Efter gårdagens kavalkad av motsägelsefulla rubriker kring bostadsprisutvecklingen i media är det dags igen idag, då SCB lämnade sin lagfartsstatistik över villapriserna. Schibsted/SvD toppar med “Småhuspriserna stiger” som rubrik.
Länsvis utveckling för villapriserna
de senaste 12 månaderna. Källa: SCB |
Allt är ju relativt och den bästa jämförelsen är därför att titta på ett helt års utveckling för att rensa för säsongseffekter.
Därför tittar jag som vanligt på utvecklingen på tolv månader. Två grafer säger mer än en pressrelease och så får det bli. Notera att Gotlands län och Gotlands kommun är samma, och som Sveriges minsta län kan rörelserna bli rätt stora beroende på vad som sålts.
Utvecklingen för villapriserna
i större kommuner de senaste 12 månaderna. Källa: SCB |
När det gäller de större kommuner som SCB redovisar så bubblar Borås kommun förbi och tar tätpositionen med -13% för villapriserna på ett år. I toppen hittar vi Gotlands kommun följt av Örebro, Uppsala samt norrlandskommuner. Bland Stockholmskommunerna går Botkyrka fortsatt starkast med +3% på priserna. Sollentuna och Järfälla har stått stilla det senaste året, men i övrigt är det ner som gäller även i bostadsbristens Stor-Stockholm, om man nu ska tro på lagfarterna.
Bland bottennoteringarna hittar man nu även Trollhättan, med -7% på ett år, sämre än både Lund och Malmö. Annars är det alltjämt minus som gäller för “AstraZeneca-kommunerna”, med -6% för Lund, och -2% för Södertälje och Mölndal.
Jag köper inte Schibsteds rubrik. När hälften av län, storstadsområden och rapporterade kommuner visar på uppgångar på 12 månader, då stiger priserna. Som det ser ut nu så är de fortfarande generellt fallande när man tittar på tiden på året.
Från norr och SAP/Piteå-Tidningen rapporteras det om att Älvsbyhus nu för första gången slopar utdelningen till sina privata aktieägare. Istället ska man använda förra årets vinst på 236 miljoner man tjänade på 825 hus till att låta husköpare låna pengar av Älvsbyhus till “kontantinsatsen”. Annars är det ju intressant att Älvsbyhus gjorde en profit på 286 000:- SEK per hus, trots att “det ju faktiskt är så här dyrt att bygga hus idag och alla byggare, underleverantörer och hantverkare jobbar ju bara av sitt eget goda hjärta”. På en rapporterad omsättning om 825 MSEK skulle 236 MSEK i vinst vara en marginal på 28%. Fundera sedan på om alla led, underleverantörer, byggfirmor, markbolag etc kör med 28% i vinst så inser man att det finns gott om utrymme för billigare byggande. Fast det är klart. Att låna pengar för att ge Rune Andersson vinst är ju kul för “det är ju faktiskt så här dyrt att bygga hus idag”.
Iaf är det ju ett genialiskt drag att låna ut vinsten till husköparna, som ju alltså själva betalar dessa pengar. Köper du ett hus för totalkostnad, inklusive tomt, markarbete etc om säg 2.5 MSEK så räcker ju enbart Älvsbyhus vinst på dig, 286 000:-, till drygt 11% av priset. Om huset bara kostade 1.9 MSEK så räckte hela Älvsbyhus vinst på dig som husköpare till att låna ut kontantinsatsen till dig. Dessutom lånar de nog tillbaka dina egna pengar till dig för rätt god ränta får man förmoda och på så sätt komma runt bolånetaket. Av sitt eget goda hjärta får man förmoda.
12 kommentarer
Härliga synismer.
Byggbranschen är nog Sveriges största cancersvulst på samhällskroppen ända sedan 60-talet. Ohemult dyrt. Stora profiter i flera led och stora kvalitetsbrister. Oligopol och karteller.
Tala med gamla byggjobbare som lämnat branschen så bekräftar de närmast unisont hur ruttet det är.
Märkligt att det inte kan åtgärdas. Men cancern kanske har spridit sig för långt.
Vad är det som är ruttet? Att det fuskas? Att det mutas?
Som vanligt så är du intressant men inte sannt.
Varför lägger småhustillverkarna ner en rörelse som ger 28% i vinst?
Jag har för mig att jag läst om småhustillverkarnas problem här tidigare!
Orkar inte bry mig om att kolla var du fått om bakfoten denna gång-kan det vara så att Älvsbyhus sålt ut hus i år som de bekostat förra året?
Älvsbyhus lägger inte ner. De slutar dela ut vinsten.
Var lite stygg ovan. Förutfattade meningar är inte alltid rätt.
http://www.allabolag.se/5565738811/Alvsbyhus_AB
Är det detta företag du beskrev ovan?
Nja. Du måste titta på alla bolagen i koncernen. Älvsbyhus AB är själva fabrikerna, som verkar gå back. Det finns dock ett antal till (säljbolag?) som går med vinst. Summerar man vinsterna och förlusterna landar man tydligen på de 236 MSEK som stod i PT-artikeln.
Ok ser att moderbolaget är starkt lönsamt men har en avtagande omsättning. Nån där uppe är affärsman som vill behålla affärerna!
http://www.allabolag.se/5565265591/Alvsbyhus_Intressenter_AB
Tillverkningsbolaget Älvsbyhus AB har ett eget kapital på 2.8 miljarder (78.24 %) sett till det så gör inte moderbolaget nån större vinst i % av eget kapital sett til hela koncernen. Man skulle kunna säga att om tillverkningsbolaget hade haft ett eget kapital på säg 30 % så hade vinsten i moderbolaget betydligt lägre.
Men LB-hus har gått i konkurs. Främst för att de var det enda husföretaget med egna, anställda snickare. Enligt hur snacket går i branschen så har volymerna fallit avsevärt och det skulle inte förvåna mig om inte fler av hustillverkarna visar förlust för 2012.
Men för all del, inträdet för att bygga ett lösvirkeshus är inte så höga, särskilt inte om man hyr in underentreprenörer. Kan man sedan dra 28% vinst på det så är det fritt fram att starta Cornucopia Bygg&Fastighet AB. Eller inte?
Ang bostadmarknaden fick jag information om detta!
https://www.skagenfonder.se/Forside2/Aktiefonden-SKAGEN-m2/
Hur tryggt känns det att investera i fastighetsmarkanden med tanke på vad som skett senaste året/åren?
Med risk för att låta som en komplett nybörjare,
hur förhåller sig villapriser till bostadsrättspriser?
Alltså, finns det en historisk korrelation mellan att
den ena går ner och att den andra också gör det?
'Byggsatsen' verkar kosta 1-miljon.
Sen beror monteringskostnaden o färdigställandet på om Älvsbyhus är en typ 2-dagarsmontering till färdigt eller 'småblock'.
Då behöver man inte fundera så mycket på hur Skåningarna kunde gör 500-tusen utöver sedvanlig vinst per hus.
'Den enes död (BLT) är ofta den andres bröd' (Skanska).