Nya (m)oderaterna har helt plötsligt upptäckt att det kanske inte var en så bra idé att bränna skattepengar på att ungdomar ska “förverkliga sig själva”, utan att gymnasieutbildning kanske ska vara ett led i att skapa produktiva medborgare som kan få jobb och börja betala tillbaka den mångmiljonskuld de har dragit på sig under sin uppväxt, via dagis, förskola, skola, vård och föräldraledigheter.
Kort sagt så vill man införa krav på att de som söker sig till sk estetiska program på gymnasiet faktiskt besitter någon form av konstnärlig begåvning, samt begränsa antalet platser till samhällets efterfrågan på kulturarbetare.
Fast tydligen ska man inte ställa några krav på begåvning hos de som går andra program, utan det är bara sport och estetik som ska begränsas. Vem som helst ska fortfarande få läsa natur eller samhäll oavsett begåvning för detta, så länge man klarar betygskraven.
Det är förstås en god tanke att skattepengar inte ska slösas på att utbilda till arbetslöshet. Men då ska man vara konsekvent och göra det samma med arbetslöshetsstatistikmanipulerande högre utbildningar också och begränsa de platserna till samhällets behov istället för ännu mer skattefinansierat självförverkligande.
Och dessutom är det för sent på gymnasiet i och med friskolereformen.
Man kan inte begränsa friskolornas program och dessa kan ta in vilken (o)begåvning som helst som vill bli musikalartist, alla platser ger pengar.
Nu är friskolereformen inte bara (m)oderaternas fel, utan avregleringen av gymnasierna skedde redan under tidigare (s)ocialistregeringar.
Det är för sent. Punkt. För inte lär (m) dra in friskolorna, rimligtvis har man fått omfattande partibidrag både från friskolor, vårdföretag och restaurangbranschen. Plus städföretagen och alla andra udda branscher man gynnat. Det hade varit på sin plats att redovisa de där bidragen, men det är väl för mycket begärt antar jag?
Men det är åtminstone ett hälsotecken att man nu insett att det inte är optimalt att bränna skattepengar på ungdomars självförverkligande. För i tiden gick man med i en förening, musikskola, fotbollsklubb, orkester etc och självförverkligade sig med sina egna (föräldrars) pengar och det kallades inte gymnasium.
Sex blogginlägg kvar.
23 kommentarer
Björklund är Fp.
Men ändå, det är inte fel att drömma fritt och sikta högt. Detta gäller även ungas gymnasieval.
Min fråga är varför skall man kräva en treårig utbildning till omvårdnadsjobben.
På min tid så räckte en treveckors bäddkurs.
Empati och omvårdande är inget man måste få genom utbildning.
Det vore trist om alla unga i 15 årsåldern satsade på den linjen, även om det är där jobben finns!
Vad har majoren med saken att göra. Det här handlade om (m)oderaterna, som tagit upp frågan.
Den brutale engelsa domaren som punkterar folks drömmar i engelska idol genom att vara ärlig, försvarade sig med att "these people need a reality check and I provide it to them". Har nån verkligen visat den krassa statistiken för alla esteter?:
http://www.utbildningsinfo.se/sb/d/195/a/395
…eller kommer dom gnällande om tre år och säger att samhället har svikit dem? Samhället har förstås svikit dem ifall det fortsätter som det varit, och låtsas som att det är realistiskt att 10% av befolkningen kan jobba med kultur.
Intressant spaning, kan föreningslivets nedgång bland ungdomar ha att göra med att aktiviteterna flyttat in i gymnasieskolan?
Vad menar du med "Sex blogginlägg kvar"?
/Plötsligt oroad
Busade lite. Sex blogginlägg kvar till inlägg 5000.
Very funny. Not. 😉
Hann faktiskt bli lite nervis där.
Den provokativa kajplatsen för alla oss tillväxtkritiker på nätet får ju bara inte ta och logga ur. Då skulle vi vara rätt många som blev lite ledsna i ögat.
/Trogen läsare med nyreggat nick
Ja, den här bloggen är tamejfan det bästa som hänt internet och fri media på mycket, mycket länge. Prettay, prettay, prettay good. (Obskyr popkulturell referens (obskyr samtida bloggreferens))
Härlig retorik f ö: "skapa produktiva medborgare som kan få jobb och börja betala tillbaka den mångmiljonskuld de har dragit på sig under sin uppväxt, via dagis, förskola, skola, vård och föräldraledigheter." Ser framför mig hur en arme av byråkrater av den mjuka och inkännande typen förfäras av din "människosyn".
Fredrik: All nedgång i föreningsliv, idrott, bokläsning mm stavas smartphones och Facebook. Nu får kidsen lära sig att twittra sig genom livet istället. En tweet i timmen är som mammas pannkakor i magen.
PS. Det är inte ungdomars fel att utbildningsväsendet är skevt, att billiga skuldfria bostäder saknas, eller att alla anvisade arbeten dom får efter 15 års skolgång är en plats på Manpower eller liknande.
Sen begär äldre generationer att dom ska tas om hand av en helt bortglömd och nästan misshandlad generation. Jag gör mig inga illusioner om framtiden, jag lär varken få ut en pension eller nån Manpowerpojke/flicka som sköter om mig när jag inte längre klarar av att gå..
Hm..sorry, blev lite väl mycket sentimentalt smetkladd där, men det är en sån dag..
Din blogg e nästan det enda jag med fullt fokus läser på internet nuförtiden. Lite annat ströläsande men din blogg är seriös! Blev orolig för att du skulle sluta blogga när du skrev så där. Alla dina tidigare inlägg är dessutom fortfarande läsvärda.
Nu ska ni inte vara missunsamma mot alla dom av paret reinfelts alla sjuka och långtidsarbetslösa personliga vänner som tidigare brukade sitta hålögda runt deras köksbord i villan i täby, och inget hellre önskade dom än att få slippa det förnedrande utanförskapet i att vara långtidssjukskriven, förtidspensionerad och arbetslös.
Och i stället ha ett arbete att gå till så att dom kunde börja betala skatt.
Men jag trodde faktiskt inte att fegrik och filippa hade ett så stort köksbord, och så många sjuka och arbetslösa vänner av utanförskap präglade i sin närmaste vänkrets. att snart hälften av landets frigymnasium vårdcentraler två tredjedelar av apoteken och halva svensk bilprovnig var tvungna att privatiseras för att alla deras sjuka och arbetslösa vänner äntligen skulle kunna titulera sig lyckliga skattebetalare.
Nu är det ju bara dumma arbetarbarn som luras att slänga bort sitt gymmnasie. Ingen familj med läsvana låter sina barn gå sådant här trams. Finns ju ännu värre exempel t.ex. nycirkus-gymnasium. För folk som inte förstår vad nycirkus är så kan det t.ex. vara att ha tegelstenar hängandes i pungen med krokar.
Nåja, en nyexad "artist" från nycirkus-gymnasiet kan ju iaf. glädja andra med ett gott skratt… men vad sägs om Skateboardsgymnasiet i Bollnäs? http://www.tacky.se/skateboard/article/?id=112030
Ja annat är det med en ingenjörsutbildning. Tänk bara på alla jobb som kommer inom bil- och telekombranschen i framtiden. För att inte tala om forskning inom medicin.
Eller varför inte inom ekonomi?
Ett säker sätt att producera improduktiva medelmåttor är att övertyga dem att välja utbildningar som "i framtiden" kommer att leda till jobb, i stället för att försöka hitta och följa det de har fallenhet, intresse och förutsättningar för. Även de som lyckas ta sig igenom en högre utbildning utan intresse blir bara överutbildade "fabriksarbetare" (i vid bemärkelse). De som värper guldäggen som de andra ska leva av är sällan överutbildade "fabriksarbetare".
Moventia:
Instämmer med Karl. Dessutom är det många ungdomar som behöver estetiska ämnen där de kan mogna, hitta sig själva och uttrycka sig. De kan sedan komma ikapp med raketfart. Men det är klart att de kan skickas på konstskolor o dyl på bekostnad av någon rik anhörig.
Nu uttalade jag mig utifrån ett ingenjörsperpektiv, men det är förmoligen även giltigt för andra områden.
Det som saknas i skolfabriken är att entuiasmera eleverna och väcka deras naturliga nyfikenhet. Lyckas man inte med det sitter de bara av tiden, vilket är ungefär lika produktivt som att sitta i fängelse. Och då kan man låta ekonomer räkna ut den billigaste metoden att processa fängelsekunderna i skolfabriken så att genomströmningen blir ekonomiskt optimal i skattebudgeten.
Jag läste estetiska ämnen och humaniora och tjänar bra med pengar och har ett mkt meningsfullt arbete. Det handlar nog mest om att försöka få ungdomar att förstå att även "flummiga" ämnen och yrkesval kräver ett enormt arbete och driv, kanske mer än naturvetare och tekniker – om man ska bli något alltså.
Är inte problemet med med estetiskt arbete att det kräver vana att arbeta mycket och att man har en oerhörd disciplin.
På ett vanligt jobb så har man oftast en chef, arbetskamrater och arbetsuppgifter som blänger på en när man latar sig.
Som skapande själ så måste man vara sin egen slavdrivare.
Alternativt så får vi väl införa fokuseringsläger i kreativ miljö, med artistiska slavdrivare. Mänskligheten går mycket om mycket vackert, på grund av lata esteter som inte får tummarna loss på egen hand.
Om man menar allvar med slogan "konsten framför allt", så borde esteterna helhjärtat längta efter mer disciplinering.
Detta läskiga förslag visar med all tydlighet att moderaternas tomma prat om frihet på individnivå bara är snack. Moderaterna vill detaljstyra medborgarnas liv och utbilda dem till produktiva enheter. Arbeit macht frei…
Ja det är läskigt att det ställs krav på prestation, låt oss bara få flumma runt och skylla på någon annan att man inte har något jobb, sen att man inte kan räkna eller skriva är inte så noga med.
Nu har man ju faktiskt sänkt krogmomsen vilket säkert kommer att skapa massor med nya jobb för esteter.