Föga överraskande viker resultatet för den norska mediakoncernen Schibsted, i Sverige mest känd för Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Blocket och Hitta.se, enligt gårdagens kvartalsrapport (PDF). Mest intressant är förstås att trots att man väljer ut vad för siffror man fokuserar på, t ex EBITDA istället för nettoresultat, så visar det sig att den svenska verksamheten i Schibsted Sverige går bakåt.
Aktien gick dock mycket starkt i en redan starkt stigande trend på stigande driftsintäkter alternativt EBITDA i vissa fall och ökande intäkter för onlineverksamheten. Samtidigt står EBITDA alltså för earnings before interest, taxes, depreciation and amortization. Vinst om man bortser från räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar. Dvs bara tittar på driften. EBITDA använder man när man vill skönmåla situationen. Men när inte ens EBITDA är bra pratar man om driftsintäkter. Jag föredrar nettoresultat, dvs resultat på sista raden när allt är taget.
För första halvåret föll nettoresultatet 2013 från 3:82 NOK per aktie till 2:20 NOK per aktie 2012. Men Schibsted kan media och aktien steg alltså över 6% på detta.
För den svenska delen föll driftsintäkterna 6% och EBITDA föll 47% för offlinedelen, dvs tryckta Svenska Dagbladet och Aftonbladet. EBITDA var i stort sett oförändrat för onlinedelen. Justerat online+offline föll EBITDA med 35%.
Nu blir det genast intressantare när man studerar den långsamma omformningen av svenska traditionella medier (aka “gammelmedia”).
Kassakon Aftonbladets intäkter (försäljning + reklam +online) föll 7% och EBITDA föll med 22%. EBITDA för Aftonbladet online föll 38%, dvs mer än för den tryckta tidningen. Samtidigt gör åtminstone Aftonbladet “vinst” i form av positiv EBITDA när man ignorerar räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar.
Värre är det för Svenska Dagbladet.
Även utan räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar gjorde SvD en förlust och vände positiv EBITDA från 30 MNOK andra kvartalet 2012 till -7 MNOK andra kvartalet 2013. Driftsintäkterna föll med 6%. Upplagan minskade med 8%, dvs knappt var tolfte läsare slutade läsa papperstidningen. Situationen är så usel att man inte likt Aftonbladet redovisar online och offline separat, utan bara konstaterar att driftsintäkterna för SvD online ökade 17% och att man är stolta över den nuvarande betalväggen. Som man enkelt går förbi genom att radera cookies från svd.se från sin webläsare.
Schibstedaktien rusar. |
Läget är alltså inget vidare för Aftonbladet och uselt för Svenska Dagbladet. Man har redan sparkat rejält med folk och kör exakt samma artiklar, rubriker eller lån från Youtube på aftonbladet.se om och om igen med exakt samma innehåll i hopp om att läsekretsen är så korkade att de inte känner igen att exakt samma sak lades upp för tre månader sedan. Konserverad gröt når nya nivåer. Återvann just ordet exakt fyra gånger som en hyllning till Aftonbladet.se:s upprepningar av samma “nyheter”.
Vad som håller uppe de svenska delarna av Schibsted är det passande benämnda Schibsted Tillväxtmedier, där man t ex hittar rena onlinetjänster som hitta.se. Här steg driftsintäkterna, men EBITDA föll.
Schibsted-aktien är förstås så mycket mer än de svenska delarna och aktiemarknaden gillade tydligt att resultatet föll med 43% per aktie jämfört med samma period förra året. Kanske hade man väntat sig sämre?
Mediabranschen upplever något som kan liknas vid tekoindustrins död, varvskrisen eller stålverkskrisen. Vi kommer ha tidningar och mediahus i Sverige även i framtiden, precis som vi har tekoindustrier, varv och stålverk än idag. Men det är knappast en framtidsbransch och det vanligaste du kommer säga till en papperstidningsjournalist i framtiden är inte “inga kommentarer”, utan “en Big Mac & Co, tack” alternativt “glöm inte att torka bakom toaletten och lämna nyckeln i brevinkastet när du är klar”.
Betalar du själv 3 276:- SEK om året för SvD på döda träd, alternativt 2 220:- SEK för onlinetillgång utan möjlighet att tända brasan med tidningen? Själv sade jag upp prenumerationen på Stampen/GP 2007 – 2008, en prenumeration som ser ut att kosta 2 976:- SEK om året just nu. Samtidigt antar jag att allt färre ungdomar skaffar papperstidning när de flyttar hemifrån och tidningsläsandet blir allt mer förpassat till en åldrande målgrupp. Strukturomvandlingen sker långsamt och tids nog kommer allt ungdomligt som sex, d0rger, rock’n roll, resor, bostadsbilagor etc försvinna från papperstidningarna och ersättas med recensioner av de senaste inom vuxenblöjor, vårdhemsrecensioner istället för konserter och rullatorbilagan istället för bilbilagan.
20 kommentarer
Jag har aldrig prenumererat på en dagstidning och jag flyttade hemifrån för snart 20 år sen.
Men det är ju trevligt att få den på flyget och så där.
SvD:s strategi verkar vara att anlita billiga inkompetenta IT-leverantörer och satsa på IT-inkompetenta läsare som kassako. Detta för sin online-verksamhet. Det politiska målet är uppenbarligen att bogsera verksamheter över nästa valår och sen lägga ned.
Det här känns lite tungt, och inte bidrar jag till att det ska gå bättre heller.
Jag är en f.d. nyhetsjunkie och hade tre dagstidningar hem (som student). Dessutom spenderade jag minst en timme om dagen på bibliotek läsandes utrikes tidningar.
Jag minns när artikelkvaliteten i DN dök, SVD stod kvar, blev sämre, blev bättre i många år. Men för något år sedan gav jag upp SVD också. Trotts det är SVD den minst dåliga dagstidningen i Sverige.
Jag börjar misstänka att den genomsnittlige medborgaren inte vill ha kvalitetsjournalistik längre. Det är det som känns tungt.
Alternativt förstår inte dagens journalister vad vi läsare vill ha.
Kanske vore en tidning där läsaren DIREKT kan ge journalisten kompensation med ett flattr-liknande system en bra lösning? Morot och piska i ett?
Kanske inte. Risken att få läsa alldeles för mycket inslag om kändisar och schlagerfestivaler känns stor 🙁
Instämmer. Började med DN när jag flyttade hemifrån. (Jobbade även där när jag pluggade. Sedan försämrades den gradvis. Gick ett tag över till SvD som hade bättre litteraturbevakning. Men de var så politiskt ensidiga och jag orkade inte med propaganda till frukost. Tillbaka till DN som bara försämrats ännu mer på många olika sätt. Sörjer att det förmodligen snart inte längre finns en dagstidning i Sverige som håller hög kvalitet. Där ser man vad tillväxtsamhället ställer till med. För även tidningar måste väl enligt dess propåer drivas mot högre och högre vinster samtidigt som löner och allt material stiger i pris. Till slut går det inte längre. Sedan kan väl ungas internetbruk spela in till viss del. Men de köper ju Aftonbladet. Nuförtiden läser jag böcker till frukost, men kan ibland sakna dunset i brevlådan som bekräftade att en ny fräsch dag börjat.
Moventia
Finns ingen marknad för det längre. Det är bröd och skådespel som gäller.
@Peter Lundkvist. Håller till stor del med om din beskrivning av DN och SvD.
Har läst SvD länge och det har nog varit länge den minst sämsta svenska dagstidningen.
Tyvärr när paywallen kom har jag slutat läsa den.
En billig digital årenumeration kanske hade fungerat men då får kvaliten vara bättre.
Däremot är SvD tydligare anser jag i sitt politiska ställningstagande. DN är alltför luddigt i sitt förtäckta "oberoende liberal".
Jag – som härrörande till den relativa gruppen ungdomar – prenumererar på en papperstidning för nyheter, men den är engelskspråkig och de svenska dagstidningarna kommer inte ens i närheten av den vad gäller kvalitet.
Kan bara hålla med.
Jag läser mest utvalda internetkällor för olika typer av nyheter nu och komplementerar med the economists veckosammanfattningar.
Har stålindustrin i Sverige någonsin producerat så mycket som idag?
http://www.di.se/artiklar/2013/1/25/svensk-stalproduktion-rasar/
"Totalt tillverkades 4,3 miljoner ton råstål under året" (2012)
http://news.cision.com/se/jernkontoret/r/rekordnivaer-for-stalproduktion-och-stalexport,c72774
"I Sverige ökade stålproduktionen med drygt 4 % till 5,75 miljoner ton, en nivå som bara överträffats 1974." (2002)
Så ja, denna lilla googling visar att Sverige hade högre produktion åtminstone 1974 och 2002.
Värdet på exporten 2002 var 36M SEK, 2012 49M SEK. Så värdet på exporten verkar (inflationsjusterat) ligga på ungefär samma nivå. Dock gick nog värdet ned jämfört med 2011.
Cornu dessvärre har du rätt, gammelmedia går en långsam sotdöd tillmötes!
Huruvida det är bra eller dåligt är ju diskutabelt. Men helt klart är väl – så som det föreställs idag – gammelmedia en del av en bilden av ett demokratiskt samhälle för att kunna granska och kritisera de som för närvarande innehar makten.
Dock är ju frågan även: Är det det gammelmedia gör – och om de inte gör det, är det därför som siffrorna viker? Givet att allmänheten har råd att köpa deras tjänster dvs.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Martin Saar,
Skriver under på att det var ett riktigt bra inlägg av Cornu detta, däremot tror jag det kan gå betydligt snabbare än de flesta tror.
Har jobbat själv i mediabranschen (magasin) och sett affärsmodellen från insidan. Dagstidnings- och kvällstidningsbranschen har egentligen haft störst omvandlingstryck på sig till följd av rasande printupplagor och ändå försökt mest och gjort det bäst (minst dåligt kanske jag skall säga?) så här långt. Schibsted räknas till dessa med aggressiva nätsatsningar med förvärv av t.ex. Blocket och hård satsning på nätet för att kompensera.
Magasinsförlagen däremot, – som i betydligt större utsträckning har sin affär i prenumeration till äldre målgrupper, har inte alls satsat på digitalt i någon omfattning än och tycks fortfarande tro att pappersmagasin har en framtid. Det tror inte jag och jag ger pappersmagasinet max 12-13 ytterligare år innan det är lika marginaliserat som CD-skivor är idag. Klart det kommer att finnas papperstidningar och pappersmagasin i mikroupplagor, men bara för de närmast sörjande.
Tjänster som Readly och liknande börjar ju komma nu, men frågan är om de går att skydda helt från piratalternativ, – på liknande sätt som exempelvis Swefilmer är ett piratalternativ för film för de som tycker det är dyrt med Netflix? Räcker att det kommer en sådan tjänst och etablerar sig så är det sista halmstrået borta.
Blir intressant att se vad som kommer hända.
Alla som använder Chrome kan gå in på svd.se som vanligt, men när en artikel ska öppnas högerklickar man bara och väljer "Open link in incognito window". Förutom Berglin (som numera är det mest värdefulla på deras site efter att de verkar ha avskedat alla med mer än grundläggande läs- och skrivkunnighet), den har ingen betalvägg.
Mycket roligt inlägg, jag gapskrattade hela vägen från toan. Brukar själv höra liknande kommentar varannan vecka av min sambo.
Jag kan bara hålla med att SvD gav bättre läsupplevelse för ca tjugo år sedan. Jag saknar bl.a. tidningens komiska inslag som SvD höll sig med på den tiden, med min favorit Kjell Swanberg.
I min bekantskapskrets höll vissa av oss antingen på SvD eller DN på liknande sätt, om än mycket lugnare, som man håller på fotbollslag.
"Under strecket" är dock själva själen för SvD. Det är ibland litet intellektuellt utmanande (i alla fall för mig) att läsa "Under strecket" för det är så många skiftande ämnen som behandlas där på ett mer eller mindre djuplodande sätt. Sedan kan jag bara njuta av Stig Strömholms språkbehandling, när han behandlar något "tungt" ämne. (Han är f.d. rektor för Uppsala universitet.)
Jag är dock fortfarande prenumerant, kanske av nostalgiska skäl.
Ett litet påpekande: amortizations avser avskrivningar av immateriella tillgångar (oftast goodwill) och inte vad vi svenskar kallar amorteringar, dvs. avbetalningar på lån.
Goodwill är definitivt något de bör skriva av. Sedan det gick ett drev i SvD i början av nittiotalet om att svartlista och förbjuda Frans G Bengtsson som odemokratis är den, vad mig anbelangar, närmre noll.
Jag har haft förånen att komma över och skumläsa Kristanstadsbladet och Sydskånskan(?) från femtio och sextiotalen. Kvaliteten, språkbehandlingen och artiklarna var på en helt annan nivå än det mesta i DN o SvD av idag. Kristianstadsbladet har väl fortfarande sin lokala roll.
Därför en uppmaning till denna upplysta skara:
Samla på er så mycket gamla (svenska)pappersböcker ni kan, internet och pdf är flyktigt. Kanske en flyttlåda för den trångbodde. Samla fakta, skolböcker, landskapsbeskrivningar. Levnadsteckningar, romaner.
Snart kan innehållet, likt Tintin, vara otillbörligt och då rensas det, för allmänhetens bästa, snabbt ut från offentliga bibliotek. Processen går fort. Kom ihåg att svenskar officiellt inte finns och att gravstenarna redan idag tas bort från kyrkogårdarna.
Boksamla för era barnbarns skull, någon av dem kanske läser.
Har distribuerat tidningar mellan tryckeri och tidningsbärare i sex år och kan konstatera att antalet tidningar på min lastbil halverats på den tiden. Kan också konstatera att det är ojämnt fördelat, SDS och SkD minskar, medan YA (Ystads Allehanda) håller ställningarna.
Har själv varit en ivrig läsare av dagstidningar, främst SDS, men även andra när tillfälle givits.Dock slutade jag prenumerera för ca 17 år sedan, främst för att jag inte delar tidningens värderingar när det gäller invandringen, men också för att kvaliteten ständigt sjönk. Och den ständiga mörkningen av nyheter som inbegriper en eller flera invandrare räknar jag in där.