Som jag skrivit om tidigare har priserna på solcellsanläggningar fallit så pass mycket att de redan idag har varit lönsamma utan subventioner. Man har som räkneexempel kunnat producera solel för 92 öre per kWh, inklusive skatter, dvs billigare än vanlig el inklusive skatter. Anledningen är att det har blivit allt billigare att importera kinesiska solceller. Vilket EU nu prompt sätter stopp för genom en massiv tullmur.
EU ska senast den 6:e juni ta beslut om att belägga kinesiska solceller med strafftullar (Talentum/Ny Teknik, Public Service/SR), vilket kommer slå ut solcellsbranschens småföretagare och göra osubventionerade solceller olönsamma.
För en gångs skull är Sverige emot EU:s förslag strafftullarna och rent av publicerar zo(m)bies kritiska debattartiklar (Schibsted/SvD 2012) om detta och menar att det är usel politik. Till och med Carl B Hamilton (fp) är emot stoppet (Bonnier/DN). Vill vi förlora inflytande, eller vad håller de på med? Vi får ju bara inflytande om vi går med på allt vet vi ju sedan tidigare!
Men Sverige kommer förstås foga sig i beslutet, som antagligen kommer tas trots att en majoritet av EU-länderna är emot det. Vill kineserna sälja billiga solceller ska vi förstås passa på att köpa så länge kinesernas tillverkare tävlar enligt devisen too big to go bust, dvs man vill vara en av de 3-4 största tillverkarna och räddas av staten när väl den kinesiska ekonomin kraschar framöver.
Så fram till nästa vecka kan det finnas billiga solceller, sedan kommer lagren snabbt ta slut. Se för övrigt till att inte betala i förskott, för när marknaden klappar ihop kommer de uteslutande småföretagare som är återförsäljare att gå i konkurs.
Se även grafik över prisraset i solceller, utan strafftullar. Priset är nu nere på 0.74 USD, eller 4:86 SEK per watt. 5000 W solceller, vilket är en bra nivå för ett hushåll som vill bli självförsörjande på el över helåret (givet nettodebitering), bör alltså kosta runt 25000:- SEK, plus växelriktare och installation. Snabb koll ger vid handen att man nu kan få solceller för knappt 8:- SEK per Watt även i Sverige, med Sveriges höga skatter på arbete och företagande (utförsäljing 230 W hos 24Volt.eu).
35 kommentarer
Fast Merkel är emot så det är inte säkert att det blir något.
Så länge Fredrik R lägger sig platt för alla EU:s tokbeslut får han inte minsta inflytande. Men det tycks FR vara för dum för att fatta. Säg NEJ till alla EU beslut som går emot oss och ge f*n i att följa de som inte passar oss.
Protesterar EU, så dra ned på EU bidragen. Skriker EU, så dra ned vårt bidrag ytterligare. Då dröjer det inte länge innan EU pamparna snällt ställer sig i kö med mössan i handen. Så länge vi har vår egen valuta, har inte EU minsta chans att driva in sina nu alltför höga krav på bidrag.
Och skulle vi bli utslängda ur EU, så är det det bästa som kunde hända oss!
FR har väl sina sidor, men jag ger inte honom full skuld i vår beklagliga EU-situation:
https://www.youtube.com/watch?v=kQIkC-oD1jY
Raj-Raj e trött och dessutom frånskild numera, den som verkligen styr är ju "The Borg" 😉
Reinfeldt skiter väl i Sverige, han slickar röv så att han kan efter valförlusten krama sina vänner i Bryssel.
I princip håller jag med dig här. Men om det rör sig om dumping(verklig dumping) med statligt stöd så har vi regler mot det. Det är ett slags AntiTrust-fall enligt reglerna. Men hur verkligheten ser ut vet jag ej.
Alltså går inte dessa bolag i konkurs om staten står bakom och subventionerar.
Å andra sidan har vi väl haft statligt stöd även till Europas solenergi-program?
Om det är kinesiska staten som betalar oss för att köpa billiga solceller så ska vi förstås köpa utav bara helvete medan kineserna betalar. Inte slänga på straffskatt.
isf bara sedvanlig ofrihandel och skydd av investeringar. Men lever isf staten som de lär? Det är trots allt dessa herrar och regeringar som ligger bakom kravet på avreglering och frihandel(whatever cost!)
@Cornu; Man kan förstås se det som "den som ger sig in i leken får leken tåla"! Så varför då tacka nej till subventionerade paneler? Ok, jag böjer mig när man kan konstatera att kineserna var bättre än oss! Konsumenterna kommer först!
Nu kommer WTO-avtalets baksida så sakteliga att sätta press på alla regeringar i USA/EU. Det gick finfint att använda billig arbetskraft i 13 år. Nu när kineserna likt japanerna sakta skaffar sig know-how blir de inte och leka med inom många branscher.
Skall bli intressant att följa 🙂
@rttck2013-05-30 15:40:
Skulle snarast säga att dessa herrars krav på "frihandel" är högst ideologiska, där frihandeln knappast ser ut som den idealiserade men snarast som den riktiga :/
Finesser med tullar är att man skyddar sin INHEMSKA industri från tex prisdumpning.
Det är en bra taktik, jag är själv mot den universella frihandeln.
Men om vi själva inte har någon inhemsk industri att bry oss om så är det bästa att köpa det billigaste som finns, och om Kina vill vara med och betala så är det ju bara bra för oss.
Var det inte så att Sverige var världsledande inom solpaneler och forskning på 90-talet men att vi sålde ut(uppköpta) till bl.a tyskarna?
Undrar om det är främst tyskar som ligger bakom skyddstullar denna gång?
@KnownUnknows: Så är det nog
Nej….tyskarna är emot strafftullar. Typiska Frankrike men också Italien är för!
Solel i Sverige?
Om du får lönsamhet i det så är det på bekostnad av annat. Skatter tex?
Att Tyskar får lönsamhet beror på generösa regler för inmatningen. Vilket givit en alltför snabb utbyggnad. Ledningarna blir fulla, elen spills men konsumenterna får betala ändå-allt medan Tysklands CO2 avtryck ökar och konsumenterna klagar.
Solel är bra där elen behövs när solen skiner!
Men entusiaster är välkomna ligga före och driva på en utveckling av cellerna-vilket Kinapanelerna förhindrar, för Kineserna kopierar bara enkel teknik!
"En ny anläggning på 1 kilowatt som är placerad på en oskuggad yta rakt mot söder med 30-50 graders lutning producerar i Sverige ca 950 kilowattimmar per år och tar upp en yta av 8 kvadratmeter"
energimyndigheten.se
Så om det är lönsamt eller inte beror bara på priset i förhållande till ovan nämnda. Vi borde tacka kineserna.
Hur länge panelen fungerar och framförallt hur snabbt den tappar effektivitet är saker som ofta ignoreras. Många kinesiska paneler ger mindre än 40% efter 10 år mot vad de gav som nya vilket helt skjuter elpriset i sank. 2-3 kr får du betala flr elen då från solcellerna. Finns mycket bättre och miljövänligare investeringar. Samt problemet med att någon annan måste stå med reserkapacitet för att solcellerna inte ger något att hurra för på vintern när el förbrulas som mest. Solel i Sverige är meningslöst. Rent av dumt. Kolla Swecos uttalande om hur mycket världen kunde spara på att bygga solel vid ekvatorn och vindkraft i norr, inte tvärtom.
Håller helt med oppti. Globalt är naturligtvis solceller en mycket bra produkt för att producera el och det kommer säkert att växa. Fast för en villaägare på våra breddgrader är det ju helkasst. Elförbrukningen sker ju framför allt när solcellerna ger mycket litet (nov-feb). Jag förbrukar t ex 2000 kwh i januari när solceller skulle ge mycket lite och 300 kWh i juli.
Solceller är samhällsekonomiskt vansinne och privatekonomisk förlust. Tro inte på Cornu och hans ekonomiskt ignoranta och tendentiösa kalkyler om osubventionerad solel för under kronan. Räknar man realistiskt med ränta mm så blir det snarare 2 kr/kWh, vilket är vansinne jämfört med kärnkraftens 30 öre och tillochmed jämfört med vindens 80 öre.
Betänk också att solcellerna har stora kvalitetsproblem och kommer med skaplig sannolikhet fallera, och då sitter du där med en konkursad leverantörskedja som inte tar ansvar och dyra paneler som möjligen fungerar som statussymbol om ingen vet att de bara är svarta skivor utan funktion. Se gärna:
http://www.nytimes.com/2013/05/29/business/energy-environment/solar-powers-dark-side.html?pagewanted=all&_r=0
Undrar vad vi betalar för kärnkraften via skatten? Jag tänker på avfallet förstås.
Inget överhuvudtaget. Det är helt finansierat genom avgifter på kärnkraften. Däremot mjölkar staten kärnkraften på drygt 4 miljarder per år utan motivering, plus givetvis vinstmedlen från det statliga ägandet.
Intressant! Frågan är om dessa avgifter är tänkta att användas till lagringen? Nu förstår jag givetvis att tanke och handling är två helt olika ting eftersom staten inte investerar alla dessa avgifter utan de konsumerar dem också. Det vore intressant som sagt att dyka ner i statens "hemliga" kalkyler kring kärnkraften!
Avgifterna till avfallsfonden är väldigt öppet redovisade – se här:
http://www.karnavfallsfonden.se/
Däremot går effektskatten, de där fyra miljarderna, rätt in i statens kassa och får betala statens utgifter i allmänhet.
Det finns ytterligare avgifter – kärnkraften betalar alla kostnader för den byråkrati som tvingar den att leva upp till bland annat orimligt låga och onödiga utsläppskrav. (Du vet, sådana där som kunde räddat flera liv per år om pengarna istället satsats på trafiksäkerhet, men kanske räddar en på 100,000 år från förtida cancer i kärnkraftsbranschen.)
Synd. En solcellsanläggning skulle på sikt kunna vara lönsam, men då krävs ytterligare ett par halveringar av priset. Men det är möjligt att det kommer sådana ytterligare prisras framöver.
För närvarande så är fortfarande luft/luft värmepumpen den ekonomiskt bästa investeringen för de flesta. De billigaste sådana ligger på runt 4000. Köpte en sådan till garaget för några år sedan, den betalade sig på en vinter (nu är kanske det lönsammaste att ha kallt i garaget, men bortsett från det).
Att sätta in en kamin eller att gå över till ved/flis/pellets är också ett bra alternativ.
Därefter kommer diverse energieffektiviseringar i lönsamhetsligan, men dessa har blivit rätt dyra numera pga av bobubblan och ROT-avdraget som eldar på byggbranschen.
Kan man göra jobbet själv så är det en annan femma.
Har man gjort dessa åtgärder så börjar man komma in på andrahandsåtgärder, tex solcell eller solvärme. Och dessa klättrar i ligan ju billigare de är.
Går det f.ö. inte att privatimportera från Kina?
Ska tillägga att alla former av teknik som gör individen oberoende av samhället och politiker är av godo. Det är med detta i bakhuvudet jag kommenterar.
Att investera i samhällsoberoende är en trygghet, precis som en försäkring, för vi vet inte vilka galningar som hamnar i riksdagen vid nästa val.
Det är också en investering i demokrati, eftersom det de facto minskar politikernas makt över befolkningen
Med andra ord är jag mot statliga subventioner till företag av vindkraft och solel, men privatpersoner är ok. Sen är det bättre att sänka skatten än att subventionera
Solcellsel kostar runt 2 kr/kWh att producera, kärnkraft cirka 0.3 kr/kWh. Hur många TWh (miljarder kWh) är det rimligt att byta ut mot solcells-el? Kärnkraften producerar 60+ TWh, exempelvis. Är det lagom att lägga (2-0.3)*60 = 102 mdr/år på att byta till solcellsel?
Det är en intressant fråga.
Solel är vid närmre eftertanke för opålitlig för att kvala in som samhällsförbättrare, då man fortfarande måste ha ett elnät att luta tillbaka på. Solel kan eventuellt vara en delkomponent i ett självförsörjande system, men det krävs fortfarande ytterligare teknik för att bli helt självförsörjande.
Så tills denna teknik gör sitt framträdande så tar jag helt enkelt tillbaka min kommentar 17:35, men låter 17:20-kommentaren stå kvar.
Sluta subventionera solel helt tills vidare och sänk skatten istället, så att vi som är intresserade kan investera i andra lösningar.
Kunde man konstruera en microturbin för biobränsle (tex ved) så skulle det bli en bra mix med solel, ungefär som ved/solfångarsystem är ok system idag.
Många har varit kallade att konstruera en sådan turbin, men ingen har lyckats ännu.
Kinas största solcellsföretag har varit nära att gå i KK. Det är kanske för att Kinesiska staten går in och räddar som det blir bråk. EU och staterna som tar ut energiskatt på el är förstås rädda att för missade skattintäkter om många ökar sin självförsörjningsgrad på el.
Sedan juli 2005 har den Kinesiska valutan gått upp över 25%. Trots denna uppgång har inte tullarna för import av varor från Kina justerats ned. Kina har stora mängder jordartsmetaller som man behöver vid solcellstillverkning. Vi borde importera allt vi kan så länge vi kan köpa billigt. Detta ju en investering som är bra för miljön och energiförsörjningen i Sverige. Men det är ju inte så sjuklövern tänker. De bryr sig inte ett dugg om Sverige annat än som en marknad för sina onaturliga ideologier, vars syfte är att krossa alla krafter som gör folket motståndskraftig mot deras utsugning. Parasitering och utsugning av folket(förlåt jag menar medborgarna) är det egentliga syftet.
Kina har allt mer styrt om så att endast företag verksamma inom Kina får köpa dessa REM. På så vis kan dom även spionera på de utlänska bolag som motvilligt öppnar en filial i landet.
Tunnfilm däremot behöver inte så mycket konstigheter. Det genererar förvisso bara runt 10% men det är så billigt att man kan och bör tapetsera allt med den. Dvs bygga in det i tak och vägg. ~ Halva priset på en vanlig solcellsmodul är låda och har man tex takpannor eller panel så har man liksom redan betalat för en låda (aka skydd).
Vill dock passa på att EU-direktivet om tullar redan finns sedan ett halvår och i det står det också att tullarna kommer gälla retroaktivt, så den som köper paneler idag riskerar att drabbas av tullen i efterskott.
Jag tycker att detta är, trots bloggarens alarmistiska rubrik, ett vettigt och bra beslut av EU (USA har redan gått före). Tillsammans är vi starka. Utan unionen hade Kina kunnat fortsätta med sina prisdumpningar tills alla europeiska tillverkare gått i konkurs. Sen hade man chockhöjt priserna, eftersom vi inte hade haft något annat val än att köpa från Kina. För vissa är det redan försent. Världens näst största tillverkare, tyska Q-cells, har gått i konkurs, och liket blev uppköpt för en spottstyver av ett kinesiskt företag. Inte för att skapa jobb i EU, men för vår teknik, som kommer bidra till fler jobb i Kina.
Men det skiter bloggaren i. Hans hat mot EU är rent och kompromisslöst. Kan vi vara mer lojala med Kina, än med våra europeiska grannar? Han kan. Han lever efter devisen; min fiendes fiende, är min vän. Alltså måste Kina vara bra, eller åtminstone bättre än det förhatliga EU.
Marika Edoff, professor och solcellsforskare vid Uppsala universitet sa i SvD:s artikel ”Solen går ner över svensk panelindustri”:
”den tillämpade forskningen kan bli negativt påverkad om det inte finns en industri i Europa.”
I Lars ”Deng*” Wilderängs värld är sådant sekundärt. Hatets låga måste hållas levande, och då krävs ett ständigt bränsletillskott – i det här fallet genom att förringa förlorad europeisk forskning och tillverknings know-how. Han tycks heller inte göra skillnad på lågkvalificerade montörs- och återförsäljningsjobb (av kinesiska paneler), kontra europeisk spetskompetens inom miljöteknik. Undrar hur han resonerar kring vår europeiska telekomindustri? EU kommer ta sig an Kinas prisdumpning inom det området också. Vem kommer Lars vara lojal med? Ericsson, eller Huawei?
Frågar man denna rabiata EU-hatare vem som är det onda imperiet, EU eller Kina, lär han tveka. Som tur är tvekar inte den absoluta majoriteten svenskar. Men så har vi heller inte skogs-, författar- och reklaminkomster att falla tillbaka på, ifall vi blir arbetslösa. Vi har inte råd att hoppas på att EU ska snubbla. Vi är ekonomiskt sammanväxta med unionen. Vi står och faller med våra grannar. Nu, och i framtiden. Vi skapar inte välstånd genom att kränga kinesiska solpaneler till Mcjobbare som köper på krita. Kan någon förklara det för Lars. Jag räcker inte till.
* Deng Xiaoping, och inte ”deng i bollen”, om nu någon skulle tro det. Deng Xiaoping älskade Kina. Kanske lika mycket som Lars.
Purjo, enda skälet till att ha tullar är att det behövs för att kontra idiotiska subventioner av sol inom EU. Det är vansinne att ha tullar för att kontra kinesiska subventioner. Det händer inte att det prisdumpas och sen "chockhöjs". Det har aldrig hänt förut och kommer inte hända nu. Det är bara fåniga protektionisters feberdrömmar. Vi kan ha spetskompetens inom R&D på solceller om vi vill, men ska vi producera skiten så behöver vi vara bäst på det. Annars får vi producera annat. Det handlar inte om hat, varken mot er i blåställ som är rädda om era jobb, eller mot EU. Det handlar om korrekt eller inkorrekt nationalekonomiskt tänkande.