Bland lovande ändliga energikällor som tillfälligt ska kunna skjuta upp den globala energikrisen förs ofta metanhydrater fram, tillsammans med de sedvanliga överdrifterna.
Metanhydrater i bottensediment.
Foto: Wusel007 (Wikipedia) Licens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported |
Metanhydrater är enkelt förklarat metan som är inlåst i is, och som kan skapas under speciella förhållanden på vissa lagom stora djup i våra hav eller djupaste innanhav. Fynd har gjorts så grunt som på 800 m och förekomsten är beroende av en kombination av tryck och temperatur
Problemet har och är fortfarande hur man ska utvinna dessa. I media idag rapporteras om ett japanskt genombrott där man till okänd kostnad lyckats utvinna okända små mängder metan ur metanhydrater (Bonnier/DN). Några meningsfulla detaljer finns inte.
Detta trumpetas ut som ett genombrott, men i verkligheten lyckades ett japanskt-kanadensiskt forskarlag med det samma redan 2008.
Nu ska vi återigen komma ihåg teknik, volym, tid och kapital.
Enligt tidplanen är det tänkt att man ska kunna börja utvinna metanhydrater kommersiellt utanför Japan någon gång efter 2023, kanske så sent som 2029. En global energikris pga oljebrist kan utbrutit på allvar långt innan dess, även om de flesta inte kommer förstå att det handlar om en energikris, utan en uppfatta det som en ekonomisk kris. Sedan är ju inte metan olja och den fordonspark vi köper idag kommer fortfarande köras efter 2023, plus att metan som alltid lider av transportproblem och regional marknad.
Tekniken existerar. Frågan är om man kan få fram relevanta volymer, hur lång tid det tar och om det finns kapital för dessa investeringar?
I grunden måste man på något vis värma upp metanhydraterna, som finns insprängda i sediment eller bergarter, så att isen smälter och metanen frigörs. Det är knappast billig energiutvinning det rör sig om.
Hur är det med volymerna? Det finns rejäla överdrifter om tillgängliga volymer metanhydrat (se t ex New York Times). Förr trodde man att det fanns mer metanhydrat än råolja, fossilgas och kol, men de aktuella rönen talar om volymer motsvarande den konventionella fossilgasen, men där endast en liten andel finns så tätt att den kan tänkas gå att utvinna kommersiellt.
Vad det japanska projektet kan ge oss, om det någonsin blir färdigt, är modeller för att faktiskt skatta hur stora resurser som går att utvinna kommersiellt och med positivt energiutbyte, dvs där man får ut mer energi än man stoppar in i utvinningen från gruva till utvinningsrigg och pipelines. Så någon gång efter 2023 kanske man kan få se en beräkning.
Går det att få volym på produktionen kan peak gas förskjutas framåt i tiden ytterligare några år från ca 2030 – 2035, även om vi ungefär nu passerar peak oil och runt 2025 passerar peak coal. Det är extremt osannolikt att metanhydrater kan ersätta den tappade energiproduktionen fallande kolproduktion och fallande oljeproduktion, men för isolerade och energifattiga länder som världens mest skuldsatta land, Japan, kan det vara en tillfällig lösning, då beräknade resurser bara räcker i ca 100 år för landet. Om man nu kan köpa de råvaror som behövs för utvinning med en allt svagare japansk yen.
Metanhydrater kan alltså vara en lösning för Japan på några decenniers sikt, liksom för en del länder i främst Mellanamerika, som dels har låg energiförbrukning idag och dels har potentiellt relativt stora tillgångar metanhydrater utanför sina kuster. För Kanada och USA är det knappast en lösning, trots fyndigheter. Konsumtionen av energi är helt enkelt för stor för att metanhydraterna ska få någon större effekt och det låga priset på nordamerikansk fossilgas gör garanterat att metanhydrater är olönsamma att utvinna idag.
Intressant är hypoteserna om att metanhydrater orsakat dramatiska klimatförändringar genom årmiljonerna. Om världshaven blir något varmare från nuvarande nivå smälter metanhydraterna och metan frigörs mycket snabbt i atmosfären (där den faller samman till CO2 på några år), vilket kan spä på en växthuseffekt mycket fort. En process som i så fall inte går att hindra när väl världshaven nått kritisk temperatur. Men det är som sagt en hypotes och inte en teori vad jag vet.
Metanhydrater kan också skapas vid fossilgasutvinning offshore, om rätt temperatur och tryck råder, och det finns också tankar om att använda metanhydrater som lagringsmedium för transporter av fossilgas istället för dagens LNG-skepp.
Se även Wikipedia för den som vill gräva ner sig i det hela.
17 kommentarer
Jaha, så nu påstår peak:isterna att vi har en tillfällig liten puckel i ökad oljeutvinning? Jo, på något sätt måste de ju krypa tillbaka under stenen som de kom ifrån med sina hundraårigt falsifierade prognoser om att "oljan tar slut".
Tillfällig minskning av oljeutbud, vilket USA-staten orsakade av säkerhetspolitiska skäl med sin Mellanösternpolitik för ca 20 år sen, samtigit som rysk ekonomi = oljeutvinning bröt ihop, gjorde det lönsamt att investera mer i då dyrare utvinningsmetoder. Dessa nya utvinningsmetoders kostnader är inte längre så dyre eftersom de blivit storskaliga och teknologiskt mogna.
Cornucopia gör nog bäst i att bara sluta skriva om peakoil och ägna sig åt sina andra tema istället.
Du verkar förvirrad.
Vad för tillfällig liten puckel skrivs det om här?
Jag tycker Kapitalist ofta verkar vara förvirrad.
Vederbörande kanske har jobbat för hårt och är utbränd och bör ta lite ledigt för att vila upp hjärnan.
första kommentaren av en person som precis fått höra om peak oil, ''vi har gott om olja kvar så det kommer inte ta slut på lång tid'', att säga att ''peak:isterna'' snackar om att oljan ska ta slut tyder på dålig kunskap om ämnet.
Kapitalist, i ditt läger var man tvärsäker på att vi skulle bo på Mars och åka till jobbet i flygbilar vid det här laget. Och så blev det ju inte. Peak Oil-gänget ligger närmast verkligheten så här långt. Konventionell olja har redan peakat, och vi är nu inne på den dyrare halvan av oljereserverna, den som inte ansågs värd att utvinna tidigare.
Så vi lever redan de facto i ett post-Peak Oil-samhälle, även om världsproduktionen fortfarande håller näsan över vattenytan tack vare alla satsningar på shale oil m.m. Dock visar världsekonomin alla tecken på att Peak Oil i praktiken redan inträffat. Man har ju talat om Peak Cheap Oil som det verkliga problemet, och det är kanske det vi borde ha fokuserat på i första hand i debatten.
Diskussionen idag bör snarare handla om ifall de alternativa fossilbränslena kan produceras i tillräckligt stora mängder och till ett tillräckligt lågt pris för att hålla uppe (eller snarare återställa) tillväxten på lång sikt. Enligt dig är ju redan det problemet löst, men så länge oljepriserna och den globala ekonomin ser ut som den gör får du ursäkta om jag är lite skeptisk.
Oljeutvinningen är större idag än någonsin i mänsklighetens historia. Kända kommersiella reserver är också större än någonsin. Naturgaspriserna är lägst i hel världen i USA.
Och detta är alltså post-oil-samhället. Jag tycker om det! Denna så kallade post-peak gör oss alla rikare och badar oss i billig fossila bränslen. Om post-peak nu definieras som ökad oljeutvinning, så vill jag ha mer av det.
Kapitalist, du har rätt, och fel. Fossilutvinningen är större än någonsin, men de bränslen vi badar i är inte alls billiga – ännu iallafall!
* Naturgasboomen i USA tappar fart, eftersom det inte är lönsamt att utvinna till de låga priser som varit på sistone. Alltså skiftas frackingfokus från naturgas till olja.
* Oljan pumpas det då desto mer av, men det beror ju på att priserna är rekordhöga historiskt sett.
I vilket fall är det positivt att någon försöker. Även om det inte blir perfekt på första försöket så brukar ju tekniken utvecklas rätt snabbt när någon visat att det går. Så, lycka till till Japanerna!
Kan också vara som de där mangan- och metallnodulerna som bildas lite här och där på havsbotten. Det blev när de upptäcktes för ganska länge sedan en faslig hajp om det i media, men sen har vad jag vet absolut ingenting hänt. Nodulerna ligger fortfarande på havsbotten och skräpar.
Fast om jag fattat rätt har japanerna borrat ned några hundra meter under havsbotten till ett "lager" av metanhydrat. Så det kanske går att fracka med varmt ytvatten eller liknande.
Man bör skilja på teorier och hypoteser i största allmänhet och vetenskapliga teorier och falsifierbara hypoteser. I allmänt språk är en teori något som man inte riktigt är säker på. En vetenskaplig teori utgör den, för tillfället, bästa förklaringen på en frågeställning om ett fenomen som är möjligt att formulera inom vetenskapen. En vetenskaplig teori är alltså per definition det man är mest säker på.
Och ja, vetenskapen kan numera förklara varför humlor kan flyga även om de tidiga approximativa aerodynamiska modellerna inte kunde det.
För att återgå till sakfrågan om metanhydrid. Detta är en av flera föreslagna så kallade tipping points på jorden som enligt historiska belägg anses ha orsakat uppvärmning. Läs t.ex. nature. Nyvarande takt i den globala uppvärmningnen anses dock inte vara tillräcklig för att trigga något liknande PETM.
Jag hoppas att man inte orsakar någon stor jävla smäll. "Gasbomb under Japan" hade alltid sakliga DI som rubrik.
Vart läser du uppgifterna 800m djupt och året 2023?
DI anger att fyndet är på 300 meters djup och att Japan siktar på att förse marknaden med gas ifrån fyndet inom fem år.
http://www.di.se/artiklar/2013/3/13/gasbomben-som-ska-radda-japan/
Domedagen är ju hans affärsidé så han måste alltid skarva på en del.
Själv är jag orolig för att mitt tangentbord "tar slut" där borta vid P, L och M (men man vill ju inte vara högerextrem så det finns nog ingen lösning)
Du är helt klart den mest vidriga och djävulska idioten som kommenterar på den här bloggen, Kapitalist. Ta och läst de här artiklarna hos Japan Times så ser du att de bekräftar Cornus uppgifter:
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/03/13/business/seabed-gas-extraction-first-of-its-kind-meti/#at_pco=cfd-1.0
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/02/28/national/japan-plans-viable-methane-hydrate-technology-by-2018/#.UUDmOFc1byk
Men du din bajshög till idiot misstänkliggör hellre Cornu än klickar på en länk som finns i artikeln som Cornu länkar till. Jag hatar vidriga, lögnaktiga, ansvarslösa djävulsidioter som dig…
(Sorry Cornu, det hjälpte inte att räkna till tio…)
Du behöver träna din Zen.
Dom sidorna som Kuckeliku länkar till säger inget om havsdjupet för fyndet vad jag kan se? Och stödjer att man ska ha klar tekniken för att pruducera till 2018. Siffran 2023 gäller ju när dom ska släppa in "private sector". Men fyndet är ju gjort av ett statlig bolag. Så DI kan ha rätt när dom säger att naturgas ifrån metanhydrater kommer att säljas i Japan inom fem år. Att dom sen behöver lite tid för att fatta politiska beslut om reglerna för utvinningen har ju ingen betydelse för tekniken.
För att förtydliga. Jag läser alltså tidsplanen som att 2018 så kommer Japanska staten kunna börja producera gas. 2023 kommer dom öppna upp för privata oljebolag att göra investeringar för att producera gas. Cornucopia? anger motstridiga uppgifter till detta. Då måste man väll ha rätt att be om ett förtydligande?