Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har beslutat att öka det digitala nytryckandet av amerikanska dollar och kommer nu köpa obligationer för 85 miljarder i månaden (Talentum/Affärsvärlden). Av dessa är 45 miljarder USD amerikanska statens egna statspapper, som behövs för att finansiera underskotten i den amerikanska statliga ekonomin och 40 miljarder USD är köp av bolåneobligationer.
Detta innebär att man varje månad köper obligationer för ca 285:- USD, eller ca 1788:- SEK, per amerikan. Per idag levande person rör det sig om runt 12 dollar i månaden med nytryckta digitala pengar som pumpas in i marknaderna.
Vad som är fascinerande är att amerikanerna inte går man ur huse och köper guld än. Deflationstrycket är helt enkelt för stort.
Federal Reserve anser också att man kommer klara av att hålla KPI-inflationen i schack, trots att man injicerar 1788:- SEK per amerikan in i ekonomin varje månad. Vilket i sig talar för att vi ser och upplever en likviditetsfälla. Pengarna kommer inte till någon annan nytta än att rädda besuttna banker och uppehålla deras tillgångars värde och säkra bankernas och bankirernas vinster. Pengar i finansmarknaderna hamnar inte i den reala ekonomin.
Det handlar alltså om att stötta ekonomer och inte ekonomin.
Den dagen som likviditetsfällan spricker och dessa tillgångar strömmar ut i den reala ekonomin kommer man få hyperinflation. Frågan är bara när?
27 kommentarer
" dessa tillgångar strömmar ut i den reala ekonomin"
Hur skulle det gå till?
" dessa tillgångar strömmar ut i den reala ekonomin"
Hur skulle det gå till?
Nu blev det lite tjatigt från min sida. Hade inte sett din kommentar Fredrik men instämmer som du kan se nedan.
Kommer dessa pengar verkligen strömma ut i den reala ekonomin? Jag är tveksam. Luftpengarna stannar kvar i finanssektorn och går därefter upp i rök iom att tillgångarna är övervärderade.
Om bankerna ökar sin utlåning så borde väl pengarna strömma ut i den reala ekonomin? Men som det ser ut idag så stannar de bara inom finanssektorn och göder bankerna. Det är väl det som är meningen förmodar jag…
Det stämmer Steffe om vi kollar på det svenska bankväsendet. Utlåningen har lett till stigande huspriser och stigande byggkostnader. Det luriga i det hela är att sänkta räntor sänker inflationsmåttet. Dvs höjs reporäntan höjs inflationen enligt dagens mätningar.
Inflationen tar fart där man stoppar in pengarna; stoppar man in pengarna på börsen (QE) så blir det inflation på börsen; stoppar man in pengarna på bolånemarknaden (sänkt styrränta) så blir det inflation på bostadsmarknaden osv.
Om man hade för avsikt att styra inflationstakten så borde man ju stoppa in pengarna där den mäts. Dela ut pengar till uteliggare t.ex. – jag kan nästan lova att de konsumerar upp de pengarna och de kommer i cirkulation. Efekterna på riktiga ekonomin kommer mer omedelbart (och framförallt är de "garanterade"). Men det är bara OM avsikten är att styra inflationstakten.
Tillägg: i vanlig ordning så vill jag förtydliga att jag med "pengar" avser sånt man kan köpa saker och ting med.
QE-pengarna går till obligationsmarknaden i första hand, sedan kan det säkert finnas vissa spilleffekter på aktiemarknaden. Känns som Dead End Street. Till slut är USA och även Sverige det nya Japan med mkt låga räntor och nästan ingen tillväxt.
Som jämförelse, hur mycket pengar trycker Sverige upp per capita per månad?
Mellan tummen och pekfingret har utlåningen till hushållen ökat med 10 miljarder/månad (118 miljarder/år). Vilket alltså ger dryga 1000 kr/månad/capita.
Sen är det inte vår riksbank som står för tillskottet i penningmängden. Under 2011 så minskade mängden pengar som riksbanken bidrog med såvitt jag kan se.
Som vanligt avser jag med pengar sånt som går att köpa saker för och inget annat. När allt kommer omkring är det ju faktiskt det man köpt och vad man betalat för det (oavsett vad man betalar med) som avgör hur stor inflationen är.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
År 2000 uppgick den totala globala skuldkvoten till 78 000 miljarder dollar. Idag 12 år senare uppgår den till 158 000 miljarder dollar. En fördubbling således. Världens i särklass vinstgivande industri under dessa 12 år har varit bankverksamhet. Varför ska människor och stater skuldsättas i generationer framöver enbart för att göda banker och dess privata ägare när pengarna enbart hamnar i finansmarknaderna och inte i den reala ekonomin?
För att folk (och stater) kanske lånar av bankerna?
Varför staten lånar av banker kan givetvis diskuteras, men att privatpersoner och privatägda företag lånar är deras egna beslut.
Världens skulder blir bara mer, större och kan aldrig kunna betalas tillbaka. Vi har intecknat framtiden för generationer framåt. Antingen tycker vi detta är ett skitbra system och fortsätter som inget hänt och tar konsekvenserna av dess följder. Eller så försöker vi komma fram till andra lösningar.
Cornu:s idé om medborgarlön är vettig. Vore intressant om det kom ett inlägg om reformering av nuvarande penningsystem.
Vad menar du med att skulderna inte kan betalas tillbaka?
@ gefle,
Du har missat en del här på bloggen verkar det som! Primärskulder i ett skuldvalutasystem är, per definition, obetalbara:
http://limes.bloggagratis.se/2012/03/15/7545450-valutan-del-3/
Och undrar du kring detta så diskuterades ämnet livligt i kommentarsfältet här:
http://cornucopia.cornubot.se/2012/12/problemet-med-rantan.html
Har aldrig hört talas om primärskulder. Varken när jag läste ekonomi på -80-talet eller nu under mina 20 år som aktiehandlare.
Jag har sagt det förut och säger det igen. Bankernas övervinster är delvis en myt. Som exempel har halvstatliga Nordea presterat exakt som börsindex de senaste 14 åren. Rösta med fötterna. Vägra banker som tagit emot statligt stöd som Swedbank, Nordea och SEB. Det samma gäller naturligtvis även deras fonder. Bojkotta!
Var får du detta med digitala nytryckandet ifrån? Federal reserve köper väl obligationer för pengar som medlemsbankerna har deponerat hos centralbanken?
Det är väl bildligt talat, man ökar mängden pengar i cirkulation på det här sättet. Ligger pengarna och samlar damm hos centralbanken så är de alltså inte i cirkulation och föra ut dessa i cirkulation har samma effekt som att föra ut nytryckta pengar i cirkulation.
Med pengar här avser jag sånt man kan köpa saker för.
HUI är under 50 dagars medelvärde, guldaktier är översålda. Kan bli bra köpläge snart. Själv köper jag guldcertifikat, ger dessutom lite daglig ränta på vad man investerat. Vad gör ni egentligen med era guldmynt? Sitter ni och putsar på dom och hoppas på 'sammanbrottet'.
…/sjodan.
FED köper papper som redan existerar för att pressa ner räntan och frigöra kapital till andra investeringar.
Du vet historien om hotellgästen!
Noterar att satsningen i AIG? där pengar satsades under 2008 års kris är återbetald med ränta om/när aktierna säljs.
Noterar att Grekerna köper egna obligationer -och minskar skulderna. 30% får dem som lånade ut 100%. Ett erbjudande de inte avstår från.
Det är mycket som går att lösa-pengar bör inte vara det största problemet!
Klockrent, och exakt min analys.
Hyperinflation – varje skuldvalutasystems ofrånkomliga dödsorsak; dubbelt ofrånkomlig i en globalt realt kontraherande ekonomi. Frågan är bara när.
"Hur" är också en intressant fråga; hur ska dessa pengar svämma över i den reala ekonomin? Det som behövs är att investerare börjar ge upp virtuella papper (obligationer, skuldväxlar, derivat, etc) och istället börjar investera realt. De bromsas sannolikt av regler, t.ex. AP-fonderna måste ju ha lejonparten av sina pengar i börsen om jag förstår det rätt.
Den sortens regler har emellertid en tendens att sluta ha betydelse när portfäljerna kollapsar och investerarna måste säkra sina kunders pengar. T.ex. kan marknaden för high-end begagnade musikinstrument (omfattar ett parr hundra miljoner USD/år) explodera när som helst. Konstmarknaden är på väg upp. Osv, osv.
Det är som att hålla emot vattenflödet ur ett durkslag: när vanntet stiger tillräckligt högt får man slut på fingrar, och det börjar läcka ur tusen hål, från den virtuella ekonomin till den reala, och däreifrån t.o.m. till KPI-måttet som ju är noggrant uttänkt (ännu mer så i USA än i Sverige) just för att INTE registrera inflation. Då inträder fasskiftet och hyperinflationen exploderar.
http://limes.bloggagratis.se/2012/04/02/7654999-hyperinflation-del-1/
Var inte så säker på din sak Anders Limes. Det är aldrig hållbart i längden. I det långa loppet har vi alla fel eller rätt, det beror bara på hur vi mäter och från vilken tidsperiod.