Stockholmsbörsen steg under gårdagen, men husse i USA föll tillbaka efter de europeiska börsernas stängning.
Även S&P 500-terminen har fortsatt nedåt något under natten.
Tillsammans med svag eller osäker utveckling på börserna i de asiatiska tidszonerna talar detta för att börsen inleder nedåt, även om det inte finns någon tydlig trend. Det släpps inte heller någon speciellt viktig börspåverkande statistik nu under morgonen.
I de asiatiska tidszonerna är i skrivande stund Nikkei ner marginellt med -0.08%, Hang Seng upp marginellt med +0.19%, Straits Times +0.45% och All Ordinaries +0.42%. Ingen tydlig utveckling och ingen speciellt dramatisk utveckling.
Morgonens läsning får väl bli Ambrose Evans-Pritchard på brittiska The Telegraph, som förstås som vanligt förordar att euron upplöses, helst till jul. Bland annat hänvisar han till Citigroup som gissar på -1.2% i BNP för Italien under 2013 och -1.5% under 2014. Frankrike kommer ha nolltillväxt till 2016. Under tiden kommer USA visa upp tillväxt och i allt större omfattning konkurrera ut en eurozon, som låst fast sig vid en ohållbar konstruktion, kosta vad det kosta vill.
“If this is what lies in store, there is no further reason to hold EMU together. It should be dismantled in an orderly way after Christmas before it does any more damage.”
14 kommentarer
Ska inte gissa vart det tar vägen, men det är ett tekniskt intressant läge med motstånden på 1108 (septembertoppen) och 1120 (årshögsta) visavi stängningen igår på 1105. Rent psykologiskt kan jag inte tro att vi ska upp däröver, men allt kan ju hända.
Eftersom tillväxtsamhället är en orimlig konstruktion på en begränsad planet kanske euron kan vara räddningen för vår hårt ansträngda biosfär som sannerligen inte tål mer tillväxt. Så vi bör snarare behålla euron och försöka sprida den till resten av mänskligheten. Euron, den första ekologiska valutan! 😉
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hört talas om egen valuta och egen växelkurs, som straffar ut landets ekonomiska politik genom försvagning, vilket stärker landets konkurrensförmåga när det gäller exporten? Italiens ekonomi kan inte återhämta sig, därför de om något land behöver en ständigt allt svagare valuta för att hantera systemfelen.
Precis som Cornu säger, förmodligen hade Italien haft mindre köpkraft eftersom deras egen valuta värderats lägre, just på grund av att de är improduktiva.
Nu är de fjättrade vid en hög värdering av valutan. Smart?
Själva fiat-reglerna förutsätter ju att varje nation har en egen valuta, mer eller mindre. Det är inte smart att sätta den funktionen ur spel genom en valutaunion.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om arbetet man gör inte är värt så mycket så finns det inte mycket val, antingen blir man arbetslös eller får mindre betalt. Med en valutaunion med bara folk som gör arbete av likartat värde kan man slippa att få mindre nominellt. Är man däremot i valuta union med folk som gör mer högvärdigt arbete så finns ju egentligen bara alternativet att man får nominellt lägre lön.
Det är mindre obehagligt med en lönesänkning genom devalvering än en nominell lönesänkning för att få behålla jobbet. Devalveringen av svenska kronan har ju i tidigare kriser inte varit värre än att folk klarat sig hyffsat bra ändå (och i vissa fall kanske inte reflekterat såmycket på vad som egentligen hände).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nej, D-marken har inte skapat något välstånd, det var tyskar som gjorde det.
Att ha flytande valuta hjälper som sagt bara de som inte orkar se att det blir mindre summa i lönekuvertet, i slutändan gäller frågan om vilket värde man skapar.
Krille, om du måste ta upp specialfallet USD för att visa att du har rätt, så innebär ju det i princip att du i huvudsak har fel.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SIXPRX är upp 5% på 1 mån samt 17% sedan årsskiftet så viss nedgång kan vi räkna med. Förmodligen är det dock bara tillfälligt och det är fortsatt upp som gäller på längre sikt. Observera att jag pratar om börsen med värde i riktiga företag och inte pappersguld i derivat.