Ädelmetallerna platina, silver och guld ser ut att för tillfället ha bottnat, åtminstone i dollar. I svenska kronor sluta dock förra veckan med de lägsta noteringen i guld i svenska kronor per gram sedan årsskiftet.
Veckochart guldpris i SEK per gram |
Guldpriset i SEK per gram låg under 350:- SEK hela förra veckan men slutade strax över 350:-. Orsaken till ett försvagat guldpris är förstås att den svenska kronan inte deltar i valutakriget, där man försöker få en så svag valuta som möjligt.
Tekniskt ligger guldet i SEK per gram kvar i sälj i veckocharten, men fysiskt guld är inget man tradar, så det berör bara de som hanterar pappersguld. Däremot kanske man fortfarande inte behöver ha bråttom att öka guldpositioner, alternativt kan se prisnivåerna som bra köplägen.
Veckochart guldpris i USD per troy ounce |
I USD per troy ounce har nu guldet vänt upp under låg volatitet. CBOE Gold Volatility Index ligger också på låga nivåer runt 16. Kan jämföras med t ex VIX för er som har koll.
Guldpriset är fortfarande kvar inom det intervall som har gällt sedan maj, men är nu uppe i taket av det intervallet. Återstår att se om det blir något utbrott i dollarpriset för guldet.
Veckochart silver i USD per troy ounce |
Det mer konjunkturberoende silvret har däremot vänt upp lite tydligare. Även här är dock volatiliteten minimal, men i stort sett varje vecka i sommar har vi fått se högre silverpriser. Dramatiken uteblir däremot helt och hållet.
Liksom i guldet handlar det om en väldigt svag rörelse under mycket låg volatilitet. Området runt 27 USD verkar vara ett golv för silvret.
Veckochart platina i USD per troy ounce |
Samma låga volatilitet gäller även konjunkturkänsliga platina som parkerat vid 1400 USD per troy ounce under allt mindre rörelser. 1400 USD utgör alltså fortfarande ett stenhårt golv för platina. Ett utbrott nedåt bör signalera att något allvarligt är på gång med konjunkturen, men så har inte skett än.
Man kan fundera över vad den fallande volatiliteten i ädelmetallerna beror på. Priset har inte fallit i amerikanska dollar, så det handlar inte om ointresse. Däremot kanske börsrobotarna och rena traders har övergett ädelmetallerna över sommaren? Frågan blir då vad som händer när de återvänder?
Samtidigt bör man väl uppfatta den låga volatiliteten som något positivt. Priserna är åtminstone för stunden stabila och därmed mindre riskabla.
En annan variant är att pappersmarknaden för åtminstone guld och silver blir allt mindre relevant för privatpersoner?
6 kommentarer
Intraday under Londons och New York Mercantile Exchange öppetider tycker jag nog att volatiliteten har varit rätt så hög.
Man väntar på Jackson Hole talet innan du får något utbrott i ädelmetallerna!
Off topic men intressant att notera att det bara är små icke stockholms borgarklass beroende aktörer som öppet törs säga vad alla vet.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/krav-vacks-pa-slopat-ranteavdrag_7413724.svd
"En annan variant är att pappersmarknaden för åtminstone guld och silver blir allt mindre relevant för privatpersoner?"
Varför är pappersmarknaden mindre relevant? Är det bara för att guldpriset verkar ligga någorlunda still menar du? Annars är det väl just pappersguld som är relevant för privatpersoner eftersom det ställer till endel praktiska problem med att handla med fysiskt guld.
Man kan spekulera i guld via pappersmarknaden, men det är då inte ett skydd mot ekonomisk kollaps eller havererande finansiella system. Det är just försäkringsaspekten som gör att man ska äga guld fysiskt och ta spreaden som en försäkringskostnad.
Ska du trejda guld eller silver så är det dock papper som gäller.
Jag antar att de flesta inte har detta syftet. Dessutom så föreställer jag mig att de som har detta syftet dels redan sitter på fysiskt guld och dels att man i detta syfte inte omsätter guldet sen (dvs man köper in en viss mängd guld och sen har man det).