Regimen Borg/Reinfeldts kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, som i fått tjänsten i ett utfall av rena meriter1., har skrivit ett debattinlägg hos Bonnier/DN om presstödet. Finns en del vettigt i debattinlägget, men ingenstans står det att denna dryga halva miljard kronor ska strykas eller ens minskas.
Ska man alls ha ett presstöd så är det dock för att stödja allsidig nyhetsförmedling och inget annat. Där har Liljeroth rätt.
Idag har vi ingen allsidig nyhetförmedling. Fyra sorters nyheter dominerar totalt, både på döda träd och online.
- Återpublicering, ibland omredigering, av nyheter från nyhetsbyråer som TT.
- Omskrivning och referat av av pressmeddelanden (eller PR-kit) från företag, organisationer och myndigheter.
- Översättning av utländska nyheter, som redan rapporterats
- Kopiering av andras nyheter eller artiklar, t ex andra tidningar eller bloggar
- Tillägg: Det finns en femte form av “nyhetsrapportering” och det är journalister som skriver om vad som hänt i diverse TV-program eller vad det finns för roliga filmer på YouTube. Jag saknar dock vokabulär för att beskriva detta i ett ord. Kloakjournalistik? Tillägg 2: Vän av ordning föreslår schulmanjournalistik som beskrivning.
När man snor från svenska kollegor2. säger man detta, t ex “Svenska Dagbladet skriver”. När man översätter utländska artiklar eller snor från bloggare eller Internetforum etc, så anger man inte detta.
Men oavsett så kvarstår fakta. De flesta artiklar i denna “allsidiga nyhetsförmedling” har bara repetition av något som redan publicerats. Repetitionen sker också utan att något av värde tillförs. Det är knappast något som förtjänar presstöd.
I dagens allt mer nätbaserade mediasamhälle duger det gott med några tjänster som återger utvalda myndigheters pressmeddelanden, nyhetsbyråernas artiklar och diverse bloggare eller utländska relevanta media. Det kallas i dagligt tal för en RSS-läsare. Finns gratis på Internet till just din dator, mobiltelefon eller surfplatta.
Det är inte underligt att allt fler journalister blir friställda. Tidningar är en dyr ersättare för en RSS-läsare.
Det finns dock fortfarande undersökande och grävande journalister som gör sitt jobb. Ge dem presstödet istället för Schibsted, Bonnier, Stampen, Mittmedia, Gota Media etc. Sedan kan de publicera sina artiklar gratis på Internet. En halv miljard kronor räcker till åtminstone 500 undersökande och grävande journalister, heltid, inklusive rätt vidlyftiga omkostnader. Med en artikel i veckan per journalist blir det 71 nya, unika artiklar om dagen i Sverige.
I den mån mediahusen har råd kan övriga journalister jobba som återpublicerare, omskrivare, översättare och kopierare.
Min kära läsare, vän av ordning, påtalar då att punkt 1 – 4 är precis vad jag sysslar med. Visst, men så får inte jag presstöd heller.
1. Som många andra moderater som gått sängvägen, t ex Carl Bildt, så delar Lena Adelsohn Liljeroth, säng med någon individ från en ledande moderatfamilj, i detta fall tidigare moderate partiledaren Ulf Adelsohn. Det kallar jag merit! Även sängvägen kräver arbete och engagemang och ska inte ses ner på. Keep it in the family.
2. Kollegor är andra medlemmar i journalistförbundet som jobbar på en potentiell framtida arbetsgivare.
23 kommentarer
Ett mycket bra inlägg. Jag har tänkt på detta länge. Den grävande journalisten verkar död…
Jag har pratat med flera journalister på Aftonbladet och de kunde inte ens googla sig fram till enkel statistik, ännu mindre förstod de innebörden av den statistik som SCB tillhandahåller.
Jag har samma erfarenhet. "Jag kan inte veta allt, jag är journalist" har jag hört från flera. Nästan som om de lärt sig uttalandet på journalisthögskolan, dessa fem år av indoktrinering. En annan grupp som indoktrineras för länge är lärarna.
Alltså ny kursplan:
-Journalist. Ett halvårs skrivarskurs, sedan valfri mängd ämnesinlärning.
-Lärare: Ett halvårs pedagogik (inklusive hur man slänger ut en stökig unge från klassrummet), sedan ungefär tre års inriktade ämnesstudier.
Motiveringen är att kan man inte skriva efter ett halvt års studier kommer man aldrig lära sig det, kan man inte lära ungar efter ett halvårs studier i pedagogik kommer man heller aldrig lära sig det. Annat är slöseri med skattepengar.
Det finns en ytterligare femte punkt. Lokaltidningsjournalistik, att publicera lokalt skvaller i tidningsform.
Ytterligare en punkt (om man nu kan kalla det för nyheter) är att helt enkelt återanvända tidigare publicerat "eget" material. Ni vet endel "nyheter" tenderar att dyka upp på aftonbladet lite då och då (antagligen när de inte hittar tillräckligt under de andra punkterna för att fylla ut med).
"Journalisterna" på P3 kan i alla fall lära oss ett vårdat språk. 🙂
Vän av ordning noterar att Schulman-journalistik är ett ypperligt substitut för punkt 5.
Nu är jag inget större fan av Carl Bildt eller moderater i övrigt men är det inte farligt nära förtal att påstå att Carl Bildt nått sin position via sänghalmen?
Ser du ner på den karriärvägen? Allt hårt arbete är något att vara stolt över, även sänghalmen. Värre är ju om man får ett jobb för att man är någons barn eller icke ingift släkting, då krävs det ju inga uppoffringar alls.
Ingifta karriärister är bara målinriktade och ska beundras för detta.
Finns även exempel på annat håll. Drottning Silvia och prins Daniel är väl rätt tydliga konkreta exempel, medan knugen inte blivit kung genom hårt arbete.
Ställ frågan isåfall till Carl istället för till mig.
om jag hade en stabil inkomst och det gick skulle jag flatt'ra dig 🙂
Hela debatten blir märkligt om man, som både kulturministern och Cornu, utelämnar det faktum att driftsstödet infördes därför att man helst ville ha en vänster- och en högertidning på respektive ort. Stödet utgick då till den näst största. Men visst, opinionsbildningen sker väl inte på ledarsidorna längre – även om det då blir lite ironiskt att hela blogginlägget länkar till just en ledarsida i en tidning.
I varjefall kanske man sade att det var anledningen att införa presstödet. I praktiken inser de flesta att inte ens en tidning biter den hand som föder den.
Journalistiken idag har anpassats till vad folk vill läsa. Tydligen vill folk läsa "kloakjournalistik", eftersom Aftonbladet verkar vara den populäraste tidningen.
Tycker egentligen att man främst ska kritisera folk istället för journalisterna, eftersom folk läser tidningarna som ägnar sig åt kloakjournalistik. Tyvärr är majoriteten av människorna idag inte intresserade av grävande journalistik, utan läser hellre om trams i Aftonbladet och DI.
Jag tror du glömmer de politiska propagandaartiklarna som fått väldigt mycket utrymme på sistone.
Drottningen av sänghalm måste vara fru persson på torp 🙂
Ska inte sveriges största ekonomiblogg skriva ett inlägg om de historisk stora reallöneökningar som väntar runt hörnet samt vad de kan ha för påverkan på samhället / börsen / bostäderna
http://www.dn.se/ekonomi/sa-hoga-blir-lonerna
Exakt. Var är deflationstrycket någonstans?
Den bästa av världar. Deflation i priser med stigande nominella löner. För de som inte blir av med jobbet.
Samtidigt höjer många kommuner kommunalskatten och arbetslösheten kommer öka. Mer relevant är väl att titta på om svenskarnas summerade reala disponibla inkomst kommer öka, eller om det bara är en grupp som ökar, medan resten minskar pga arbetslöshet.
Apropå journalister och skatter…
En journalist som tyckte det där med grundavdraget verkade intressant tog upp det med ledningen, men fick avslag direkt..
"då slutar folk att jobba"…
Så man undrar om det är tidningsägarna som styr helt…
Kanske att man skjuter på pianisten….
Jag kan bara hålla med, och började stöd-prenumerera på ETC Malmö för något år sedan (Efter arbetet som den hette då). Och kunde till min förvåning konstatera att tidningen faktiskt innehöll intressanta, grävande och unika artiklar. Nu går de ett steg längre och startar dagstidning.
http://dagens.etc.se/ledare/nu-startar-vi-dagstidning
Jag lyfter på hatten för Lena Liljerot (utan att vara moderat). Kul att se att det faktiskt finns intelligenta politiker som faktiskt funderar över sitt uppdrag. Det är ju faktiskt inte mediekoncernerna vi vill rädda. Förvånad dock att hon vågar skriva så i det svenska kulturklimatet.
Ett av de största problemen vi har idag är att värdera information. Det är en gren av undersökande journalistik, tänker jag.
Jag tror vi behöver journalister där. Mycket duktiga journalister. Frågan är hur de ska betalas – inte om de behövs. (Och så hur vi ska kunna stödja just det, förstås.)
Är helt inne på cornus linje men politikerna vill inte tappa kontrollen, därför kommer enbart tidningar som uttrycker det politikerna vill att folket ska läsa få presstöd. Sanningen är politikens värsta fara.