Även om börserna i de asiatiska tidszonerna stigit under natten är det osäkert om de europeiska börserna öppnar uppåt.
Japanska Nikkei rusar hela 3.38%, medan övriga index är betydligt mer avvaktande. Hang Seng i Hong Kong stiger 0.14%, Singapores Straits Times +0.30% och Australiens All Ordinaries nästan oförändrat på -0.04%.
Månadschart Nikkei-225 |
USA-börserna steg efter europeisk stängning och stängde högre än vid 17:30 igår, men den amerikanska S&P 500-terminen ligger nu rent av under nivån vid den europeiska stängningen.
Undantaget rusningen i Japan, så talar det mesta för att de europeiska börserna öppnar nedåt. För Nikkei innebär detta att man passerat 14000-nivån och är tillbaka på 2008 år börsnivåer, oräknat inflation och urvattningen av den japanska yenen. Index har dock inte passerat årshögsta från 2008 än och årshögsta från 2007 hittar vi uppe på 18297.
Veckochart USDJPY |
Uppgången i Nikkei handlar framför allt om att valutan försvagats rejält via centralbankens digitala sedelpress, och Japan ser allt mer ut att lämna deflationsspiralen och i så fall gå mot hyperinflation, tids nog.
Som vi ser här till vänster matchar försvagningen av yenen börsuppgången väldigt väl, rent av börsrörelserna generellt.
Som svensk ska man alltså inte rusa in i japanfonder, bara för att Nikkei stiger. Den fallande valutan gör att man inte tjänar några pengar på uppgången ändå.
6 kommentarer
Japan har stora problem, en åldrande befolkning, minskad industri, allt fler japanska företag expanderar utomlands men inte i hemlandet.
Kanske kan de åtgärder man har vidtagit skapa hyperinflation, tror inte det. En fallande valuta skapar givetvis förutsättningar för industrin men importpriserna stiger, så det vete sjutton om det är någon meing med det.
Det sista stycket stämmer inte alls så det kan du stryka.
Medianfonden gällande Japan är upp 19% hittills i år innan dagens uppgång.
Off topic, men har du helt slutat kommentera makrohändelser? Debaclet i Syrien borde rimligtvis intressera många eftersom nyhetsrapporteringen om Syrien och läget i regionen är ett skämt. Israels inblandning innebär att situationen kan eskalera och som det ser ut nu letar ju USA anledningar till att kunna gå in och finansiera/beväpna "frihetsrebellerna" (Läs: Kontrakterade seriemördare från krigsmanglade skithålor som Tjetjenien, Libyen m.m.) så att de kan ställa till med ännu mer oreda och störta Assad. Målet är givetvis Iran, men hur ställer sig Ryssland (och Kina) till att Syrien störtas ner i fördärvet med USA:s och Israels goda minne/hjälp?
Även Kina/Japan-situationen som i media framställs som någon löjlig kontrovers kring Bukakkeöarna varslar om något större. Exporten från Japan till Kina har sjunkit med 50% (vill jag minnas), vilket säkert är en bidragande orsak till nedtryckning av Yen och stimulanser en masse. Vi har redan sett konsekvenserna av ett upptrappat valutakrig och inträdande i ett handelskrig. Historiskt brukar detta sluta på ungefär samma sätt varje gång.
Vore intressant att se dig lyfta blicken från vargstängsel och inrikespolitisk ankdamm för en stund, men är självklart tacksam för att bloggen lever och uppdateras frekvent.
Hej Christian!
Jag har helt enkelt inte hunnit. OCh är man inte förstå på bollen kan det lika gärna vänta. Återkommer kring Syrien, Israel och C-vapnen, där mina farhågor och varningar besannats.
Men jag skyller på vargen, ärligt alltså. Har ätit upp massor med arbetstid för mig, så bloggen har blivit lidande. Någon måste betala för varg och det blir alltså jag, med mina pengar och min tid.
Skanska går bra nu, krisen till trots.
SKANSKA: PÅTAGLIG FÖRBÄTTRING SVENSK BOSTADSUTVECKLING – VD
08:26
STOCKHOLM (Direkt) Skanska har haft ett stabilt första kvartal med starkt resultat i sina amerikanska verksamheter och byggverksamheterna i Norge och Finland fortsätter att utvecklas positivt. På bostadssidan förbättrades Sverige.
Det skriver vd Johan Karlström i kvartalsrapporten.
Första kvartalet är alltid säsongsmässigt svagt i byggverksamheten och under inledningen av 2013 har flera av vara byggverksamheter påverkats negativt av den långa vintern, skriver Johan Karlström.
Orderingången utvecklades väl i Skanskas nordiska enheter medan orderingången i USA var lägre än fjolåret.
Skanska har dock en stark position inom de marknadssegment som växer, bland annat sjukvård, kontor och komplexa infrastrukturprojekt och vi ser fortsatt positivt på marknadsutsikterna inom dessa segment, skriver vd.
Inom var bostadsutvecklingsverksamhet skriver Johan Karlström att marknadsförutsättningarna i framförallt Sverige förbättrats under det första kvartalet.
Vår verksamhet utvecklas enligt plan och även om lönsamheten ännu inte är på den nivå som vi långsiktigt strävar efter att uppnå, så är förbättringen påtaglig jämfört med 2012, skriver Skanskas vd.
Även om inga större fastighetsförsäljningar har genomförts under kvartalet så ser Skanska goda förutsättningar för fastighetsförsäljningar under resterande del av året.
I sina utsikter upprepar Skanska annars att marknaden för bolagets byggverksamhet totalt sett är stabil, men att skillnaderna är stora mellan geografier och segment.
För stora anläggningsprojekt i Norden upprepas att marknaden är relativt stabil men med betydande konkurrens.
De europeiska marknaderna förväntas fortsätta utvecklas svagt framförallt avseende stora anläggningsprojekt.
I segmentet för mindre och medelstora projekt i Polen är dock marknaden relativt stabil, skriver Skanska.
För USA upprepas att marknaden för stora och komplexa anläggningsprojekt utvecklas väl under hård konkurrens.
Förutsättningarna för nya OPS (offentlig privat samverkan) projekt, med fler projekt i marknaden, fortsätter att förbättras i USA, enligt rapporten.
Marknadsförutsättningarna för gruvindustrin med tillhörande anläggningsprojekt i Latinamerika har försämrats.