Med morgonens nya varselstatistik framgår det att varselvågen denna gången inte är lika illa som 2008. Endast 9 868 personer varslades om uppsägning i november, vilket är en marginell minskning mot oktober.
Varsel i november 1992 – 2012 |
Även om siffrorna är värre än för 2001, så var november 2008 betydligt värre, men också i en stigande trend.
Nu verkar snarare varslen stabiliserats runt 10 000 i månaden, åtminstone för tillfället. Men baserat på november så upplever vi fortfarande en värre ekonomisk nedgång än 2001.
Varsel per månad 1992 – 201211 |
Jämfört med 2008 så har dock saker förändrats.
Man ska komma ihåg att många av de arbetstillfällen som återvände efter den akuta finanskrisen 2008 – 2009 har ersatts med inhyrd personal från bemanningsföretagen. Industrin har alltså sparkat fler än vad som officiellt varslats om uppsägning, men via bemanningsföretagen så döljs siffrorna åtminstone för stunden.
En annan bidragande faktor är att vi redan har sparkat många av LO-arbetarna, som aldrig fått tillbaka några jobb. Det finns helt enkelt inte så mycket goa arbetare att sparka längre. Och enstaka uppsägningar av tjänstemän kommer inte in som varsel, i den mån uppsägningarna bland tjänstemännen tagit fart än.
Kanske är nuvarande varsel våg inte lika illa som den förra, men läget är definitivt sämre än 2001. Och den här gången sitter den varslade svensken i snitt på dubbelt så stora skulder.
31 kommentarer
Vi går allt mer över till ett tjänstesamhälle.
Där tjänsterna kan inbegripa så vitt skilda saker som bloggande till bemanning.
RUT, ROT , KRO är införda för att underlätta denna övergång. Klia varandra på ryggen med två händer, utan att staten går emellan och kräver en hand i kedjan(arbetsgivaravgifter och skatter).
Så har företagen byggt upp sin konsumtionsförmåga(avdrag för utlagda utgifter innan beskattning)
Oppti, RUT, ROT, KRO och alla andra subventioner av konsumtion kommer aldrig hjälpa Sverige med någonting. Vad som verkligen bidrar till Sveriges ekonomi är exportindustrin, och där ligger just tillverkning. Minskar industrijobben betyder det att exporten minskar, och då blir resultatet att vi får handelsunderskott och ökade skulder för att bibehålla vår livskvalitet, likväl som allt fler får det sämre. Det är precis det som hänt de senaste 15-20 åren, och att tro att staten skall komma och rädda situationen med sin bubbelpolitik i ett så kallat "tjänstesamhälle" är rentav naivt. Vars löner man verkligen skulle behöva sänka är i byggsektorn, det skulle göra gott för Sverige.
Problemet är att tillverkningsindustrin i allt mindre utsträckning producerar jobb. Foxconn som tillverkar Apple-produkter har just introducerat 20000 robotar i sina fabriker (http://bortomarbetslinjen.blogspot.se/2012/11/foxconn-robotarna-ar-har.html) och har som mål att ersätta i princip hela arbetsstyrkan med robotar, vilka ju inte hungerstrejkar och tar livet av sig och kan jobba dygnet runt. De planerar till och med om att flytta sina fabriker till USA eftersom lönekostnaderna inte längre är en faktor.
Visst, ett mindre antal väldigt högkvalificerade industrijobb kommer att behövas, men dessa kan i ökad grad utföras av nyutexaminerade kineser och indier.
Pengarna som genereras av exporten – dvs vinsterna – beskattas heller inte i Sverige så det är oklart på vilket sätt vi gynnas av svenska företags industriexport (om de inte anställer personal).
Sen försvinner många jobb i tjänstesektorn också, men det är en annan historia…
Du likställer materiella värden med välfärd. Efter en tids tokkonsumerande i plast från asien så har jag insett att det inte är välfärd.
Jag har upphört att konsumera plastskit och istället koncentrerar mig på att ha ett så uppfyllande som möjligt liv med social gemenskap och upplevelser.
Är tanken med förbifart Stockholm att vara världens största arbetsmarknadspolitisk åtgärd?
http://www.yimby.se/2012/12/tunnelseende_1346.html
Tvärt om den frigör arbetskraft!
Alla dem som nu tillbringar dagarna i bilköer!
Mer bortkastade resurser kan man knappast tänka sig så länge vi inte har löst frågan om vad bilarna skall drivas med. Men våra politiker är idioter, av allt att döma. Det är ju ganska övertydligt. De bortser från snart sagt allt som man kan bortse från. Det finns inget dummare än en svensk politiker, förefaller det.
Med tanke på "peak car" – dvs att unga människor i städer inte längre tar körkort och inte vill köra bil – så verkar det lite dumt att bygga en av världens största underjordiska bilvägar. Kanske kan man använda den till något annat när den står tom och öde? Eller fylla igen den igen för att "skapa jobb"?
@oppti en rörligare bostadsmarknad och rörligare arbetsmarknad hade förmodligen kunnat sänka kostnader totalt för staten samtidigt som man slipper bygga
Lite knepigt att folk pendlar igenom staden istället för antingen ta ett jobb närmare där man bor eller flytta till "andra sidan".
Dessutom har Sverige ett företagarklimat som gör det extremt svårt att nå lönsamhet där kundunderlaget är lägre, företagen samlas i centrala delar.
Man har ofta sina rötter på en plats. Även som Stockholmare.
En bredare arbetsmarknad inom räckhåll är väl det som ger storstaden fördelar framför en landsbygd.
Vi får allt lägre samhörighet inom arbetsplatsen, då gäller det att vi inte hänger upp oss på arbetet och dessa tillfälliga läge.
@oppti Njae, möjligen fler arbetsgivare men i många branscher är det omöjligt att bli kostnadseffektiva på andra ställen är i centrala delar. Ta en sådan som som kollektiva löneavtal, storstäderna är med den modellen kraftigt subventionerade i jämförelse med landsorten
Förbifarten är en förbifart.
Vad vi stockholmare behöver är en bättre väg in till stan. Inte en som kör förbi stan för att komma upp till Gävle.
Moventia
"Färre varsel i byggbranschen" enligt DI. Har det redan vänt??
Även den teknologiska utvecklingen har gått framåt sedan 2001, framför allt inom artificiell intelligens och robotik. För att inte tala om IT-teknologin som slaktar tusentals jobb inom media och bok/film/tv/musik-branschen. Snart kommer ny teknik för självscanning av varor (man drar en kundvagn med varor genom en scanner som räknar ut beloppet på några sekunder), touch screens introduceras i snabbmatsbranschen, lagerverksamheten automatiseras helt i s.k. KIVA-system, telemarketingjobben försvinner pga framväxten av mobiltelefoni och appar som blockerar säljsamtal, butiker konkurreras ut av näthandeln, kinesiska industrijobb övertas av robotar (redan på gång i Foxconns fabriker) med mera. Se http://bortomarbetslinjen.blogspot.se/ för fler exempel, även på högkvalificerade jobb som automatiseras och försvinner.
Det är den perfekta stormen, som de säger på engelska. Jobben kommer inte, de försvinner. Och innan någon börjar prata om "the luddite fallacy" så vill jag påpeka att det inte finns någon uppenbar sektor som kan svälja den personal som frigörs denna gång. Visst, om man subventionerar eller tvångskommenderar (FAS 3) fram meningslösa tjänster som att hålla dörrar och koka kaffe så kanske vi kan sysselsätta hela befolkningen… men är detta vad vi vill? Och nej, vård och omsorg behöver personal men inte på långa vägar så många som frigörs av den teknologiska utvecklingen.
Intressant-talar för en medborgarlön så vi kan syssla med det vi tycker är roligt möjligen med lite pliktjobbande inom offentlig service.
Arbetskraftsförflyttning(invandring)? Helt ok men då får man räkna med lägre medborgarlön! Såg på dagens statistik -mer jobb skapas men samtidigt ökar arbetskraften fortare!
Det enda man borde ö.h.t lögga nån vikt i när det gäller arbetskraftsinvandringsdebatten och huruvida invandring är lönsamt är kvoten
antal i värdeskapande jobb i industrin
/
totala befolkningsstorleken
Omlokalisering till Sverige av en klädfabrik från Bangladesh där de har 2 SEK i timlön är alltså helt ok. Där har vi lite olika åsikter, eller?
Det är bra att du skriver om det här J. Det är bara en av många saker som våra politiker inte fattat eller inte låtsas om. Ett av syftet med mantrat om tillväxt är att försöka skapa nya jobb istället för de som automatiseras bort, men det blir mest bara låtsasjobb som producerar oväsentligheter.
De som har industriföretagen borde dock också vara lite bekymrade när det finns allt färre jobb och när företagen i allt högre grad flyr skatterna. För till sist finns det nästan inga konsumenter med pengar kvar och vad skall vi då ha industrier till?
Nu larvar du dig. Ingen skulle ta ett 2kr/h-jobb i Sverige.
Du har helt rätt. Av just de anledningar du nämner är tjänstesektorn framtiden i Sverige för arbetslinjen. Jag jobbar själv inom IT och delar din vision i mångt och mycket. Folk är inte beredda att betala för service eller kvalitet så hårddraget är detta precis vad folk vill ha. Service och kundorientering kommer att vara en lyxvara inom några år. Dock är det synd om de som inte hänger med i utvecklingen, framförallt den äldre generationen som kommer att få mycket svårt att klara sig i det digitaliserade samhället.
"De som har industriföretagen borde dock också vara lite bekymrade när det finns allt färre jobb och när företagen i allt högre grad flyr skatterna. För till sist finns det nästan inga konsumenter med pengar kvar och vad skall vi då ha industrier till?"
Ja det är den stora ödesfrågan: produktiviteten och lönsamheten ökar men jobben försvinner, vilket i längden hotar konsumtionen och därmed också lönsamheten, vilket leder till ytterligare jobb som försvinner osv i en ond cirkel. Finns en bok som diskuterar just detta: "The lights in the tunnel". Den argumenterar bl.a. för basinkomst.
Prozenth> Jo, de jobb som finns kvar kommer nästan uteslutande vara i tjänstesektorn men även här försvinner jobb, särskilt lågkvalificerade sådana, i accelerande takt. Kanske en del kan kompenseras med nya typer av tjänster men knappast så att det finns heltidsjobb åt alla.
@J
Samhället har misslyckats och kommer att avvecklas, det är bara en tidsfråga. Urbaniseringen framstår som en sagoberättelse, de äldre drar historier om teknologin som samhället inte hade råd att ha kvar samtidigt som ungarna gör saker som anses exotiskt av vår generation. 🙂
Pengar är det enda incitamentet för att leva i ett samhälle som i sin grund utgörs av konsumtion och statlig kontroll. Frågan vi måste ställa oss är om vi är mer lyckliga med pengar eller utan om vi får välja att vara del av eller utanför ett samhälle? Lycka mäts ju inte av den ekonomiska utväxlingen. Vi människor är hyfsat enkla och anpassningsbara, egentligen kräver vi enbart grunden i mazlows behovsprincip vilket dagens samhälle är långt utöver. Människan har blivit bekväm och med bekvämligheten har nya hyfsat värdelösa metoder introduceras för att lösa i-landsproblem. Du har väl läst om feministisk snöskottning hoppas jag?
Skrämmande med ett så kallat tjänstesamhälle där det mesta vi behöver för att överleva kommer ifrån andra sidan jorden. Tryggt?
Själva tillför vi stort värde i form av marknadsföring, design, och icke autentiska leenden i servicebranschen, leenden som till sist inte kan skiljas från äkta leenden om man får tro på de psykologiska konsekvenserna av att jobba med service beskrivna av Hochsschild – Emotional labor.
Hur är det med verkställande av varsel nu?
2008 varslades ju väldigt många men då det sattes igång en stor räddningsauktion och då kronan försvagades så verkställdes aldrig många av dem.
Borde det inte finnas några siffror på Arbetsförmedlingen över totalt antal arbetslösa. Sådana siffror borde ju också visa hur många bemaningsföretagarkonsulter som sparkats.
Då återstår det bara att köra de statliga finanserna i botten, sen ligger vi på samma nivå som Japan och medföljande decenniers ekonomiskt vacuum.
Alla som genom historien har klagat på automation visste inte vad morgondagens jobb skulle vara…
Sant men det är ett induktivt argument som har vissa problem. Bara för något tidigare har visat sig fel, vid ett antal tillfällen, innebär inte att det är fel nu. Mycket har hänt och kommer att hända inte minst inom AI.
"Russells kalkon" är en klassisk kritik av induktiva argument.
Sen "klagar" jag inte på automation, tvärtom tror jag att det är något positivt om man förmår hanterar det på ett konstruktivt sätt, dvs genom att öka fritiden hellre än att skapa meningslösa jobb/förvaringsåtgärder.
Problemet är att det endast är en liten elit som får all vinst och de gör inget mer än att samlar pengarna på hög istället för att investera för framtiden och skapa väldfärd bland folket.
Ni som är intresserad av frågan om automation bör absolut kolla in Olle Häggströms senaste blogginlägg: http://haggstrom.blogspot.com/2012/12/i-oxford-bland-ai-forskare-och.html
Klickbar länk
Kolla robotdemonstrationen och försök också ta er igenom den synnerligen intressanta artikeln av Omohundro beträffande möjligheterna att göra intelligenta robotar socialt ansvarsfulla snarare än psykopatiska.