Den här bloggen kör Blogger-systemet, som ägs och driftas av Google i den enorma molntjänst som Googles datahallar omfattar. Nu kan man ta en titt bakom skärmen och se vad som egentligen pågår för att ni ska kunna läsa den här bloggen.
En del av en serverhall. Där någonstans
kanske Cornucopia? laddas ner? Foto: Google |
Via Talentum/Ny Teknik tipsas vi om att Google lagt ut en sajt med fantastiska högupplösta foton från deras normalt stängda enorma serverhallar. Gå till sajten Where the Internet Lives för att bilda er en uppfattning om komplexiteten och omfattningen i Googles servertjänster.
Ånga från fyra kyltorn.
Foto: Google |
Jag har om och om igen påtalat att Internet är en enorm energislukare och att, beroende på källa, 5 – 11% av dagens elförbrukning globalt går åt till att driva denna fantastiska skapelse. Och det är en energi- och resursslukare som ständigt växer. Det innebär också att precis som det mesta annat är en blogg som denna helt beroende av en fullkomligt ohållbar infrastruktur. Även om trafiken inte är större än att den kunde driftas hemma i ladan, så är man fortfarande beroende av en komplex och energislukande infrastruktur mellan läsare och server.
Felsökning av hårdvara pågår.
Foto: Google |
Vad man också ser på bilderna är komplexiteten och de mångmiljardinvesteringar som krävs för att kunna dra igång tjänster som kan konkurrera med Google i omfattning. Vi lever inte längre på 90-talet, när Internettrafiken och mängden information på Internet var så liten att vem som helst kunde slänga upp en konkurrerande tjänst hemma i garaget. Kommer ni t ex ihåg den där norska sökmotorn som jag tror Schibsted försökte driva, vad den nu hette?
Ett urval av bilder.
Foton: Google |
Storleken och omfattningen på tjänsterna har idag blivit så stora att det är enormt svårt för någon att slå sig in på de marknader som de dominerande tjänsterna, likt Google, härskar över. Lanserar man en internationell tjänst idag, som blir succé, så gäller det att ha en affärsmodell och ett kassaflöde från början. Eller att man kan locka till sig miljarder från investerare, för annars dör tjänsten av överbelastning tidigt i sin vagga.
Internet är en fantastisk skapelse, men man ska ta sig en allvarlig funderare över hur systemet ska kunna överleva långsiktigt när vi når tillväxtens gränser och även allt akutare råvaru- och energibrist.
Men gå nu till hela bildsamlingarna, som alltså är på riktigt och inte science-fictiondatorgrafik, som också går att ladda ner som ZIP-filer till din dator. På websajten kan man också få beskrivningar av vad det är man ser när raderna av serverrack försvinner mot horisonten.
29 kommentarer
(Jag har jobbat med högvolyms websajter)
Visst är det fortfarande ganska svårt att slänga upp en websajt med riktigt mycket besökare, men det finns infrastruktur som är tillgänglig för att snabbt kunna skala upp.
CDN av typen akamai för alla statiska assets, Infrastructure as a service, amazon eller rackspace eller till och platform as service typ heroku. De tjänsterna tröttar man inte ut i första taget.
Oftast är det inte ekonomiskt i längden att använda den sortens tjänster, möjligen med undantag för CDN. Men när du har fått en så stor besökarvolym att kostnaderna för ec2 eller heroku är ett problem brukar finansiering gå att lösa.
De riktigt stora problemen brukar man få med mjukvaruarkitektur, memcache och invalidering, använda databaser på ett bra sätt, deployrutiner osv … Hårdvara/Plattform brukar gå att ordna till.
Internet är en fantastisk källa till kunskap och information. Idag kan vem som helst ta del av information som tidigare bara var tillgänglig för en mindre grupp människor.
Tyvärr används en stor del av internet till skit, vilket gör att man ibland måste sålla bort allt skräp för att hitta det man letar efter. Kanske när man börjar känna av resursbristen i världen, så kan man börja radera allt skit från nätet och endast behålla delarna som mänskligheten har någon nytta av.
Marknaden kommer förstås inte självsanera sig. Den rikes filmer är alltid viktigare än den fattiges nyttoinformation. Å andra sidan kan nyttoinformationen slinka med nästan omärkligt när den rike laddar ner en massa filmer. Så den rike betalar i hög grad för den fattiges kommunikation.
Visst är det korkat om man inte lyckas ta tillvara spillvärmen från serverhallarna. Den skulle annars alls inte behöva vara bortkastad. Man kan se datorerna som fjärrstyrda värmeelement. Inget problem alls om man bara tar tillvara värmen. Serverhallar borde leverera värme till fjärrvärmenätet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En mans skits är näste mans guld, speciellt om man jobbar inom VA-branchen!
Innan samhället kollapsar och övergår till isolerade celler levande på rester i största fattigdom, vilkat i det här landet kan förväntas i mitten på århundradet, kan nog internettjänster som annat ransoneras eller prissättas bort på marknaden. Det viktiga betalningssystemet tar liten kapacitet och bör prioriteras.
I det centralstyrda samhället innan kollapsen är det förmodligen inte heller bra med för mycket fritt tyckande. De som är friska måste arbeta och får inte hänga vid datorn. Kanske man kan ha roterande avbrott, ungefär som vid elbrist. Svensson skulle kunna få Internet en halvtimma om dagen.
Jag har också svårt att föreställa mig att just internet kommer råka illa ut. Internet är i allt högre grad själva nervsystemet i det globala samhället. När internet kollapsat så är massdöden här.
Jag tror också att när nervsystemet Internet försvinner så kommer massdöden. Samtidigt försvinner post, telefon och fysiska kommunikationsmöjligheter, liksom i allt väsentligt myndigheterna, företagen och pengarna. De flesta måste inrikta sig på en kortsiktig överlevnad. En individ liksom ett område har en prioritering av det egna. Innan dess tätas läckorna i den gemensamma båten till den sjunker, vilket gör kollapsen universell och väldigt tidsbestämd i ett visst område. Välståndet faller fram till kollapsen. Idag finns det stora reserver. Båten har bara gått lite djupare. Snart kommer den att sjunka.
Jag kan inte påstå att jag vet hur världen ser ut om 40 år. Men en sak vet jag och det är att när man träffar en person som tvärsäkert vet exakt hur saker och ting ser ut om 40 år, då är det nåt skumt. Vad är det som säger att du har mer rätt än Jehovas Vittnen när de förutsåg jordens undergång, Urban?
Bell, det har har han inte. Han är precis lika religiös i sitt tänk. Men det är alltid intressant med stollar..
Värt att nämna är väl också att Google och andra stora aktörer har börjat producera sin egen el: http://www.bloomenergy.com/customer-fuel-cell/google-renewable-energy/
Ebay och el till datacenter:
SAN JOSE, Calif. – June 21, 2012 — eBay Inc. (Nasdaq: EBAY) set a bold new vision today for powering commerce with clean energy, announcing plans to build the next phase of the company's flagship data center with renewable energy as its primary power source. Partnering with Bloom Energy, eBay is building the country's largest non-utility fuel cell installation. Renewable energy typically supplements the electric grid, but eBay is designing
renewable energy into the core of its global commerce platform, incorporating 30 Bloom Energy servers into the new data center's energy architecture. The electric utility grid will be used only as backup
http://www.bloomenergy.com/newsroom/press-release-06-21-12/
Bloomenergy levererar batterier (bränsleceller). Det är inte förnyelsebar energi. Det är uppladdningsbara batterier. De måste fortfarande laddas med något. Och 85% av världens energiproduktion kommer från fossila bränslen, så sannolikt laddar man dem mha just fossila bränslen.
Visst det är sant att de laddas med gas, men som jag förstår det så är verkningsgraden bra mycket bättre än alternativen. Dessutom så får vi ett mindre sårbart samhälle.
Min kommentar var för att balansera ditt raljerade:
" 5 – 11% av dagens elförbrukning globalt går åt till att driva denna fantastiska skapelse. Och det är en energi- och resursslukare som ständigt växer."
Om Google, Ebay, Coca cola, AT-T, Walmart etc effektivt börjar producera sin egen el, genom innovativa lösningar, istället för ineffektiv produktion hos det lokala elbolaget, så tror jag att det kommer samhället till gagn…
Fortfarande ändlig fossilgas…
Right, seriöst svar………… 🙂
Det är ju inte egen el när man kör fossilgas – det är inte förnybart och det är inte egen energi. Skillnaden är att man kör via pipeline istället för kabel.
Oh nu var vi där igen. Peak Internet.
Ja…det var väl ungefär i slutet av 90-talet man pratade om den stundande kollapsen av Internet…för att IP addresserna skulle ta slut.
Men Corny pluggar vidare och har hittat ett nytt ämne att lägga till handlingarna…."Och det är en energi- och resursslukare som ständigt växer. Det innebär också att precis som det mesta annat är en blogg som denna helt beroende av en fullkomligt ****ohållbar**** infrastruktur."
Man skrattar så att man gråter ibland. Men jo, man börjar faktiskt undra om du har några psykisk defekt, för det börjar bli ett väldigt repetitivt mönster.
Mår du bra?
Tack för omtanken, jag mår alldeles utmärkt.
Snarare verkar du må dåligt eftersom du blir irriterad på att du finner mig tjatig.
Jag har inte påstått att Internet riskerar någon stundande kollaps, det är din egen tolkning. Jag har pekat på ett potentiellt problem. Som förhoppningsvis kan hanteras, men det sker inte av sig självt. De stora serverbolagen blir allt bättre på att säkerställa sin egen energiförsörjning, men är fortfarande beroende av samhället runt sig.
Kopparbrist var väl det som skulle sänka hela elektronikbranschen på 90-talet enligt tidigare "tillväxtens begränsningar" profeter. 90-talet kom och gick och kopparbristen syntes aldrig till.
I själva verket så lär vi inte drabbas av några långsiktiga brister på varken energi eller grundämnen som koppar, kisel, aluminium, järn med flera. Marknaden är duktig på att hantera sådana problem. Kortsiktiga briser kan däremot förstås uppstå.
# Edis
Det blir lite jobbigare när hela världen vill leva som vi. Har du exempelvis funderat på vad som kommer att hända med kaffepriset om kineser och indier blir lika fast i kaffe som vi är? Marknaden måste vara en riktig trollkonstnär för att klara efterfrågan utan mycket kraftiga prisökningar.
Ditt "lär" är bara en from förhoppning och en osannolik sådan om vi inte fixar stora mängder billig och någorlunda ren energi, för utan en massa billig energi blir gruvdriften mm jäkligt dyr.
Kan du ordna någon länk som styrker detta? Eller har du hittat på det själv? Kopparn ersätts allt mer av aluminium, plast, stål med mera. Det var så eller fanns sådana tendenser långt innan 90-talet. Elektroniken har alltid använt lite koppar så det är inte sannolikt.
De flesta material är utbytbara och även energi är utbytbart med material och tvärt om. Det blir ingen systemkollaps förrän det blir brist på allt och kostnaderna för detta tar upp en allt för stor andel av BNP. Detta kommer med en exponentiell effekt och även med diverse annat av mer social karaktär och det betyder att det går väldigt fort på slutet.
Sverige borde vara ett bra land att bygga massiva serverhallar i. Gott om billig och pålitlig el, kallt klimat för billig kylning och relativt bra backbone. Efterhand som fossilelen, och alternativ el blir dyrare borde det bli mer och mer lockande att ta sin tillflykt till norra Sverige och liksom facebook bygga serverhallar långt norrut.
Välkommen upp Karl.. men ta stövlarna med dig, ifall Grönlandsisen hittar på atat smälta lika quickt som Norra Ishavet gör.. 🙂
Nej just det corny. Du sa inte:
" av en fullkomligt ****ohållbar**** infrastruktur."
Och nu har du laggt till:
"Som förhoppningsvis kan hanteras, men det sker inte av sig självt."
Nä just det. Vi behöver små besserwissrar i den Politiska Adeln eller sådana som dig som måste komma och rädda Internet från sig självt.
Jag blir bara heligt äcklad av din anti-fri-marknadsattetyd.
Hade du och dina själsbrödrer i den politiska Adeln fått styra hade vi ännu inte fått något Internet. Eller hur?
Sedan när klarade inte "Internet" av att sköta sig själva?
Du verkar lite hysterisk. Förnekar man potentiella problem är det svårt att lösa dem. Jag har inte förordat någon statlig lösning, bara problemkännedom.
Hysteri = "sjukdom" där kvinnan inte längre vill ha sex med sin man
Förmodligen har det aldrig varit lättare än idag att snabbt bygga upp en global tjänst, så länge idéen håller. Idag behöver du ingen server i ett garage, infrastruktur är en commodity som kostar småpengar och som skalar upp och ned på minutbasis. Det kan vi tacka Google och alla andra som drivit på molnutvecklingen för.
Energiförbrukningen är ett problem, men det börjar komma upp på agendan mer och mer hoppas jag. Jag har sneglat rätt mycket på ett isländskt företag som driver vad de kallar för världens första koldioxidneutrala molnplattform: Greenqloud. Förhoppningsvis kommer fler efterföljare.
Tilläggas kan att strömsnålare arkitekturer som ARM står och stampar för att komma in i datahallarna.
Schibsteds sökmotor? Du tänker på Evreka.com eller? Den skulle ju vara riktad mot "svenska internet" med ett register på specifikt svenska sidor. Kommer ihåg att jag använde den ett litet tag, men den försvann lika fort som den kom. Byggde väl på Altavista i grunden så när google kom och dödade allt annat var det väl adjös med Evreka också.
Ååh juva 90-tal…
Allt var så oskuldsfullt då…