåret sedan istiden som någon uttryckte det.
The silence of the lambs Slaktar du själv?
Naturligtvis.
Tar du tillvara allt slaktgods? Tarmar = lammkorv?
Inte allt, nej. En del åker som slaktavfall med Svensk lantbrukstjänst enligt regelverket.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tja, t ex
http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/frihet-uppnar-produktivitet.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/08/bloggarens-harda-liv-slut-pa-semestern.html
Sedan har jag ett privatliv också, dvs sådant som inte skrivs om på bloggen. Åker jag t ex på semester skriver jag upp till 40 inlägg (=en vecka) i förväg, ovanpå det jag brukar göra, så det inte märks att jag inte är hemma.
Är det Gutar du har?
Japp. 5000 gutar. 200 000 vargar.
Fina bilder 🙂
Det är en härlig tid, hösten. Om än lite vemodig men efter en sådan här sommar kan man inte känna annat än tacksamhet.
Har inte lika brått med skörden som du men idag blev det romtopf på plommon och infrysning av årets rekordskörd av blomkål, har syrat ett tioliterskärl tidigare och till helgen blir det syrning av rödbetor och vitkål.
Asterixen blev mycket fin denna soliga sommar men Sarpo Mira står fortfarande kvar och väntar på att de samsådda Bondbönorna skall mogna till utsäde för nästa års sådd.
En väldigt bra sommar, utom för svampen, ganska torrt så man har vattnat mycket, men det är lättare att vattna än att försöka rädda grönsakerna om det regnar för mycket. Nu får vi hoppas att det blir en bra älgjakt i år oxå.
Jag blir inte klok på min ryska dragon, tycker det smakar starkt hö och inte alls likt den franska. Har min degenererat genom åren? Hur är din i smaken? Måste man torka den?
Fransk dragon ska det vara! Den ryska är inte värd besväret att odla, då den som du skriver smakar hö.
@kgb35
Så sant. Det är bara att fixa en bit rot av Fransk dragon 🙂
Internet är underligt ibland, dragonrot var omöjligt att söka på då det finns ett intressant fabeldjur med det namnet. 🙂