Polarbröds VD och ägare Karin Bodin har nominerats till priset Årets VD (pressmeddelande från Polarbröd). Varför skriver jag om detta undrar ni? Svaret är enkelt. Polarbröd är nämligen ett familjeföretag, vars ledning är fullt medvetna om att evig ekonomisk tillväxt är en omöjlighet och att vi står inför resurskriser som peak oil, peak gas och peak coal, samt problem med livsmedelsförsörjningen framöver.
Anna Borgeryd och Karin Bodin
Foto: Ulrik Bylander |
Även VD:n syster och tillika en av bolagets ägare, koncernstrategen och styrelseordförande Anna Borgeryd, liksom undertecknad ansluten till det tillväxtrealistiska nätverket Steg 3, är helt med på vad som krävs av företag i framtiden och har t ex deltagit i regimens Framtidskommissions workshops om den omöjliga gröna tillväxten.
Polarbröd arbetar aktivt med de stora framtidsfrågorna, då man som 133 år gammalt familjeföretag vill finnas kvar även om 133 år. Detta är inga hemligheter. Exempelvis var Polarbröd mycket aktiva i hållbarhetsfrågorna under Almedalsveckan och arbetet fortsätter.
I en kommentar skriver Karin Bodin:
“Polarbröds hållbarhetsarbete har sedan förra hösten gått in i en mer intensiv fas. Vi har sedan 70-talet då Polarbröd startades fokuserat på resurseffektivitet, att göra så mycket som möjligt med så liten energianvändning som möjligt. Detta för att vi ligger långt från marknaden. För att överhuvudtaget kunna konkurrera har vi sökt de smarta lösningarna. När den ekonomiska och ekologiska logiken överensstämmer är det ganska enkelt att jobba med hållbarhet, det som vi kallar grad 1-hållbarhet. Då är en satsning på resursoptimering samtidigt en vinst att räkna hem på sista raden.
Men vi träder nu in i en tid då vi måste överväga att göra åtgärder som är kortsiktigt olönsamma därför att vi inte tror att planeten ställer upp på de villkor vi arbetar med idag, vad gäller fossil energianvändning, monokultursodling och icke kretsloppsbaserade-system. Detta kallar vi grad 2-hållbarhet.
Vi har börjat med att fokusera på jordbruket då den står för så stor del av de globala miljöproblemen. Vi har ställt frågor till jordbruksexperter och själva sammanställt en analys av forskningsläget kring hållbart jordbruk i socialt och ekologiskt hänseende. Denna rapport är presenterad för Polarbröds styrelse nu i september och vi har utifrån den fattat beslut om vad vi menar med hållbart jordbruk nämligen: kretsloppsbaserat, fossilfritt, ekosystemtjänstvänligt samt att jordbruket måste kunna mätta mänskligheten. Vi ska nu steg för steg röra oss i denna riktning.”
Polarbröd visar tydligt att man inte kan vänta på att politiker ska peka med hela handen, utan om man är långsiktig så behöver man ta tag i de stora framtidsfrågorna redan idag. Som familjeföretag har man fördelen att man inte måste satsa på kvartalskapitalism, utan kan satsa långsiktigt. Vilket återigen visar på att en omställning mot riktig hållbarhet allt mer ser ut att komma från gräsrotsnivå, bottom up, istället för via storskaliga statliga diktat.
Polarbröd ligger som sagt avsides och långt ifrån sina marknader och det är därför avgörande att göra rätt vad gäller de transporter man är helt beroende av. Samtidigt ger en livscykelanalys inte alltid de svar man kan vänta sig. Det kan t ex vara energieffektivare att baka brödet i Älvsbyn och transportera det fryst till resten av landet än att producera lokalt i fler bagerier.
I slutändan handlar inte hållbarhetsarbetet om greenwashing, utan är istället en överlevnadsfråga för ett företag som Polarbröd. Fördelar för bolaget är att även i framtiden måste människor i städerna äta mat som inte växer lokalt. Ett starkt varumärke som Polarbröd kan därmed bidra till en utveckling i rätt riktning, även om kunderna är omedvetna om vad som pågår bakom kulisserna.
Anna Borgeryd har även en egen blogg. Missa inte heller det debattinlägg som Anna skrivit tillsammans med Anders Wijkman, Birger Schlaug och Stefan Edman hos SVT Debatt, med bland annat följande frågor till sittande regim och opposition i Sverige:
“2. Om – eller om man så vill när – vi nått vägs ände i jakten på ekonomisk tillväxt, hur skapar vi då social välfärd, kulturell frihet och levande demokrati i en världsekonomi som inte kan växa i omfattning, bara förändras i kvalitativa termer genom utveckling av mer resurseffektiva och hållbara försörjningssystem?
3. Hur skall vi förbereda system och strukturer när tillgången på billig fossil energi blir allt knappare?
[…]
5. Kan man bygga en god demokrati och ett gott samhälle om klyftorna mellan rik och fattig ständigt ökar – om inte: hur minskar vi klyftorna mellan rik och fattig i vårt land?
6. Vad blir följden om det även fortsättningsvis är skatt på arbete och arbetstid som skall utgöra basen för finansiering av de offentliga verksamheterna? Därmed blir ju de arbetsintensiva verksamheterna som vård, omsorg, kultur, reparation och underhåll högbeskattade medan ständig nyproduktion och fortsatt ökande uttag av naturresurser, som skadar klimat och miljö, blir lågbeskattade. Vill vi ha det så?”
Relaterat till punkt sex ovan, se även mitt tidigare inlägg om ett hållbart skattesystem.
Ingen form av ersättning har utgått till mig för att skriva detta inlägg.
70 kommentarer
Bröd är socker och det behöver vi egentligen inte alls äta.
Jisses en så negativ kommentar. Bröd är prima föda. Jesus diggade bröd. Han tyckte vi skulle be Gud att garantera oss daglig tillgång på det. Vad har du för sjuk idé om vad man borde placera in istället för bröd i formuleringen "Vårt dagliga bröd, giv oss idag"?
Utan spannmål (=mjöl) kan vi inte göda världens befolkning. Vare sig spannmål är nyttigt eller ej, så är det en ytmässigt effektiv gröda som ger den avkastning av kalorier och lågvärdig protein som vi behöver. Ska vi leva naturligt, dvs som jägare-samlare, så kan jordklotet bara föda några miljoner människor.
Bra att du kom in med lite vetenskap efter min mer religiösa utläggning. Får man inte äta bröd så får man väl inte heller äta müsli, som är en annan alldeles oundgänglig del i min kosthållning.
Ang. ytmässigt effektiv och även nyttig föda så är grönsaker/rotfrukter betydligt bättre att satsa på. Speciellt när den billiga oljan och konstgödningen sinar. Dock krävs det lite mer mänsklig arbetskraft och som av en händelse så finns det väldigt gott om sådan i världen…
Polarbröds produkter kan nästan räknas bland godis och läsk i onyttighet.
Öl eller vin samt bröd och mindre mängd protein av tex. fisk eller kött är vad mänskligheten levt på i tusentals år. Eftersom öl är att ses som "flytande bröd" kan man till och med se det som bröd med bröd. Men det är som sagt effektiv kosthållning och bröd är energirikt.
JOW, spannmål är till skillnad mot grönsaker enkelt att lagra under mycket långa perioder. Men visst går det att leva på potatis, vilket är yteffektivt och går att lagra, doc inte lika länge som spannmål.
Nu finns det en del intressanta TEORIER, som föreslår hortikulturalism som lösningen på fågelmatens olämplighet som människoföda. Problemet kvarstår dock att vi 1: Inte kan föda alla människor på planeten. 2: Grönsaker har ett mycket lägre "shelflife" än spannmål. 3: Spannmålen anses vara oumbärliga för männskligheten av den stora massan. 4: Produktion på hortikultaralistiskt vis skulle kräva många fler bönder om än med mindre arbetsinsats och kostnad per bonde. 5: Det saknas kunskaper kring hur hortikulturalistiskt bruk ska lösas effektivt i olika klimat. Närmast kommer en del permakulturgubbar.
Så Millen, även om jag håller med dig, går det tyvärr inte att tillämpa på bred front, med händerna rena från blod.
Och Kuckeliku, jag säger som Lierre Kieth i sin bok "The Vegetarian Myth": "Jordbruket är det sämsta som hänt mänskligheten".
Såg nu att jag blev delvis förekommen av andra debattörer…
Vad jag förstår brukar det väl också sägas att man inte skall äta potatis, för det är minsann inte heller hälsosamt. Ingen chans alltså att gå över till "Våra dagliga potatisar, giv oss idag". Pasta och ris är givetvis också fel. Förmodligen också i stort sett allt annat. Märkligt att Gud placerade oss på en planet där det bara finns skit att äta.
Är det så illa så behöver man kanske dra slutsatsen att Jorden är våldsamt överbefolkad snarare än att vi äter fel. Vad har ni för lösning på det?
Pratet om att vi äter fel är fel. Spannmål, potatis, bröd etc har vi alltid ätit sedan respektive gröda introducerades.
Det är inte maten det är fel på. Det är livsstilen.
Man fick inte diabetes, hjärtsjukdomar eller blev fet av bröd eller potatis "förr i tiden". Men då satt man inte heller och ugglade på en stol hela dagarna, för att sedan ta bilen hem och uggla i soffan framför TV:n. Det är där problemet ligger. Livsstilen. Snarare åt man mer potatis och mindre kött förr.
Visst går spannmål väldigt bra att lagra vilket givetvis är bra. Mindre bra är att en väldigt stor del av världens jordbruk idag består av storskaliga monokulturer av majs, soja och vete. Det är ohållbart ur många aspekter. Tex. om man ser på energianvändning, biologisk mångfalld, matjordslager, giftanvändning och framför allt vår hälsa. Dessa tre produkter är de enskilt största orsakerna bland "mat" till ohälsa i världen oavsett om vi äter det själva eller matar djur med det.
Bröd i sig behöver inte vara så onyttigt som det är idag om vi odlade äldre, inte så förädlade, spannmålssorter och bakade med surdegsmetoder. Alltså det bröd som Rymdis pratar om och inte de mjuka kakor som Polarbröd bakar.
Lars, rätt, vi fick inte vällevnadssjukdomarna förr i tiden men det beror mest på att vi då åt betydligt mindre godis, chips, pizza, snabbmat, läsk, pasta, vegetabiliska oljor och kemiska tillsatser.
Att röra på sig och kroppsarbeta är absolut nyttigt för hälsan men det vi stoppar i munnen har en betydligt större påverkan på hur vi mår.
Så jo, det är väldigt stort fel på mycket av den processade s.k. mat som många av oss äter.
Nu pratade vi inte om godis, utan om bröd.
"Pizza är en italiensk varm smörgås" som det står i min upplaga av Vår kokbok från 1988-89 någon gång.
Pasta är durumvete. Däremot kan man nog stryka det mesta av resten. Speciellt godis, snabbmat, läsk och kemiska tillsatser. Chips är bara potatis och vegetabilisk olja.
Hoppas inte ni blandar ihop mig med någon fanatisk lchf:are. Du har rätt i mycket Cornu, det är livstilen som är den stora kakan. Häftigt nog så leder ekologiskt odlande till att vi äter "mer rätt", tillbaka till äldre, bättre anpassade, arter av grödor etc.
Visst var de inte feta förr trots större mängd kolhydrater i kosten, men hur var hälsan? Livslängden var inte längre, av förklarliga skäl (antibiotika, hygien), hur mycket artros hade de gamla (40+) och hur va deras fysiska status? De var antagligen starkare och uthålligare än jag är, helt säkert, på grund av det dagliga tunga arbetet. Men hur pass mycket starkare och hälsosammare hade de varit utan spannmålen det är den intressanta frågan, tycker jag. Det sägs att en medicinsk antropolog direkt kan se om skelettet åt mycket spannmål eller var jägare-samlare bara genom att titta på förslitningsskadorna från den kroniska näringsbristen av stort spannmålsintag.
De flesta av de grödor vi äter idag är ju selektivt avlade för att vi ska kunna äta dem. Potatisens vilda släktingar är direkt dödliga för oss i stora mängder, det vilda riset är nästan bara fiber osv. Lösningen var för flera tusen år sedan dels att fermentera maten eller att ta bort det skyddande höljet (d.v.s. mala), för att få grödan ätbar. I takt med utvecklingen och den selektiva aveln, har mindre och mindre sådana arbetsinsatser krävt. Tills det industriella jordbruket gjorde sitt intåg.
Jag hävdar inte att alla som äter spannmål får cancer, reumatism och hjärtproblem, jag hävdar bara att vi skulle må bättre om vi inte åt så mycket spannmål och framförallt det ondskefullaste av allt: Soja.
Balder, överlevde man till vuxen ålder (och inte dog i barnsäng som kvinna) var livslängden ungefär som idag, men utan massiva insatser av mediciner och avancerad livsuppehållande sjukvård. Man var helt enkelt friskare förr. Idag uppnår vi en imponerande livslängd, men det är better living through chemistry. Tag bort vår sjukvård och våra mediciner idag så skulle medellivslängden krascha, vilket man t ex såg på Ryssland efter Sovjetunionens fall.
Tittar igenom min släkttavla lite snabbt. Slående hur många kvinnor som dog relativt unga 25 – 40 år gamla, medan männen levde 75-80 år, även på 1600- och 1700-talet. Gissar på barnsäng.
Jag instämmer med det du skriver, detsamma är dock sant för jägare-samlare också, överlevde de barnåren och barnfödande blev de ganska gamla de också. Då återstår ju bara frågan om hurvida 70 årig cro magnon hade mindre sjukdom och slitage än 70 årig krigsveteran från Lützen eller valfri bonde för den delen. Det tror jag inte vi kommer få svar på här idag…
Intressant med vilken tvärsäkerhet som du uttalar dig om saker du inte behärskar. Om vi äter s.k. artegen föda (typ paleo) så blir vi inte feta även om vi inte motionerar som galningar. Är du överviktig och lägger om kosten likt paleo så återfår de allra flesta efter en tid sin normalvikt. Detsamma gäller för de som är underviktiga.
Så lite mer fakta om spannmål. Även om vi har ätit spannmål mellan 4000 och 10000 år (beroende på var vi bor) så innebär inte det att våra kroppar klarar att hantera. Naturligt förekommande livsmedel är inte så ofarliga som många föreställer sig. I s.k. ätliga växter finns ett stort antal bioaktiva substanser varav många syftar till att skada den som försöker äta upp dem. Sådana substanser (xenobiotika) utgör ofta 5-10% av växters torrvikt. Högst koncentration finns i de mest vitala delarna som tex fröer. Växter säkrar alltså sin fortlevnad genom att göra sina fröer mindre attraktiva för fienden.
När maten lämnar magsäcken och går in i tarmarna ska allt protein vi har ätit ha brutits ned till aminosyror. Detta hjälper till att hindra större komponenter från att passera genom tarmvägen och in i blodomloppet. Eftersom proteinerna lektiner och gluten från frön kan överleva i magsäcken kan dessa gå hela ut i tunntarmen. Lektiner och gluten kan fästa vid tarmväggen och skada dess permiabilitet. De förändrar också tarmfloran och kan orsaka celldöd. Ulcerös kolit och Crohns syndrom är två sjukdomar som troligen hänger samman med spannmålsproteiner.
Höga koncentrationer av spannmålsproteiner och skadad tarmslemhinna innebär att dessa kan ta sig igenom tarmen intakta. Proteinsekvensen i lektiner och gluten är nästan identisk med vävnader i människokroppen. De kan därför orsaka en enorm skada via en process som heter molekylar härmning. Immunförsvaret attackerar de främmande proteinerna och när de har lärt sig att identifiera den sekvensen som en fiende så går de vidare och attakerar de sekvenser som är liknade i människokroppen. Lektinet i veteliknar både ledbrosk och de myelinskidor som täcker våra nerver. Andra lektiner är nästan identiska med njurarnas filtreringsmekanism, cellerna i bukspottskörteln som producerar insulin, retinan och tarmarnas slemhinna. Och när de väl har aktiverat så stänger immunsystemet inte av dem. Sammanblandningen av proteiner från fröer, immunsystemet och vävnader kan då leda till en autoimmun reaktion där kroppen angriper sina egna celler och vi får sjukdomar som reumatism, MS, eksem, allergier och diabetes typ 1.
Spannmål är även rika på fytinsyra vilket hindrar upptaget av mineraler. Fytinsyran binder till sig mineraler såsom kalcium, järn, zink och magnesium. På så sätt bildas svårlösliga salter, fytater, så att mineralerna i lägre grad tas upp från födan och i stället försvinner med avföringen. Fytinsyrans rakitogena effekt upptäcktes på 1930-talet genom att hundvalpar som utfodrats med havre drabbades av rakit. Den finns i skalet på säd och andra frön vilket innebär att fullkornsmjöl i detta avseende kan vara mer hälsovådligt än siktat mjöl. Givetvis bör vi undvika oberbetade frön som tex müssli vilket troligen är bland det allra värsta vi kan äta efter rent socker.
PS. Den höga ålder som människor på 17- och 1800-talet uppnådde visade jag dig med flera exempel i ditt inlägg "Ett hälsosamt, lyckligt och långt liv" för ca en månad sedan. Då hade du inte samma koll på din släkttavla…
"Intressant med vilken tvärsäkerhet som du uttalar dig om saker du inte behärskar."
Jo det får man acceptera med denna bloggen. Så länge det är ekonomi eller försvar är det bra och intressant men allt annat är kalkonkvalitet på. Undantaget en och annan kvalitetskommentar.
# JOW
Jag har ätit müsli ett par gånger om dagen i trettiofem år och mår prima. Det mättar och ger energi och beter sig precis så som bra mat skall göra. Det är när jag äter annat som jag kan känna mig dålig.
Jag har till och med testat att vid längre båtfärder bara äta müsli, låglaktosmjölk, bröd och äppeljuice i någon vecka och det fungerade prima. Inga klagomål alls från kroppen. Den verkade nöjd med födan den fick och jag fick inget speciellt sug efter något annat.
Så jag tror helt enkelt inte på din "vetenskap". Det finns så många stollar som tror att de vet hur man skall äta. De tror att de skall få evigt liv för att de undviker att äta det ena eller det andra eller för att de äter väldigt mycket av något. Många som skaffar sig ovanliga matvanor åker på bristsjukdomar eller dör hastigt och lustigt. Det finns en massa hälsofascister som tjänar pengar eller gör sig märkvärdiga genom att marknadsföra någon viss kosthållning, men det går för dem som för alla andra. Inte sällan dör de i förtid.
En del ger säkert också sina kostrekommendationer av helt andra skäl än av omsorg om människors hälsa. Det finns givetvis en massa producenter som vill styra om människors matvanor till något de själva producerar. Så fuck off, skulle jag vilja säga.
Kukeliku
Onödigt med din otrevliga "fuck off-ton"…
Bara för att du tål spannmål kanske du skulle kunna ha ödmjukheten att inse att många andra inte gör det. Vissa röker två paket cigg hela livet och blir 90 år. Många andra där av lungcancer innan 60…
Jag har många bekanta som tex har blivit helt fria från sina magproblem (IBS) efter att ha minskat radikalt på spannmål/fullkorn. Själv är jag sedan fyra år helt fri från mina eksem och mina allergier som jag haft i över 40 år.
Att äta mer likt jägare/samlare (sk. paleo) är ingen, som du säger, ovanlig matvana utan så som mänskligheten har ätit under i stort sett hela sin tid.
#Kuckeliku
Nja – det var inte nåt vidare "vetenskapligt svar" du presterade på JOW´s inlägg. Och det JOW presenterade är inte hans egen vetenskap utan det finns beskrivet i många sammanhang av erkända forskare. Jag har själv lagt ned rätt mycket tid på att förstå det här med kostens betydelse för det metabola syndromet och kan bara konstatera att JOWs beskrivning är helt i linje med mina erfarenheter. Dels personliga erfarenheter under de senaste 5 åren, dels från ett antal personer i min närhet + litteraturstudier. Så att konstatera att homo sapiens inte är designad för högt intag av spannmål och kolhydrater i olika former är ett understatement. Så ut på nätet och sök reda på lite mer fakta innan du ber folk " fuck off" !
Kukeliku
Varför låglaktosmjölk till din müssli?
Inget fel på helt vanlig mjölk…
"Varför låglaktosmjölk?" förefaller inte som någon särskilt intelligent fråga. Klarar du av att komma på något tänkbart skäl?
Fil och yoghurt går också bra. Men det finns ett bra skäl till att välja låglaktosmjölk på sjön och det är att den håller sig i månader även utan kylskåp. Det gör inte vanlig mjölk, fil och yoghurt. Det är lyx att kunna ta med sig mjölk så att det räcker i veckor eller månader. Likadant med müslin. Den håller i ett år eller två, även utan kyl eller frys. Juice är också förträffligt när man har den i tvådeciliters förpackningar och man bara behöver tillsätta vatten. Man tar lätt med sig äppeljuice för ett halvår om man vill och behöver inte någon kyl. En niohundragrams förpackning Polarkakor brukar ingå i provianteringen, men den håller bara i en vecka utan en frys.
Vad jag förstår så är det moderna behandlingsmetoder (efter 1960) av Vete som det främst klagas på. Dvs både hur den har manipulerats, processas och hur bröd bakas, här är en sammanfattning:
http://www.marksdailyapple.com/the-problems-with-modern-wheat/
Monsanto tex: http://www.monsanto.com/products/Pages/westbred.aspx
Anna Borgeryd har en blogg du gott kan länka till också.
http://annaborgeryd.tumblr.com/
"då man som 133 år gammalt familjeföretag"
"sedan 70-talet då Polarbröd startades"
1870-talet?
Före 1970-talet var man bara ett lokalt bageri och hette inte Polarbröd.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det här är väl greenwash om något. Mjölet går förmodligen upp till Norrbotten från södra Sverige med lastbil. Och sedan ner med lastbil igen. Processen sker med skattebefriad olja och el. Genom brödets frysning åtgår mer energi i tillverkningen och transporten. Och de bakom detta ska rädda världen. Ishotellet i Juckasjärvi får nog också läggas ner. De har "polfärsk” bröd. Det finns oändliga möjligheter att lura dumma människor och den siste dåren är inte född.
Självklart handlar det om greenwashing.
Företaget hjälper ju aktivt till att krascha ekosystemen på planeten men låtsas på det här viset vara "hållbara".
Men visst, om hållbarhet bara är en generation eller något hundratal år till så kan nästan vad som helst klassas som hållbart. Även om det i praktiken handlar om att på en bråkdel av mänsklighetens närvaro genomföra den sjätte massutrotningsfasen i planetens historia.
Om de verkligen brydde sig så skulle de sluta kränga spannmålsprodukter och istället arbeta för att skapa mat som faktiskt förbättrar planeten livsförutsättningar.
Jag har svårt att begripa vad man skall leva på om man vare sig får äta spannmålsprodukter eller kött. Resten av maten är väl inte så jävla miljövänlig den heller? Varför inte säga åt folk att gå och dö?
Många människor lever på ett sådant sätt att planeten skulle klara sig bättre ut dem. Jag kan knappt föreställa mig något mer sorgligt. Vissa gör detta i ren ovetskap, andra gör det genom mer eller mindre avancerade former av förnekelse.
Spannmålsproduktionen bygger på monokulturer av ettåriga grödor. Få saker har haft mer negativ påverkan på biosfären. Om man verkligen vill leva på den här planeten som en positivt bidragande varelse så måste man lista ut hållbara matproduktionssystem. Är det verkligen så krångligt att förstå?
Vissa här får det att låta som att människan inte kan leva hållbart, men det innebär i så fall per definition att människan är på väg att exkludera sig själv från planeten. Jag tror att mänsklighetens kapacitet är betydligt bättre än så.
Peak bröd,peak smör,peak ägg,peak mjöl bla bla
Sigge bla bla bla.
Greenwash, intressant ord och tänk att du har svalt detta med hull och hår Cornu!
Jag har träffat och pratat med Anna Borgeryd, så nej, jag tror jag kan göra en bättre bedömning av seriositeten i detta än vad du kan.
Du kan exempelvis fundera på vad ett företag om har >50% av marknadsandelen inom vissa segment har att tjäna på att skriva debattartiklar om att evig ekonomisk tillväxt är omöjlig.
Ett fall med vissa likheter inom komplexitet är Alfred Nobel, som skulle rädda världen och när han dog hade ett 50-tal fabriker spridda över hela världen för tillverkning av militärt krut och sprängmedel. Kanske den energikrävande brödfabriken säljs av familjen för att finansiera något stort miljöprojekt så att slutet ändå blir gott. Man kan ju alltid hoppas. Men den är tänkt att finnas kvar i minst 133 år och det tyder inte på något sådant.
Inga dåliga ambitioner vill jag mena: "kretsloppsbaserat, fossilfritt, ekosystemtjänstvänligt samt att jordbruket måste kunna mätta mänskligheten."
Ser dock en eller två variabler i den ekvationen som inte går i hop och det ena är fossilfritt och det andra är mätta mänskligheten.
Om de då inte menar en framtida kraftigt reducerad mänsklighet. Så kan det ju vara.
Ursäkta en grinig lantbrukare men hörde jag floskler. Saknas bara "genusmedvetet" så är ambitionen fulländad.
greenwashing?
Jomenvisst.
Men lägg märke till att vi fraktar bananer, mobiltelefoner, bilar, . . . ja transportsektorn är stor.
Så den som inte byggt sitt transportmedel från kringliggande skog ska känna miljöskuld, den som inte går ska ju känna skuld.
Så då försvinner 'greenwashing' o det blir kanske lite av miljötänk 'i förhållande till'.
Fast datorn som Urban Persson sitter och skriver på den har han minsann byggt själv av saker han hittat i trädgårdslandet. Och så driver han den med morötter. En normalstor morot ger minst två timmar drift.
Det låter ju jättefint och det är snällt av dig att hjälpa dem på traven. Men… Om det övriga innehållet i bloggen visar sig stämma väl överens med verkligheten har jag svårt att se att de kan göra mycket annat än att gå tillbaka till att vara ett lokalt bageri. Om drivmedel kostar 5-10 gånger mer än det gör idag, vem söder om Sundsvall är beredd att köpa Polarbröd istället för den lokale bagaren? Ingen.
För övrigt tycker jag det luktar greenwashing lång väg. Få mackor kan vara så resurskrävande som en Polarbrödsmacka. Något jag för övrigt åt till lunch, med produkter från vårt nästan utfiskade hav på.
Inte min sak att försvara dem. De har gjort livscykelanalyser. Genom frysningen behöver de inte transportera bröd varje dag, medan t ex Pågens etc måste skicka iväg bröd dagligen. Polarbröd kan istället skicka klumpvis till distributionscentralerna, varifrån det portioneras ut efter behov. Det går alltså att köra polarbröds bröd i containrar på tåg en gång i veckan, istället för att köra dem med lastbil varje dag.
Däremot finns det förstås inget som hindrar konkurrenterna att börja göra det samma och köra "polfärskt" de med. Annat än investeringen i produktionslinan med direktfrysning av brödet.
Om du läser deras miljöredovisning så ser du att de gör bra ifrån sig inom ramen för det system de jobbar inom – försöker utnyttja returtransporter som annars skulle gått i tomme, använder järnväg etc. Larvigt att skrika greenwashing om ett företag som gör vad det kan inom sin del av systemet. Om de än är stora så har de inte makt att ändra hela systemet. Kapa svansen på de sämsta istället för att banka slagord i huvudet på dem som gör sitt bästa!
I ett idealt, energioptimerat samhällssystem så är det naturligtvis svårt för en företagsidé som bygger på att köra råvaror från södra Sverige och blanda dem med vatten, frysa och köra tillbaks dem – men det finns också ett stort värde i att utveckla Norrlands inland (om nu Älvsbyn ska räknas dit) och man kan utveckla smartare transporter, båttransportkedjor, utnyttja returfrakter i ännu högre grad etc. I slutänden kanske vi får dra in på något annat därför att vi anser att det finns ett värde att hålla hela Sverige levande.
"köra råvaror från södra Sverige och blanda dem med vatten, frysa och köra tillbaks dem"
Som sagt… De kan ju ha gjort vilka analyser de vill, ett sådant förfarande kan bara optimeras så långt, sedan kommer man till det oundvikliga slutet: jag käkar en macka som har färdats 200-300 mil. Inte värst peak oil-anpassat.
Var inte så normalbegåvad ikväll, Överlevare.
Från Norrland går det enorma volymer transporter i form av stål, järn, virke och papper för att förse södra Sverige med sina konsumtionsråvaror och exportintäkter för Sverige.
Det betyder att det går lika många tomma järnvägsvagnar och lastbilar tillbaka upp till Norrland. På dessa, speciellt järnväg, ser Polarbröd till att få med sina insatsråvaror i form av mjöl etc. Polarbröd tillför alltså noll konsumtion av bränsle eller el till transporter, då transporterna hade skett ändå.
Sedan skickar man ner bröden i fryscontainrar med tåg. Men du föredrar väl att köpa bröd från Skåne som åkt med lastbil istället…
Tvärt om skulle det vara energieffektivt om vi kunde få bättre nyttjandegrad på de tomma ekipage som sticker iväg norrut. Vilket Polarbröd bidrar med.
Antar att även du sett livscykelanalyserna som visar att det är mycket klimatsmartare att äta frilandsodlade tomater från Spanien än växthusodlade svenska. Inte ens med dagens lastbilar är själva transporten alltid det stora problemet. Med smarta, effektiva transporter kan det minska ytterligare.
Och skulle det visa sig att vissa transporter ändå kniper en del av den klimatgaskvot vi har till förfogande, så kanske vi vill spara in på en annan del av vårt liv – just för att det finns ett värde i att Älvsbyn lever och att inte alla bor i Stockholm.
Gissningvis behöver det inte heller gå åt så mycket energi för att frysa brödet när anläggningen ligger högt upp i Norrland. Jag skulle gärna köpa Polarbrödet fryst i affären, eftersom jag ändå vanligen lägger in det i frysen så fort jag kommer hem. Så om Polarbröd kan få butikerna att lägga brödet i en frysbox så blir konceptet förmodligen ännu bättre.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ett steg i rätt riktning för Anna och Karin borde vara att flytta till Älvsbyn från Umeå (270km bort) om den nu vill vara så klimatsmarta.
Bättre att Umeborna flyttar till Älvsbyn.
Jag förstår inte vad du menar med det men jag tycker att det är ett väldigt hyckleri att högtravande yra om "fossilfritt" osv när man själv bor 270km enkel resa från sin arbetsplats. Men vad vet jag, de kanske åker cryogentransport med brödbilarna och anser därför att de klimatkompenserat.
Missförstod din första kommentar.
Alla dessa mjöl-hatare får gärna uttala sig med källor när dem sågar.
Bröd är bra skit, varför skulle det inte vara?
Om man ofta äter socker eller andra kolhydrater blir det surt i munhålan, och då ökar antalet bakterier som orsakar karies. Samtidigt minskar antalet bakterier som inte ger karies.
Hur troligt är det att mat som skadar kroppen redan i munnen är nyttig för resten av kroppen?
Jag äter massor med müsli och bröd och har inte haft ett hål på många år. Folk har en massa religiösa föreställningar om mat.
Gustav, varje gång man äter sänks PH-värdet i munhålan. Ät inte så förbannat ofta. Tre gånger om dagen räcker. Ditt uttalande gäller även fett, protein, kött eller vad du vill.
Frukt är kolhydrater och socker och fullt naturlig kost för människor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cornu, jag har lärt mig att fett och protein inte påverkar PH på samma sätt. Får väl läsa på igen, om du hävdar att jag har fel.
Vad gäller att äta mer sällan håller jag helt med. Äter jag riktig mat två eller tre gånger om om dagen behöver jag inga mellanmål.
Är detta inte ironi?
Polarbröd bakas långt uppe i norr.
Konsumenterna finns långt nere i söder.
Transporter slukar energi!
På samma sätt så hade DI en artikel idag om ett tvätteri som sparat 25% på energiåtgången och tvättar i 5 l vatten-allt för miljöns skull.
Nu har de en marknad i hela Norrland-suck!
Skitig tvätt forslas dit och ren tillbaka-i HELA norrland. Visserligen bara för en hotellkedja-de andra kör väl söderut?
Hoppades du skulle slå ett slag för närproducerat-eller hembakat-just in time!
Kanske dags för en renässans för bakningsmaskiner för hembruk. Man kan åstadkomma en 3d-skrivare som åstadkommer bakverk av alla slag. Blir väl bra?!
Favorit i repris…
http://www.youtube.com/watch?v=a94GDBNQy2s&noredirect=1
oppti, den vattenkraftsel som skickas från norr till söder är ett stort slöseri pga de stora överföringsförluster som uppstår. Mycket smartare att använda elen i norr, både till infrysning och järnvägstransporter än att den ska försvinna i tomma intet.
Tack för länken till artikeln från i somras om ett hållbart skattesystem! Jag hade missat den, då jag var bortrest när det begav sig. Ämnet är högintressant och väl värt att tänka på. Dock var det mycket jag inte höll med om i dina konkreta förslag. (Skatt på ägande, alltså på vilande tillgångar, betraktar jag t ex som fullständigt fel och rent omoraliskt.) Men som utgångspunkt för vidare funderingar var artikeln utmärkt!
Verkar vara en mycket intelligent kvinna!
Men Cornu, hur ser du på framtiden och att skapa ett hållbart samhälle, vilka branscher tror du kommer vara viktiga för att få en "mjukare" övergång till det "nya" samhället som säkerligen kommer komma? Vad kan vara en framtidsbransch? Det vore kul om du filofiserade lite kring detta!
peak oil-relaterat: http://peakoil.com/alternative-energy/saudi-arabia-reveals-plans-to-be-powered-entirely-by-renewable-energy/
Saudi tänker investera i förnyelsebar energi och sälja oljan dyrt. SMART.