“Säljarna är marknadens sista optimister” – Anders Kyhlstedt, VD Booli i tidningen BLT
Enligt SCB:s småhusbarometer förra veckan fortsatte villapriserna nedåt i landet, sett till 12 månaders utveckling, som alltså justerar för säsongsvariationen. Nedgången mattas dock av, då priserna nu bara är ner 1%, men man ska komma ihåg att vi nu är inne på den period där priserna föll hårt förra hösten.
Villapriser på 12 månader
per län eller storstadsregion |
Som värst föll de mot slutet av året och gissningsvis kommer det runt årsskiftet se ut som att priserna stigit i hela landet på 12 månader.
Men väldigt få shoppar efter en bostad i hela Sverige. De flesta letar bara i en region och det är alltså den lokala eller regionala utvecklingen som är intressant för individer. Det är på -5% i Kalmar län som de där boende förlorar pengar och inte på att priserna bara fallit 1% i hela landet. Starkast utveckling visar Örebro och Örebro län upp och för enskilda kommuner är statistiken väldigt spretig. T ex är bostadspriserna i Borås upp 2% på 12 månader, men 13% på en månad, dvs de var på elva månader ner ca 11% före det senaste skuttet.
Villapriser på 12 månader
i större kommuner |
Vad enskilda extremrörelser likt den i Borås beror på i vissa kommuner kan man fundera över. Lägre omsättning kan orsaka extrema rörelser när större andel premiumobjekt går under klubban.
Andra kommuner med stora prisökningar den senaste månaden är Lund, Järfälla, Mölndal och Kalmar. Den senare trots att Kalmar län gått -5% på ett år.
I den så passande titulerade tidningen Gota Media/BLT, ifrån Blekinge län, så rapporterar Boolis VD Anders Kyhlstedt1. hårda ord.
“– Vi går en trögare marknad till mötes, säger Boolis vd Anders Kyhlstedt.
På bostadssajten Hemnet finns siffror som visar att också antalet försäljningar minskar. I slutet av oktober var nästan 1 000 färre villor till salu än motsvarande tidpunkt ett år tidigare.
Anders Kyhlstedt säger att en förklaring till att annonserna ligger allt längre tid och till sist med sänkt utropspris är att säljarna ofta har överdrivna förhoppningar om hur mycket man ska få betalt.
– Säljarna är marknadens sista optimister, säger Anders Kyhlstedt.”
För övrigt kommer det kommunala bostadsbolaget Ronnebyhus att riva ytterligare 120 lägenheter i Kallinge, efter att redan rivit 50 stycken. Man vill ju inte riskera att få en flyktingförläggning så nära en av landets två kvarvarande krigsflygflottiljer. Någon bostadsbrist föreligger iaf inte i Blekinge län.
Det tar nu ett halvår att lyckas sälja sitt hus i Blekinge.
Men naturligtvis kommer folket i Stockholm tro att de representerar resten av landet. Villapriserna i Fjollträsk2. är nu upp 1% på tolv månader. Men även i Stor-Stockholm är bilden splittrad. Villorna är -2% i Nacka, -5% i Haninge kommun och -1% i Huddinge, medan de t ex stiger 2% i Botkyrka som starkaste kommun i Stockholmsområdet.
1. Jag har precis redigerat första returen av Midsommargryning från min redaktör, och 3x Anders Kyhlstedt ovan hade åkt rakt i papperskorgen. Nu var det få störande upprepningar som redaktören slängde i mitt fall.
2. Som sagt så röstade en majoritet av bloggens läsare fram att Fjollträsk heter just Fjollträsk och inte vare sig Tjockhult eller Stockholm.
32 kommentarer
Statistiken är fel. Det är uppenbart för alla att hus/lägenheter inte går att sälja till topppriserna. Och det skulle alltså bara handla om nån procent hit eller dit?
jag skiter i vad statistiken säger. Nånting är uppenbarligen fel.
Är det inte ganska pinsamt att kalla Stockholm för Fjollträsk i en blogg som utger sig för att vara seriös?
Cornu är inte seriös. Möjligtvis allvarlig.
The Man
Ja, det kan man väl ta som ett hälsotecken. Bra, tycker jag, att folk tar ett halvår på sig för att göra upp sitt livs kanske största affär.
När det gäller statistikens inbördes rangordning så verkar det som brf är mer motståndskraftigt? Dels kan det väl ha att göra med att det är fräckt att bo i innerstan, men det kanske också kan vara så att en del villaspekulanter faktiskt får kalla fötter och köper något mindre och billigare, dvs en brf-lägenhet? I så fall också ett hälsotecken.
När det gäller Skåne så är det ju inte isolerat. I avkroken Stockholm verkar det som att man kan bli sittande på nåt pendeltåg i timtal men i Skåne kan man ta tåget i 20 min, sen är man på en internationell flygplats och därefter i världsmetropolen Köpenhamn. Tyvärr har väl då den danska bopriskollapsen inflytande även på den svenska sidan av sundet.
Det är ju bra att priserna går sakta nedåt då det kommer vara enda sättet för att bringa någon slags ordning på bo marknaden och i skuldsättningen. Tyvärr kommer några få betala dyrt för detta, det farliga är väl att det inte får gå för fort. Skulle vara kul och istället se vad säljarna vinner/förlorar på en försäljning. Och det lär väl inte bli panik på marknaden så länge folk inte går jätte back på en försäljning. Jag menar om jag köpte en bostadsrätt 2005 för 500000 kr och får den värderad till 1 miljon 2010 men säljer den för 800000 idag så har jag ju tjänat på affären men sålt den i fel läge bara.
Dom stora förlorarna kommer vara storstadsfamiljerna som idag vill flytta till större/mindre. Som Cornu sagt förut så finns det fina boenden utanför storstäder till mycket bättre priser.
Om priserna hade legat på +10% för året men -5% senaste 3 månaderna – hade du då skrivit att priserna fortsatte att stiga? 😉
Tittar man på SCB:s siffror (som du selektivt plockar ifrån) så ser man att priserna stigit sedan i mars.
På 6 månader: Upp
På 3 Månader: Upp
På 1 månad: Upp
På 1 år: Något ner (1%)
Jag hörde på radio i morse, P1, att villapriserna i Malmö var ner 13 % sedan 2007. Inflationsjusterat motsvarar det 20 %. Lägenheterna var bara ner 8 resp 12 %
Stämmer bra det. Behöver inte vara så mkt mer nedsida i Malmö/Skåne, kanske bara 10-20% till på villor. Går ju redan köpa. endelstationsnära för miljonen.
Jag tycker mig märka att bostadspriserna fått en liten kick nu efter sommaren, antagligen pga. börsen återhämtat sig och lägre räntor.
Känns som det måste till MYCKET för att det ska falla, typ massarbetslöshet eller extrem rädsla.
Vad än skuldkvoten är känns det inte speciellt dyrt att köpa villa/lägenhet just nu. Villa för 2,5M (2M lån), är bara 3600kr i månaden efter ränteavdrag (3,1% ränta), sen tillkommer säg 3000kr för drift och 2000kr för underhåll/renoveringar, totalt 8600kr i månaden för ett helt hus. En lägenhet på 1,5M med 1,2M i lån och en avgift på 4000kr blir ca 6200kr, antagligen billigare än flesta hyresrätterna.
Att räntan helt plötsligt skulle sticka iväg känns väldigt icke-troligt, tom. 10 års räntan är nere på 4% (utan rabatt) och fallande.. förstår ni inte att det är ni utan lån som subventionerar dom som har lån?
Angående amortering är det ju ingen egentlig kostnad då det samtidigt ökar "värdet" man har i huset med samma summa.
Men visst, man kan lägga upp det på ett annat sätt, säg att vi amorterar 3000kr i månaden istället för att lägga undan 3000kr i månaden för framtida underhåll. Efter 3 år har man då sänkt belåningen med ca 100 000kr, detta växande "överskott" kan sedan användas till att ta upp nya lån på fastigheten när man behöver göra ett underhåll. Givetvis ser man till att aldrig hamna över 75% belåning och bara låter de nya pengarna gå till underhåll, inget annat.
Anonym: nu trodde du att du var smart va 🙂 Men om du tittar på 10 års räntan ligger den på ca 4%, går nog få ner mot 3,8% med rabatt, mitt exempel räknades på 3,1%, men visst, ökar vi det 0,7% (ca 0,5% efter avdrag) blir det bara 800kr mer i månaden.
Hur man än vrider och vänder på det kostar ett normalt hus i Sverige inte mer än 10 000kr i månaden. Har man inte råd med detta bränner man pengarna på fel saker och måste prioritera om.
Imorgon kommer nya bostadspriser från mäklarstatistik och jag tror inte på ett prisfall, snarare tvärtom.
Är det inte lite motsägelsefullt att ekonomisk kris i sig ska krascha bostadspriserna? ju längre det går knackigt kommer ju räntan att hållas nere och med det boendekostnaden.
Och om det pekar neråt i en längre period hinner ju familjerna som bor i sina villor betala av sina bilar etc och med det skapat utrymme för lägre inkomst av nåt slag.
Visst blir det säkert svårt att sälja så de som "tvingas" kommer ju att göra en dålig affär men jag tror att det rör sig om fåtalet..