Situationen i Italien rapporteras som mindre munter.
Foto: Läsarbild |
Konsumentförtroendet i Italien är på lägsta nivån på sedan 1993.
Den generella ekonomiska situationen är enligt hushållen på bottennivåer. Hushållens finansiella situation är i botten. Konsumtionen är i botten.
Se t ex en mycket talande graf hos New York Times och tillhörande artikel. Konsumenternas förtroende för ekonomin är nattsvart.
Italienare kallar enligt uppgift ekonomin för “portugisisk”, vilket knappast är ett gott betyg. De ekonomiska klyftorna stiger förstås. Utan tillväxt kan som alltid en liten krets rika bli ännu rikare på andras bekostnad. Ska någon bli rikare med utebliven tillväxt måste andra bli fattigare. Det är ett dilemma med tillväxtens gränser – hur man undviker att klyftorna vidgas i samhället.
Ovanpå ekonomin och finanserna har det i princip inte regnat i Italien de senaste 2.5 månaderna och det ser inte ut att bli något regn de närmaste veckorna heller.
Det har varnats för extremvärme
i Italien. Varningarna har blivit verklighet. Foto: Läsarbild |
Italienska solrosfält är lika
torra som ekonomin. Foto: Läsarbild |
Torkan slår förstås stenhårt mot jordbruket. Vi som gillar italienska viner får kanske nöja oss med det som finns i vinkällaren. Enligt uppgift pratas det om en minskad skörd på druvor om 25%, oräknat kvaliteten på det som skördas. Temperaturerna har krupit upp mot 40 grader och vindruvor stressas vid temperaturer över 30.
På annat håll så säger sig Frankrikes Hollande och Tysklands Merkel vara överens om att inte vika en millimeter i frågan om Greklands stödprogram.
Svenska solrosor nu på morgonen
Sverige är på grön kvist, till skillnad mot Italien. Prisa Borg? |
Grekland måste uppfylla de krav som har ställts. Men det gör inte landet, så om detta nu inte bara är tom retorik för stunden så har vi en grekisk statskonkurs och massiv ofrivillig betalningsinställelse framöver, kanske redan 2013. Med allt vad det innebär eller inte innebär.
Man ska komma ihåg att i våras var det mycket prat om de chockvågor som skulle gå genom världsekonomin om grekiska CDS:er löste ut vid en credit event. Något som förmodas främst slå mot City i London, då britterna i slutändan sitter med en hel del derivat och oöverblickbara finansiella konstruktioner. Ställer nu Grekland in betalningarna på riktigt, för att man inte lyckas uppfylla stödprogrammens krav, så blir det definitivt och otvetydigt en credit event.
Men sannolikast är att Merkellande nöjer sig med den grekiska regimens vilja att följa stödprogrammen och inte att kraven faktiskt uppfylls i praktiken.
Fem inlägg kvar.
45 kommentarer
En sak som inte har framgått i debatten (vad jag har sett) som jag undrar över. Grekland vill nu förlänga tidsfristen i sparpaketen med 2 år.
Skulle inte detta med automatik göra att de behöver nya nödlån? Eller hur ska pengarna räcka annars?
Självklart innebär det ytterligare lån. Hur skall dom annars klara sig i två år! Det är ju detta som kan anses så modest, att inte begära mer pengar utan bara vilja ha lite längre andrum att genomföra det som annars skulle kunna skapa mindre skulder.
Soptippen växande klyftor. Om 10% har 50% av ett lands tillgångar, men bara i snitt föder 1 barn per generation, medan övriga föder i snitt 2,5… Hur lång tid tar det då innan man pratar om en rikare elit och större klyftor? Eller en utdöende Elitserien med för mkt pengar?
Missförstå inte nu nollsummespelet vid nolltillväxt. Nollsummespel avser omsättning och inte tillgångar – tillgångar kan fortfarande växa under nolltillväxt. Det kanske skulle uttryckas att man inte kan få en (reell) löneökning utan att någon annan får en (reell) lönesänkning.
Fast hela den där idén att man med nödvändighet tär på andra i en tillväxtlös ekonomi är bara blaj. Antag att tillgången på olja och andra råvaror minskar så att produktionen och BNP dras nedåt. Oppfinnarjocke kommer nu på en smart mjukvaruoptimering som gör att åtta servrar i en serverhall kan ersättas med en. Man åttafaldigar kapaciteten, tar nya kunder och gör en god hacka. BNP landar dock på samma som förra året. Vem tärde Oppfinnarjocke på?
Hemligheten ligger i att skilja på tillväxt som beror på teknologisk innovation och tillväxt som beror på att man tar av moder jords sparkonto (olja, gas mm).
Då har du inte noll-tillväxt. Noll-tillväxt betyder att totala mängden av varor och tjänster som produceras (och konsumeras) är konstant – per definition blir (vid konstant population) att genomsnittliga mängden varor och tjänster som produceras (och konsumeras) blir konstant. Detta är inte möjligt om inte en ökning på något ställe motsvaras av lika stor minskning på annat ställe. Det behöver dock inte föreligga ett orsaksammanhang mellan den som får löneökning och den som får lönesänkning.
Soptippen = Appropå
Elitserien = elit
€@%&€ Autospell…
Hur klyftorna vidgas i samhället. Vilket samhälle talar vi om? Ett samhälle med helt stängda gränser eller ett samhälle med stort inflöde av folk med sämre förutsättningar?
I det senare så blir det ökande klyftor hur man än mäter det. Kunskaper, ekonomi mm skiljer sig åt. Men är det ett sämre samhälle, och har klyftorna ökat i världen?
De har tydliggjorts men inte ökat!
Jag tror inte klyftorna ökar i det senare scenariot. Jag tror framåt personer sticker istället och att hela samhället med det stora inflödet dras ner. Jag tror det är en av anledningarna sverige är på dekis. Vi får dom mindre dugliga hit pga vårt fina skyddsnät. Framåt invandrare flyr landet så fort de kan de också. Kanske pga bemötandet – man får inte jobba som asylsökande och istället sätts man på förläggning i flera år i hopp om att man skall tröttna och åka hem.
Cornu, det kommer bli en tuff höst globalt. Torka i Sydeuropa och i USA. Höga matpriser. Inga pengar. Lägre tillväxt i Kina. Normalt krisläge i Främre orienten (som ju alltid är läskigt). Osäkerhet i Ryssland. Val i USA. Inga pengar. Eurokris som inte är löst. Torka i Nordafrika. Mer protektionism från länder so Kina, Argenmtina, Indonesien, USA. Inga pengar. Osv. Blir det en riktigt kall vinter nu så kommer det bli tufft på så många plan…
Lyssnade frsten på Midvintermörker nyligen. Nedladdad via Itunes. Mycket väl uppläst och en riktigt bra bok. Jag har några faktarelaterade synpunkter och jag håller inte med Dig på ett par områden i denna mycket politiska bok. Men mina synpunkter är inte viktiga. Hursomhelst – fan så bra och grym på att hålla en vaken under bilfärden från Stockholm till Bryssel.
För alla Cornu-läsare som saknar sina repövningar och händelsevis inte läst Midvintermörker – läs omgående. Trots att jag inte gjort ngt vettigt militärt sedan mitten av 1990-talet fick jag schyssta igenkänningsvibbar. Och så var den ju väldigt spännande också.
Eurokrat och reservofficer
Tack, eurokraten!
Maila gärna dina synpunkter och faktakorrar, så jag får se om de tillhör de redan kända eller medvetna.
Vill man göra något vettigt militärt kan man gå med i hemvärnet.
Vad händer om 5 blogginlägg?
Vi dras med pa apokalypssemester till Grekland?
Du ska dricka vin?
Folkpartiet ska revidera sitt partiprogram och bli liberala (självklart i Läsa Lätt-version, sa att Björklund och Hamilton ocksa hänger med).
Berätta!
Vad lustigt. Just den där restaurangen "Cornucopia" på bilden var jag på hösten 2008, straxt innan jag upptäckte din blogg för första gången, kom jag ihåg nu när jag såg bilden och kände igen stället. Jag reflekterade då inte över namnet, eftersom jag då ännu inte upptäckt din blogg.
Lustigt? Listigt tycker jag då vi ju alla vet att Flute och Cornu är samma person.
Hehe, tror du verkligen att vi är samma person? Kör en språklig analys av de två bloggarna så ser du att vi inte är det.
Vi har däremot träffats några gånger, senast i förra veckan.
Om Cornu/Flute skulle vara samma person skulle jag vara mycket, mycket imponerad över dennes persons kapacitet att leverera blogginlägg. Att båda råkar disponera över ypperliga bloggar som avhandlar liknande/samma ämnen ser jag mer som ett tecken i tiden än en flitig människas försök att överträffa sig själv.
Ser fram emot ett inlägg som reflekterar över republikaneras utspel om ny guldmyntfot. Men det kanske är för hardcore så här på fredagen, då ett fredagsmysinlägg i form av ett filmklipp (gammal favorit i repris) passar bättre, t.ex.:
">The American Dream
Ny guldmyntfot?
Då går vi fort in i den omöjliga ideologin där lönerna ökar men inte penningmängden.
Då går ekonomin garanterat under.
En matematisk omöjlighet.
Vi kan inte öka lönerna utan att samtidigt öka penningmängden lika mycket, jag kan bevisa att det är matematisk omöjlig.
Exempel säg att medeltimlönen är 150kr och att penningmängden är 100 miljarder.
Vi ökar lönerna varje år med 5% och lämnar penningmängden oförändrad.
Det tar då 418 år för medeltimlönen att bli större än penningmängden, vilket inte kan fungera i verkligheten, vi har nått en matematisk omöjlighet.
Timlönen * löneökningen i % och antalet år = medeltimlönen i framtiden
150*1,05^418 = 108 miljarder det går fort, lönerna ökar med exponentiell tillväxt.
Enklare matte 150kr 5% i lönelyft ger 157kr,
Nästa år tar du 157kr med 5% i löneökning det blir 164kr.
Nästa år tar du 164kr med 5% i löneökning det blir 172kr.
Så fortsätter du i 418 år, då är medeltimlönen 107 miljarder, matematisk så är det faktiskt så, det innebär att alla pengar som finns i landet inte räcker för att betala ut en enda timlön.
Vi gör en matematisk beräkning där vi varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden med 2%.
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder, det tar 701 år men då är timlönen större än penningmängden.
Sammanfattning, penningmängden måste öka lika mycket i procent som medeltimlönen annars så blir timlönen större än penningmängden på lång sikt och då fungerar inte ekonomin.
Ekonomiteorier där man inte vill öka penningmängden men tycker att löneökningar är bra går emot matematiken, dom ekonomiteorierna kan rent matematisk inte vara riktiga.
Ökar vi lönerna mer än penningmängden i % så går ekonomin mot en säker död, det är skrivet i sten för det går att matematiskt bevisa.
Det fungerar inte att spara ett land ur en kris.
lyssna även på intervjun.
"Grekland på väg mot rekord i besparingar"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5243410
Företag kan spara sig ur en kris genom att säga upp hälften, ett land kan inte säga upp hälften av befolkningen och rädda sin ekonomi.
Men om man ökar penningmängden då?
QE och lönestopp får fart på ekonomin.
Lek med tanken att fattigpensionärer och småbarnsfamiljer får 3000kr var, vad skulle hända?
Dom kommer att använda pengarna och det skapar efterfrågan på varor och fler får ett jobb att gå till.
Det som är viktigt är att lönerna inte stiger, vilket inte lär hända i denna djupa kris.
Vid en deflation eller inflation under inflationsmålet så kan man trycka pengar och stimulera ekonomin med.
I högkonjungturer ska man inte trycka pengar.
Ca 1000miljarder euro trycktes med LTRO om dom hadde tagit en del av pengarna och delat ut till alla i Europa så hadde konsumtionen ökat, observera att penningmängden då hadde varit oförändrad.
Varken staten eller folket hadde ökat sina skulder.
Observera att det är kvoten p/m (penningmängden / medeltimlönen)som måste öka, ökar vi både penningmängden och lönerna så får vi inte någon ökad köpkraft och det enda vi får är inflation.
Karl det som måste öka är kvoten p/m.
Ett litet förenklat räkneexempel endast två personer i ekonomin.
Penningmängden är 1600kr
Arbetstimmarna är person A 8 timmar + person B 8 timmar =16 arbetstimmar totalt.
Timlönen är 100kr/t
A räfsar löv hos B 8timmar a 100kr/t
B räfsar löv hos A 8timmar a 100kr/t
A har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av B för 800kr
B har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av A för 800kr
Nästa dag så har dom fortfarande fysiskt 800kr i sina händer så dom kan fortsätta byta arbetstid med varandra i oändlighet, Ingen arbetslöshet kan uppstå.
Men om dom vill öka sin arbetstid till 10 timmar så måste dom öka penningmängden till 2000kr
2000/20=100
men dom kan fortsätta att byta arbetstid med varandra i all oändlighet.
Dom kan även börja byta lövräfsningen med C om dom ökar penningmängden till 2400kr
(24 arbetstimmar * 100kr timlönen blir 24*100= 2400) 24 arbetstimmar delat på 3 personer ger dom 8 timmars arbetsdag
2400/24=100
Penningmängden måste vara tillräckligt stor, penningmängdens egentliga storlek kan bara mätas med kvoten p/m.
Se det så här.
Penningmängden i kronor är nominellt belopp.
penningmängden i p/m är realt belopp.
Slutsats vi måste öka kvoten, bevarandet av en stor kvot bevarar värdet i våra pengar.
Och vad är då penningmängden efter att bankerna kört fractional reserve banking på beloppet, nominellt eller realt?
Vad får dig att tro att man inte får inflation ifall man delar ut pengar vid sidan om lönekuvertet istället för i lönekuvertet? Det är ju likadana pengar, de kan användas på samma sätt.
Karl: när ekvationsteorin skriver här nominellt och realt belopp så är det bara hans egna påfund – det finns ingen anledning till att hänga upp sig på det…
Karl Det sprids överdrifter om FRB tro inte på alt, men ökar pengarna med FRB så ökar kvoten p/m, vilket ökar penningmängdens realvärde.
Titta på mitt förenklade exempel och sätt in talen i ekvationen p/m=a, så ser du matematikens skönhet.
penningmängden = 1600kr, medeltimlönen = 100kr, arbetstimmarna = 16.
1600/100=16
Ändrar du en sak så måste en annan sak förändras annars så får vi arbetslöshet. (matematiskt är det samma sak som ohms lag
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ohms_lag )
Sambandet är enkelt större kvot fler jobb.
Min matematiska omöjlighet kommer ur ekvationen, det går inte att bara öka lönerna utan att samtidigt öka penningmängden, gör vi det så minskar sysselsättningen alt enligt ekvationens matematiska lag.
Anonym
om du tittar på ekvationen så kan du få fram KPI rent matematiskt, medeltimlönen * arbetstimmarna är varupriset, det är orealistiska löneökningar som orsakar inflationen.
Det svåra är att stoppa dom orealistiska löneökningarna när det går bra i ekonomin.
QE och lönestopp är lösningen på ekonomikrisen.
"om du tittar på ekvationen så kan du få fram KPI rent matematiskt, medeltimlönen * arbetstimmarna är varupriset"
Vad skulle det vara svar på? Få se nu arbetstimmarna=16 (enl ovan), och medeltimlönen är 150kr/h då bler varupriset 2400kr – sweet, kanske läge att köpa ny bil;) Eller uttryckt på annat sätt: det där verkar vara rapakalja.
Sen när det gäller penningmängd och arbetslöshet: penningmängden har ökat de senaste tio åren och ändå har arbetslösheten också ökat – tvärtemot vad din teori påstår.
Anonym, roade mig bara lite så här på fredagskvällen, inget allvarligt ment 😉
Förövrigt är jag rätt säker på att penningmängden måste minska, för jag har hittat på en formel.
Anonym har en dold agenda vad vill han?
Har extremvänstern hittat ett sätt att ta över bankerna genom att driva ner ekonomin i en depression?
Kvoten mellan lönerna och M0 har minskat.
M3 är svårare att definiera, vad ska räknas som pengar?
Men M3 har ökat och därför har inte ekonomin gått under.
Tar du kvoten på pengar som inte är krediter så minskar kvoten.
Tar vi bort krediterna ur ekonomin så minskar kvoten drastiskt, då går ekonomin under.
Karl
"Förövrigt är jag rätt säker på att penningmängden måste minska"
Tar du mitt förenklade exempel.
"A räfsar löv hos B 8timmar a 100kr/t
B räfsar löv hos A 8timmar a 100kr/t
A har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av B för 800kr
B har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av A för 800kr
Nästa dag så har dom fortfarande fysiskt 800kr i sina händer så dom kan fortsätta byta arbetstid med varandra i oändlighet, Ingen arbetslöshet kan uppstå."
Minskar vi på penningmängden så ser du att dom inte längre kan köpa lika mycket av varandra, 700kr var så kan dom bara köpa 7 arbetstimmar av varandra. (oförändrad transaktionshastighet på pengarna)
DU KAN INTE MINSKA PÅ PENNINGMÄNGDEN FÖR DÅ GÅR EKONOMIN UNDER, mitt exempel visar att det inte går.
Ökar lönerna till 110kr så räcker 800kr bara till att köpa 7 arbetstimmar av varandra.
Det är kvoten p/m som är ekonomins heliga graal
Ekonomin kan matematiskt beskrivas i en ekvation p/m=a
Jämför med elläran så ser du att ökar U och R är konstant så ökar I.
För att få effekt i en krets så måste kvoten U/R vara stor.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ohms_lag
Så du menar på fullt allvar ifall folk skulle betala kontant i större utsträckning så skulle ekonomin bli bättre? För det är ju konsekvensen av vad du påstår – det enda penningmängd som inte följt med är M0 dvs sedlar och mynt.
Anonym Din ideologi är död.
Wikipedia
"Kejsarens nya kläder (dansk originaltitel Keiserens nye klæder) är en saga av den danske sagoförfattaren H.C. Andersen.
I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. De säger att de använder en magisk tråd som gör att korkade personer inte kan se den. I själva verket använder de ingen tråd alls, men eftersom ingen vill framstå som korkad låtsas alla om att de ser "kläderna", och kejsaren vandrar omkring naken.
Bokens sensmoral används ofta för att symbolisera hur människor anpassar sig till gruppen, även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel. Att liksom det lilla oskuldsfulla barnet i sagan utbrista Kejsaren är naken! innebär att påpeka något som alla kan se, men som ingen vågat säga."
Elektroniska pengar och sedlar är samma sak, du klipper och klistrar in ord för att förvilla.
Anonym tror att varje gång han fyller år så kan han göra sin tårtbit 5% större, ett barn kommer att skratta åt dig.
Nej det är du som gör den distinktionen för att förvilla. När jag skrev ovan att penningmängden har ökat snabbare än löneökningarna så stämmer detta såväl för M1 som för M3 – det var du som då blandade in M0 som inte har ökat i samma takt som löneutvecklingen.
Varför envisas du med att ta till argumentationsfel?
Anonym M3 har ökat ja men om vi inte hadde tagit bankrediterna så hadde kvoten M3/lönen minskat och det leder till den matematiska omöjligheten
Samtidigt som vi ökade krediterna så ökade lönerna, då går det inte att betala tillbaka krediterna för då minskar penningmängden
Tar du mitt förenklade exempel. och säger att en åttondel av deras pengar är krediter, tar vi bort krediterna så uppstår det arbetslöshet helt enligt mattelagarna.
"A räfsar löv hos B 8timmar a 100kr/t
B räfsar löv hos A 8timmar a 100kr/t
A har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av B för 800kr
B har 800kr i handen och köper 8 timmars lövräfsning a 100kr/t av A för 800kr
Nästa dag så har dom fortfarande fysiskt 800kr i sina händer så dom kan fortsätta byta arbetstid med varandra i oändlighet, Ingen arbetslöshet kan uppstå."
Minskar vi på penningmängden jenom att ta bort krediterna så ser du att dom inte längre kan köpa lika mycket av varandra, 700kr var så kan dom bara köpa 7 arbetstimmar av varandra. (oförändrad transaktionshastighet på pengarna)
DU KAN INTE MINSKA PÅ PENNINGMÄNGDEN FÖR DÅ GÅR EKONOMIN UNDER, mitt exempel visar att det inte går.
Ökar lönerna till 110kr så räcker 800kr bara till att köpa 7 arbetstimmar av varandra.
Du har här förklaringen, jag säger inte att vi ska öka krediterna, du får själv räkna ut vilka alternativ vi har.
Dock kvarstår faktum – penningmängden har ökat mer än lönerna. Din teori klarar inte av ett möte med verkligheten. Dessutom är penningmängden densamma för grekland som för tyskland – var är tysklands stora problem?
Befolkningen ökar ekonomin växer då måste penningmängden öka.
Sen är M3 ett sätt att mäta pengarna men det är svårt att avgöra vad som egentligen ska ingå i en penningmängd.
exempel ett hus som ökar i värde är inte pengar det kan inte räknas in i penningmängden.
Hus är inte pengar men det kan vara värt en summa pengar.
M0 är enkel och lätt att mäta.
M1 är lite svårare att mäta men det går.
M3 är ett sätt att mäta penningmängden på.
Hur ska man mäta den totala penningmängden, det är inte als så enkelt.
Det som är bevisat är att det inte går att öka lönerna mer än penningmängden vilket bevisar att guldpengar är trams.
Pengar är betalningsmedel, hus är inte betalningsmedel.
Ökar huspriserna så ökar inte penningmängden, betalningsmedlet har inte ökat, det kräver att man tänker efter, men då är det en självklarhet.
Förenklat vi tänker oss att det bara finns papperspengar sedlar (M0), och husen stiger med 10%, inte en enda sedel har tillverkats. mängden sedlar är oförändrad, penningmängden är då oförändrad, men husen är värda mer pengar sedlar.
Pengar är ett betalningsmedel hus är inte betalningsmedel, hus är värda en viss mängd betalningsmedel, det har många missat.
Jag har redan i min beräkning av penningsmängdens ökande kompenserat för både befolkningen och tillväxten. Om nu penningmängden kunde öka mer än lönen de senaste tio åren varför skulle det omvända inte kunna ske? Varför funkade ekonomin för tio år sedan?
Det är inte alls bevisat att lönerna inte kan öka mer än penningmängden.
Sen tror jag alla är medvetna om att hus inte är betalningsmedel så varför du påpekar detta vet jag inte – det kanske kom som en nyhet för dig?
"Det är inte alls bevisat att lönerna inte kan öka mer än penningmängden."
Det är bevisat men du inbillar dig att du kan göra tårtbiten 5% större varje år.
Sen får du fundera på hur man mäter penningmängden det är inte så lätt.
Är M3 ett felaktigt sätt att mäta den egentliga penningmängden så är det inte så självklart.
Jag brukar skriva penningmängden för det är penningmängden M3 är ett sätt att mäta penningmängden, vilket inte är samma sak som penningmängd.
Du är inte bevisat – ditt så kallade bevis läcker som ett såll. Jag har berättat för dig var bristerna är. Dessutom stämmer verkligheten inte överens med dina påståenden.
Från 1947 till 1997 sjönk förhållandet mellan M3 och lönerna från 1.168 till 0.772 år – så man behöver inte ens ifrågasätta om det är bevisat att detta inte var möjligt. Det hände i verkligheten – på riktigt.
För att citera dig: "Det som är bevisat är att det inte går att öka lönerna mer än penningmängden", ovanstående visar att det du påstår är bevisat inte kunde hända faktiskt har hänt – PUNKT! Sen kan du hålla på och bladdra om dina tårtor hur mycket du vill – det ändrar inte att lönen kunde öka mer än penningmängden.
Tack för upplysningen – kan du också nämna vilken sjukdom jag har?
Du skrev: "Det som är bevisat är att det inte går att öka lönerna mer än penningmängden", har du ändrat ståndpunkt eller? När det gäller behovet av kvantitativa lättnader så funkar inte resonemanget att extrapolera in absurdum (dessutom har du inte givit något hållbart argument för var gränsen går) – det borde du inse, men antagligen har du inte förstånd nog att ta till sig sunt förnuft. Penningmängden var i förhållande till lönesumman ungefär som i dag under 70-t, ända så fortsatte den sjunka i förhållande till lönesumman – detta hände utan att några av dina domedagsprofetior slog in.
Är du inte läskunnig? Du skrev: "Det som är bevisat är att det inte går att öka lönerna mer än penningmängden", har du ändrat ståndpunkt eller? Det du påstod har ju faktiskt inträffat. Håller du på och försöker slingra dig från ditt påstående eller har du ändrat ståndpunkt?
Italienarna behöver en vitamininjektion som muntrar upp dem. Och vem lurar inte i vassen om inte just vitamininjektionen Berlusconi, som gammelgäddan med sitt väna leende.