Finansmarknadsbloggen uppmärksammar att det inletts en massflykt av företag från Stockholm City.
Det handlar t ex om Swedbanks huvudkontor, SEB:s huvudkontor och Apotekets huvudkontor. Men även statliga myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan flyttar, tillsammans med ett antal förvaltningar i själva Stockholms stad.
Hur många arbetsplatser som totalt omfattas framgår inte, men enbart Stockholms Stad flyttar 1 532 arbetsplatser bort från innerstaden och ut genom tullarna. Antagligen kan det totalt handla om över 10 000 tjänstemän, kanske 15 000? Enbart Swedbanks flytt handlar om 2 500 anställda (Byggnyheter). SEB:s flytt ska drabba 6 000 anställda (Schibsted/SvD).
Som gôteborgare får jag lite Ericsson-vibbar, där Ericssons campus i Lackarebäck/Mölndal fortfarande gapar i stort sett öde sedan man drog upp bopålarna.
Man kan fundera på om trängselskatten spelar in, men framför allt sägs det vara hyrorna i City. Återstår att se om nya aktörer tar över lokalerna. Man ska komma ihåg att det vare sig skapas nya jättemyndigheter eller storföretag i Sverige, så att t ex hitta 2 500 eller 6 000 tjänstemän hos en hyresgäst lär vara omöjligt.
Men vad som är intressant är att i den mån dessa 10 000 – 15 000 tjänstemän skaffat en innerstadsbostad för att ha nära till jobbet, och betalat enorma överpriser för detta, så förvandlas de nu till pendlare, trots att de betalt många miljoner för sina bostäder. Huvudkontorsanställda och bankanställda kan dessutom ha rätt bra löner. Det leder helt klart till ett tryck på att flytta bort från innerstaden och i riktning med arbetsgivaren.
Samtidigt ser jag åtminstone i Göteborg hur man förvandlar centrala kontorsfastigheter tillbaka till bostäder, i form av bostadsrätter då detta är mer lukrativt än att sälja en kontorsfastighet utan hyresgäster. Så övergivna arbetsplatser kan leda till ett utbud på hundratals, kanske tusentalet(tusentals?) nya bostadsrätter i centralaste Stockholm. Ökat utbud lär väl knappast höja priserna? Speciellt som det inte finns matchande arbetsplatser utan innerstaden förvandlas till en pendlingsförort.
Så vad är det nya svarta? Stadsförvaltningen flyttar tydligen till Tensta, Rågsved, Farsta, Skarpnäck, Skärholmen, Husby och Ulvsunda. SEB till Frihamnen (iofs innanför tullarna) och Swedbank till Sundbyberg.
Finansmarknadsbloggen följer upp med en diskussion om att trender kommer och går. Kanske blir nästa trend att även folket flyr innerstaden. Redan idag ser vi hur priserna på klubbmedlemskap i bostadsrättsfröeningar i innerstaden stagnerat, medan de fortsätter stiga utanför tullarna.
Jag har lagt till Finansmarknadsbloggen till min blogglista nedan. Kan man argumentera för att det inte finns någon bostadsbrist i Stockholm och kalla det en bluff, så kan jag inte göra annat. Pga platsbrist åkte Diversifierad ut, då inga inlägg skrivits på 4 månader och det senaste var off-topic (vilket är OK i rimlig omfattning, se bara på allt trams jag själv skriver).
IKEA har tänkt bygga “prisvärda” bostäder i Stockholm (Schibsted/SvD). Fast de lär bara vara billiga att bygga. Slutpriset kommer alltid bli marknadspriset, om inte annat på andrahandsmarknaden. Så det lär knappast blir billigare än något annat.
20 kommentarer
SEBs ev. flytt till innanför tullarna är ju en inflyttning till city med ca 3500 personer då Rissne idag ligger utanför tullarna. Sorry att sabba kalkylen. 😉
Fair enough.
Fast å andra sidan ligger Frihamnen utanför tullarna. Mäklarna vill inte veta av att Ladugårdslandstullen bytt namn till Karlaplan, men det ändrar inte fakta.
Fast man passerar biltullarna även från Lidingö. Olika tullar…
Bankhus 90 är externaliserat till RBS http://www.cisionwire.se/nordisk-renting/r/rbs-nordisk-renting-forvarvar-landmarke-i-rissne–stockholm,c186684
Tror de äger Telias lokaler i farsta, Telia har "hotat" att flytta också, precis innan hyresförhandlingarna
Nja, innerstaden bor man i för att man vill bo och tillbringa sin lediga tid i innerstaden, inte i första hand för att ha nära till jobbet. Visst blir det aningen mindre ledig tid om man måste pendla ut till Solna eller vad det nu kan bli, men att det skulle bli någon flykt från innerstaden på grund av detta ser jag helt enkelt inte.
Dessutom kan man, som boende i innerstaden, enkelt och snabbt ta sig till samtliga förorter med kollektivtrafik, och det är inget större besvär om man byter jobb, eller jobbet flyttar…
Ja varför inte nästan bara ha bostäder i en vacker innerstad. Kontoren kan ju med fördel ligga en bit ut i närförort. Det är väl bättre att folk bor trevligt och jobbar i funktionella förorter än att de bor i fula förorter och jobbar i en krånglig innerstad. Risken att Stockholm ska bli utarmat som Detroit känns inte speciellt stor.
@rymdmannen. Jag håller med. De flesta av mina vänner har valt att bo i innerstaden trots att deras arbetsplatser låg i förorten när de letade bostad. En vän flyttade till och med in till stan från Upplands Väsby, trots att han arbetar på Arlanda. Han kände sig "isolerad" därute.
Ja vad är brist egentligen? Är det att allt mer pengar jagar en mindre mängd varor? Efterfrågesidan eller utbudssidan? Nettoinvandring och urbanisering.
Om politiker medvetet väljer att öka efterfrågan(invandring, skattesänkningar, kreditliberalisering etc) och samtidigt saknar planering av utbudssidan med hänvisning till marknaden. Vad händer då? Prisökningar medvetet skapade av politiker. Sund politik? Knappast!
Men det är väl i grunden positivt att företagen väljer att flytta ut?
Bättre avpassade lokaler till billigare kostnader är väl kalas? Sen hade jag kanske tyckt att man lika gärna kunde utlokalisera dem till strängnäs eller övriga mälardalsregionen men det är ju bara jag.
Sen kan jag förstå att det kanske inte är så kul för de som jobbar där. Det var ju exakt samma sak i london när finansjättarna flyttade ut från Liverpool st. till Canary wharf med omnejd.
Borde räcka med trängseln i stan för att vilja undvika den. Särskilt om man inte har jobbet i stan. Vi er redan inkastare i tunnelbanan vid rusningstid. Ett Tokio 1989!
Jag fattar för övrigt inte varför så många företag väljer att placera sin verksamhet i Stockholm i de fall det inte finns något som hindrar att de hade kunnat legat på vilken ort som helst. En stor nackdel med Stockholm är att folk byter jobb alldeles för ofta vilket ställer till stora problem för företagen (i alla fall i den bransch jag verkar) samtidigt som löneläget är högre och lokalhyrorna högre. Och det handlar inte heller om att kompetensen enbart finns i Stockholm, eftersom i många fall måste man internutbilda oavsett tidigare bakgrund. Min uppfattning är att många företag hade tjänat mycket på att placera sin verksamhet i mellanstora städer som Karlstad, Halmstad, Umeå, Falun etc.
Framförallt kan man undra över företag och myndigheter som har så stor del av sin verksamhet i centrala Stockholm, men det är kanske på väg bort nu.
Ditt kompetensargument håller väl när det gäller vissa segment, men försök rekrytera internationellt till Falun.
Visst finns det verksamheter som inte går att placera i Falun, men i en hel del fall så finns inte det behovet eller är så litet att fördelarna torde överväga nackdelarna. Men som sagt, och precis som du säger, behoven borde styra verksamhetens placeringsort, vilket jag inte alltid tror är fallet.
> Stockholm är att folk byter jobb alldeles för ofta vilket ställer till stora problem för företagen
Inte bara problem, folk tar ju med sig kunskap mellan företag också. Problemet är väl främst på chefsnivå då chefer tar snabba beslut och sedan hoppar till nästa jobb utan att få se vad som hände. På arbetsuppgifter som har kortare feedbackcykler så är det inte samma problem.
Vad hände med utvecklingssatsningen på Mälardalen?
Även om jag jobbar på ett mindre företag med "bara" 300 anställda så flyttade vi ut från Kungsholmen till Bromma vid årsskiftet. Ett par miljoner mindre i hyra per år…
Min bror jobbar annars på SAP, som har sitt kontor i Alvik utanför tullarna, men tillhör Stockholms kommun. De har letat lokal i city ett par år nu men inte hittat någon lämplig. I deras fall är det brist på parkeringsplatser centralt det brister på. Det lutar åt att de hamnar i Solna vid nya KS-bygget just nu. Osäker på hur många som jobbar vid SAPs svenska HK men inte ett helt blygsamt antal.
Det är enormt många som bor i innerstaden pga närheten till jobbet. innerstadsmänniskor avskyr tunnelbanan, speciellt centralpunkterna, som man måste passera vid pendling.
För övrigt förstår inte jag heller varför inte fler "autsourcar" inom landets gränser, Folksams lönsammaste telefonterrorister håller till i en liten håla i västernorrland. Enda anledningen till att orten finns kvar för övrigt..
Och den typen av människa skulle då hellre flytta till Sundbyberg än åka tunnelbana? Knappast…
Troligare isåfall att man skaffar sig ett nytt jobb i stan, om man har sådan tunnelbanefobi…