Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) drog igår under stora förväntningar igång sin utvecklarkonferens WWDC, inför vilken alla hoppades på att St Jobs gamla innovativa företag återigen skulle visa något av fornstora dagars innovationsförmåga och radikalt nyuppfinna hjulet på ett helt nytt sätt. Men något sådant blev det inte, utan bara nya versioner av befintliga produkter, samt en lansering av en Internetradiotjänst, liknande Spotify.
Dagschart Curch of St Jobs |
Inför konferensen har Apple-aktien försiktigt återhämtat sig något, men gårdagens högst mediokra nyheter om nya bärbara datorer, nytt operativsystem OSX såväl som iOS imponerar inte.
Även som medlem i kyrkan sedan tio år tillbaka kan man konstatera att innovationsförmågan är borta. Jag kommer fortsätta vara medlem och leva i företagets ekosystem, men några stora kliv kommer man antagligen aldrig ta igen. Man gjorde inte ens det logiska och öppnade upp sitt utmärkta mediacenter AppleTV för fristående appar. Och nytt OSX och iOS var redan väntat, liksom beskedet om iTunes Radio.
Som jag skrivit tidigare är numera Apple en fet katt istället för en hungrig tiger och likt alla andra innovationsföretag måste man uppfinna hjulet igen och igen bara för att hålla kvar sin marknadsposition. Till slut går det som för IBM, Ericsson, Nokia eller Microsoft.
Samtidigt vet vi nu att Apples molntjänster, som iTunes (med musik, filmer och kanske viktigast av allt böcker) och iCloud (med mail, dokument, foton mm), har öppnats för NSA:s insyn. En stor del av framtida intjäningsförmåga är tänkt att komma den här vägen. Ju fler man kan knyta till sitt utmärkta ekosystem, detso mer pengar kan man tjäna. Men vad händer om folk inte vill få sina privata, eller professionella, vanor och arbete helt exponerade för NSA och samarbetspartners som svenska FRA (Public Service/SR, där Kireis Jakob Schlyter uttalar sig om detta)?
Än så länge finns det en stor molntjänst som inte sägs samarbeta med NSA och det är Amazon. Det kan bli en allt kraftfullare konkurrensfördel för Amazon-koncernen, speciellt om man kan hålla NSA borta lite längre. Å andra sidan utlovar The Guardian fler avslöjanden de kommande veckorna (Schibsted/SvD). Samarbete över gränserna, kanske rent av kring FRA, är inte osannolik bland de avslöjandena.
Men oavsett så stagnerar Apple, som väntat. Likt alla andra teknikbolag toppar man ur och blir en stabil spelare med fin organisk tillväxt så länge ingen hungrigare tillkommer, men någon snabbväxande innovatör blir man aldrig mer igen. Inte ens en tänkt iTV lär mångfaldiga Apples omsättning eller kundunderlag i det här läget oavsett hur mycket bättre Let’s Dance blir på Apples TV.
27 kommentarer
Fast i ärlighetens namn vet du inte vad nya iOS för med sig för AppleTV. Det återstår att se. Liksom andra detaljer kring OS:et. Nya funktioner brukar dyka upp under betaperioden.
Och du glömde att nämna nya Airports samt glimtar av nya Mac Pro, nya iWorks och nya iCloud.
Personligen tycker jag att de levererade mer radikala nytag än vad jag hade förväntat mig.
Ärligt så är inte en ny Airport, ny Mac Pro, nya iWorks, ny iCloud, nu iOS och ny OSX några innovationer, det är bara utveckling. Steg, inga språng. Nödvändigheter för att inte tappa, inget som får företaget att växa.
Teknikbolag måste hela tiden likt detta uppfinna hjulet igen och igen.
instämmer med Cornu – det enda de annonserade var för att hänga med vad som redan finns på Android och/eller Windows.
WWDC är en utvecklarkonferans, man får ta det för vad det är. Jag är inte speciellt imponerad av utseendet på ios7 men de levererade mer än förväntat skulle jag säga. För övrigt tjänar inte apple sina pengar på mjukvara utan hårdvaran.
För djupare analyser av apple och mobilmarknaden föreslår jag ett besök på asymco.com
Apple tjänar sina pengar på tillbehören, precis som alla andra tillverkare.
"IBM, Ericsson, Nokia eller Microsoft"
Du jämför IBM med dessa företag??? Varför? Aktiekursen? Kanske utdelningar?
IBM går urstarkt!
Teknik verkar inte vara din starka sida Cornu 😉
Jämför med hur dominant IBM var en gång. Idag är det bara ett bolag i mängden.
Säger inte att de ska bli olönsamma eller försvinna, bara att de tappar sin dominans.
Skulle snarare säga att teknik(historia) inte är din starka sida.
IBM sa nyligen att de inte kan växa organiskt längre. Hur många bolag vågar faktiskt säga det? IBM är ett mycket välskött företag och kommer överleva många andra teknikbolag.
På 60 och 70 talet var IBM synonym med dator. Deras S/360 serie var banbrytande. Uppföljarna är än i dag dominerande inom sitt område. Sedan 80 talet har många talat om att de snart skall försvinna.
Mycket banbrytande teknik har kommit från IBM t.ex relationsdatabasen.
IBM är som Cornucopia säger ett vanligt företag idag, vilket inte minst Buffets investering är ett tecken på.
IBM gjorde sig tidigt av med hårdvara och fokuserade på tjänster, ett lyckat och smart drag.
Öh, va, Mama? IBM sålde sin PC-del till Lenovo först 2009. Den första IBM PC:n kom väl 1981 och den första IBM-räknemaskinen kom väl när bolaget grundades 1911, första kommersiellt tillgängliga IBM-datorn på 50-talet och man har fortfarande kvar datorhårdvara i koncernen. Först 2009 avyttrade man den rätt betydelselösa PC-delen.
Är du totalt historelös eller så är din definition av "tidigt" väldigt underlig.
Redan 2004 sålde IBM sin persondatordivision till Lenovo.
Känner till hur IBM var på 80 talet. Passar absolut inte med. IBM växer, de andra har tappat.
Och ingen tycker om dominanter, därför vill man slippa dem. (jämf Intel is evil)
The Joy of Tech Apple's Yankee Pride
OT; UST 10 Year idag över 2,25%. Det gäller 60 min charts och 2 timmar med avslut över nivån. Sannolikt får vi snart samma utveckling på dag-chartet.
Den viktigaste köpsignalen som öppnar upp för en högre topp och 3% i sikte. Folk fattar inte vad vi står inför.
@rttck,
Vad står vi inför?
Crapple – urusel TCO, usel service och ett designtänk som får produkterna att mer vara accessoarer än ett verktyg. Lycka till med att mata in specialtecken på ett apple-tangentbord exempelvis (skriv lite perl, python samt xml och bli självmordbenägen). Vi ska heller inte tala om den totalt urusla funktionerna i fönsterhanteraren (grupperingar m.m.). Crapple app store är motorn i det hela där man ska köpa till funktionalitet som OS:et medvetet inte klarar från början. Vill man vara en singelhipster med ett misslyckat sexliv köper man Appleprodukter för det skulle inte förvåna mig att det inom en snar framtid kommer en undersökning som visar just detta vilket även skulle stödja mina egna observationer.
Men jag är inte bitter..
Håller med om att viss tecken sitter konstigt men svenska tangentbord är generellt sätt dåliga för utveckling så IT-världens motsvarighet till riktiga karlakarlar mappar ändå om sitt tangentbord, oavsett tillverkare.
Angående TCO så håller jag inte riktigt med, min Macbook Pro var förvisso dyr men fungerar fortfarande lika bra flera år senare och jag har inte minsta behov av att köpa en ny. Tvärtom mina gamla PC-maskiner som gick sönder till och från. Sen har jag en känsla av att värdeminskningen på en Mac är mindre än på en PC men jag har inga belägg för det, har inte heller sålt nån av mina Apple-produkter än.
Ingen kodar väl med svenskt tangentbord? På Äpplet trycker man äpple-space för att byta till amerikanskt tangentbord och sedan blixtsnabbt tillbaka till svenskt pss om man ska skriva svenska.
Ingen normal kodar väl på en mac. Rena mardrömmen.
Eller så skapar man en egen keymap, precis som man kan göra under Linux eller vilket annat vettigt operativsystem som helst…
Det första man gör när man installerar en ny mac är att mappa bort att fornlämning-space blir nån knasig unicode nobr space. Kom man över tröskeln att hitta det jäkla @-tecknet när man bootar upp datorn första gången så känns alla andra knasigheter i layouten som småpotatis.
Nej, Apple prioriterar design före funktion. Apple fistar sina användare varje dag och det får dem att känna sig lite extra speciella. Även om de fick tio piskrapp varje dag de äger en mac så skulle de gladeligen gå med på det.
Snacka om total hjärntvätt.
När det gäller bilen så var den väl en färdig produkt redan 1940…
Sedan har man bara filat på den…
Datorn är väl i samma situation.
Det var väl färdig när läsplattan kom och efter det ett ständigt filande….
Varje pryl har sin pionjärstid.
Naturligtvis är det sanslöst kul att vara med under pionjärstiden!
Senaste iOS verkar dessutom likna windows 8s platta design. Varför man vill efterapa en av de största OS-flopparna i Microsofts historia förstår jag inte. Är det nån hipster som spelat för mycket Atari 2600 som bestämt det?