Karolinska och Huddinge sjukhus i Stockholm (Bonnier/DN, Bonnier/DN), samt NÄL i Trollhättan (Stampen/GP) har satts i sk stabsläge, där man enbart tar hand om akutpatienter och övrig verksamhet får stå till sidan.
Det handlar alltså om att våra akutsjukhus blir överbelastade en vanlig vinterdag och inte kan hantera antalet patienter som söker akut och tydligen berättigat behöver vård. Bland annat spökar årets influensor. Från Bonnier/DN:
“Vi har haft många som insjuknat i svininfluensa och vanlig influensa men läget är betydligt bättre nu, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet i Huddinge till DN vid 22-tiden.”
Sjukhuset NÄL i Trollhättan klarade inte av mer än 225 akutpatienter på ett dygn innan de fick gå in i stabsläge.
Kom också ihåg att massvaccineringen mot svininfluensan fortfarande ger ett visst skydd till svenska folket. Utan den massvaccineringen hade trycket på akutsjukhusen varit högre idag. Svininfluensan ingår även i årets vanliga influensavaccin.
Det här väcker en del tankar kring när The Big One förr eller senare slår till. Svensk akutsjukvård har blivit som SJ – man klarar inte av en vanlig vinterdag i vinterkräksjukans och influensans tider. När vi förr eller senare får en riktig global (influensa)pandemi, aka The Big One, så kommer svensk sjukvård kollapsa på någon vecka. Det kommer då inte vara 225 patienter som söker akut i Trollhättan då, utan snarare 22 500 (NÄL servar också stora delar av Bohuslän (inklusive Uddevalla), Vänersborg och Dalsland. Det sk Fyrbodalområdet har ca 272 000 innevånare, varav alltså högst 225 kan söka akutvård samtidigt. Dock finns även akutmottagning för ortopedi och ögon på sjukhuset i Uddevalla, som tillhör samma sk NU-sjukvård. Akutsjukvården inom NU ska dock främst hanteras av NÄL, där akuten kan hantera 150 personer per dygn.
Några siffror om senaste Big One, dvs spanska sjukan. Ca 3 – 6 % av världsbefolkningen dog. Skulle den siffran gälla The Big One i Fyrbodal idag, skulle 4% döda innebära 10 800 personer. Antalet som skulle behöva söka akutvård skulle vara betydligt fler. Ca 1/3 av befolkningen infekterades av spanska sjukan, eller för Fyrbodal idag över 90 000 personer. Söker 30% av dessa akutvård handlar det om 27 000 personer, förvisso inte samma dag och avgörande blir alltså hur fort sjukdomen sprider sig.
Kom också ihåg att det inte finns några förstärkningsresurser att kalla in från det nedlagda försvaret. I den mån försvarsmaktens fältsjukhus skulle kunna sättas in så saknar de medicinsk personal och den medicinska personal man har jobbar redan i den civila sjukvården och innebär alltså inte något personaltillskott. Tidigare förberedda extra vårdplatser på tillfälliga krigssjukhus finns inte heller längre, sedan civilförsvaret helt lagts ner. På sin höjd kan hemvärnet kallas in för att snabbt gräva massgravarna. Kanske dags att börja öva det momentet och rekognosera lämpliga massgravar, med avseende på dricksvattentäkter och avrinning.
Vad man kan göra är förstås sparka ut övriga patienter inom vården, men det är inte så att de, inklusive intensivvårdspatienter och cancerpatienter vars överlevnad hänger på vårdinsatser, blir friska bara för att Sverige skulle drabbas av en pandemi.
Situationen i Stockholm är också lite speciell tydligen. Stockholms akutsjukvård har inte byggts ut, trots att regionen ökat med 100 000 personer de senaste tre åren. Det behövs i praktiken ett helt nytt akutsjukhus i Stockholm. Igår. Med nedläggningarna i Trollhättan, och rimligtivs tillhörande utflyttning, kunde man tro att situationen skulle vara den motsatta där. Men så är alltså inte fallet.
Man kan sopa problemen under mattan och sparka hinken framåt, men förr eller senare kommer det smälla på allvar. Då får man antingen hoppas att man är den första personen att söka akut vård för The Big One, eller att man har vaccinerat sig mot någon annan besläktad influensa och den vägen fått ett visst skydd. En annan variant är att ha förnödenheter nog för att isolera sig i månader i hemmet vid pandemiutbrottet.
Svensk sjukvård är som en försäkring. Det känns tryggt att den finns där, men när det verkligen smäller så kommer man snabbt inse att man bara betalat för den falska känslan av trygghet. En falsk trygghet som på inget sätt kommer hantera en riktig smäll.
17 kommentarer
Räcker ett skydd över mun och näsa bra så länge man inte måste dra ner det för att stoppa mat och dryck i munnen?
Borde räcka, om ingen råkar hosta rätt in i dina ögon. Då behöver du nog en visir. Och glöm inte för all del att ha handskar på dig och sprita händerna!
"Det är inte påvisat att munskydd hjälper. Tvärtom, säger Andersson von Rosen, kan det ha motsatt effekt när det börjar klia och man far upp med händerna i ansiktet. För händerna är största källan till smitta."
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gott-om-medicin—men-skippa-munskyddet
Två saker. I Jämtland dog 1% av befolkningen av spanska sjukan, vilket tydligen var högst i landet. Vi hade i så fall tur den gången. Sedan så finns krigsgravar förberedda på en del håll, har själv arbetat en del med beredskap på ett jobb för länge sedan. Men förberedelserna är gamla och säkert inaktuella på många håll.
Om the big one inträffar tror jag iof att de flesta sjukhus/vårdinrättningar inte klarar av trycket, oavsett i världen. Sen kan man fråga sig om sjukhusapparaten ska vara anpassad att ständigt stå i stand by läge. Det kostar pengar. De som vill ha en sådan beredskap bör rimligtvis inte rösta på alliansen i nästa val…
Nu har vi fått veta att försvaret står pall i högst en vecka. Det kostar oss 42 miljarder om året. Kanske dessa pengar skulle gå till vårdapparaten i stället, där skulle de nog göra mer nytta…
Snarare borde försvaret vara utformat så att det inte bara fyller en militär funktion utan också utgör samhällets beredskap för allehanda civila kriser. (Genom bl a allmän värnplikt som verkligen är allmän, men där grundutbildningen lika gärna kan handla om vård, räddningstjänst, underhåll av samhällskritisk infrastruktur etc som om rent militära färdigheter.)
Håller med, helt och fullt!
med tanke på den höga medelålder som existerar i hemvärnet i trestads-regionen, är risken rätt stor att inte heller detta är i funktion, vid "the big one".
de förbredda krigsgravarna i området, lär knappast kunna brukas.
däremot finns det en rätt stor krematorie-kapacitet.
och en ännu större kylrums dito.
bandy arenan i vänersborg har äntligen kanske fått ett syfte.
krigsgravs-tjänst är bara en papperstiger.
hur många kan på rak arm sga att de mött någon, som har gjort värnplikt, eller inom hemvärn/civilförsvar övat detta?
de områden som under kalla kriget vart utvalda för detta ändamål, lär vara sålda och bebyggda, och vilken annan markägare vid sina sunda vätskor, skulle lyda om "militären" kom och krävde hans mark?
Det är mindre sannolikt att svininfluensapatienter skulle ockupera sjukhusplatserna jämfört med patienter med säsongsinfluensa. Dels var det ett massivt vaccinationsprogram mot svininfluensan som gick av stapeln för några år sedan vill jag minnas, dels har svininfluensan lättare symptom än vanliga säsongsinfluensor. Att man nämner svininfluensan i DN-artikeln har nog mer att göra med prestige, såvida ingen ansvarig bekräftar utsagan med vetenskap.
Antalet sjukhusplaster per 100000 invånare var 249,5 i Sverige 2010, vilket är lägst i hela EU/EES/Schweiz. Motsvarande siffra 2000 var 310,3.
Typiskt, Sverige av idag!
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Healthcare_statistics
Det är inte rimligt att folk åker till akuten med sin vinterkräksjuka, och i mycket få influensafall är akutvård berättigat (respiratorvård). Vid the big one får man väl inrätta andra centra dit influensapatienterna slussas för vidare bedömning av deras vårdbehov. Flaskhalsen kommer att vara tillgång till respiratorer om jag förstått saken rätt.
Problemet är snarare att folk åker till akuten när de inte har något där att göra. De har numera t o m stora affischer vid ingången som uppmanar de vinterkräksjuka att åka hem igen istället för att smitta ner patienterna och personalen på sjukhuset.
Är det en följd av nyhjälplösheten att man söker sig till akutvården då man drabbas av förkylning. Mig veterligen har kan inte influensa botas,endast lindras och det gör man hemma i sängen.
Det diskuteras en hel del om att det militära försvaret i praktiken är nedlagt. Det är illa.
Här är exempel på att även det civila försvaret är skört och börjar krackelera. Där finns heller ingenting bakom längre. Hänger delvis ihop med nedläggningen av den militära delen. Även detta riktigt illa.
Samhället degenererar, utan att kostnaderna minskar, och vi märker det inte förrän det är för sent.
Det handlar om att prioritera, det finns resurser trots allt.
Jag lever i en kommun där tom (mp) går ut och säger att massinvandringen tar resurser från vård, skola och omsorg eftersom försörjningsstödet rusar i höjden. Jag vet att man inte får tycka så, men jag gör det ändå.
Jag hörde också att pensionsbromsen ska slå till igen. När slår invandringsbromsen till? Aldrig, det är enda sektorn som ej har en budget att rätta sig efter.
Så här säger ansvarig minister Ullenhag om massinvandringen i sin Myt-sammanställning.
"Myt: Det pågår en massinvandring, om några årtionden kommer svenskar att vara i minoritet i sitt eget land.
Påståendet är direkt felaktigt. I dag är knappt 15 procent av den svenska befolkningen född i ett annat land. Statistiska Centralbyrån räknar med en näst intill oförändrad andel i framtiden, andelen kommer att öka till 16,5 procent 2050. I grunden bygger myten på en tanke om att personer med utländsk bakgrund aldrig kan bli svenskar. Jag menar tvärtom att en större mångfald är positiv och är en naturlig del av det svenska."
http://www.regeringen.se/sb/d/14224/a/182966
Det är uppenbarligen bara Alliansregeringen, som komfortabelt inbäddat i Knapptryckarkompaniet inte inser att vi har en massinvandring. Till och med tidskriften "The Economist" talar om massinvandring till Sverige. Om så är fallet har Sverige blivit begåvat med EU:s mest särbegåvade ministrar.
Jag tror dock att det finns en mycket mörkare förklaring till regeringens invandringspolitik. Den är ett led i att förstöra nationalstaten Sverige och dess mångdimensionella särart.
Tyskland är ett av de länder som tar emot flest, Sverige tar emot 2/3 jämfört med Tyskland, men har 1/9 av befolkningen. Varje normalbegåvad person inser att vi har massinvandring, men media och politikerna matar oss med desinformation så att vi tycker som de säger åt oss att tycka. Vi ska vara nyttiga idioter åt makten.
Vem bryr sig om sanningen det gäller väl bara att tycka "rätt". Så här fungerar DN-propagandan, från värmlands folkblad med kul rubrik:
Rage rasar över krönika – kräver ursäkt av DN
Forshaga
– Vi förväntar oss ett snabbt svar och en ursäkt från DN. Far man med sådana lögner som journalisten har gjort i sin krönika förväntar vi oss också en rättelse, säger Angelica Rage (S) kommunalråd i Forshaga.
I tisdagens DN kommenterar journalisten Johan Croneman i sin tv-krönika migrationsministerns uttalande om Fölsters utredning om vilka kommuner som har störst sociala problem, citat: ”Det visar sig att de kommuner som toppar den föga smickrande listan nästan inte har någon invandring alls. Som Forshaga kommun till exempel, de har fixat värsta problemet helt utan invandrare.”
Lite längre ner i debattartikeln skriver Croneman: ”Nej, Forshaga har inga integrationsproblem, de har inga invandrare. Det är det som är poängen.”
Det är dessa rader som nu Angelica Rage och kommunledningen i Forshaga kommun, Röda korset och kommuninvånare är bestörta över.
– Om DN står för en seriös journalistik är de skyldiga oss en ursäkt. Vi har sedan 1980-talet tagit emot flyktingar. Vi har ett avtal med länsstyrelsen och har öppnat ett hem för ensamkommande flyktingbarn, säger Angelica Rage.
Skrivelsen skickades in till DN under tisdagen och Angelica Rage förväntar sig ett snabbt svar och en ursäkt från DN, plus en rättelse.
– Ska inte journalister ta reda på fakta innan de skriver något. Det har i varje fall inte skett i detta fall. Debattartikeln är allt annat än seriöst skriven. Det är horribelt, vi är väldigt upprörda över detta, säger Angelica Rage.
Angelica Rage menar att även om många av flyktingarna flyttar från orten på grund av att de inte får arbete inom Forshaga kommun, så bor det många flyktingar i kommunen.
– Vi har inget att skämmas över. Nu väntar vi bara på att DN ska be kommunen om ursäkt och rätta till dessa lögner som skrivits, säger Angelica Rage.
Är det verkligen så illa att akutsjukvården går på knäna vid vanliga vinterinfuensor? Visserligen dör det en hel del folk av influensa varje år men vad jag förstått är det ofta äldre och redan svaga individer som än så länge är det stora flertalet i denna grupp. Människor i livets slutskede som skall vandra vidare av någon anledning och det blev influensa.
Är det så att folk springer till akuten vid minsta feber eller annan påkänning?
Vi har visserligen minst antal vårdplatser/1000 inv bland alla jämförbara länder. Enligt många ett tecken effektivitet. Jag för min del är övertygad om motsatsen.