Ett av villaägarens käraste nöjen är ju att klippa gräset. Som boende vid sidan om trafikerad väg på landet, utan dagligen lidande grannar, så har man dock lite större frihet med gräsmatteskötseln. Här får gräsmattan istället vara en blomstrande slåtteräng, och blir hö till fåren.
Med moderna väderleksprognoser är det relativt enkelt att veta när man ska slå gräset. Till skillnad mot förr behöver man därmed inte hässja upp det, utan det räcker att stränga och vända, så gör solen resten. Förr hade man alltid risken för regn att räkna med, och då fick man istället bygga hässjor. Jag har byggt hässjor några år, mest för sakens skull, men numera strängar jag bara gräsmattan.
Nyvänt hö. |
Därmed slipper man klippa gräset mer än möjligen en gång längre fram. Istället blir gräsmattan någon veckas hö till fåren i vinter. Alternativet bete av gräsmattan och gårdscentrums ytor går generellt bort, eftersom det blir en hel del gödsel, som åtminstone besökare finner otrevligt att ha inpå huset. Slår jag även vinterhagen har jag en stor del av vinterfodret, och med ytterligare minst en beteshage i år finns det goda möjligheter till det.
Fåren tar sig an sly på ett nytt skogsbete. |
En annan fördel med att låta gräsmattan växa som slåtteräng, är att man får fantiskt mycket fina blommor när gräsmattan inte ständigt tuktas, och hela gräsmattan blommar därmed i april till juni, innan gräset blir för högt och tar över.
Inga speciella redskap används här. Förr slog jag med en slåtterbalk, men numera slår jag för hand istället. Sedan räfsar man bara ihop strängar, relativt luftigt. På bilden ovan är strängarna nyvända och i morgon kommer jag bärga höet.
Dessutom sparar man ju bränsle på det här viset och tid, istället för att köra runt med en gräsklippare varje vecka. Å andra sidan behöver man ju någonstans att lagra höet och någon som äter det. Kaniner för villaägaren, kanske?
13 kommentarer
Lät ju som ett bra sätt att använda ytan om man inte skall spela boll eller kubb.
Vi kör med robotgräsklippare sedan 10 år. Sen laddar vi den med solel så det drar inget bränsle att tala om. Man får bara passa så det inte ligger leksaker på gräset när den kör – Den äter leksaker och spottar ut dem som flis.
Vad har du för fulklippare som kan klippa mer än gräs? Låter som import från asien.
Har du andra djur än Får? Inga höns?
robotgräsklippare på solel låter fantastiskt….och dyrt? Härligt att höra att solel även ger kapacitet och kraft. Klarar den att köra på annat än plattmark?
Antar att konkurrensen medför priser för vanligt folk snart!
Robot är något dyrare än vanlig bensinklippare men den gör ju hela jobbet. Man får räkna på sin egen timpenning.
Solelen lönar sig även utan stöd men man kan få stöd från länsstyrelsen på 35% av hela kostnaden eller ROT på 50% av arbetskostnaden. Ungefär samma besparingspotential som en bergvärmeinstallation. Fast lite roligare att göra egen el. 😉
Enligt mina studier är de i det närmaste oanvändbara utom på golfbaneliknande gräsmattor. Hälften av min egen går inte ens att klippa med en Stiga Bio Clip, utan måsta handharvas med grästrimmer.
@mrlowrisk; "något dyrare" låter bra! Hur länge(m2) kör den om det är molnigt? Antar att den blir fulladdad bara av att stå ute i solen.
Men funkade den på annat än en plan gräsmatta? Även efter 1 månads frånvaro(högt gräs)?
"Man får räkna på sin egen timpenning"
Ja, det är så mycket mer värt att sitta på altanen och lapa öl än att klippa gräs. Man skulle till och med få tid över att gå till gymmet och bränna av några fettokalorier på löpbandet.-.
Att använda lie är en konst!
Men när man kommer på det så är det kul…
Ger motion och foder.
Vill man riktigt överdriva så gör man sin egen orv.
Sedan finns det en massa olika modeller av lieblad.
Förr fanns det egentligen bara en modell, men nu kommer liebladen från hela världen….
Innan oljeboomen så såg man ofta hur småbönderna i Norge slog överallt för att ta vara på gräset…
Vi lämnade ju småbrukartillvaron redan på femtiotalet, så det jag sett vara bara iktigt gammfolk som inte kunde låta bli att tukta vägkanterna….
Har använt både skära och lie, men använder nu en batteridriven motsvarighet i form av en grästrimmer. Men den gamla lierörelsen fungerar även effektivt för den.
Som barn var jag med och skördade fodergräs med lie och häschade. När det torkat kröp en ner med bondflickan i hölasset på väg till gården 🙂
Ni barn ska veta hut! 🙂
"Å andra sidan behöver man ju någonstans att lagra höet och någon som äter det."
Inte då!
Jag brukar min gräsmatta på samma vis, men använder det som gröngödsling och marktäckning.
Hö från ca 1000 m2 läggs under buskar (20 st) och träd (10 st), håller ogräs borta, ger näring och ger en fantastiskt lucker jord full av maskar.
Hö från de övriga 3000 m2 läggs som täckning på potatislandet, samma fördelar som ovan och dessutom inga gröna potatisar med bara en kupning.
Till våren när höet plattats till av snön och multnat något så plöjs det ner och man har sedan ett färdig gödslat grönsaksland.
Potatislandet flyttas vidare i en fyraårig växtföljd; potatis, grönsaker, vall, vall.