“Man ska inte lyssna på vad politiker säger och skriver, man ska titta på vad de gör!” – Cornucopia?
Kollapsen av den svenska landsbygden fortsätter, och frågan är om vi inte redan passerat den punkt där landsbygden fortfarande gick att rädda? I princip alla myndigheter och politiker motarbetar aktivt den svenska landsbygden, som väl är att betrakta som ett väljarointressant särintresse.
Man ska inte lyssna på vad politiker säger och skriver, man ska titta på vad de gör!
Alla pratar sig förstås varma om landsbygden och kör med floskler som att hela Sverige ska leva, men i praktiken så gör man sitt bästa för att förstöra för landsbygdens folk och näringar. Det är handlingar och verkligheten som gäller, inte tomma ord från politiska ordvrängare. Alla landsbygdmyndigheter arbetar i praktiken med att slå ut det svenska jordbruket och med det basen för landsbygdens arbeten. Det spelar ingen roll om det är Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen, Livsmedelsverket, Landsbygdsdepartementet – vars byte av namn från Jordbruksdepartementet tydligt visar att jordbruket i Sverige ska bort. I praktiken gör man sitt bästa för att göra jordbruk omöjligt.
Antagligen har mängden svenskar med koppling till landsbygden passerat den brytpunkt där det enkelt uttryckt är kört. Även om avfolkningen och nedläggningarna pågått sedan 1800-talet så är det först de senaste två decennierna som hela generationer av makthavare och stadsbor i princip helt saknar kopplingar till landsbygden – tidigare har det alltid funnits någon i den närmaste familjen eller släkten som varit “bonde”.
Även i min generation 70-talister var det vanligt med uppväxt på landet, men för varje år som gått har det blivit ovanligare. Och med i princip en halvering av antalet bönder sedan 80-talet har allt färre aktiva kopplingar till jordbruk och landsbygd, som förvandlats till ett särintresse som man kan köra över fritt utan att riskera några röster i riksdagen. Det yttersta beviset är den sk Stureplanscentern, där det gamla Bondeförbundet till slut släppt alla kopplingar till landsbygdens folk, annat än i tom retorik.
Antal jordbruksförtagare (“bönder”)
1981 – 2007. Bara enstaka mätpunkter sedan millennieskiftet. |
Snarare har avvecklingen av landsbygden accelererat sedan alliansregimen, med centern, tog över.
Sedan 2007 för SCB inte ens någon statistik över antalet jordbrukare i landet, även om statistiken började avvecklas redan under tidigare socialistregim. Det är om något en indikator på att bönder inte längre är ett dugg intressanta, allt medan svensk självförsörjningsgrad är på väg att falla ner genom 50% till de antagligen lägsta nivåerna någonsin.
Boende i stora städer mot
mindre kommuner och orter. |
Istället ökar storstäderna och befolkningen i de större städerna. På mindre orter faller befolkningen, trots stigande befolkning i landet och det finns inte ens någon statistik över hur få som bor utanför ens de små tätorterna.
Från ett förhållande 1968 med ca 60% boende storstad eller större städer och ca 40% i småstad eller landsbygd, så når vi antagligen 2013-14 70% större städer med dess förorter och 30% på “landsbygden”. För riktigt landsbygdsboende är siffrorna antagligen ännu mer katastrofala, då de flesta även i landsbygdskommunerna bor i centralorter eller tätorter. Man kan också se en brytpunkt ganska exakt med EU-medlemskapet 1995, varefter utvecklingen blivit allt värre.
Detaljunderlag till tidigare
summerade graf. |
Maten kommer från ICA och bönder är bara i vägen för den “häftiga naturupplevelsen varg”, som bara är en infekterad topp på det isberg av motarbetande av landsbygden som genomförs i Sverige.
Kollapsen av landsbygden fortsätter, även om det kommer ta något decennium till innan den helt dött. I andra EU-länder försöker man värna om småskalighet och sin landsbygd, t ex finns det länder som sätter tak på gårdsstödet, så att man inte får stöd för mer än 100 hektar. I Sverige gör vi tvärt om – vi har redan tagit bort gårdsstödet för de minsta gårdarna och diskuterar nu att höja gränsen till kanske 20 hektar för att slå ut de mindre gårdar som finns kvar. Samtidigt yrar underbegåvningar som Eskil Erlandsson mfl om att Sveriges bönder ska konkurrera med konkurrenskraft?
Vilken konkurrenskraft?
Sveriges bönder har de högsta kostnaderna, de hårdaste reglerna (inom bla djurskydd, miljö etc), de högsta skatterna (och lägsta grundavdragen) och de mest nitiska myndigheterna i antagligen hela världen, samtidigt som inköpsorganisationerna betalar allt sämre relativt utlandet.
Samtidigt har inte svenska bönder tillgång till någon unik mirakulös teknik eller unika metoder för att bruka jorden och kan alltså aldrig vara effektivare och konkurrenskraftigare än någon annan på jorden. Det enda de kan göra är att ta allt större lån. Men att leva på lånade pengar är varken effektivt eller konkurrenskraftigt, utan konstgjord andning.
Politikerna har sedan mage att skylla ifrån sig och peka på EU och att allt som omfattar landsbygden måste ha ett godkännande från just EU. Men underligt nog behöver inte övriga länder detta, utan värnar sin landsbygd ändå. Men det har sagts förr och tål att sägas igen – svenska politiker vill ha EU för att dels ha för den lönsamma karriärvägar och dels för att alltid kunna skylla ifrån sig.
Men det sista som dör är hoppet. På den positiva sidan är att det kommer finnas många och billiga gårdar att köpa framöver, för den som vill ge sig in i att bli aktivt motarbetad av en samlad svensk stat och föraktad av stadsborna. Redan idag överges gårdar till vrakpriser i t ex vargområdena i Värmland, även hästgårdar – när hästarna inte längre kan gå ute ens dagtid hamnar de till slut i Findus lasagne.
Det finns förstås en och annan nostalgisk och naiv stadsbo som fortfarande tror på landsbygden, men det visar bara på att de tappat kopplingen till verkligheten på landet.
Frågan är om vi inte lika gärna kan avskaffa allemansrätten – kommunerna kan behålla frivillig fri rörlighet i sin egen tätortsnära skog och mark, liksom staten i sina skogar, men på landet saknas stadsborna nu i princip helt. Allemansrätten håller man bara fast vid av nostalgiska skäl.
Siste kvinna eller man släcker ljuset.
119 kommentarer
Cornu Jag hatar inte er *kram*.
Skämt och sido det är skrämmande hur många det är som tror att vi människor har frikopplat oss från naturen och politiker är om möjligt ännu värre än gemene man på den punkten.
Naturresurserna är antagligen det varaktigt värdefullaste som finns i Sverige nu är snart fältet öppet för "någon annan" att ta ägandet över dessa. "Svartajordenbolag" ägda av globala investmentbolag kommer snart att köpa upp väldigt mycket mark, gissar jag.
Vilken mark då?
Över hälften av Sverige är täckt av skog med Svea, SCA, Holmen mfl som ägare.
Finns inte på kartan att dom säljer.
Sedan baggböleriet stoppades för länge sedan finns en lag som innebär att bolag icke får köpa mark av enskilda-fysiska personer.
Det gör att enbart hälften av svensk skog ägs av aktiebolag, staten eller kyrka.
Denna lag gäller fortfarande och däför uppmanar ja att alla svenska medborgare som kan – köp en bit mark!
För vår egen frihets skull!
( ibland säljer Sveaskog, så köp även av dem om ni kan…)
Vid laga skiftet på 1960-talet övergick mormors skogsmark till en samfällighet. Kollektivskogsbruk är framtiden!
@Thomas Gunnarson
Mycket kloka ord!
@Thomas
Skum lag, vad är motivet till att hindra bolag från att köpa mark från enskilda personer? Hur har man tänkt sig att bolag skall kunna få tag på mark då?
Tillägg: med "tänkt sig" menar jag bara det och lägger inga krav på att det skall vara förståndiga tankar.
gefle, det finns en halva till och storbolag kan fusionera, Astra. Kan tänka mig att det finns många lobbyister som arbetar på vattenkraftens och vattenfalls utförsäljning.
TG, min morfars farfar råkade ut för det fenomenet vid Stöde utanför Sundsvall. en gång i tiden. Men lagar kan ändras, inför förra valet skrevs stora delar av grundlagen om. Denna lag skrevs nog i en annan tidsanda, när folkets väl och ve var mer prioriterat. Hur är den prövad mot EUs grundläggande friheter? Är den förresten överhuvud taget giltig? Men gynnandet av företag i skatte och juridiskt hänseende borde minskas till människans fördel.
(Open id har en tendens att krångla tycker jag, vill inte erkänna min existens)
@kgb35
Det är förmodligen bara en tidsfråga tills nyliberalisterna i alliansen eller oppositionen ändrar lagen och dumpar dessa tillgångar till "privata" intressen.
Det är väl fortfarande försvarliga arealer med högproducerande gjordar som de inte byggt köpcentra och parkeringsplatser på både i Skåne, Västergötland och Närke? Dessa kan säljas till Black Earth om inte annat när de svenska bönderna är utslagna.
Det som slår mig är att detta folk, ett av de väldigt få som inte formades av träldomen under feodalismen utan som självständiga och i jämförelse fria bönder nu är mer eller mindre egendomslösa trälar under överheten. Det var priset när socialisterna proletariserade hela befolkningen istället för att avproletarisera dem.
PS, jag förundras över det också. Det är en fantastisk propagandaapparat som verkat i kanske åttio år.
Det var ju lämpligt att Centerpartiet har släppt en reklamfilm som förklarar hur det hade varit om dom hade fått bestämma… host host.
http://www.youtube.com/user/centerpartiet?feature=watch
"Vi ser hela landet". Ja, men de säger inte ett ord om att de tänker göra något åt det. Genom att köra en känslomässig film om hur jävligt det kan vara så tror de att folk är så korkade att de röstar på centern, ett (c) som bara låtit situationen bli ännu värre under sin tid i regeringen.
Patetiskt.
Tror du att folk INTE är så korkade?
När jag var ung jobbade vi nästan alltid på jordbruk (grönsaksodling) på somrarna. I mitt fall handlade det om släkt som var grönsaksodlare men det var vanligt att ungdomar jobbade några veckor med att plocka jordgubbar, ta upp isbergssallad mm.
Fanns även en hel del "superarbetare" som var vuxna som jobbade extra på sin semester. De kunde skörda helvetes massa
Något som var gemensamt för denna typ av jobb var att det var svart arbete. Om man fått betala skatt på inkomsten hade nog ingen jobbat extra. Säsongrelaterade arbetsuppgifter på landsbygd fungerar inte inom den Svenska Modellen. Helt omöjligt att hitta mycket arbetskraft under några få veckor och betala vad som kravs (inklusive skatter) när det skall skördas
Det finns ju Moldaver…
Falskt. Jag sommarjobbade på bondgård, bla med att lasta av höbalar till ladan. Fick 75 kr/h som ca 15-åring och fick lönebesked och hela tjolavippen. På den tiden var den ingen skatt om man tjänade under 8000 kr så jag tror inte det var nån inkomstskatt, men säkerligen sociala avgifter eller vad det nu är företagare betalar. Hade iofs andra sommarjobb med att rensa morötter som var svart.
Byt svart mot skattefritt, det var liksom poängen 😉
Morötter får man väl rotavdrag för?
Mycket bra "upprop" Lars. Vi vill vara så effektiva i vårt land så vi inte ser skogen för alla träden…innan det blir för sent. Samtidigt vill många peka på likheten mellan hur vi svenskar och tyskar funkar och tänker. Inget kan vara mer fel när det gäller önskemålet om bevarandet av landsbygden, byarna och lokalgemenskap baserad på småskalig konkurrens och pris"tak". I Sverige är vi bara ute efter maximering av effektivitet tills det inte blir något kvar. Levde själv i södra Tyskland under knappt två år och jag blev imponerad av deras sätt att prioritera lokalgemenskap och småskalighet. Sveriges konsumtion byggs t.ex på dominanta försäljningskedjor medan lokalentreprenören i t.ex södra Tyskland utgör "local heroes". I USA har alltid arbetsmarknaden och utkomsterna dominerats av egenföretagarna. I USA har dock dessa konstant nedprioriterats under snart 20 år nu. Men Tyskland har de hög status. I Sverige vill man men misslyckas eftersom få företag når upp till medelstorlek.
Bondehatet som arbetarrörelsen levt på, har blommat ut sedan sjuttiotalet…
En kompis som hade litet kanotuthyrning, han släppte aldrig några svenskar via en genväg bakom lagårn,… De fick allt gå utmed vägen tills de bra längre fram stötte på vatten…
Tyskarna fick gå genvägen bakom lagårn, ty de visste hur det brukar se ut bakom lagårn…
Och ansågbdet vara helt naturligt.
Vi svenskar har en sorts renlighetsmani, som troligen härör från trettiotalet….
Vilket bondehat? När jag är hemma på högtider och folk fått sig några innanför västen är allt jag hör bönder som maler om sitt hat mot Palme, utbildningsväsendet, grannar, stockholmare, utlänningar och fan vet allt. Man hör aldrig så mycket veklagan och ömkan som när promillen stiger hos en jordbrukare.
I och för sig imponerande att man kan vara så långsint att man fortfarande hatar en kille som dog för snart 30 år sen, men faktum kvarstår:
I min erfarenhet är det bönderna som är hatiska, inte övriga 99% av befolkningen.
@belii
Studera lite nutidshistoria så förstår du varför.
Ja Belii, studera bakgrunden till veklagan så förstår du nog. Är du offer för den poltiskt selektiva historie och samhällskunskaps undervisnignen i Sverige.
Vad är mest relevant att lära i skolan: Om Palme var pouplär i Zimbabwe eller om han stjälpte hela rättsväsendet genom sina reformer? Vilket fick du läsa om i skolan? Jag fick på min höjd lära mig om att han i vissa kretsar kunde uppfattas som kontroversiell.
Sedan kan du fortsätta med högskattesamhället (med inbillat hög lön), politiserad skola och högre utbildning, lagen om att polisen direkt skulle gå över till anfallande makts sida för att hålla ordning åt dem osv.
Eftersom stadsmänniskor ofta är så stressade hinner de inte komma ihåg saker från förr men på landet har de ofta en tendens att minnas bättre.
Jodå, jag känner till orsakerna till det där hatet mot t ex Palme och överheten i gemen.
Det jag vände mig emot var det motsatta, det Thomas G skrev om. Att den svenska arbetarrörelsen skulle ha levt på att hata bönder på 70-talet. Såvitt jag kan förstå levde de snarare på att hata arbetsgivarna och det som hade med dem att göra – veka fack, SAF och politiker som påstods gå arbetsgivarnas ärenden.
@belii
Låter som du haft lite kontakt med arbetarklassen.
Ser inte hur det är relevant eftersom både jag och Thomas pratade om arbetarRÖRELSEN, inte arbetarKLASSEN. Det är två skilda saker.
@belii
Ja jätteskillnad de har ju absolut inte med varandra att göra.
För övrigt är det hög tid för den sävlige och konflikträdde svensken att bli rejält förbannad nu och sätta stopp för övergrepp och tokerier.
Tror dock att för stora delar av befolkningen är för indoktrinerade och zombifierade för att någon större förändring skall ske på befolkningens initiativ. Får helt enkelt falla på eget grepp som de flesta centralstyrda regimer gör förr eller senare när de vuxit för stora och monstruösa.
OK, du kan ju hävda att t ex Olof Palme var arbetarklass då. Varsågod.
En annan stor skillnad mellan sverige och tyskland är hur man värdesätter och vårdar i gamla byggnader tex eller övriga beprövade konstruktioner.
Enstegstätade fasader tror jag inte skulle kunna ha införts i tyskland
Tyskland har en federal lagstiftning, reglerna är olika i olika delstater. Men det finns definitivt enstegstätade fasader där och har funnits längre än i Sverige skulle jag tro.
Å andra sidan har de ett annat klimat. Plus att det faktiskt går att bygga enstegstätade fasader helt vettigt om man har den tekniska kunskapen.
Går det bra med ditt privata korståg mot Sossarna ? 😉
(Till slut slutar folk att lyssna på propagandaskivan som hakat upp sig)
@Likvid Vänster
Skall vi prata om ett korståg så är det ett korståg mot etatister, våld, tvång och övergrepp i allmänhet. Socialister i alla dess former står ju just för detta så de kommer ofta i skottgluggen. Övriga 7 i svensk riksdag står inte långt efter.
Tydligen läser du fortfarande 🙂
Nej, socialister står verkligen inte för det du påstår. Måste vara jobbigt att leva i detta samhälle med de föreställningar om andra du har.
Tidvis läser jag denna blog, då kommer ofta dina inlägg med eftersom du så frekvent basunerar ut dina vanföreställningar i dessa kommentarsfält, men oftast, så skummar jag förbi dina kommentarer, fast ibland är de roliga och intressanta att läsa ur ren beteendevetenskaplig synpunkt.
Jo det är just det socialism står för. Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov. Det slutar alltid i tvång från dem som har våldsmonopolet.
Jag tror att en stor orsak till att det finns så många i Sverige som tror sig vara socialister i Sverige är att de är uppfostrade i den kristna hjälpsamhetskulturen som varit så utbredd i Sverige men via folkhemmet blivit itutade att det är socialdemokrati.
@Marcus, Likvid vänster
På sätt och vis är det jobbigt när man inser att man är lurad och inser att det mesta man fått itutat sig är ren och förbannad lögn men efter en tid blir det också en befrielse. För övrigt gör jag stor skillnad på min argumentation på denna blogg och mitt liv.
Jag har förstått att du fortfarande lider av hjärntvättens skynke men jag kan hjälpa dig på traven när det gäller socialisternas våld.
Röda Khmerer, Kulturrevolutionen, Bolsjevikerna eller lite mer nationellt
* Första rasbiologiska institutet i världen som leder till studiebesök från bl.a Italiens fascister.
* Tvångssteriliseringar
* Konfiskeringar av egendomar för att nämna ett exempel lantbruksnämnderna på 60-70 talet men historien är full av dem.
Kanske lite mer jordnära och nutid.
* Konfiskera minst 75% an löntagares och småföretagares inkomster under hot om fängelse.
Du kan göra listor med tvång, hot och våld som både etatister och socialister brukar mot befolkningen. Det är själva fundamentet för allt de håller på med.
Jag hoppas du ser det löjliga i dina påståenden och vem det är som lider av vanföreställningar. Du är tyvärr inte ensam om detta därav brukar jag ta någon dag i veckan och ägna en del av den till att blottlägga dessa lögner om godhet.
Man får väl anse att även skärgården tillhör landsbygden och här försöker de driva bort oss igenom att lägga ner skolor samt kommunikationer och kvar skall bara en senior elit samt sommargäster vara.
Vilka är "de"?
Vi kan ju knapppast begära att stat och kommun ska stå för skolor med mera om det inte finns någon större efterfrågan eller skatteintäkter i området.
Ett alternativ är ju annars att förlägga flyktingförläggningar till skärgården så blir per automatik underlaget större.
en liten skola med en lärare för t.ex blandad årskurs är inte speciellt kostsam. Men en kommunpolitiker ser aldrig värdet av dessa investeringar. En skola dit elever kan åka båt t.ex. Fortfarande småpengar men allt som kan strykas stryks och ersätts istället av meningslösa utgifter där kommunpolitiker idag är vårdslösa istället. S.k studieresor och representation och ohemula ersättningar skulle kunna betala en hel del. Kommunfolket lever i vissa stycken som företagare, men med OPM. Sätt stopp för proffspolitiker! Istället byggs stabilitet och kompetens av opolitiskt sakkunniga.
Som det fungerar idag så subventioneras storstäderna med skolorna i småstäderna. Elever som satsar och som den mindre byn får bekosta skolgång mm för har inget annat alternativ än att flytta till storstaden om de skall göra karriär.
Storstaden kan skörda frukterna utan att stå för fiolerna.
Politiker brukar ju besluta om sådant och är i det här fallet de! Det finns både underlag samt goda skatteintäkter samt mycket företag än så länge. Det är nog viljan till stordrift som lägger grunden för besluten.
Varför inte göra som de flesta gör.
Flytta ut på landet på sommaren och till stan på vintern!
De som brukar jorden kanske behöver flytta ut strax innan sådd och in när skörden är bärgad.
Btw Rekommenderar TV 1 kl 20:30 ikväll? Den Danske superbonden Fredrik!
När du skriver "statsbor", menar du då boende i staten Sverige eller är det en felstavning av stadsbor?
Om felskrivningen är avsiktlig för att locka fram besserwissrar, är det en felskrivning då?
Haha, takes one to know one. Men det var en kul kommentar;)
Cornucopia kan aldrig göra fel, inte ens när han gör fel. Det vet ju vem som helst.
Jag som vill ta mig ut på landet, helst nära mina förfäders hemtrakter, vad ska jag göra då? Dessa lån gör ju att priserna på produktiv jordbruksmark är overkliga. Ska jag vänta tills alla jordbruk kursat innan jag vågar köpa mig en egen torva?
Vad har du för konkreta råd till en sån som mig Cornu?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Med risk för att kallas landsbygdshaverist, så måste jag säga att jag håller med dig.
Det mina släktingar (på landet) märkt av är en närmast fientlig inställning från promenerande stads- och bybor, som alltid blir förbannade om man leder en häst över vägen (det stör). Dessutom ringer folk polis för jämnan, vanligast är att de polisanmäler för döda föl (de ligger och sover i solen). När man sen frågar polisen och länsstyrelsen vem/vilka det är som anmäler hela tiden får man reda på att det är anonyma anmälningar.
Ett annat problem är att man numera inte kan ha skadade eller sjuka djur utomhus längre. Om ett skadat djur (som är under veterinärbehandling) vistas ute så att folk ser det, kommer du få dussintals polisanmälningar. Länsstyrelsen kommer sedan meddela att man ska ta in djuret, eftersom folk som inte vet nåt om djur blir upprörda.
Under senare tid har man släppt fram debattörer på en "bonnatidning" ATL, där debatten går het…
Redaktionen är helt passiv så frivilliga krafter går in och styr debatten,,bland annat en polis som själv råkat illa ut med sin djurhållning….
Djurskyddslagen är nog det mest underliga i vårt samhälle just nu…
Tre ungerska ryttare, som i somras tänkte rida till treriksröset, fastnade i djurskyddsnätet i huvudstaden, och hamnade i häktet.
Åklagaren släppte dem dagen efter, med hänvisning till att det inte fanns något syfte att skada djuren sett till de skavsår någon häst hade….
Det innebär att åklagaren fegade grovt, ty djurskyddslagen har inget krav på syfte att skada djuren..
Det togs bort redan 1972!
Hade däremot ryttarna varit från Sverige hade de troligen blivit dömda för djurplågeri, plus att länsstyrelsen gett dem Djurförbud. Ett Yrkesförbud, som för en del tycks bli livslångt…
Men som sagt, denna lag gäller endast svenska medborgare, vad jag har sett…
Håller med! Snart har vi dessutom samma situation inom jordbruken som inom fiskerinäringen – nästan lika många myndighetspersoner som ska övervaka företagarna.
Det vore intressant med en graf över antalet anställda inom jordbruksverk + länsstyrelser med ansvar för djur och jordbruk, och lägga den över en graf över antalet jordbrukare. Då kommer vi nog se att det inom en snar framtid finns fler kontrollanter än vad det finns individer att kontrollera. Då har vi uppnått den ultimata byråkratin.
Inom fisket är nog – nästan – redan förbi…
Om jag inte har fel, så är det fler anställda på fiskeriverket än yrkesversamma fiskare…
Och precis som vargen får leva rövare på land, så får sälen löpa total amok i havet. I Kattegatt beräknas sälen äta ca 50 gånger så mycket torsk som Sveriges fiskare landar. Jag får stå och se på när sälarna äter upp fångsten och miljöhjältarna applåderar.
Den så beramade hästnäringen, som sosseregeringen pratade sig varm om, har idag problem med rekryteringen….
Vem vill jobba med sådant när en politisk sekreterare står och kollar allt… ( en djurskyddskontrollant)
Tomas, tror att det kan finnas 1500 med licens men många är deltid och många är äldre. Men ännu så länge så är det fler fiskare än byråkrater, hoppas jag iaf.
Ägarna till Rio, Hasselösund, är ju nästan deltidsfiskare.
Åtminstone var dom dett i somras när jag var där…
Hur många båtar det var ute på Smögen det vet jag inte, men jämfört med sjuttiotalet, då jag var därute jämt, så är det inget kvar…
De "goda" har tagit över. Anonyma angiverier är så vanliga att de flesta skulle bli rädda om de förstod omfattningen. Gäller inte bara djurskydd, utan sociala myndigheter, skatteverket osv.
En av grannarna fick skjuta sin häst på plats efter att en ung länsveterinär anlänt efter en anonym anmälan. Detta trots att hästen var under behandling av annan veterinär. Blev rättsliga efterspel men hans arbetshäst är död i vilket fall.
Det är bara att konstatera att trygghetsnarkomanernas land har blivit otryggt. Du kan när som helst bli attackerad av myndigheterna på relativt godtycklig grund inte minst efter att människor i din närhet kommit med anonyma anmälningar.
Tänker på den familj som fick sina barn tvångsomhändertagna under lång tid då dottern i familjen sagt till sin moster att hon stött till faderns penis en morgon när hela familjen legat i sängen.
Det går i cykler när diotin löper amok. För ett tag sedan var det häxjakter.
Väl talat – men det gäller i lika hög grad det etniskt svenska folket och dess kultur. Allt bestående som kan klara sig självt ser Reinfeldt och anhang som sin fiende. Ett starkt folk med sammahållning är ett hot en stat som har motsatt intresse som folket. På lägre nivå är människor på landsbygden som kan klara sig själva är också ett hot mot den korrupta staten. Istället skapas nu ett sammelsurium utan egen livskraft som kulturmarxisterna kan styra och mjölka bäst de vill.
Jag sätter min högerarm på att du inte ens kan definiera vad "kulturmarxism" är, än mindre beskriva vad den skulle ha med landsbygdspolitik att göra.
"Kulturmarxister" är ungefär som svart materia, nåt som ska vara upphov till allt som händer i hela universum men som inte ens har bevisats existera…
belii, du tog åt dig?
Ger jag intryck av att vara en gammal knarrig piprökare av Frankfurtskolan, tycker du?
@RB
Jag delar din analys helt. Lägg till familjen, manligheten eller vad du vill som skulle kunna hota statens makt över befolkningen. Det skall brytas ned, splittras och förslavas.
Social ingenjörskonst är ett av kulturmarxismens redskap.
Vad är kulturmarxism, Patrick? Vad är dess syften och vem är egentligen kulturmarxist?
@belii
Löjliga förhörsmetoder. Roa dig med att slå upp ordet i Wikipedia, ta Frankfurtskolan när du ändå håller på.
Jag är redan bekant med Frankfurtskolan, det är uppenbart om du läser typ 3 inlägg upp.
I stort sett hela Frankfurtskolan är avliden och de hade aldrig en enad teori medan de var i livet – vissa av dem var t o m fiender på ideologiska grunder.
Att det skulle existera en enad ideologi som heter "kulturmarxism" är därför rena nyset, i alla fall om den har sin uppkomst i Frankfurtskolan.
Utöver det sysslade Frankfurtskolan med analys av andliga värden, t ex musik och litteratur men även sociologi.
Av dessa skäl ställer jag helt legitima frågor, t ex om det överhuvudtaget existerar något som heter "kulturmarxism" och vem som i så fall har skapat den och företräder den, och vad den egentligen handlar om. Wikipedia kan knappast de ett svar på den frågan annat än att det i så fall skulle handla om en trend, nämligen att vara "Politiskt korrekt" vilket skiftar dag till dag.
I så fall är dessutom "kulturmarxism" ett helt överflödigt begrepp, det räcker med att säga "politiskt korrekt". Och det är ingen ideologi i sig själv, dessutom.
Kulturmarxism existerar inte som annat än ett McCarthyistiskt spöke som paleokonservativa tomtar kan plocka fram ur garderoben och skrämmas med när det passar. Det är ett tomt lakan, ungefär som djävulen på medeltiden.
@belii
Ok om det skall vara en seriös diskussion så kan jag sälla upp. 🙂
Jag håller med om att kulturmarxismen inte är någon grupp eller uttalad ideolgi ala konspirationsteorier.
Däremot är det en metod och attityd som används för att i Frankfurtsskolans anda bryta ner "gamla" kulturella strukturer för att omskola befolkningen i rätt anda. Inte minst med metoden jag nämnde ovan som jag avskyr över det mesta, social ingenjörskonst. Ett uttryck som de flesta sossar omfamnar med värme men som jag snarare tycker visar på socialdemokratins nära släktskap med den nationella socialismen eller fascismen. Dessa övriga kollektivistiska ideologier som de försöker ta avstånd från genom att kalla dem extremhöger när de i själva verket är grenar på samma ruttna träd, statskollektivismens och extrem etatismens träd.
Luddig diskussion som kan bli spretig men:
Är inte kärnan i din problemställning egentligen att den sociala ingenjörskonsten i Sverige bygger på individen istället för familjen som "social enhet"? OCh att följden av det som du ser det blir ett individualiserat samhälle?
Hade du accepterat "social ingenjörskonst" om den hade byggt på familjer istället för individer?
För i det avseendet är Sverige nästan unikt i världen, det räcker med att åka över till Danmark så finns det familjebaserade skatteavdrag för hemmafruar.
Om du svarar "ja" på ovanstående så är jag rädd för att du bör titulera dig kristdemokrat. Men det är OK, de är ju smålänningar 😉
@belii
Jag är emot social ingenjörskonst i alla dess former. Detta att folk tycker det är ok att pracka på andra sina föreställningar om hur livet skall levas genom olika former av övergrepp är absurt och ren och skär ondska men det är ju demokrati och något oerhört vackert och bra. Snacka om indoktrinering. Lev och låt leva.
Den individuella inriktningen du talar om är ett sätt att åstadkomma ett system där ansvaret bryts ned. Ingen är beroende av någon annan. Du behöver inte investera i och vårda dina nära relationer. Passar det inte så kasta dem på soptippen istället, lämna dina åldrande föräldrar åt sitt öde, överge din gnälliga fru och dina barn. Satsa på "jobbet", one night stand och lite golf med polarna på lördagar under lättsamma former istället.
Vänsterns frihetsbegrepp som betyder frihet från ansvar på andras bekostnad är ingenting för mig. Det är ett system som i grunden bygger på våld och övergrepp. Ett system som urholkar frihet under ansvar. En oansvarighetens kultur.
Däremot vill jag inte förbjuda det sättet att leva på. Låt dem som vill leva på det sättet göra det på frivillig grund men tvinga inte mig och andra som inte vill det.
Mycket märklig föreställning detta att alla måste göra lika.
Frågan är väl vad du avser med "social ingenjörskonst".
Jag tror att du kan hålla med om att vi måste ha transfereringar/bidrag i NÅGON form för att ha ett anständigt samhälle där folk inte begår brott av nöd eller svälter ihjäl på gatorna.
Så var går gränsen mellan "social ingenjörskonst" och att garantera en rimlig lägstanivå för alla medborgare av ren anständighet? Det blir nog alltid en kompromiss, inte sant?
Den individuella inriktningen på socialförsäkringarna är som sagt nästan unik för Sverige och man kan förstå att den sticker i ögonen på en del. Men det finns också en del fördelar med den, som visserligen kanske spelat ut sin roll. Till exempel leder det till att man kan vara säker på att den som vårdar sina relationer verkligen gör det av kärlek, och inte av ekonomiska skäl. Äkta kärlek förutsätter ett stort mått av frihet – är inte det egentligen en ganska fin tanke?
@belii
Jag håller inte med dig om via staten garanterade transfereringssystem av samma anledning som jag nämnt förut, de bygger på våld och övergrepp. Det är ingen bra grund för ett samhälle. Jag tror inte de behövs för att uppnå att folk inte dör på gatorna i större omfattning än nu. Det går att ordna socialförsäkringslösningar på annat vis än med statligt våld.
Förstår inte att folk tror att andra människor inte hjälper någon i nöd, trots en hög levnadsstandard om de inte hotas med fängelse för att göra det. Fundera på hur det påverkar vårt samhälle att vi har människor som styr med den människosynen. Skulle nog snarare våga påstå att det sätt vi organiserat det hela på nu leder till den attityden bland folk, någon annan löser problemen.
Social ingenjörskonst är just de tvångsmässiga manipulationer du ser i ändlösa rader i vårt samhälle där man på olika sätt försöker tvinga folk att göra "rätt". Kulturmarxism helt enkelt i Frankfurtskolan anda. Ofta rättfärdigat med den stora gemensamma kassan eller det "allmännas bästa".
"Äkta kärlek"? Har du försökt med familj och enkla standardlöner uppfostra en barnaskara och samtidigt vara med och finansiera hela byråkratin och kvarnarna som mal sönder välståndet i landet som har råd med allt och hålla den "äkta kärleken" vid liv. Inte konstigt att det är mycket skilsmässor, stor förbrukning av antidepressiva och barn och ungdomar som mår dåligt. Folk sliter hela livet och äger inte ens sin bostad till pensionen. Helt utlämnade till politikernas godtycke och sociala ingenjörskonst när de skall uppfostra befolkningen.
Ja just det ja, jag minns att vi diskuterat detta tidigare…
Tyvärr står du nog på tvärs med de flesta moderna, europeiska tänkare i din syn på frivillighet som garant för ett fungerande samhälle.
Den "tvångsmässiga" välfärdsstaten är inte alls marxistisk. Framför allt därför att det infördes i Tyskland av den högst konservative Bismarck. Det infördes som en anti-marxistisk åtgärd – när arbetarna började gapa om revolution gav man dem välfärd istället, för att de skulle hålla till godo. Bismarck insåg att det var nödvändigt att kompromissa på detta sätt. Detta tyckte man var en medelväg mellan de två politiska polerna, och man kallade det – socialdemokrati.
Frankfurtskolan kom 100 år senare.
Jag säger inte att tanken med äkta kärlek är sant, men det är i alla fall motiveringen bakom. Framhållen av riksdagsman Geijer tror jag, så tidigt som 1840-talet om jag inte minns fel.
@belii
Ja den som lyfte välfärdsstaten till nya höjder var Hitler med bl.a både dagis och nattis.
Skulle tro att de flesta "moderna" tänkare har starka incitament att rättfärdiga övergrepp och våld.
Tack för diskussionen men nu får jag ägna mig åt barnbarn resten av dagen 🙂
Vad som kommer att hända är följande:
När oljeutbudet i kombination med fosforutbudet slås undan tvingas ett hungrande Sverige att åter odla upp landsbygden på naturgödselbasis. Eftersom nästan ingen med kunskap om hur man sköter lantbruk dock finns kvar kommer landsbygden att skifta skepnad dramatiskt jämfört med hur dess kapital organiserats sedan Svearikets enande för tusen år sedan.
Istället för en övervikt av självägande bönder kommer vi att få se etableringen av ofantliga storgods, ledda av dem som idag har kompetensen, vilka sysselsätter en agrar underklass av de från städerna och övrig produktion överflödiga. Däribland kommer vi att finna åtskilliga av dem som idag misslyckas till och med nutidens svårt fördummade utbildningssystem, en betydande andel förstås med utländskt påbrå.
Det blir en av historiens ironier att den jordbrukande och historiskt nedtryckta MENA-befolkning, som en gång tagit sig till Sverige i hopp ett bättre och glassigare liv under förevändning att vara flyktingar, kommer att få se sina ättlingar i led efter led som lika nedtryckta landbor på Sveriges karga marginaljord som sina förfäder i Muhammedanland.
Vinnarna, som idag utgör grunden för en ny jordägande aristokrati, består av dem som i dagsläget kan laga en traktor, sätta betsel på en Ardenner eller slakta en kalv, veta när och hur man skall så och skörda, eller som Cornu, hålla får, och som ser till att vara i besittning av jord.
I ett sådant scenario är nog snarare vinnarna de som kan hantera våld och vapen…
Det är naivt att tro att en så omvälvande förändring inte skulle innebära en generell upptrappning av våld.
Hungriga, utsatta människor gör inte uppror på Facebook, de gör uppror på riktigt.
Tyvärr kommer en svår urgallring ske av folk, då d- vitaminbristen blir en avgörande utslagningsmekanism….
Folk var inte bleka i skinnet här förr utan anledning utan det var en hård utgallring av dem som inte kunde lagra tillräckligt med d-vitamin för att få en normal uppväxt.
Är man blek i skinnet så lagrar man d-vitamin lättare…
Blir säkert en hård utgallring på många sätt, D-vitamin var en intressant vinkling.
naturbrukaren, allt detta kommer antagligen försiggå under ett endemiskt tillstånd av våld och oro, i synnerhet nu när det inte längre bara bor svenskar i landet. Var och en kommer söka sig till sin grupp och grupperna konkurrera om resurser.
Pellegrino, tvång, hot, våld och inbrott kan säkert bli ett skäl för en del enskilda att söka skydd hos storgodsägare. Många nischade MENA-gäng och romer "på skogen". Hör även till feodaliseringsprocessen historiskt. Betyder dock inte att det kommer bli vanligt förekommande eller det viktigaste skälet till utvecklingen mot storgods, utan snarare något i stil med vad jag skrivit ovan.
Att hantera vapen kan vilken fomme som helst med lite instruktion och övning, men det är inte de viktigaste färdigheterna vid ett kollapstillstånd. Att ingå i en grupp som du kan lita på och där olika färdigheter finns till hands när de behövs är långt viktigare. Livet är inte en actionfilm.
Å ena sidan ska det alltså vara endemiskt våld och oro, å andra sidan förutsäger du en strikt hegemoni av ett fåtal landägare? Är inte det en motsägelse? Vem ska upprätthålla maktordningen och äganderätten, om ordningsmakten är så svag att våld och oro blir endemiskt?
Dessutom är ju i dagsläget staten den största godsägaren via Sveskog, Fortifikationsverket m fl. Därefter kommer ett fåtal bolag, t ex börsnoterade SCA och svenska kyrkan. Hur ska den marken komma i privata händer i framtiden, menar du?
Utöver det ser jag ju att ditt storgodsscenario helt motsäges av det faktum att staten kan genomföra en instant triple whammy om den blir verklighet. En jordreform med tre syften:
1. Att eliminera konkurrensen om makten genom att omfördela jorden.
2. Faktiskt föda befolkningen
3. Vara generösa med andras egendom och ta äran för det.
Alla tre sakerna är extremt smakliga för politiker och borde komma som ett brev på posten om ditt scenario blir verklighet.
Se t ex reduktionen i den svenska historien.
Uttrycket "extremt smakliga för politiker" är farligt nära sanningen.
Det var väl mest ett sätt att få in kommentaren på det han bryr sig allra mest om. Jag undrade just roat hur rassekommentatorerna skulle få in landsbygsinlägget på sina favoritspår. Jag har nu, kanske ändå något förundrat, bockat för nästan samtliga punkter i SD-lingon ( MENA, kulturmarxism, utländskt påbrå ) men saknar några, t ex har inte "sjuklövern" eller "islamisering" nämnts ännu och ej heller har Gruelse kommit in med sina demografiska vanföreställningar. Kanske i kommentarerna nästa bloggpost.
Kons, är väl inte mitt fel att den dimensionen har bäring på i stort sett allt i nutida och framtida svensk politik, hur mycket ni korrekta än vill sticka huvudet i sanden.
belli, endemiskt våld och rättsstatlig oförmåga/frånvaro går hand i hand med den medeltida feodaliseringsprocessen historiskt. Finns alls ingen motsättning. Latifundien eller frälsegodset gav beskydd, försörjning och trygghet och frälsemannen hade ett ansvar för landbornas väl. Skälet till att sammanslutning i storgods blir naturlig (givetvis kan även Kronan, precis som förr, vara en stor jordägare, eller varför inte en och annan moské), har dock framförallt att göra med att den genomsnittliga individen i Sverige idag är totalt inkompetent på att driva eget lantbruk, men han kan employas i stort antal som jordbruksarbete under förmäns direktion.
Det finns alltså vare sig socialt tryck, effektivitetsvinster att göra eller praktisk möjlighet att genomföra jordreformer, även om det kanske skulle bli tänkbart 150 år down the road eller så. Inte alls säkert att exempelvis staten dock skulle ha något intresse av det, eftersom vi då inte längre skulle befinna oss i vår nuvarande civilisation med dess värderingar. "Kampen om jorden", om man kan kalla det så, är verkligen en av den förmoderna historiens riktiga långkörare.
pellegrino, för att tillägga, givetvis har du rätt i att de som förfogar över våldsmedlen också kan tvinga underkuvade att tjäna dem, så naturligtvis är det en väg som i kombination med andra kan bidra till att skapa framtidens aristokrati. Så många miljöpacifistiska "autonomous collectives" lär det inte bli fråga om, eller i alla fall inte långlivade dito.
Om landsbygden nu har fördelar, så varför använder de inte dem då för att hävda sig? Om de, som du skriver, inte kan hävda sig mot andra här i världen, ja då då får man väl acceptera detta faktum istället för att fantisera om återskapandet av nåt slags 1700-tals-Sverige.
Landsbygden har fördelar men kruxet är att alldeles för få vet att räkna på dem. Arbetet är i stora delar mer att definiera som hävd snarare än ett sätt att förmera kapital.
Det är svåra strukturer att forcera. Inte blir det bättre av att medlemsorganisationen, LRF är lika vass som en förskola.
Det finns något som kallas politik!
Allt är inte renodlad liberal marknadliberalism, utan politiken kan styra oerhört….
Lika bra/dåligt i en "liberal" ekonomi som en kommuniststyre…
Tyvärr.
@Kapitalist
Jag får intrycket av att du är klart märkt av det bondehat som florerar i en del kretsar i Sverige inte minst arbetarklassen. Med de kunskaper i ekonomi du har så borde du kunna se hur jordbruket motarbetas kraftigt genom regleringar. Vilka det gäller har du kunnat ta del av i flertal artiklar här på bloggen.
När det gäller jordbruket och dess förutsättningar har jag däremot fått klart för mig att du skjuter från höften då du ständigt uppvisar din okunskap.
Kapitalist:
Vi kan ju t.ex. införa krångliga regler för Volvo Lastvagnar, och sen så kan du påstå att de inte kan hävda sig på en internationell marknad när de säljer dåligt.
Det värsta är som du skriver att vi nått "no point of return", vilket kommer att kosta svenska medborgare och samhället mycket. De som genomled andra världskrigets isolering vet vad en levande landsbygd med ett fungerande småskaligt och icke kemikaliedrivet jordbruk betydde.I övrigt kan jag bara instämma i Luripompas beskrivning som är nog är idyllisk i jämförelse med vad som väntar när det fossila bränalet minskar, konstgödslet och andra kemikalier blir en bristvara och vi ska återgå till ett jordbruk med mindre teknik och mer mänskligt arbete. Boken Svart Jord av Gunnar Lindstedt beskriver en tänkbar utveckling: Recenserad av bloggen ERfteroljan. http://efteroljan.blogspot.se/2009/03/svart-jord-av-gunnar-lindstedt-2008.html
Många ansåg ju efter att han skrev den boken att han svamlade…
Tyvärr så har han troligen helt rätt.
Skall vi ha en minsta chans att klara en övergång så måste man börja med en omläggning av skatterna.
Som man nu gör tvingas folk alltmer att acceptera en stram penningekonomi, där skatten på arbete satts så lågt att det omöjligt kan utföras något arbete utan att det genererar tillräckligt mycket kontanter så det räcker även till skatten.
Att överhuvudtaget göra något som skulle kunna betraktas som en gardering i livet finns det inte utrymme för…
Ett Grundavdrag på 10 000kr per månad skulle ge folk det rörelseutrymme som krävs för egna kreativa lösningar.
Man kan jämföra med den irländske bonden som insåg att utan en inkomst på 70% stöd och 30% från produktionen så hade han inte kunnat göra något alls på sin farm….
Nu har svenska landsbygden varken det irländska skattesystemet eller de irländska stöden, så därför är det inget att göra än att packa ihop…
Tack för länken. Det här skall vi kolla in! 🙂
Precis, det framgår kanske inte så mycket direkt i mina inlägg ovan, men just hur arbetsintensivt det icke-mekaniserade, icke-konstgödslade jordbruket faktiskt är, har hela tiden legat och surrat i bakhuvudet.
Om det nu är så att jordbruket havererat. Hur kommer det sig då att priserna på jordbruksmark befinner sig på helt perversa nivåer? Samma gäller skogsmark. Jaktarrenden finns knappt att uppbringa någonstans. Det gnälls från böndernas sida att vildsvinen förstör så mycket, kolla hur många arrenden för vildsvin som finns på blocket. Just det…… inga (dygnsjakt med hutlösa fällavgifter borträknade).
Hmmm..
Alltså för mig så är bowling ganska dyrt….
Men jakten är billigt.
När jag bodde istan så var bowling inte så dyrt, men att jaga…
Jag vet inte vad du brukar betala för en bowlingkväll, men jag betvivlar att det rör sig om 3000kr/kväll plus en avgift om du skulle fälla några käglor.
Du förstod inte vad jag skrev!
Man kan inte äta kakan och ha den kvar!
Jag förstår precis, man kan inte se till att få problemet avskjutna för då kan man inte beklaga sig. Vänligen sluta förklara i metaforer så att även jag kan begripa vad du avser.
Det är bättre med tio grisar iskogen än en i lagårn….
Att landsbygden avvecklas är väl en naturlig utveckling eftersom allt blir effektivare. Jämförelse kan göras med en fabrik på 70-80-talet som producerade 100 % med 1100 st anställda tillverkar idag 200 % med mindre än 400 st anställda.
Någon som vet hur mycket mjölk/grödor det produceras idag per medborgare jämfört med 70-80-talet?
Helt rätt att det blivit effektivare men mängden insatsvaror har ju också ökat rejält, hur mycket jag som bonde kan producera är helt avhängigt vilka insatsvaror som finns att tillgå, utan diesel är det tveksamt om jag ens skulle kunna föda min egen familj eftersom jag saknar både lämpligt utrustning och lämpliga sorter.
Det går inte att jämföra rakt av.
Ty det är biologisk verksamhet.
Går det att rationalisera bort en mor?
Mannen går att rationalisera bort, men kvinnan…?
Samma med kreatur. Tjuren är bortrationaliserad, men inte kon…
Vi kan inte klippa alla band med naturen, även om en del tror det.
"Att landsbygden avvecklas är väl en naturlig utveckling eftersom allt blir effektivare"
Självförsörjningsgraden i Sverige är väl nu nere under 50%, från runt 100% för bara 50 år sedan. Så detta har inte så mycket med effektivitet att göra. Det är minskad produktion vi pratar om. Men just nu så är det "effektivare" ur ekonomisk synvinkel att producera livsmedel i länder med mindre regleringar (och mer subventioner).
Enligt Jordbruket i siffror, ”Tema EU: Norge” var antalet anställda i jordbruket med binäringar 118000 i Sverige 2010, vilket enligt länk nedan motsvarar 2,3 % av vår förvärvsarbetande befolkning. Motsvarande siffror för Norge 2010 var ca 90000, motsvarande 3,5 % av dess förvärvsarbetande befolkning.
http://jordbruketisiffror.wordpress.com/
EES-landet Norge har infört följande livsmedelstullar för att skydda sitt jordbruk, vilket är i linje med att ”hela landet ska leva”:
* hårdost 277 %
* fläsk- och lammkött 429 %
* nötkött 344 %.
Vissa svenska politiker, tillika EU-apparatjikar, har följriktigt högljutt protesterat mot dessa tullar å EU:s vägnar. Men dessa livsmedelstullar drabbar svensk export i mycket liten utsträckning. Så man ser var dessa politiker har sin lojalitet. Faktum är att Sverige kan dra nytta av Norges livsmedelstullar då den svenska gränshandeln kan öka. Vi snackar Strömstad, Charlottenberg etc.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/ewa-bjorling-billigare-handla-med-sydkorea-an-norge_7936412.svd
Med tull på nötkött så reducerar Norge risken att få nötköttsmärkt hästkött i livsmedelsbutikerna.
Båda mina föräldrar kom från gårdar i Småland respektive Västerbotten. Så jag har många gånger hoppat i hö i ladugårdar och varit med ute på fälten när dessa gårdar var riktiga jordbruk när jag var liten. Bandet till jorden är en skön känsla man bär med på sig genom livet, även som storstadsbo. Jag är övertygad om att Jacques Chirac, som under sin presidentperiod för Frankrike lyckades väldigt bra i EU:s jordbruksförhandlingar, nickar instämmande.
Det är en sorglig tid vi lever i. Ingen vill betala mer till det gemensamma för att se till att sjuka och åldringar får det bättre. Ingen vill betala mer till det gemensamma för att skolbarnen ska få bättre utbildning. Ingen vill betala för att vi ska ha en levande landsbyggd. Alla vill resa till Thailand minst en gång per år, ha platt-TV och 5 datorer per familj…..
Finns det ingen motrörelse mot detta?
Vi betalar så in i helvete mycket i skatt så säg inte att vi inte betalar.
Problemet är hur politikerna fördelar det som de fått in till skattekistan. Hur sker urvalet till politiker?
(ca 80% av lönen går till skatt i olika former)
@Musslan
Ingen vill betala till en planekonomi som mal ner vårt välstånd. Om du inser att en familj med två medianinkomster (2×22 500/mån) får i storleksordningen 500 000 om året konfiskerade av politikerna så borde du börja fundera.
Vad får de för detta? En skola som kostar upp emot 250 000/mån eleverna är i skolan där de knappt kan skriva och läsa efter 12 år. En poliskår som klarar upp enstaka procent av brotten där det finns ett offer, ett försvar som om sex år om vi betalar ytterligare 4,5 miljarder om året utöver de 40 vi redan betalar kan försvara en plats i en vecka mot en begränsad fiende, förskingrade pensioner, allt mer urholkade socialförsäkringssystem.
Den som påstår att politikerna skall ha större del än 75% av löntagare och småföretagares inkomster är mer än lovligt korkad.
Är inte det här en klassisk "Finns det en nöjd bonde"?
Jag är över 50 år och har aldrig upplevt att en jordbrukare någonsin varit nöjd någon gång. Även om spannmålspriserna är på topp och skördarna är massiva.
De faller på eget grepp därför. När man alltid gnäller vet man inte när det är på riktigt?
Har du någonsin hört LO säga att nu tjänar våra medlemmar för jävla bra….?
Fast nog händer det att medlemmarna ibland är nöjda…
Samma är det med jordbruket då LRF har, nästan, problemformuleringsmonopol inom lantbruket, så när det är goda tider så klagar LRF, ty varför skulle man annars som medlem motivera ett medlemskap och när det är dåliga tider så påstår organisationen att det är goda tider eller eventuelllt att de blir bättre…
Alltså är det alltid någon som klagar!
"När man alltid gnäller vet man inte när det är på riktigt?"
Japp, om man på 70-talet gnällde över dåligt väder så bör man ju idag inte komma och klaga över för mycket regler. Var det ungefär så du menade?
Som fackförening eller tillhörande organisation är det ju inget bra att vara nöjd. Förbättrar ju inte förhandlingsläget nästa gång direkt!
Men som enskilda individer kan man väl någon gång säga att man är nöjd om det gått bra.
Jag är egen företagare och så varit i över 20 år. Om någon frågar så har jag varit nöjd många gånger och ibland missnöjd.
Men detta har jag aldrig hört från en jurdbrukare.
Nåja, när pensionssystemet kraschar och inflationen äter upp alla löner, besparingar (och lån), så är bönderna de enda som klarar sig. För en potatis är en potatis och den kan man äta – även när man är pensionär.
Eller också gör man som i Sovjet med kulakerna, konfiskerar skörden och låter bönderna dö.
Av var och en efter förmåga åt var och en efter behov.
"Som vore det regisserat gick förra veckan Storbritanniens jordbruksminister David Heath ut med ett mycket allvarligt meddelande. Vi har gjort bort oss, menade han, vi tror att vi kan importera fyrtio procent av vår mat och fattar inte att den förr eller senare kommer att bära med sig såväl extrema prishöjningar som sjukdomar. Han påminde om andra världskrigskampanjen ”Dig for victory” där britterna uppmanades odla överallt, men höjde tonen ytterligare: ”Den här gången kan det bli ’Dig for survival’.”"
http://www.dn.se/kultur-noje/niklas-wahllof-vagen-bort-fran-de-93-losenordens-skrackvalde-gar-ratt-ned-i-jord
Länsstyrelsen skiter helt i markägarna och bara bestämmer
Länsstyrelsen säger att dem tagit hänsyn till markägarna vid sjöar och hav. Markägarna har möjlighet att begära dispens från strandskyddet efteråt påstår Länsstyrelsen.
Det funkar inte det är ju Länsstyrelsen som har bestämt att markägarna inte får använda marken. Varför skulle Länsstyrelsen bevilja strandskyddsdispens om dem har gjort så att vi har fått ett utökat strandskydd?
Det är Länsstyrelsen som har har bestämt att markägarna inte får bygga nytt, avverka skog eller ändra användningen av redan befintliga byggnader, för då blir det miljöbrott, rivning av alla byggnader som bygds och mycket böter som straff.
Fast markägarna äger sin mark och betalar skatt för den. Finns det inte ens en liten äganderätt längre? Strandskyddet innebär ett stort hinder mot att utveckla glesbygden och även landsbygden. Ska alla bo i storstäderna och betala skyhöga hyror och få mer bilavgaser i sina lungor? Är det den biologiska mångfalden och miljön som vi vill ha?
Regeringen måste ta sitt ansvar om vi ska ha någon landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LI.S).
Om det ska fungera måste lagen om strandskydd göras om, och Länsstyrelsens rätt och möjligheter att bestämma och överpröva kommunens beslut om strandskydds lättnader tas bort. Länsstyrelsen är en myndighet för mycket.
Det måste bli lag på att Länsstyrelsen inte får ta lagen i sina egna händer. Det är därför det blir en död hand för många markägare och landsbygden dör i onödan, så dumt.
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (L.I.S.) funkar inte 2013
Just för att ett område ska kunna pekas ut som ett landsbygdsutvecklingsområde i strandnära lägen alltså (LIS). Måste ett stort antal kriterier som anges i miljöbalken vara uppfyllda.
Dessa kriterier anger bland annat att reglerna ska tillämpas mycket restriktivt i miljöbalken.
Som att det måste finnas vägar och bussförbindelser till dessa sjöar annars går det inte att genom föra detta.
Finns det en tätort inom 9 km avstånd då räknas inte det som en landsbygd. Det måste finnas bil vägar till sjön. Annars får man inte igenom ett LIS-område överhuvudtaget.
Man kommer aldrig att få bygga i glesbygden just för att det finns för lite hus vid sjön och dåligt med vägar där. En kommun kan peka ut ett LIS-område.
Det är Länsstyrelsen som har det slutgiltiga ordet på hela LIS processen.
Det är så det funkar med den nya strandskyddslagen. Senast uppdaterad nu i juni 2013.
Nya strandskyddslagen blev en flopp 2013
Den gamla strandskyddslagen fanns det sex så kallade särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddet. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (L.I.S.) är bara ett sjunde skäl.
Vill någon ha dispens så kommer det att prövas mot alla andra intressen som: Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, olika natur och friluftsföreningar, miljöorganisationer.
Den nya lagen har gjort att även grannar som har stugor vid vatten sedan förr, har rätt att överklaga och förhindra så att man får avslag.
Det är för många som har stora chanser att överklaga. Folk som vill bygga nybyggen vid vatten. Det är därför den nya lagen har blivit omöjlig. Därför att många kan stoppa dispenser.
Om man söker en strandskyddsdispens nu år 2013 med den nya lagen om strandskydd (L.I.S) så kommer det var mycket svårare att få igenom den än den gamla lagen om strandskyddsbestämmelser.
Strandskyddsreglerna bör ändras snarast
Myndigheterna som Naturvårdsverket och Boverket borde verkligen ha föreslagit att mindre sjöar och vattendrag med lågt skyddsvärde helt undantas från strandskyddet, men så blev det alltså inte. Den lättnad som man vill införa för mindre sjöar och vattendrag är förenad med krav om prövningar i varje enskilt fall ändå.
Länsstyrelserna kommer att fortsätta med sina strikta bedömningar och att bedömningarna tar alldeles för lång tid med handläggning av strandskyddsdispenser. Det saknas helt förslag om att ta bort kravet på att nya fritidshus måste byggas intill befintlig bebyggelse för att få dispens från strandskyddet i så kallade LIS-områden.
På många ställen vid vattendrag finns det inga fritidshus att bygga intill och det gör att det blir helt omöjligt att få bygga nytt där. Markägare har vid flera upprepade tillfällen framhållit att reglerna behöver ändras så att kommunerna får större inflytande över strandskyddsdispenser.
Något sådant förslag finns dock inte alls trots att kommunerna vet bäst vilka strandnära områden som är viktiga att bygga fritidshus i för att verkligen främja landsbygdens utveckling i framtiden. Reglerna om strandskydd bör ändras få fort som möjligt och Länsstyrelsen bör inte ha någon rätt att överpröva. Låt kommunen få bestämma strandskyddsdispenserna.
Boverket och Naturvårdsverkets förslag till uppdrag blev inga lättnader i strandskyddet
Myndigheterna som Naturvårdsverket och Boverket borde verkligen ha föreslagit att mindre sjöar och vattendrag med lågt skyddsvärde helt undantas från strandskyddet, men så blev det alltså inte.
Den lättnad som man vill införa för mindre sjöar och vattendrag är förenad med krav om prövningar i varje enskilt fall ändå.
Länsstyrelserna kommer att fortsätta med sina strikta bedömningar och att bedömningarna tar alldeles för lång tid med handläggning av strandskyddsdispenser. Det saknas helt förslag om att ta bort kravet på att nya fritidshus måste byggas intill befintlig bebyggelse för att få dispens från strandskyddet i så kallade LIS-områden.
På många ställen vid vattendrag finns det inga fritidshus att bygga intill och det gör att det blir helt omöjligt att få bygga nytt där. Markägare har vid flera upprepade tillfällen framhållit att reglerna behöver ändras så att kommunerna får större inflytande över strandskyddsdispenser.
Något sådant förslag finns dock inte alls trots att kommunerna vet bäst vilka strandnära områden som är viktiga att bygga fritidshus i för att verkligen främja landsbygdens utveckling i framtiden.
Reglerna om strandskydd bör ändras så fort som möjligt och Länsstyrelsen bör inte ha någon rätt att överpröva. Låt kommunen få bestämma strandskyddsdispenserna.
Bostäder måste byggas och naturreservat kan tas bort
Landsbygden dör ut och storstäderna överbefolkas. Bland annat för att massinvandringen ökar och även mera barn föds i Sverige.Och det är bra för vi behöver arbetskraft och nyskapande företag. Men vi behöver också ha någonstans att bo. Det råder ju en enorm bostadsbrist.För vart ska vi människor bo någonstans? Alla kan inte bo i storstäderna eller?
Därför är mina förslag att förenkla byggloven så pass att man får igång mycket mer byggnationer bara inom 5 veckor ska det vara klart att börja bygga. Samt förenkla all slags byggnation som t ex att förenkla strandskyddet så fler folk får den möjligheten att bygga vid vatten. Bra att minska ner antalet naturreservat till hälften.
Då tar man bort kärren som skapar mygg och fästingar samt andra skadeinsekter som sprider sjukdom på andra markägares mark. Samt att det skapar massor av arbetskraft inom byggsektorn om man tillåter mera byggen på landsbygden. Detta behöver utvecklas, inte invecklas som det är nu år 2013. Minska antalet myndigheter som t ex Länsstyrelsen och låt kommunerna få bestämma helt själva över vad som ska byggas på landsbygden.
Byggs det inte i samma takt som folkmängden ökar då blir det brist och det måste vi i Sverige hjälpas åt med. Det är vår skyldighet att hjälpa flyktingar som får sina hem sönderbombade. Naturreservaten bara står där till ingen nytta. Där skulle vi kunna göra flyktingförläggningar det skulle skapa hem för hemlösa och därmed arbete för arbetslösa. Det skulle vara bra för vårt land Sverige. Återigen alla kan väl inte bo i storstäderna?
Bostäder måste byggas och naturreservat kan tas bort
Landsbygden dör ut och storstäderna överbefolkas. Bland annat för att massinvandringen ökar och även mera barn föds i Sverige.Och det är bra för vi behöver arbetskraft och nyskapande företag. Men vi behöver också ha någonstans att bo. Det råder ju en enorm bostadsbrist.För vart ska vi människor bo någonstans? Alla kan inte bo i storstäderna eller?
Därför är mina förslag att förenkla byggloven så pass att man får igång mycket mer byggnationer bara inom 5 veckor ska det vara klart att börja bygga. Samt förenkla all slags byggnation som t ex att förenkla strandskyddet så fler folk får den möjligheten att bygga vid vatten. Bra att minska ner antalet naturreservat till hälften.
Då tar man bort kärren som skapar mygg och fästingar samt andra skadeinsekter som sprider sjukdom på andra markägares mark. Samt att det skapar massor av arbetskraft inom byggsektorn om man tillåter mera byggen på landsbygden. Detta behöver utvecklas, inte invecklas som det är nu år 2013. Minska antalet myndigheter som t ex Länsstyrelsen och låt kommunerna få bestämma helt själva över vad som ska byggas på landsbygden.
Byggs det inte i samma takt som folkmängden ökar då blir det brist och det måste vi i Sverige hjälpas åt med. Det är vår skyldighet att hjälpa flyktingar som får sina hem sönderbombade. Naturreservaten bara står där till ingen nytta. Där skulle vi kunna göra flyktingförläggningar det skulle skapa hem för hemlösa och därmed arbete för arbetslösa. Det skulle vara bra för vårt land Sverige. Återigen alla kan väl inte bo i storstäderna?
Bostäder måste byggas och naturreservat kan tas bort
Landsbygden dör ut och storstäderna överbefolkas. Bland annat för att massinvandringen ökar och även mera barn föds i Sverige.Och det är bra för vi behöver arbetskraft och nyskapande företag. Men vi behöver också ha någonstans att bo. Det råder ju en enorm bostadsbrist.För vart ska vi människor bo någonstans? Alla kan inte bo i storstäderna eller?
Därför är mina förslag att förenkla byggloven så pass att man får igång mycket mer byggnationer bara inom 5 veckor ska det vara klart att börja bygga. Samt förenkla all slags byggnation som t ex att förenkla strandskyddet så fler folk får den möjligheten att bygga vid vatten. Bra att minska ner antalet naturreservat till hälften.
Då tar man bort kärren som skapar mygg och fästingar samt andra skadeinsekter som sprider sjukdom på andra markägares mark. Samt att det skapar massor av arbetskraft inom byggsektorn om man tillåter mera byggen på landsbygden. Detta behöver utvecklas, inte invecklas som det är nu år 2013. Minska antalet myndigheter som t ex Länsstyrelsen och låt kommunerna få bestämma helt själva över vad som ska byggas på landsbygden.
Byggs det inte i samma takt som folkmängden ökar då blir det brist och det måste vi i Sverige hjälpas åt med. Det är vår skyldighet att hjälpa flyktingar som får sina hem sönderbombade. Naturreservaten bara står där till ingen nytta. Där skulle vi kunna göra flyktingförläggningar det skulle skapa hem för hemlösa och därmed arbete för arbetslösa. Det skulle vara bra för vårt land Sverige. Återigen alla kan väl inte bo i storstäderna?