C-H Löfgren, en f d överstelöjtnant på I 4 i Linköping, har skrivit en debattartikel hos Norrköpings Tidningar/Östgöta Correnspondenten där han menar att den ryska invasionen av Gotland nu har börjat.
Den ryska bevakningen, med till en början obeväpnade fartyg, kommer tydligen vara baserad i Slitegrad, den största gotländska hamnen på Gotlands ostkust. En hamn vars försvar helt skrotats, och där den nybyggda RoRo-hamnen inte ens försetts med sprängtunnlar för snabb destruktion. Löfgren skriver följande.
“Den ryska gasledningen, som tydligen skall övervakas av Ryssland från gotländska Slite hamn, kommer troligen inledningsvis att bevakas med obeväpnade ryska fartyg. Osannolikt är det inte att det kommer att uppstå någon form av konflikt mellan Ryssland och något land i Västeuropa, varvid Putin stryper gasleveranserna och samtidigt ställer krav på Sverige för att få hamntillgång för örlogsfartyg med rysk marktrupp för yttre bevakning i Slite. Den, som har tillgång till Gotland, kan behärska Östersjön med flyg- och sjömålsrobotar. Den lilla invasionen av Gotland har därmed inletts. Sverige har i nuläget inga militära resurser för att tvinga bort Ryssland från vårt territorium.”
Så var det med den saken.
I Midvintermörker ser förstås utvecklingen något annorlunda ut, för den som hinner uppfatta bakgrunden innan skotten börjar flyga. Nordstream utsätts för sabotage av terrorister, som misstänks utgå från Gotland, samtidigt som kapandet av för Ryssland viktiga oljetransporter genom Östersjön eskalerar. Bland annat leder det till en kollision mellan ett ryskt och svenskt örlogsfartyg när ryssarna insisterar på att bevaka hela sträckan av gasledningen med beväpnade fartyg.
Ibland drabbas jag av storhetsvansinne och får för mig att det är Midvintermörker som halvt skrämt livet ur många, men med bara runt 10 000 sålda böcker (och fler än så lästa, bl a via bibliotek men även via privat bokdelning) så är det förstås rent struntprat. Oron för omvärlden och vår stora upprustande granne på andra sidan Östersjön (Kaliningrad) är befogad och inte orsakad av min bok, samtidigt som den svenska försvars- och säkerhetspolitiken är helt vansinnig.
På annat håll konstateras det att det sista amfibiefartyget av den gamla Ivan Rogoff-klassen, RFS Mitrofan Moskalenko, ska skrotas (Kremls officiella propagandakanal Russia Today, via Observationsplatsens Twitter-konto). Artikeln slår knut på sig själv i logiska kullerbyttor. Citat:
“Also, [the] ship’s necessity is questionable from a strategic point of view. Russia does not plan to land seaborne troops anywhere,”
Men längre ner i artikeln framgår det som alla redan vet, nämligen att man köper in och bygger fyra stycken franska amfibieplattformar av Mistralklassen, samt inte mindre än sex skepp av Ivan Rogoff-klassens ersättare Ivan Gren-klassen. Tidigare uppgifter om att man skulle bygga fem Ivan Rogoff är alltså fel, nu blir det sex stycken istället och man kompenserar på så sätt att Mitrofan Moskalenko skrotas.
Men om Ryssland inte planerar att landsätta trupp någonstans, som det sägs i artikeln, varför skaffar man då fyra Mistralklassen och sex Ivan Gren-klassen?
Att Mitrofan Moskalenko skrotas känns dock som en tanke, då Ryssland just lagt ner satsningen på jättegasfältet Shtokman i Barents hav. Fartyget låg i hamn i Murmansk och med Shtokman skrotat minskar behovet av att snabbt kunna säkra närområdet, så timingen är rimligtvis rätt god. Dessutom kommer RFS Ivan Gren att vara operativ 2013, något försenad.
Sedan ser Ryssland ut att förbjuda statsanställda ryssar och politiker, inklusive ministrar, att inneha bankkonton eller fastigheter utomlands i en form av utlandsnationalisering. Man vill undvika “dubbla lojaliteter”. Det kan nog också ses som ett försök att minska den exodus som pågår ifrån den ryska bananrepubliken.
“The exceptions are few – if the foreign property in question is crucial to performing one’s professional duties, or if the civil servant needs medical and educational services outside Russia. Civil servants will have six months to sell up foreign apartments and houses and transfer accounts to Russia. Violations of this law will be punishable with a fine of five million rubles to ten million rubles or a prison term of up to five years.”
Man kan fundera på vad en repatriering av ryska tillgångar utomlands får för marknadspåverkan. Fast artikeln gissar att många statstjänstemän, speciellt ministrar, helt enkelt kommer avgå istället för att sälja sina bug-out-locations utomlands.
Med rysk dialekt, autentiskt citat från en rysk ambassadstjänsteman, som rimligtvis är en tjänsteman som även fortsättningsvis kan få äga fastigheter utomlands.
“I don’t want to speak bad about my country. But don’t go to Russia.” (“Aj dååånt vånt tå spiik baaaad åbåut maj kåååntry. Batt dånt gå tå Rasha.”)
Frågan är om tjänstemannen planerar att någonsin flytta hem igen själv?
I övrigt har självaste svenska ÖB svarat på kraven om hans avgång i ett gästinlägg hos bloggrannen Wiseman.
35 kommentarer
ingen kommentar till dagens statistik över bopriser? Du brukar vara snabb på bollen annars..
Missat att det var idag. Får ta det senare.
Har du missat att Gotland redan varit invaderat?
70 tals poliser som jagat aktivister som inte vill ha fler kalkbrott på ön-det räcker med fem varav 4 inom 5 km från planerat. Aktivistena har tydligen funnit miljön kring kalkbrotten så värdefull att de vill skydda den. På samma sätt är brottet i Limhamn nu naturskyddat eftersom miljön är unik!
Gazproms ledning bör skyddas från aktivister! Det finns gott om sådana!
Kom ihåg att också Tyskland har ett starkt intresse i den där gasledningen som köpare av rysk gas. Skulle gasledningen attackeras, skulle det komma gnäll och krav från både tyskt och ryskt håll. Sedan så är Putin inte någon svensk politikerkvotidiotbroiler utan en person med ett visst mått av genuin kompetens, hur skurkig han är är. Han fattar att det viktiga är vem som kontrollerar området, inte vem som äger det.
Från dn nuHöjd säkerhet vid Rosenbad
=============================================
Säkerheten är sedan i måndags höjd i regeringskansliet. Bland annat har dörrar som tidigare stått öppna låsts när extra säkerhetsåtgärder har satts in, uppger Metro.
Och i oktober ska Försvarsmakten rekognoscera vid Rosenbad för att kunna återuppta skyddet.
– Nu återupptar vi uppgiften att försvara regeringskansliet och Sverige, säger Stefan Jägerhult, chef för Livbataljon.
Rosenbads informationsavdelning vill inte kommentera de extra säkerhetsåtgärderna.
TT 09-12
http://www.dn.se/nyheter/sverige/hojd-sakerhet-vid-rosenbad-1
Vi är rökta
Den där kommentaren är tragikomisk!
Men det känns tryggt att Sverige åter är försvarat från och med oktober!
"Bland annat har dörrar som tidigare stått öppna låsts när extra säkerhetsåtgärder har satts in, uppger Metro."
Jösses, håll i hatten, nu är iallafall Rosenbad säkert – fler dörrar är låsta!
Ha ha ha,
Det stora återtagandet har börjat.
Onekligen en del kvar att göra där. Minst sagt.
Helt rätt!
Inför eventuella framtida utmaningar måste vi ha ett Leibstandarte "Landesvater Reinfeldt".
(texten ovan kan innehålla spår av megalomani och ironi.)
Någon kanske skulle kräva att utrikesminister Bildt öppnar munnen ang detta för den för Sverige svettiga utvecklingen han ska ju trots allt dit och träffa toppskiktet, http://carlbildt.wordpress.com/2012/09/12/nu-styr-jag-i-osterled/
Han bör ju vid hemkomsten föra ljus över situationen om han nu inte är med på noterna förstås aktier i Gazprom som han har.Men han får väl välja mellan familjen
(Sverige) och sig själv som alla andra.
Ryssland verkar att fokusera på fjärran östern. Där finns mycket ogjort och stora möjligheter. Östersjön är sekundärt, tror jag.
http://nationalinterest.org/commentary/russias-pivot-asia-7454
Tyskland tycker, att gaskraftverk blir för dyra och planerar 25 nya brunkolsverk att foga till de 32 som redan finns.
http://www.spiegel.de/international/germany/new-coal-fired-plants-could-be-key-to-german-energy-revolution-a-854335.html
Vi har nog större hotbild från andra områden.
Tänk vad en konstnär kan åstadkomma om de får verka fritt.
En ny rondellhund i DN och vi får se hur vår beredskap fungerar, eller en film kanske?
Nja det är väl i så fall illvilliga underättelsetjänster som kommer att profitera på etniska spänningar i landet det ena utesluter inte det andra.
Det lär ju bli markant mycket kostnads effektivare, söndra och härska som bekant.
Oppti, jag fruktar att det inre hotet i Sverige tyvärr kan utvecklas bortom kontroll, om världen drabbas av en långvarig recession med omfattande arbetslöshet. Än så länge är det under full kontroll,och vi har bara börjat ana, vad som kan komma.
Ingen i beslutande ställning verkar medveten om riskerna. Segregeringen gör man inget åt.
Kom just en satsning på ökade skolgång till nyanlända! Jag tror nog medvetenheten finns! Men visst finns det ett inre hot som kan vändas mot oss. Som det nu är så är det hotet mer vänt mot antagonister i den undre världen.
Rysk invasion kanske vi kan hoppas på om det urartar 😉
Jag tycker det är intressant att notera att enligt Löfgren så är Tolgfors numera en jasägare!
Är det månne en muta? Går väl knappast att köpa på den öppna marknaden?
LOL
"Dubbla lojaliteter" är väl skadligt främst om man tänkt bomba skiten ur ett annat land. Det är klart att en rysk politiker med en fastighet i London blir mindre pigg på att släppa en A-bomb på stan. Putin verkar inte ha någon känsla för värdet av att bygga band mellan länder. Det är viktigare att kunna slå med järnhand, verkar det.
Det är väl just det han har om han vill hindra att det skapas band med andra länder? Mest förefaller det som om han längtar efter en berlinmur runt sina undersåtar, hoppas att han är nöjd med de han har och inte vill samla på sig flera.
Löfgren skriver: "Sverige har i nuläget inga militära resurser för att tvinga bort Ryssland från vårt territorium." Jag är ledsen att behöva informera om att det har Sverige aldrig haft. Styrkan hos Sovjetmakten beskrevs i Sverige på ett sätt som var anpassat till vad svensk militär skulle kunna förhindra. Så har det alltid varit. Håller fast vid att försvarspolitiken och försvarsdebatten varit och är bedräglig. Pengarna är bortkastade, utgör ångestnedsättande terapi. Sedan må vi ha olika uppfattningar om Gotlands militärstrategiska läge och vad det är som innebär ett reellt försvar och hur hotbilderna ser ut mot Sverige, demokratin och det vi uppfattar som frihet.
Man kan ju rent av mena att Ryssland idag innebär ett större militärt (men inte politiskt) hot än på Sovjettiden. På den tiden var det i teorin bara aktuellt med ett anfall mot Sverige som en del av ett anfall mot NATO. Det svenska försvaret var då inriktat på att hålla ut en vecka till hjälpen anlände, eftersom man stod för halva den geografiska fronten mot Warzawapakten.
Idag kan man istället tänka sig en polisiäraktion som inte inbegriper NATO och då står Sverige ensamt mot hela den ryska krigsmakten. Någon veckas uthållighet har vi inte heller även om EU skulle kunna besluta om hjälp efter några dagars debatt. Sverige är därför militärt underlägset mot förr.
Kanske är t ex en rysk militär flottbas i Slite(grad) det bästa alternativet? Visby kommun kan få saftig hyra och något behov av en rysk våldsam intervention på Gotland blir aldrig aktuell eftersom man redan är baserade på ön med flotta, luftvärn och marininfatneri, medan vi får betalt för det? Vi kan också teckna ett bilateralt avtal på säg 40 års svensk oljeförbrukning (till marknadspris) som en del av upplåtandet av Slite?
Inte konstigare än rysk närvaro i Tartus, Syrien eller amerikansk närvaro på Guantanamo, Kuba.
På sätt och vis korrekt. Hade Sovjetunionen detonerat en kärnladdning på hög höjd över Stockholm så att varje fönster i innerstaden krossats så hade regeringen allvarligt funderat på att kapitulera. Hade de detonerat en till på lite lägre höjd hade de definitivt kapitulerat. Ska man ha ett seriöst försvar mot en anfallande kärnvapenmakt så måste man ha kärnvapen själv.
Det vi hade under kalla kriget var en förmåga att sänka Sovjets landstigningsfartyg och en förmåga att göra det dyrt att invadera oss landvägen norrifrån. Men ville Sovjet utplåna Sverige hade Sovjet kunnat göra detta.
Förresten, har Ryssland så sopiga fartyg och besättningar att de inte klarar gångtiden till Kaliningrad eller St Petersburg? Varför skulle de behöva en bas på Gotland för att vakta gasledningarna?
Här finns en logik. Inget litet land kan försvara sig mot en militär stormakt. Den som senast förasökte var Georgien.
Enda sättet att sätta sig jämlik vid ett förhandlingsbord, för det ska man naturligtvis göra först av allt, vore att ha ett par kärnvapenbestyckade u-båtar ständigt på patrull. Ingen skulle på allvar förvänta sig att vi skulle använda dem offensivt, men om man utsatte oss för angrepp vore det legitimt att försvara sig. Men den frågan dog ju redan på 50-talet.
Några sådana u-båtar skulle kunna rymmas inom det miniatyrförsvar vi nu skaffat oss och vi skulle slippa fundera på återtag inom luftvärn, pansar mm.
Vad vi däremot är sårbara inför är IT-angrepp och terrorism. Sådant försvar saknas fortfarande.
Och i fallet Gotland är det inte alls någon tokig ide att hyra ut. Bilaterala avtal kan vara bra.
Förutom Finland då.
Oavsätt argument att hyra ut hamnen i Slite eller att Sverige aldrig haft tillstymmelsen till en chans känns det ju någonstans helt rätt att komma till förhandligsbordet med något att backa upp det man vill framföra en som nu sitta på läktaren och titta på.
Sverige verkar ha lika mycket som Syrien att säga till om i sitt eget land det köper inte min röst i alla fall.
Ryssland har lagt ner ledningen och är rätt intresserade av att den fungerar. Det är väl skäl nog för oss att samarbeta över gränserna.
Är du intresserad av vapenskrammel så kan du ju titta på våra tysta Ubåtar.
Naturligtvis ska vi samarbeta men samarbetet blir ju ganska ensidigt när den ena parten inte ens kan köpa lite tid att organisera någonting alls.
Klyftan mellan våra politiker och försvarsanställda är episk likaså hos polisen därtill är civilsamhället uppgiven för båda två.
Och vad det gäller vapenskrammel så är rysskramarna inte sena med detta argumentet tillsammans med nallebjörns-attacker och HBTQ lobbyn och jag håller med att man spelar på en nivå man inte behärskar vilket endast ökar misstron mot den Svenska regeringen. Men att lägga sig med svansen mellan benen som vi gör nu, nej du det är inte ok.
Cornu: du säger hela tiden att 40 miljarder till försvaret är för lite, men jag kan inte minnas att du kritiskt grankat vad försvarsmakten gör med sina 40 miljarder? I mina öron låter det som väldigt mycket pengar trots rätt få anställda…
Nej, det är inte nödvändigtvis för lite. Finland lägger betydligt mindre och har ett betydligt kraftfullare försvar. Förklaringen till den svenska kollapsen bör sökas någon annanstans än budgeten.
fast det är som vanligt onödigt att jämföra äpplen och päron. De svenska 40 miljarderna skall även användas till att försörja FMV, FHS, FOI och flera andra myndigheter som skall leva loppan och ineffektivisera hela försörjningskedjan.
Det gör man inte i Finland. Där äger också staten fortfarande industrin till viss del vilket skapar lite "genvägar" i beslutsprocesserna.
Slutligen så är siffran 40 miljarder mer viktig än innehållet, fördjupa er gärna hos Wiseman kring "marknadsekonomi" kring fastigheter som används inom Försvarsmakten. Då inser man att 40 miljarder inte är jämförbart med någon annan – än just på högsta nivån.
Det är som att jämföra med en bil. Min ena granne har en bil som kostade 130 kSEK, min andra grannes bil kostade 860 kSEK. Båda är just bilar med ratt och fyra hjul – att därmed dra slutsatsen att den som betalat dyrare inte fått något annat för pengarna är inte korrekt.
I så fall tycker jag Moder Svea ska köpa "bilen" för 130 000 kr.
Jag avslutade för en vecka sen genomlyssningen av Midvintermörker. Det slutade med att jag att med Google-maps och försökte hitta platserna i boken, totalt nöjesvärde alltså även om jag ogillar slutet. Förlaget borde sälja en value edition med Gotlandskartan, svart ögonlapp och koffein-piller för fan cons.
En svaghet med boken som debattinlägg är att den lite väl effektivt visar på bristerna i både fasta försvar och den infrastruktur om personal som ska sköra försvaret. I synnerhet när motståndaren har tid att förbereda sig och möjlighet att dölja sina verkliga avsikter och har gott om resurser. Försvaret i Slite slås lätt ut av presisionsvapen och en sprängförberedd hamn blir inte sprängd eftersom man inte hinner mobilisera eller nyckelpersoner elimineras. Visst, kostnaden för att spränga hamnen är lägre om den är förbered för det men då är motståndarens avsikter något annat och landstigningen var bara en diversionsmanöver.
Tack, Olof.
För exakt läsupplevelse kan man använda terrängkartan från Lantmäteriet. Den finns även att beskåda på
http://kso.lantmateriet.se/kartsok/kos/index.html om man vill följa handlingen exakt. (fast det är förstås enklare med oleat+oleatpenna+ riktig 50 000-del på papper…)
Det där med Value Edition tar jag med mig till Midsommargryning. Får se vad vi kan ordna där.
Utbyggnaden av hamnen i Slite är sponsrad av Ryska bolag. Den högskolan som forskar om miljökonsekvenser i ö-sjön och hade en rådgivande position till regeringen, fick skolan utbyggd, eller erbjudande om utbyggnad.(minns inte riktigt). Såg det på ett TV-program för några år sedan. Minns inte vilket.