Schibsted/SvD uppmärksammar Goldman Sachs VD:s uttalanden om att all skit som kan hända, händer och det enda man kan göra är att se till att ha en beredskapsplan. Frågan är om Sverige har det med avseende på den svenska skuld- och bostadsbubblan?
Citat Goldman Sachs VD, som i praktiken säger att gråa svanar inträffar, dvs det som uppfattas som osannolika händelser, och som “alla” förnekar kan inträffa:
“I grund och botten handlar egentligen bara riskhantering om att ha en avancerad beredskapsplan. Men dessutom disciplinen att inse att allting kommer att hända förr eller senare. Det gäller även företeelser som tycks som mindre troliga […] När du, och alla andra, tror att något är osannolikt så förändrar människor sitt beteende. Och det resulterar faktiskt i motsatsen”
Skillnaden mot en svart svan är förstås att en svart svan inte förutsägs av i princip någon och inte får någon uppmärksamhet. I övrigt får man väl säga att Goldman Sachs, som kanske den största vinnaren på USA:s bostadskrasch och finanskrisen, har haft utmärkt beredskap – man tog de resurser och det makt- och kontaktnät man hade och använde för att maximera utfallet med hjälp av massiva statliga stöd och åtgärder. De flesta är dock inte Government Sachs och har inte den möjligheten att profitera på olyckor. Speciellt inte du, käre läsare!
Den amerikanska bostadsbubblan hade gott om uppmärksamhet, även om konsensus var att den inte existerade och att inget negativt kunde hända. Det samma gäller den svenska bostadsbubblan och de svenska hushållens skuldbubbla.
Tror ni Anders Borgfot stannar
kvar i Fylke när det smäller? |
Enda planen i Sverige är att försöka hindra läget från att bli värre, men som jag rett ut här på bloggen är det bara läpparnas bekännelse från politiker och makthavare. I verkligheten så satsar man på att blåsa upp bubblan maximalt.
Och bostadsbubblan kommer spricka i Sverige. Enda frågan är exakt när – jag anser att priserna redan toppat för villor, men kraschen har inte inletts på allvar – och vad vi gör åt saken när skiten träffar fläkten?
När stat, makthavare och politiker inte har någon beredskapsplan – kom ihåg att det i Sverige krävs år av utredningar för att sätta in åtgärder och om utredningarna inte redan är på plats, så tar det alltså år innan lagstiftning finns – så är det enda du kan göra att klippa dig och ta lite eget ansvar, vilket kanske är mitt främsta budskap här på bloggen. Samhället är oförmöget att lösa våra framtida problem och det är upp till dig att se över din egen situation och ta ansvar för egen del.
Så har du någon ekonomisk beredskapsplan? Hur klarar du t ex 30-40-50-70-90% fallande bostadspriser, där de högre siffrorna handlar om bostadsrätter? Släng in lite arbetslöshet och sänkta transfereringar (=bidrag) i välfärdssystemen i mixen. Kom ihåg att ingen människa är en isolerad ö, utan du också kommer drabbas av att andra inte kan hantera detta. Om inte annat genom kraftiga nedskärningar i välfärdssystemen.
Jag fortsätter hävda att vi som samhälle gasar bussen i full fart rakt mot stupet, oavsett om det handlar om skuldbubblan, bostadsbubblan eller den kommande energikrisen. Och de flesta har inte ens tagit på sig säkerhetsbältet eller alls överväger att kliva av hållplatsen innan stupet.
59 kommentarer
Har man utrymme att betala 15% ränta på sina lån kan man nog sova gott. Det innebär även att man borde kunna amortera sina lån på mindre än 8 år!
– "We would have won the match if we'd had a decent goalkeeper."
– "And if my aunt had balls, she'd be my uncle!"
– "if my grandmother had wheels, she'd be a streetcar"
– "if my uncle had tits, he'd be my aunt"
Håller du fortfarande fast vid att man bör ha runt 10% av sina pengar i fasta tillgångar som silver och guld trots att dessa metaller befinner sig i en nedåtgående trend efter att bubblorna har fått pyspunka.
Kommer verkligen bankgarantin att rädda alla våra svenska kronor (som täcks av garantin) vid en krasch och kommer den svenska kronan själv att överleva eller kommer staten starta pressarna för att "hjälpa industrin"?
Är inte det rätt beroende på hur ens situation ser ut? Först och främst skall man nog se till att ha sådana tillgångar man faktiskt behöver – det är ju först därefter som det kan vara intressant att kolla var man skall placera sina eventuella överskott och buffertar.
Å andra sidan om man haft 10% av sina tillgångar i guld en längre så betyder det att man sålt av guld de senaste åren och håller alltså på att köpa tillbaks allteftersom priset faller. Det är ju en av styrkorna i en permanent portfölj.
Som pensionär har jag redan fått smaka på den gråa svanen. Har hyrt ut ett rum för att parera den. Jobbar på familjens sammanhållning och får lita till den om det blir värre. Kommer att köpa en del guld för det går inte att lita på tryckta pengar när svanen seglar in. Sedan har jag odlingar på balkongen. De första tomaterna börjar rodna och jag är självförsörjande på gräslök och basilika. Alltid något. Men man blir ju inte mätt på det förstås.
Räcker för att sätta lite piff på kattmaten 🙂
Det är nog rätt många sammanhängande problem som dyker upp då. Det räcker inte att just ett enskilt hushåll klarar av att betala ränta, minskar inte även bostadsrättsföreningens skulder kan alla ändå bli av med bostäderna.
Samma gäller jobb och dylikt. En mycket stor marknadskorrektion bör innebära att även få höginkomsttagarjobb behålls om de visar sig konjunkturkänsliga tyvärr, och då riskerar bubblans sprickande förvärras i och med att det verkar korrelerat mer inkomst = större lån.
Rent politiskt kommer valkåren nog då kräva en annulering/nedskrivning av lån eller – som föreslagits i tex Lettland – att dittorskade blt får bo kvar i de överbelånade lägenheterna eftersom det finns helt enkelt ingenstans att ta vägen. Skulderna behålls dock.
Vem/Vilka håller i de stora lånen till Sverige egentligen?
Kan det tänkas förresten att det även blir en utvandringsvåg till svenskkära länder som Thailand/Sydostasien? Dvs kapitalflykt+emigration under förevändningen av turism? (Sånt har hänt i andra länder etc.)
När det gäller BRF så riskerar ju bara medlemmarna att bli av med sina insatser sålänge de själva har betalningsförmåga att bo kvar – sålänge man inte ändrar lagen dvs, men det görs inte över en natt (och jag skulle inte tro att man gör det heller).
Se där! En knapp vecka senare vaknar "Sveriges bästa nyhetsmedia" i form av SVD igång på det uttalandet. Säger en del om vilken mediaskugga vi har i det här landet…
Nåväl, jag tycker det är ett rätt intressant uttalande och när även personer som uppenbarligen verkar insatta i logiken börjar fundera på att ge upp och följa med strömmen (som denne mroffshore.se som jag kommenterade ihop med kring bostadsbubblan för ett par dagar sedan) så är det illa…
http://cornucopia.cornubot.se/2013/07/villor-bolanetak-eller-amorteringskrav.html?showComment=1374764986415#c6672498031866559459
På väg mot ättestupan och siste man släcker ljuset.
När det sedan gäller beredskapsplan, så är jag inte helt säker på vad som ens är rätt strategi. All fast egendom är lätt att beskatta och när skiten träffar fläkten lär knappast fårherdar på vischan som betalt av all sin egendom och är skuldfria komma undan.
Tro mig, fastighetsskatt, gåvoskatt, arvsskatt, förmögenhetsskatt och gud vet vad lär alla återkomma, men med nya namn…
Tro mig, det är inte Norge som är den sista Sovjetstaten. De riktiga socialisterna med en udda definition av "rättvisa" finns i det här landet.
Nej, jag har också tänkt på det där att fast egendom är rätt dumt. Det finns ju i fastighetsregister och allt möjligt.
Angående frågan om bereskapsplan:
Vår beredskapsplan är Wibblekonto samt ett ägt, betalt boende för familjen. Räcker inte det får jag förlita mig till mina andra tillgångar, nämligen förmåga till stor moralisk flexibilitet samt ohäljd aggression.
…en Kalasjnikov under sängen!
Ja att följa lagen blir det första som ryker. Såg på ett italienskt matprogram där en kock beskrev hur de överlevde krisåren under kriget. Det var smuggling (till/från Schweiz) och andra diverse lagbrott som såg till att de fick mat på bordet.
Till skillnad mot senare? Har inte lagbrott, eller åtminstone kreativa under-bordet-affärer alltid varit italienskt, ända sedan VK2?
Tror det är äldre än så.
(En av) grundorsakerna är att det existerar starka informella nätverk vid sidan av den officiella strukturen. Sverige hade ju ändå en ekonomisk utveckling som omfattade hela landet men på olika sätt, medan vissa italienska regioner fortfarande knappt verkar ha tagit sig ur medeltiden. Då blir det sådär.
Fenomenet förekommer nog överallt där det finns en ociviliserad landsbygd. *host* Albanien *host*
När det gäller en eventuell framtida kollaps kan jag återigen peka på Valerij Zorkin – om en kris inträffar, så måste staten agera så att den blir ett stöd, inte ett hinder. Blir staten ett hinder så kommer man kringgå den och då kan man väl tänka sig att det uppstår informella nätverk även i Sverige, med allt vad det innebär i form av kriminalitet.
Värt att veta är att försvaret av Sarajevo under de första dagarna lär ha skötts av de som hade vapen tillgängligt, dvs kriminella gäng. Och att Yakuzan sägs ha varit först med att dela ut mat och vatten efter jordbävningen i Japan.
Är informella nätverk relevanta och erbjuder saker som den officiella vägen inte kan ordna, då kommer man att förlita sig på dem istället. Oavsett om det sitter en Gudfader eller en statsminister i toppen av nätverket.
Så enkelt är det.
Registrerade mig för övrigt som veteran härförleden, när krisen tömt mitt Wibblekonto förväntar jag mig att det finns goda anställningsmöjligheter i nån Freikorps med tufft namn och skäggiga arga män med mensur-ärr.
Det är rätt så intressant att Yakuza uppkommit från det japanska kasstsystemets lägre skikt. De orörbara, de som arbetat med sådant som lädermakeri, slaktare, embalmerare och andra mindre tilltalande yrken.
Idag sysslar så som vi vet Yakuzan med olaglig verksamhet men de har också en hel del lagliga verksamheter. Gemene man på gatan berörs inte så mycket av vad dem gör. Det utpressar mestadels rikt folk.
Med den usla a-kassa vi numera har här i landet, så vill det till att man får behålla jobbet när svarta svanen dyker upp och arbetslösheten stiger. Klarar själv utan problem 50% prisfall på min bostad och 10% ränta. Detta förutsatt att jag inte blir arbetslös.
Jag gissar att vi får den stora kraschen på bostadsmarknaden när händelser i omvärlden får vår export att dyka och arbetslösheten då kommer som ett brev på posten. Och det blir en arbetslöshet som inte bara drabbar industriarbetare på golvet utan även högavlönade tjänstemän i storstäderna. Brukar regelbundet skanna av monster.se för att se hur efterfrågan inom IT-branschen ser ut. Och just nu är det ingen rusch precis.
Om GS kunde tjäna på att förstöra en beredskapsplan så skulle de göra det. De pratar alltid med dubbla tungor! Deras beredskapsplan när det gäller t.ex bolånefinansiering var att se till att den amerikanska bobubblan fick så stora ekonomiska skadeverkningar som möjligt, dvs explicit att tjäna så mycket som möjligt på nedgången medan de realekonomiska effekterna blev sekundära. De vill förstås inte skada realekonomin men orsak och verkan är för dem ointressanta så länge pengar kan förtjänas. Därför får inte trading blandas ihop med insättningsskydd m.m. Det gäller all bankverksamhet.
Bostädernas priser har nog mindre betydelse än exporten, råvarupriserna, världshandeln, sysselsättningen, BNP med mera. När världens skulder relativt ekonomin är tillräckligt höga så sticker priserna i någon slags flykt till reala tillgångar. Priserna kan inte gå ner så mycket eftersom mer pengar kommer att tryckas. Det finns många exempel utomlands på hur det går till och det är självklart.
I en senare fas med laglöshet, ett kinaliknande styre med dekret och Stockholmsbörsen med företagen nedlagd kan Anders Borg möjligen fly till malmfälten och ett slags Restsverige. LKAB betalar försvaret och där finns det mat i affärerna och bränsle i mackarna. Broarna sprängs vid lämplig älv och ingen jävel kommer över.
Nej, det finns ingen beredskapsplan och det går i praktiken inte att ha. Idag vore kanske bäst att spränga storstäderna och främst Stockholm med kärnvapen med sin befolkning och allt och få många att fly landet i förväg i den fattigdom som följer. Överbefolkningen minskar och problemen ökar senare exponentiellt med denna.
Något annat som inte vore så dumt vore att totalt isolera ett geografiskt område typ en kommun och se hur invånarna klarar sig. Det flesta kanske stryker med. Området måste naturligtvis ha åkermark i proportion till befolkningen och få en realistisk start och förberedelse inom allt som kan tänkas behövas. Man gör alltså invånarna i kommunen vid ett visst retroaktivt datum till fångar och de får på många sätt ett liv som på stenåldern. Man ser hur det blir. Afghanistansoldaternas erfarenheter kanske kan användas för att se till att försöket inte spårar ur.
Naturresurserna driver runt allt och det kan inte ändras med någon beredskapsplan, varken centralt eller på individnivå, bortsett från att man kan flytta till ett bättre område förstås.
Eftersom du propagerar för att spränga Stockholm för att minska överbefolkningen är det ju märkligt att du inte föregått med gott exempel och tagit dig själv av daga först?
Gör det, så lovar jag att ta dina skriverier på allvar sen.
Vad jag vill säga med exemplet är att det omöjligt att planera 50 år framåt i tiden med den kollaps som kommer. Allmänt gäller i varje fall ju färre själar desto bättre. Seden måste man naturligtvis väga in kortsiktiga effekter och då är det ju inte så smart att totalt förstöra huvudstaden. De minst utvecklade länderna med ett litet befolkningstryck kan klara sig mycket bra. Ju mer bistånd de får desto sämre blir det för dom.
Återigen – föregå för all del med gott exempel när det gäller att reducera "antalet själar".
Urban Persson, vill inte bråka med dig men jag måste säga att jag njuter av formuleringen:
"Afghanistansoldaternas erfarenheter kanske kan användas för att se till att försöket inte spårar ur."
Efter att Anders Borg flytt till malmfälten, Sthlm bombats med kärnvapen, fångar tvingas att leva på stenåldern osv. Och just att ordet "kanske" även får en plats. Hell Seger!
Frågan är hur en beredskapsplan för en hyresgäst skall se ut? Visst är bostaden inte någon tillgång man riskerar, men det finns ju en viss risk att man blir indirekt drabbad ifall hyresvärden drabbas.
Det enda jag kan se är att ha marginaler för sämre tider – så att man klarar hyreshöjningar eller minskad dispositiv inkomst.
"När du, och alla andra, tror att något är osannolikt så förändrar människor sitt beteende. Och det resulterar faktiskt i motsatsen."
Dessa ord bör inte minst herr Kapitalist – bloggkommentarernas stora optimist – betänka. Det mesta kan hända och man måste därför ha en väldigt komplex verklighetsbild för att vara förberedd på alla eventualiteter. Det blir dock ganska jobbigt att vara förberedd på det mesta.
Jag förutsätter själv väldigt lite, men det kräver nog en hel del intellektuell kapacitet för att man skall vara mentalt förberedd på flertalet tänkbara händelseutvecklingar.
Jag håller med Cornu i de flesta av hans analyser. Det finns en hel del skäl för pessimism. Ändå nämner Cornu sällan klimatkrisen eller arbetslöshetskrisen. Bäva månde den som har förstånd.
Frågan är vilken nivå man riskerar att befinna sig om det blir en verklig kris, mat för dagen och tak över huvet är vad som många människor på vår jord inte når upp till.
Pension och ett billigt boende på landet med möjlighet att odla bör man kunna hanka sig fram någorlunda, sen är det frågan om det sociala skyddsnätet havererar helt eller delvis, så man blir tvungen att betala sjukvården ur egen ficka.
Landsbygdsromantiken bör man lägga ner. Det där är nåt som vi antagligen importerat från de krigsgalna amerikanerna som ser alla som ett hot och därför anser att "ju folktommare, desto säkrare".
I själva verket finns det många anledningar att befinna sig i stan. Allmänna kommunikationer, arbetstillfällen, större nätverk, etc.
Allmänna kommunikationer som inte fungerar, arbetstillfällen som inte finns, nätverk med en massa människor som skriker på din hjälp…
Ja, det beror ju på katastrofens anatomi, så att säga.
Men om man, mitt i den hypotetiska krisen, skulle drabbas av en trafikolycka eller nåt, var tror du då man först skulle få hjälp? I tiomilaskogen eller i stan?
Med trafikolyckor att tänka på är det ingen riktig kris i samhällsbygget. För det blir mycket få bilar på överdimensionerade vägar och som kryper fram för att spara bränsle. Så man bör vara försiktig med stadsromantik och även med landsbygdsromantik med pendling till stan.
Fram till kollapsen, som nog kommer fort av att nettot efter utvinningskostnaderna minskar exponentiellt och sociala orsaker, blir det nog ingen större skillnad. Allt är utbytbart och handlas. När centralmakten försvinner, kaos uppstår, kommunikationer förloras, oberoende celler bildas med mera får de med kontaktnät och ägande på landet det rimligtvis bättre. Hur den plötsliga omställningen med svarta svanen sker och hur det blir därefter är förstås svårt att föreställa sig.
Redan när makthavarna inser vad som kommer och har någon slags beredskapsplan är det svårt att se detaljer i bygget. Men eftersom de kommer från staden och företräder majoriteten där så kommer de nog att gå hårt fram mot intressen som kontrollerar viktiga tillgångar på landet och inom allt. Det blir i varje fall inga medborgarlöner.
Intressant teori det där. Om bara järn blir tillräckligt dyrt så blir man alltså lycklig av att få en rattstång rätt genom skallbenet?
Notera också min formulering "…eller nåt". Om du blir nedtrampad av ett dragdjur så märker du inte heller det eftersom du hela tiden går och funderar på varför oljan är så dyr?
Så du antyder att det finns det en korrelation mellan järnmalmspriset på världshaven och antalet självmord i frontalkrockar?
Så fort man går utanför saken och är lustig så spårar det ur och då kan man få skylla sig själv. Kärnan kommenteras mindre och det får man stå ut med.
Jag tänkte närmast på din formulering:
"Med trafikolyckor att tänka på är det ingen riktig kris i samhällsbygget."
För den enskilde som drabbas av t ex en trafikolycka är det dock inte mindre viktigt att erhålla vård, vare sig det är kris eller inte. Detta gäller såväl objektivt för den drabbades hälsa som förmodligen också subjektivt för den drabbade. Jag skiter väl i peak oil om jag fått en rattstång genom pannbenet? Din formulering ovan är därför helt felaktig, vilket var det jag gjorde mig lustig över.
Och, som sagt, det behöver ju inte vara en trafikolycka med petroleumdrivna fordon inblandade utan vilken jävla olycka som helst, eller ett sjukdomstillstånd med snabbt förlopp för den delen.
Därefter kan man som sagt överväga var det, vid en kris, går snabbast att få vård – ute i skogen eller inne i stan.
Jag ser inget fel i formuleringen, utan den är träffande. Körda mil per bil minskar. Sjukvården blir sämre. Dessa verksamheter utan att man tänker på det följs åt. Efter kollapsen är nog det närmaste man kan komma att sätta sig bakom ratten i en övergiven bil utan bränsle eller fråga någon läkare eller kunnig om sådant personligen om råd.
Städer av någon storlek försvinner. Folk kan klumpa ihop sig i byar med några hundra invånare som i Afrika. På dagarna går de ut på avlägsna åkrar med handredskap och så vidare. Det finns ingen anledning att vara romantisk. Det handlar mest om fysik, ekonomi och enkel mattematik.
Idag går det inte att påstå var man bör bo när den tiden kommer. I Afrika har de mobiltelefoner och det gör att de lättare kan vara borta från hemmet. Något sådant kommer inte att finnas här. Det som är något borta blir väldigt långt borta och dit går man kanske inte.
Jag är inte alls förvånad över att du inte ser det uppenbara felet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vi verkar tala förbi varandra. Jag har en makroekonomisk syn och du har en mikroekonomisk. Båda kan därför ha rätt.
Kanske min torra humor är makroekonomisk.
Frågan är om det är bättre att frysa och svälta i storstan för att troligen få bättre sjukvård i händelse av att man blir påkörd av en bil. Det är kontentan av er diskussion nedkokad till benet. När sen Ben svarat ja och Urban nej så kan vi alla gå vidare med våra liv.
Mat och värme kommer att prioriteras av de flesta före bilar och sjukvård och du uppstår inte den problematiska valsituationen. Biltrafiken och springet i vården har redan minskat. Mindre pengar att sätta sprätt på kommer närmst att få sådan verksamhet att upphöra, innan folk svälter och fryser.
En enkel beredskapsplan är att en majoritetsregering alltid är mån om att prioritera ekonomisk effektivitet på lång sikt vilket aldrig kommer att hända pga:
a) Den nya politiska klassen(den professionella politikern) alltid
prioriterar sig själva och makten
b) Beslut om reformer/avreglering/reglering etc i första hand sker utifrån
ideologiska/vallöften förtecken istället för sakgrundade d:o. Kansli-experterna inom sakområdena är idag anställda på ideologi än kompetens(ja-sägare). Orsaken kan bl.a härledas från Reagan/Thatcher-revolutionen att marknaden vet bäst och staten/offentliga måste stävjas. En enögd värderings-förskjutning ägde rum som hjärntvättat elitens förmåga att se träden i skogen.
Ovanstående verklighet innebär att ansvariga politiker lever i en värld som rimmar dåligt med verkligheten och hur den fungerar. Finanskrisens start från 2008 och dess uppbyggnad från 1995(eller t.o.m tidigare) är facit. Ett ytterligare bevis är att makten uttryckt "att ingen kunde se krisen komma". Ett klassiskt sätt att avhända sig ansvar.
Förenklat innebär ekonomisk(och annan) effektivitet på lång sikt att det på kort sikt kan innebära nackdelar. Det innebär uppoffringar för maktens innehavare.
Tittar man på rent empiriska, historiska skäl så kan man nog för övrigt dra slutsatsen att det som är mest sannolikt är en pandemi. Antibiotika är knappast en evig "magic bullet", och ser man till historiska dokument så blir man överraskad. 1349 är ett välkänt årtal då pesten kom till Sverige via nån norsk hamn, Bergen eller nåt sånt skit. Under de åren halverades befolkningen på många håll och ekonomin avstannade helt. Det kan man bl a se på att alla kyrkbyggen avbröts och så där.
Det färre människor kanske känner till är att pestutbrotten var i princip konstanta i femtio år därefter. Och att den återkom med jämna mellanrum ända fram till 1700-talet.
Just pesten är intressant eftersom den har sin naturliga reservoar nånstans i fjärran östern. Sven Hedin reste rakt genom ett pestutbrott på sin resa till Indien via Pakistan i början på 1900-talet t ex. På samma sätt har influensaviruset sin naturliga reservoar nånstans i Sydostasien, har jag för mig.
Pestens återverkningar på vår medeltida agrara ekonomi var väldigt intressanta. Den omedelbart största effekten var att det blev brist på bönder, så att landägarna var tvungna att sänka arrendet. Det försvagade alltså landägarna och stärkte bönderna.
Peak oil hit och dit, jag tror det som ligger närmast till hands avseende en allvarlig kris är en pandemi helt enkelt.
Dock har vi blivit lite för bra på att hantera epidemier. Det är i stort sett bara multiresistenta mikroorganismer som har någon chans att slå riktigt hårt mot mänskligheten. WHO, handtvätt, munskydd och så vidare räcker långt mot flertalet mikroorganismer.
Kanske vill man tro att pandemier är det största hotet för att man då inte behöver förbereda sig så mycket. Det är en form av verklighetsflykt helt enkelt.
Good point, men svininfluensan gick ju trots alla motmedel in i fas 6 enligt WHO, vilket i princip innebär global, okontrollerad spridning. Att dödligheten sen var lägre än förväntat är en annan femma.
Jag ser inte varför nästa influensavirus INTE skulle kunna ha högre dödlighet men också nå fas 6?
Att en pandemi inte skulle kräva förberedelser är ju också en villfarelse.
Givet ATT en pandemi inträffar (sannolikheten är en annan fråga) så kommer sjukskrivningar och dödsfall drabba alla samhällsinstitutioner utan urskiljning. Vid tillräckligt många drabbade kommer ingenting att fungera.
Och andelen drabbade är nog rätt låg, i procent räknat. Om 5% av den arbetsföra befolkningen blev sjukskrivna en vecka så skulle nog oerhört mycket skita sig.
Teknokrater gillar vad de har medel mot inom ”kriser” och har ett stort inflytande. Utvinningens ökade kostnader ses som ointressant eftersom motmedel saknas. Så det finns nu en ”finanskris”. När de når en tillräckligt hög andel av BNP så blir nettot för litet och då är kollapsen oundviklig. Människan skulle klara sig bra utan oljan för det är de samlade kostnaderna som knäcker civilisationen. Man kan inte gå tillbaka till något gammalt eftersom förutsättningarna för detta saknas.
Allt måste bara bli mer komplext. Till slut upphör utvinningen (lokal isolering) och bara resterna och fantasin styr. Och inget vet vad som kommer att fantiseras ihop. Man skulle till och med sprida en pandemi för att bli av med folk och få det lite mindre ohållbart i utvecklingen och bättre, som vid digerdöden. Färre lyxiga skrytbyggen typ kyrkor, motorvägar med mera.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ganska OT. Det skulle vara kul med en recension av BMW i3 ur ett peak oil perspektiv.
The i3 is BMW’s Ultimate Electric Driving Machine
Byggd i kolfiber
Räckvidd mellan 13 och 16 mil. (30 mil med räckviddsförlängande besinmotor)
0-60 km/h ska gå på 3,5 sekunder och 0-100 km/h på 7,2 sekunder
Vikt 1,2 ton
Kostnad runt 300 000 kr
45 000 $ i USA, 339 900 kronor i Sverige – supermiljöbilsrabatten på 40 000
Den lär bli dyrare här, bilar är löjligt billiga i USA. Jämför vad en Mustang kostar där och här, eller om du nu föredrar det, en prius.
Just inom penningpolitiken brukar det bli snabab ryck med sånt som hundratals miljarder i bankstöd och 500% ränta. Helt annat tempo än när Anders Borg pratar om ett "reformutrymme" på 1% av statsbudgeten. Och det beror väl på paniken, att man inte förstår vad som händer i en finanskris, eftersom man har en ogiltig teori om makroekonomi.
Han är inte ensam. I stort sett hela flocken är fel ute. Med flocken menar jag de som är i majoritet och som företräder rådande diskurs. Jag kan likväl citera Greenspan vad som gällt under 30 år! Finansindustrin är för komplex för att reglera. Nu när de har hedge-instrument och derivat är marknaden effektiv! Kalle-Anka-effektiv för den som varit med! Ekonomi är politik och politik baserad på särintressen är helt normalt och förstås en garanterade väg mot katastrof.
Gemensamma problem löses bäst gemensamt. Verkar som bloggaren är rent skiträdd för att folk skall tänka åt det hållet eftersom det hela tiden predikas om du-du-du och ingen annan …
rttck
Vad vet du om riksbankens beredskapsplan?
Riksbanken kan trycka upp pengar och stabilisera bostadspriserna, precis vad Bernanke har gjort i USA.
Det sägs inte direkt offentligt.
Har du någon djupare insikt om hur riksbanken tänker, det vore i så fall intressant att läsa.
Har själv tänkt samma sak på sistone. Allt talar ju för att priserna i Sthlm och Gbg ska ner som attan men visst kan dom väl bara trycka mer pengar för att hålla skeppet flytande ännu längre? Och hur länge till är det möjligt?
5, 10, 20 eller 30 år ?
intressant perspektiv med digerdöden som vissa pekar på, Faktum är att en dramatisk klimatförändring/försämring inföll under början av 1300-talet som ledde till missväxt, hungersnöd som i sin tur la grunden till att pesten kunde härja som den gjorde. Den sk "lilla istiden" varierade år från år men pågick därefter ända fram till början av 1800-talet. Europas befolkning decimerades, svalt och emigrerade till Amerika med jämna mellanrum.
Chefsforskaren för det ryska rymdprogrammet har länge varnat för en klimatnedkylning som återigen kommer att drabba oss med början inom några år. Här har vi den SVARTA SVANEN!
Det som ingen är förberedd på i Sverige eftersom allmänheten är dopad med CO2-propaganda!
Min ekonomiska krisplan går ut på att omfamna fårskocksprincipen. Blir det en superkrasch på bostadspriser så räknar jag med att regeringen gör ungefär som på island, där bostadsägare fick skuldavskrivningar till 110% av bostadens värde. Det kombinerar jag med goda marginaler så att 10% ränta med nuvarande inkomst går hyfsat bra.
När det gäller samhällsfunktioner som livsmedels-, el- och vattenförsörjning nöjer jag mig med att bevaka. Om det börjar uppstå tydliga småstörningar så kommer jag att ordna till en beredskap då. Jag behåller också kaminen hemma, så att man slipper få huset utkylt om fjärrvärmen får driftstopp.
@pelpet
Finns en viss poäng i detta – vem vet staten kanske får för sig att solidarisera skuldbördan. Med populistiska politiker föreligger det ju en viss risk i att avvika från flocken alltför mycket…
Socialisering av skulderna skedde i och för sig inte vid den senaste fastighetskraschen på 90-talet på något sätt som gynnade BLT. Troligare att staten som vanligt mha skattemedel försöker rädda krisande banker. Finns det tydlig anledning att tro att det skulle bli annorlunda nu?