Sveriges ekonomi går strålande. Lita på Anders Borg!
Ignorera att Sveriges framtid, IT-branschen, nu inte bara varslat folk från Sony Mobile i Lund, utan nu får även 400 gå från konsult- och outsourcingbolaget Logica (IDG). Stark orderingång heter det och ingen övertalighet har skapats på grund av sammanslagningen med CGI. Men på grund av “det ekonomiska läget” får alltså 350 – 400 gå. Får lite Anders Borg-vibbar där – allt är bra, men vi måste sparka folk.
Från det stora kan man dyka ner till det lilla i Umeå, där ett företag nu ger sina anställda ett erbjudande de inte kan säga nej till. Antingen få sparken eller sänkt lön med 10% (VK-press/Västerbottens-Kuriren). Deflationstryck, någon? Samtidigt ska man förvisso sänka arbetstiden med 20%, så i praktiken är det ju en lönehöjning per timme.
Vi vet förstås vad facket kommer tycka om det. Hellre arton arbetslösa än sänkt lön.
Svenskt Näringsliv fortsätter däremot att vara väldigt negativa. Man dricker inte den härliga drycken Borg-Aid. Video med Stefan Fölster nedan.
SN:s senaste konjunkturrapport heter nu Tumskruvar.
34 kommentarer
En del högerdebattörer tror inte utan skäl att vi behöver lönesänkningar för att klara konkurrensen med Kina och Indien med flera länder. Fast lönesänkningar kan folk förstås ha svårt att klara när de dragit på sig miljonlån på bostäder. Det tänkte högern uppenbarligen inte på när de tyckte att folk skulle äga sina bostäder.
Det går inte att konkurrera med löner mot låglöneländer. Det man konkurrerar med är det systemkunnande och arbetskultur som man mödosamt byggt upp genom åren. Men sen outsourcar man maintenance så fort produkterna börjar fungera hjälpligt. Resultatet av det blir förstås att de lär sig systemtänk och dessutom får återkoppling på vad som funkar och inte funkar bra, medan vii här hemma inte får det och kan fortsätta att göra samma misstag. En slags brain-drain. Men så länge det finns mer att göra än man hinner med kanske det är en win-win situation trots allt.
@Kuckeliku: Så det är högerns fel att folk tar miljonlån och därför får löner aldrig sänkas? Stefan på Svenskt näringsliv sa att en del företag inte kommer klara hantera situationen (konkurser och folk blir utan jobb), en del kommer inte klara sig utan neddragningar (folk sägs upp) och en del kommer klara det tack vare förbättrad produktivitet (mindre antal folk behövs för samma jobb alternativt sänkt lön). Eftersom vi antagligen kommer att kunna exportera mindre när omvärlden inte kommer importera lika mycket så lär även företag med produktivitetsökningar minska antalet anställda.
Klarar man av miljonlånen bättre utan jobb än med sänkt lön?
Ska vi matcha arbetarlönerna med Indien och Kina så skulle det krävas att svenska arbetarlöner delades med 10 då lönerna i dessa länder är omkring en tiondel av de svenska. Tror inte någon i Sverige förespråkar detta alternativ. Sedan får man inte vara naiv och tro att Kina och Indien inte har kompetenta högavlönade tekniker och akademiker. Kunskap och kompetens är inget som är unikt för Sverige. Huvudkontor för fd SonyEricsson flyttar till Tokyo, Volvo Personvagnar vill sänka underleverantörernas priser för annars blir det kinesiska underleverantörer samtidigt som produktion och antal anställda minskas i Sverige, Volvo Lastvagnar minskar sin produktion, AstraZeneca drar ner på R&D i Sverige, Preem säger upp personer pga "effektiviseringar", SSAB och Sandviken minskar antalet anställda och sin produktion. Detta är några av de största exportföretagen i Sverige
Även företag på den svenska marknaden har drabbats eller håller på att dra ned, exempelvis Skanska och Vattenfall.
Vi lär nog få se fler uppsägningar OCH sänkta löner oavsett vad vänster/högerdebatörer och folk tycker om det och oavsett hur stora lån man har…
Tråkigt läge för de anställda. Personligen hade jag valt att gå ner i arbetstid med minskad lön. Med tanke på att ungefär halva lönen på marginalen går i skatt så är det inget dåligt alternativ.
Läskigt läge
Får en känsla av att korthuset håller faller ihop med accelererande hastighet.
De som försökt sälja båten i evigheter inser mer och mer att de snart måste ge bort båten. Båten är näst intill osäljbar
Fritidsbostäder, mycket svårt läge
Hus en bit utanför stadskärnor verkar iskalla. I våras gick några få iväg men det som uppfattades som billigt då har fått se ytterligare sänkningar.
Lyxkåkar går heller inte att sälja. Sök på hus som kostar över 4 000 000 i Göteborg. Knappt någon får budgivning och får de budgivning så är de mycket konstiga budgivningsförlopp, möjligen fejkar desperata mäklare. I vart fall verkar inte husen säljas utan de ligger länge med ett bud som är liknande utgångspriset.
Till och med bostadsrätter i stadskärnorna börjar få svårt att få ut bra priser för, de har inte haft svårt tidigare.
Men då ska man komma ihåg att priserna gått upp typ 100% på 10 år, så om man sänker priset 20% för att få skiten såld kan man inte tycka det är ett dåligt pris. Tycker jag i alla fall.
Självklart, gå tillbaka till 70 talet så är procenttalen mycket högre.
Problemet är kanske att bostadsmarknaden är så ojämn, vissa har tagit enorma risker medan andra har kunnat använda sin bostad som bankomat.
20% på 4 000 000 är mycket pengar. Få som klarar att komma igen med en sådan förlust, blir vatten och bröd i ganska många år
Får jag fråga vad det är för slags båt de inte kan sälja? Det är en himla skillnad på en stor motorbåt med stora driftskostnader och en stortriss med en liten utombordare.
"Samtidigt ska man förvisso sänka arbetstiden med 20%, så i praktiken är det ju en lönehöjning per timme" 32 timmars arbetsvecka eller? Det är verkligen synd att fackföreningarna i Sverige är fast i tillväxtparadigmet. Fler borde dra ner på arbetstiden, dra ner på konsumtionen, låt några arbetslösa få jobb så slipper du jobba för dem via skattesedeln (eller a-kasseavgiften).
Kanske dags för den gode Herr Borg att lägga in överväxeln och praktisera Reaganomics fullt ut. Samtidigt som han blundar, håller tummarna och mumlar "I sez no troublez" på bästa Trichet maner, i hopp om att det kan rädda dem tills nästa val.
Det som är ekonomiskt riktigt är ju sällan politiskt möjligt utan lite friktion. Därför är det alltid bäst att vänta till katastrofen är ett faktum när det är dags att visa lite handlingskraft. Kan man dessutom hitta någon annan syndabock så kan det ju även stärka ens position och anseende.
Personligen tror jag aldrig allt Borg kommer att vilja sitta kvar vare sig Alliansregimen vinner eller förlorar valet./RH
Har hört de i Umeå som fått -25% lönesänkning också inom IT-branschen.
IT-branschen är så bred så det går inte att generalisera över den. Jag vet många inom IT som fått lönehöjningar på 10-20 procent.
Det är synd att folk har så dålig kunskap om facket. Hela Sverige vimlar av olika avtal om arbetstidsbanker och andra åtgärder för att rädda företag i trångmål och i syfte att bibehålla styrka.Bläffe.
IT-branchen består ju av allt från IT-vaktmästare till IT-arkitekter. Gemensam nämnare är fantasilöner för relativt modesta arbetsinsatser jämfört med vanliga vaktmästare, akitekter o.s.v.
De privata aktörerna har ju fattat att inte betala för strunt men + 40k i månaden för att ladda ner senaste patchen och backa upp en databas är inget ovanligt på random myndighet fortfarande…
25% ner är en start för den myndighetsanställde IT-vaktmästaren, men hur ska det gå med hins bolåneräntebetalningsförmåga, skall hin tvingas sälja den tidigare 7 miljonersvillan och skaffa en vanlig villa bland vanliga knegare, och vem skall köpa kåken? En vanlig arkitekt har ju inte råd ens om han får den med 25% rabatt utan budgivning…
Låter som ett perfekt jobb för unga som läst gymnasium plus ett eller två år extra på praktiskt inriktad utbildning. Och dom är jätteglada för 25.000 i månaden.
Det låter som du har dålig koll på IT-branschen. En IT-arkitekt är något helt annat än en vanlig arkitekt. I övrigt så råder det brist på IT-specialister därav höga löner inom vissa områden.
IT-branchen är fantastisk. Den är så rolig på något vis.
"- Nja, jag jobbar med IT…
– Ok, vad gör du då?
– Eh, konsult. Fast jag ska börja med HR nu…"
Goddag yxskaft.
Ungefär som att bara säga att man jobbar med att jobba, och sedan förvänta sig att folk ska förstå. Kanske är de rädda att man ska genomskåda bluffen? Nej, IT-bubblan sprack nog inte riktigt ändå i början på 2000-talet men det kommer nog.
Heh, Borg-Aid. Är det hjälp till självsvält?
"I am Anders of Borg. You will assist us to facilitate the incorporation of neoliberalism in to this country. Resistance is futile!"
//Brunskog
Skulle kunna skriva en hel bok om folk som jobbar inom IT-branschen, men med mycket diffusa arbetsuppgifter. Skulle dylika personer ta semester i ett halvår skulle det inte märkas alls på arbetsplatsen de jobbar på.
Fortfarande god arbetsmarknad inom IT i Stockholm, men den värsta ruschen har definitivt lagt sig. Innan sommaren ringde det rekryterare var och varannan vecka och frågade om man var sugen på att byta jobb. Efter sommaren har det ringt två…
Tycker ärligt talat inte ett dugg synd om dom som blir kickade från meningslösa sysslor. När man ser sig om i samhället så ser man ju att det finns massor av viktiga saker att göra. Bättre att allokera om resurserna dit.
Håller för övrigt med om att det är bra drag i IT-branschen i Stockholm, men det gäller vad jag kan se i första hand den smartare percentilen.
Ett problem med att jobba i IT-branchen kan vara att det kan vara svårt att förklara för folk vad man jobbar med. Det blir alltså inte bättre svar än godag-yxskaft-liknande svar ovan eftersom ett bättre svar inte ger mer.
Skumt läge..
Anders Borg spår 0,75% i ränta nästa år. Vad kommer efter det ?
Hela världen liknar mer och mer Japan som har levt med ZIRP i över ett decennium. Såhär blir det om alla länder tävlar om den svagaste valutan! Jag minns en tid när man sa 'Lika stark som Schweizer Franc'. Hur kan folk tro att pengar ska vara värt något när de delas ut nästan gratis ??
För egen del är det väl bra om den överhettade IT branschen svalnar lite, vi behöver anställa några duktiga databastekniker, men jag gissar att det inte är dom som får gå, det är ballasten som skickas överbord i första hand.
Tar men ett steg tillbaka så ser man att vi i Sverige kommer att klara oss relativt, mot många andra länder, bra framöver. (Om inte ryssen kommer 😉 Glest befolkat land med hyfsade naturresurser. På det stora hela okorrupta människor som respekterar lagar och försöker göra sitt bästa utan att smita undan. Det finns ju undantag, men de är som sagt just undantag.
För varje räntesänkning amorterar jag extra såpass att de ökade konsumentpriserna pareras av sänkta räntekostnader. Kan rekommenderas. Ger dock bäst effekt vid små lån och hur många 25-40-åringar har det?
Att få sänkt lön med 10% och reducerad arbetstid med 20 % låter i mina öron som en förmån, ett rent guldavtal.
…/sjodan
Håller fullständigt med. Det borde heta "gå ner i arbetstid och få löneökning".
Trist med ÅLÖ förstås för dom som har sitt arbete där, men inte direkt oväntat. Trist också för IT-folket i Umeå som fått sänka sin lön med 25 procent. Det riktigt trista återstår dock och det är när det så kallade europeiska kulturhuvudstadsspektaklets nota landar hos kommunens skattebetalare. De 75 miljoner man till slut lyckades pressa ut ifrån regeringen är en droppe i havet mot vad kommunfolket i Umeå (i sin enfald) trodde man skulle få därifrån. I en iskall byggbransch så går allt på högtryck i Umeå. Hela innerstan ska stöpas om lagom till 2014. När allt är rivet och återuppbyggt återstår som sagt räkningen. Sveriges snabbast växande kommun de senaste 50 åren är förmodligen en av Sveriges snabbast skuldsatta kommuner också 2014.
Se till att stoppa kostnaderna nu innan de är gjorda då!
Borg är en klippa som fattar att om man är satt i skuld är man inte fri.
ett motsvarande avtal slöts på Scania för ett par år sedan. Det var omdiskuterat inom fackföreningsrörelsen men togs efter omröstning lokalt.
Samma fackliga agerande ligger delvis bakom Tysklands framgångar. Till ett ganska högt pris förvisso.
Arbetstidsförkortningar är lösningen oavsett konjunkturer.
Facket har iaf historiskt sätt utgett sig för att vara solidariska och inte agera själviskt. När det gäller t.ex. en sån här situation är det egentligen självklart att det är bättre att alla får 80%-tjänster med 90%-löner än att de blir arbetslösa (bortsett från att det innebär 0%-tjänst med kanske 80%-lön). Frågan är hur solidariska folk hade varit ifall valet stått mellan att göra sig av med 20% av arbetsstyrkan eller gå ned till 80% arbetstid, då hade nog egoismen hos de 80% som haft chans att behålla sitt jobb tagit överhanden och man hade genom sin "solidariska" förening valt det alternativet.
Äsch folk behöver ju egentligen inte gå till jobbet längre. Man kan leva gott på att byta lägenheter med varandra. Tror ni mig inte? Jag hörde följande tugg på en lunchrast en gång: "Du jag vet en familj som köpte en lägenhet på Kungsholmen. Dom bodde väl där i typ 3 år sen sålde dom va. Dom gick det bra för. Dom fick betalt för att bo där i tre år, mat och kläder rubbet täcktes upp när vinsten summerades, så bra deal gjorde dom!" Så det är bara att låna pengar och köpa borätter i 08. Ni har ju hört ett exempel nu på en lyckad solskenshistoria ovan 🙂
Ingen har hittills nämnt att kronan förstärkts. Det tar lite tid, men det borde slå igenom på priser i butiker med mera.
Den starka kronan borde därför, åtminstone delvis, kompensera för lönesänkningarna
Om den svenska ekonomin är så stark varför ligger då räntan på krisnivåer?
Uttalandet av Borg, om den självständiga Riksbankens tänkta sänkning av reproräntan nästa år visar i själva verket att den förstnämnde är oseriös på ett sätt som är mycket farligt, spec för unga människor som går i bostadsköpartankar. Uttalandet är således både beklagligt och avslöjande för Borg. Ett inflationsdrivande S-parti är naturligtvis inte bättre, men pesten gör inte koleran midre allvarlig för det.
Är det så många som går i bostadsköpartankar? Relativa stiltjen på bostadsmarknaden är väl ett tecken på motsatsen. Jag inbillar mig att bostadsbubblan nåt folkets medvetande och att de aktar sig mer nu än för några år sedan. Det har vi väl delvis C att tacka för.
Men jag kan ju ha fel.
Det finns för övrigt fler faktorer här i Sverige att ta hänsyn till än de som är beredda att belåna sig upp över de ännu inte torra öronen.
Något för C att undersöka: Hur är medvetenheten om kreditbubblan utanför hans läsekrets?
Både Logica och Sony Mobile är stora ineffektiva företag. Jag jobbade på Logica när de hette WM-data, man kan väl säga att det var en salig blandning av inkompetens och överpriser. De är expert på att anställa folk som har en bra utbildning på pappret men saknar både kunskap och engagemang i övrigt.